Ecclestone 2016’da V8 Motorların Dönmesi İçin Zorluyor

yazar:

kategori:

Bernie Ecclestone, takımların hepsi onay vermese bile 2016 Formula 1 sezonunda V8 motorların geri gelmesini istediğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta çıkan haberlerde Ecclestone’un mevcut motor üreticileri dışında bağımsız bir motor tedarikçisinin olmasını istediği ortaya çıkmıştı.

Hala motor anlaşması yapamayan Red Bull ve Toro Rosso’yu F1’de tutmak isteyen Ecclestone, Cosworth ya da Renault’nun V8 motorlarının spora girmesini istiyor. V8 motorlarla birlikte basit bir KERS olması planlanıyor.

Independent’a konuşan Ecclestone “Bunun için tüm takımlardan onay almamız gerektiğini düşünmüyorum.”

“Bunu yapmalı ve ‘Bunu beğenmediyseniz şikayet edebilirsiniz’ demeliyiz. Gelecek sene V8’leri geri getirmeliyiz. İnsanlar bunu her an yapabilirler.”

“Motor tedarikçisi konusunda Ferrari ile anlaşabilirsiniz. Onlar olmazsa Mercedes vardır. Ancak ikisi de tedarik etmezse motor bulamazsınız. Durum tam olarak böyle”

“Bağımsız motor tedarikçilerine ihtiyacımız var. Ve ben 1.5 yıldır bu konu üzerinde duruyorum” dedi.


Yorumlar

“Ecclestone 2016’da V8 Motorların Dönmesi İçin Zorluyor” için 30 yanıt

  1. bır redbull ıcın motor tedarıkcılerının harcadıgı emek para ya degecekse neden olmasın.ama bunun sonunda mercedes,ferrarı ve honda nın karsı hamlelerı gelır.
    renault u katmıyorum.ısın arkasındakı bır dıger aktor de o

  2. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Renault has used 11 of its remaining 12 engine tokens for an engine update that will be made available to Red Bull at the United States Grand Prix.
    http://www.motorsport.com/f1/news/re…head-of-us-gp/

    Renault makes heavily upgraded engine for US Grand Prix

    By Craig Hinton
    October 20 2015

    It is about time Renault upgraded their engine, lets hope Red Bull can now have similar HP to Merc and Ferrari.

    We learned from various media source, that Renault will use the bulk of their 12 tokens for an updated engine that is set to be accessible completely for Red Bull Racing and not Toro Rosso.

    Renault updates mainly with the internal combustion engine (ICE) and some minute changes to the turbo. Most importantly, the new Power Unit has passed a full cycle on the dyno, which guarantees it’s reliability.

    The French manufacturer will make the previous spec, used in Russia, available should Red Bull decide against using the upgraded engine.

    It is understood Renault’s other customer Toro Rosso, which is close to a contract to use 2015-spec Ferrari engines next year, will not run the Renault upgrade at Austin.

    Renault will permit Red Bull to make a decision whether they will use it or not, if do, then they will get a Grid Place Penalty for the US Grand Prix.

  3. Sezonun başlamasına bu kadar kısa bir süre kala böylesine radikal bir kural değişikliği yapılamaz. En yakın 2017.

  4. Bu V8 motorlar en çok Reno ve Honda’ya yarar.

    1. CaptainKiller avatarı
      CaptainKiller

      honda v8 döneminde kaçmış, korkak ve beceriksiz sıradan bi üreticidir, orta sıralarda sürünüp yediği tokatları çabuk unuttun herhalde.

      1. Honda içten yanmalı motorda yol katettiğini söylüyor. V8’ler gelirse motorlardaki ERS ve elektrik desteği kalkabilir. Bu yüzden Honda’ya da yarar. Maziye bakmaya gerek yok.

  5. Bernie iyi bir adım atıyor gibi görünebilir ama F1 bu adamın diktatörlüğü olmamalı. Ben de isterim V8’ler gelsin hatta keşke V10’lar gelse. Ama bu Bernie dedi diye değil diğer takımlar istedi diye olmalı.

    1. burak karaküdük avatarı
      burak karaküdük

      Takımları da aradan çıkartabilirler aslında. Karar alma mekanizması Fia ise, Bernie patron ise oturup konuşurlar,sportif ve teknik kuralları belirtirler. Takımlara da aha işte bu derler. Ama bu önceden hazırlanıp sunulmalı. Sezon bitmiş takımlar imzaları atmış,2016 ve 2017ye deyince kurallar belirtilmiş şimdi v8 diyor. Bu kadar aptalca kendiyle çelişen bir karar daha olamaz. Maliyet diye motor hacmini ve fiyatı ucuzlasın diye buna geçtiler şimdi adamın derdine bak. Pire için yorgan yakılmaz. 2 takım gidecekse kalan 8 takım yanacak. Herkese özel muamele yapılsın o halde. Farklı serilerde gördüğümüz gibi araçları birbirinden farklı olabiliyor. Ama burda bir standart belirlenmiş şimdi diyor ki seneye Red Bull v8 kullansın. 🙂

      Red Bull büyük bir takım olabilir ama neticesinde bir takım. Bu kadar çok gitmek istiyorsa ortada imzalar var öder tazminatını gider. Ama ben artık bunların Renaulta dönmesini istiyorum. Tam tencere kapak olayı yani. F1i hiç olmadığı kadar kötü dönemlerini izliyorum tabi kendi yetiştiğim dönem için.

      1. Kötü dönem izliyorsun ama çözüm de istemiyorsun naparlarsa yapsınlar diyorsun öyle olmaz ki 🙂

        1. burak karaküdük avatarı
          burak karaküdük

          abi çözüm bu mu sence ? 20 yılı aştı Ferrari sevdam o yüzden ister istemez sahiplenme yada aşırı duygusallık gösterebiliyorum.elbette babamın oğlu değiller 🙂 bu kadar saçmaladıkları , işi yüzüne gözüne bulaştırdıkları bir dönem daha hatırlamıyorum.benim önerim;red bull – renault ile tekrar birleşsin bu iş çözülsün.he ama 2017 kuralları baştan yazılabilir.misal denir ki ; ” ahali,bundan böyle isteyen v6 turbo isteyen v8 kersli araç kullanabilecek.şu şu kurallar,şasi bu uzunlukta ve ağırlıkta olacak…” yani bu işin adı baştan konsun.red bull kurtarıcam diye absürt bir işe girmenin manası yok 🙂

          1. daha önce dedim di olağanüstü şartlar olağanüstü müdahaleler gerektirir 😛
            sen ne takılıyorsun ki kardeşim bırak gümüşçüler takılsın asıl yorulacak sıkılacak onlar ferrari hep burada adapte olur geçer ne diye istemeden düdütçüleri kolluyorsun ki 🙂
            ben olsam ben de birleşmem reno dan cacık olmaz kolay kolay geleceğe honda bile daha büyük vaat veriyor. Bize uymazlarsa reno da merso da defolup gitsin hani 🙂 ferro zaten gitmez elleri mahkum f1 onlara değil onlar f1 e muhtaç 🙂
            bu redbull un ayrışması son viraj.. oldu oldu biraz neşemiz yerine gelir belki yoksa mafiş 🙂
            hele bi dur da yoğun yoğun konuşulsun da bastırsınlar öyle konuşulmadan zorlamadan kural mural yazılır hale geçilmez. Hele iyice bi çaresiz kalsınlar gelsin v8 ler yoksa 3,5 ların geleceği felan yok. 🙂

            1. ferro zaten gitmez elleri mahkum f1 onlara değil onlar f1 e muhtaç

              Sonunda benle aynı fikirde olan birisi daha çıktı. Ferrari’yi Ferrari yapan GP yarışlarıdır, ayrılırlarsa Lambo olurlar.

              KERS’in arka yerine ön tekerlerden harvest etmesi fikrine ne diyorsun?

              1. Aksi yönde seninle konuştuğumuz halde her zaman böyleydim ki 🙂 (bu muhtaçlığı f1’in gidişatı da arttıyoruz misal t.charge) sadece işin başka pencereleri de var tekil değil. Ferrari olmadan da F1 olmaz yürümez. Eskiden Ferrari ve Mclaren olmadan f1…… diyorduk ama mclaren’i sayamıyorum artık pilleri bitti şimdilik. Ferrari bugün Indy de bir takım kurup yarışsa abd de patlama yaşanır. Aslında ferrari müşterisinin de tüm otomobilciler gibi f1 le pazar ilişiği yok. Mecburiyet işin iç dinamiğinde ferrari mutlaka büyük birşeylerde yarışmak zorunda yoksa zaman içinde küçülür.
                Ayrılırlarsa lambo olmazlar fiat satarsa chrysler çok karışırsa lambo olurlar 🙂 arkasında ele geçiren fiat olmasa ferrari 5 defa lambo olmuştu. Lambo da anca adam oldu hani o hesap. Asıl lambo yarışsaydı ferrari olurdu ama olmadı kafa değişik tabi arkasında da fiat gibi birşey olmadı hiç.

                F1 de olmaz, o seçenek bu tip open whell lere uymaz bunlar istersen nükleer yap rwd olmak zorunda. Burunu o kadar ağırlaştıramazsın. Kapalı şasilerde olur o oluyorda zaten bildiğin üzere.
                Ben asıl diyorum ki drs ön yanata hatta olabilirse bage lere de gelmeli 🙂

  6. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Ben buna karşıyım . Nedir arkadaş başkasını kurtarmak için diğerlerini yakmak. Adam v8 takacak öte yanda v6 olacak. Millet enayiydi onca zaman hazırlandı para harcadı aracını hazırladı… Ferrari de seneye kersli v8li aracını çıkarsın o zaman seneye 🙂

    1. Senin cebinden mi harcadı? vergisini mi alıyor senden? arabasına ötv mi koymuş? Sahi 458’in mi var SLS n mi? 😛 sana ne yahu harcadılarsa kendilerine harcadılar 😀 bize ne sen Ferrari’yi mi seviyorsun parasını mı 🙂
      Redbull malmıydı o kadar devasa paralar harcayıp geliştirdiklerine diğerleri yaklaşamıyor diye yasaklatılıp durulan… 🙂
      takılayım biraz 😛

      1. burak karaküdük avatarı
        burak karaküdük

        yok abi ya fikrimi beyan ettim sadece. ne yani izliyoz diye karşı olmayak mı 😀

        1. 🙂
          ol ama spor için ol :p

          1. Al sana komplo teorisi.Sakin Reno ve Red Bulla V8+KERSin sozu verilmis olmasin.Bunlar motoru bilerek guncellememis olmasinlar.

            1. burak karaküdük avatarı
              burak karaküdük

              olmaz olmaz dememeli,artık f1 de her an şapkadan tavşan çıkabiliyor.bu sefer de kuralları bunlara üfürmüşlerse şaşırmam

            2. Bu teoriye yüksek % verebilmem için Bernie 1000 beygirliklerin peşinde koştuğu günlerden bugüne Reno’nun alttan üstten işin peşinde olduğunu görmem lazımdı. 🙂 Olsa olsa eşitlenme, müsaade, büyük üretim değişiminin peşinde koşuyor olabilirler. Yani belki de gerçekten bu işi başaramayacaklarını düşünüp (carlos fazla para harcamak istemiyordur) ortama alıştırıp ayrılmaya çalışıyorlardır. En azından bu pahalı yatırımı o kadar şeyden sonra beleşe vermek istemiyorlardır.
              Renonun v8 leri canı gönülden istediğini gerçekten sanmıyorum öyle açık bir sahne yok çok istedikleri bu motorlardan vazgeçmezler çok derin takip etmesemde v8 işinin asıl cosworth üzerinde döndüğünü düşünüyorum.
              Redbullu farklı değerlendiriyorum renoya inanmıyorlar artık galiba ve çaresizler.
              Reno’cunun önünde yakın zaman için de çok daha büyük problemler var otomobilci olarak 🙂
              Zaten hissime göre gidişat önlenemez küçük krizlerin birikintisiyle eu piyasacılarını sararsa 2-3 yıl içinde reno da merso da koşarak çekip gidebilir. fiat da kara kara düşünür.

      2. Geçen sene Ferrari de motoru beceremeyince sisteme laf atıyordu. Bu sene gelişince sesleri kesildi. Sen taraftarlıktan öyle konuşuyorsun, Ferrari çok daha dengesiz davranıyor. İlber hocanın deyimiyle;

        Ferrari balansı yerinde bir takım değil

        🙂

        1. burak karaküdük avatarı
          burak karaküdük

          sisteme laf atsa eyvallah ama yalan rüzgarı gibiler.gideriz,gidiyoruz,dönüyoruz… 🙂

          1. Aynen. güç elde etme kavgası 🙂 token token handshake 😛

        2. yok gerçekten ilgisi yok. en temel argümanım bu işi canı gönülden istememeleri üzerine, terkedilirse de bırakma ihtimali olmadığı üzerine o kadar. yoksa dönsözlüklerini zaten söyleyip duruyoruz 2006 dan beri de ağır küfrediyoruz 🙂
          Ağlama dünyası elbet laf ederler. Şunu da söyleyeyim ki tüm itirazlarına rağmen işin hafiften geçmesine neden ferrari nin bunları öğrenmeye mecbur kalmasında saklı. Formula=charge … bu adamlar sokaklarda buna mecbur tutuluyorlar keyifleri psi basmak istemelerinden değil. bu tip sportcu adamların bi dünya bloğu hızlı düşen nox işinden çöpe çıktı bir dünya para harcayıp yeniden dökmek zorunda kalıyorlar.
          Mevcutta cosworth olsa mclaren kendi motoruyla olsa onlara da öyle konuşurdum sadece bunu hatırla diyorum. 🙂

  7. Motor gelişim haklari neye gore belirleniyor yani hangi parca kac puan nasil oluyo bu olaylar ?

    1. Arama bölümünden geçmiş haberlerden ve yorumlardan tararsın açıklamalar mevcut görselleri felan var.

      1. Hangi haber kaynağında mevcut atar misin

        1. Bu bilgiye ulaşmak çok zor, ben de kenarda saklamıştım 🙂

          1. Tesekkurler eger baska bilgi daha bulabilirsen yazabilirsin keyifle okuyorum saol

  8. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Hadi Bernie karıştır ortalığı da şu akülü arabalardan kurtulalım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir