Takımlar Barselona'da Kuralları Limitlerine Kadar Zorluyor

yazar:

kategori:

Geçen yıl yaygınlaşan tekerler karenajları bu sezon yasaklanmıştı. Ancak Barselona’da Ferrari yenilikçi bir tasarımı test etti.

Programı teknik bir sorun nedeniyle yarıda kesilen Fernando Alonso’nun kullandığı bu yeni tekerlek tasarımının daha aerodinamik bir şekille fayda sağlayacağı düşünülüyor.

Bu yasağa ek olarak lastiklere ve somunlara belirli parçalar monte edilemeyecek.

Ancak yine Ferrari, bu hafta Jerez’e dairesel iç kenarlı olan ve hava akışına göre tasarlanan bir dizaynla çıktılar.

Bir diğer yasak da yarış sırasında pit alanında aracın herhangi bir parçasını kaldırmak için gerekli olan kaldıraçların da yasaklanması kuralıydı.

Ancak Mercedes mekanikerleri Barselona’da elektronik ya da hava basınçlı sistemler yerine, mekanik ve yay şeklinde tetikleyiciler kullandı.

Öte yandan özellikle Red Bull tarafından olmak üzere Mclaren Mp4-25’in tasarımıyla ilgili şikayetler de mevcut.

Lewis Hamilton ve Jenson Button’ın kask hizasındaki bölgenin üstünde vites kutusuna doğru giden hava akımının motora giden akımı engellediği ve bunun aeroninamik kazanç için aracın arka bölümüne gönderildiğine inanılıyor.

 


Yorumlar

  1. kural gayet açık. tekerleğe bir parça takılamaz. ferrari bunu bile bile neden böyle bir parça denesin. zaten yasaksa ve kullanamayacaksa denese ne denemese ne? benim hatırladığım geçenlerde bir haberde ferrarinin yeni bir jant tasarladığıydı. bana kalsa o görünen kısım bir kapak değil jantın ta kendisi.

  2. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    daha sezon başlamadan şikayetler tartışmalar dedikodular başlamış sezon başlayınca neler olur Allah bilir artık

    şu an sınırlarda dolaşıyor olabilirler ama kuralları henüz ihlal etmiş değiller

  3. geçen sene yasal olmayan araç şampiyon oldu.sadece kuralların sınırını zprluyorlar.red bull mercedes ve mclaren tıpatıp kurallaı uyguluyor hiç 0.1 peşinde değiller dimi?

  4. mcmerc in ki klasik bir kaybeden korkusun.cevap bile vermeye değmez.başkası sevineceğine ferrari ve ona gönül verenler sevinsin.bu ne büyük bir onurdurki diğerleride buna alkışları ve saygı+korku dolu bakışlarla bakarlar.

  5. Ferrari,Jerez testinin sün gününde bu jantı denememiş miydi?Burda amaç lastikten geçen havayı frenlere gönderip bu sayede soğutmaya yardımcı etmek ve fren borusunun boyutunu kısatlmak,bu sayede de daha az drag ve kanat açısı kullanmak.Bakalım görelim itirazlar gelicektir yine.Kim ne kadar yasal değil çıkar bir sorun varsa giderilir

  6. Ertan Akkaş avatarı

    Öncelikle özür dilerim ''ilk yarışta kullanılırsa'' ifadesi gözümden kaçmış. Kural ile ilgili olarakta tekerleğin jantını kapatmadığı yada tekerin dışarıda kalan kısmına etki edip etmemesi de önemli. 2007 yılında bu kapakların ama sıcak havayı aracın altına yollamaktı. Ama 2008 yılından itibaren tekerin üzeyinden geçen havayı ve fren ısısını ayarlamak için kullanımı daha ön plana çıktı.

  7. AirBox kısımları bu sene değişti Ferrari ve Red Bull da yeni sistem bulacaklar.Red Bull McLarene itiraz edebilir bunda yadsınacak bir şey görmüyorum.Ferrari motoru 3.5 derecelik açı ile koydu Red Bull Vites Kutusunu daha yukarı aldı havayı arkaya gönderebilmek için McLaren ve Mercedeste yeni Airbox kullandılar herker değişik bir şey kullanıyor

  8. Arkadaşım, bunlar ilk yarışta kullanılırsa dedim dikkatli okursan, ilk yarışta kullanıcaklar demedim. Ama yasal olmadığını 2010 için değişen kurallar içerisinde bulabilirsiniz.

  9. -No wheel fairings-
    Teams are no longer allowed to use the wheel rim covers that became so commonplace in 2009. Their removal means one less thing to go wrong when pit crews are trying to change of set of tyres in less than four seconds, and could also aid overtaking by making the airflow immediately behind cars less turbulent.

    Kaynak: f1.com

  10. Ferrari yaptıysa yasal mıdır?Geçen sezon bizim sadece egzoz borumuz için bile kıaymet koptu.Ne kadar büyük bir fayda sağladık dimi o parçadan?Ama 3 zeka küpü takım kuralları farklı yorumlayıp Mosley3 göre"Çok yenilikçi,kuralları zoryalan ama agresif tasarım" dediği ve kalan 7takımı madur kararına ne diceksin o zaman

  11. Ertan Akkaş avatarı

    Arkadaşım kuralları çiğnemek olduğunu nerden biliyorsun bir. İkincisi nerden biliyorsun yarışlarda kullanacağını. Adı üstünde test bu…

  12. son cümlede düzeltme: diğerleri tasarlayıp geliştirene kadar yine ferrari alacağını almış olur..

  13. Bu arada ferrarinin bugün kullandığı bu yeni "jant kapağımsı" parça kuralları limitlerine kadar zorlamak fln değil düpedüz kuralları çiğnemek. Bu aparatlar tümüyle yasaklandı, şimdi kenarından köşesinden kırpıp biraz şeklini değiştirip yeniden piyasaya sürmek yasal olduğu anlamına gelmez. İlk yarışta bunlar kullanılır sonra da itirazlar sonucunda FIA yasal olduğuna kanaat getirirse yine bir "ferrari yaptıysa yasaldır" parodisi izleriz.. diğer tasarlayıp geliştirene kadar yine ferrari alacağını almış olur..

  14. Ertan Akkaş avatarı

    2007 yılında da Ferrari airbox'dan motora giden havayı engelleyip vites kutusuna yolluyordu. Motorlarıda en az Mercedes kadar güçlüydü. Yani motora giden havayı engellemek bazen yaralı olabilir motor yeterince nefes alabiliyorsa!! McLaren'de akıllıca bir çözüm bulmuş olur. Hem dikkat ettiyseniz vites kutusunun üstünede motor kapağının bittiği yerde bir kesik var açık bir aralık hava burda dışarıya veriliyor olabilir. Zekica bir tasarım…

  15. sezgin güneş avatarı
    sezgin güneş

    evet mclaren daha çok doğrusal hava akımına göre tasarlamış aracı kanımca asla kitapta yasak olarak belirtilmemiştir

  16. sezgin güneş avatarı
    sezgin güneş

    evet mclaren daha çok doğrusal hava akımına göre tasarlamış aracı kanımca asla kitapta yasak olarak belirtilmemiştir

  17. Kaskların üst kısmında yer alan motor hava girişinden bahsediyorlarsa gerçekten çok komik.. Hangi zeka ürünü tasarım motora giden havayı engelleyip downforce kazanma amacıyla arka tarafa yönlendirir ki? Belki de Mercedes motoru aşırı güçlü olduğu için az oksijenle de diğerlerinden daha fazla beygir gücü üretmeyi başarıyordur!?!?

  18. Abi Redbull bu ara neye itiraz etmiyor ki!Motorlar eşitlensin şimdi Mclarene çatarlar.O zaman takımlar güncellemeleri birlikte oturup konuşsun birinin istemediğini diğeri yapmasın kimse avantaj sağlamasın:)İlk testten beri ortada olan bir şikayetleri var yanılmıyorsam onların Mclaren ile ilgili.
    "Lewis Hamilton ve Jenson Button'ın kask hizasındaki bölgenin üstünde vites kutusuna doğru giden hava akımının motora giden akımı engellediği ve bunun aeroninamik kazanç için aracın arka bölümüne gönderildiğine inanılıyor."

  19. kask hizasındaki bölgenin üstünde vites kutusuna doğru giden hava akımının motora giden akımı engellediği ve bunun aeroninamik kazanç için aracın arka bölümüne gönderildiğine …… biraz karışık cümle ancak nasıl bir çözüm bekliyorlardı anlamadım.mercedes te öyle ferrari de…

  20. redbull tam olarak neyi şikayet etmiş anlayan var mı?

  21. bunlar yasak değilki burak.sadece yasakların ne kadar sınırında dolaşıldığının kanıtı.

  22. bunlar yasak değilki burak.sadece yasakların ne kadar sınırında dolaşıldığının kanıtı.

  23. kesin buda rb dimi ?

  24. Dün Ferrari açıklama yaptı bugün karşılık olarak yasaklar şimdi Fia:)Kimse kendi çözümünü üretmesin,yenilikçi yada farklılık yaratıp zekasını kullanmasın.O zaman geçen sene difüzör neden yasaklanmadı ve legal kabül edildi?Ha doğru farklı yaklaşmıştı 3 zeki takım.

  25. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    bir farkı yok ki

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir