McLaren Şimdiden Rakiplerini Kopyalamaya Başladı

yazar:

kategori:

Fernando Alonso, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada McLaren’in rakiplerine göre zayıf olduğu yönleri anladıklarını ve onları kopyalayabileceklerini söylemişti. Böylece McLaren’in yaklaşımında değişikliğe gidiliyor.

McLaren takımı yıllardır rakiplerinden bağımsız bir şekilde düşünen; kendi konseptleri ve buluşlarıyla öne çıkan bir takım oldu.

Honda motorlu MP4-30 piste ilk çıktığında şasi ve motor konusunda kendisine has özelliklere sahipti. Araç uzun burnu, sıfır beden sidepod ve arka bölümü ile kompakt turbo paketlemesi ile dikkatleri üzerine çekmişti.

Ancak 2015’in sonuna geliyor olmamıza rağmen McLaren hala pist üstündeki hayal kırıklıklarını geride bırakabilmiş değil.

Alonso Meksika’da rakiplerinden bir şeyler alabileceklerini söylemişti ancak görünen o ki takım bu yönde çalışmalara çoktan başladı.

Red Bull’dan McLaren’e geçen PEter Prodromou’nun etkisiyle McLaren sezon içerisinde daha çok diğer takımlarda görünen geleneksel aerodinamik çözümlere yöneldi.

Özellikle Amerika’daki güncellemelerde burundan arka kanada kadar bir çok yenilikte rakip takımların etkisi görüldü.

Aynı durum aracın ayarlarında da geçerli. McLaren artık araç yüksekliği olarak agresif bir yaklaşım sergiliyor. Ön bölüm yere daha yakınken arka taraf daha yüksek konumlandırılıyor.

Şu ana kadarki kopya çözümler dış bölümde göründü ancak gelecek sene karoserin altında da rakiplerden çözümler görülebilir.

Süspansiyonda McLaren daha fazla zaman kazanabilir. FRIC sisteminin yasaklanmasına rağmen süspansiyonlar hala F1 araçları için karmaşık sistemler. Sürüş yüksekliği açısından değişikliğe giden McLaren bu açıdan süspansiyonlarda da değişiklik planlıyor.

McLaren şaside iyileştirmeler yapmayı başardı ancak rakip takımların tasarımlarının kopyalanmasıyla ancak aradaki fark kapanabilir, onları geçmek mümkün olmaz.

2016’da özellikle Honda motorunda ve ERS sisteminde büyük performans kazancı hedefleniyor.

F1’e dönüş yılında Honda, McLaren’in sıfır beden arka tarafıyla bazı ödünler vermek zorunda kaldı. Arka tarafta daha fazla boşluğa sahip olan rakipler ise daha az dayanıklılık sorunları yaşadılar. Bu alanda yapılacak iyileştirmeler ile McLaren’in gelecek sene daha da hızlanması bekleniyor.

 

 


Yorumlar

“McLaren Şimdiden Rakiplerini Kopyalamaya Başladı” için 15 yanıt

  1. Diğer takımlar da bu sırada Hawaii’de kokteyllerini yudumluyorlar tabi.

  2. Tasarımı daha da agresifleştirmeleri lazım. Araç olarak hala rakiplerin gerisindeyiz.

  3. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Geçenlerde Ferrari zeminindeki yarıkları kopyaladıklarını okudum ve resimlerle görmüştüm. Rakip takımların çözümlerini Alonsonun dediği gibi kopyalıyorlar. Ers ve motorda güncellemeler onları orta sıraya,şasideki güncellemelerde bir podyum takımı haline getirebilir. Maddi açıdan ve mühendislik açısından ne durumdalar bilemiyorum ancak önümüzdeki sezon en büyük sıçramayı McLaren den bekliyorum. Motor kurallarında esneme de oldu gelişim hakkı açısından yani epey bir fırsatları var

    1. Motorun temel yapısını, dizilimini değiştiremedikçe Ferrari, Reno ve Honda motorlarının Mercedesi yakalayabilmesi imkansız gözüküyor. Kural dahilinde buna izin verilmiyor şuan

  4. Süspansiyon sisteminde Alonso etkisi görülmez umarım, domuz style forever..

      1. Ben böyle takım arkadaşımı yenemiğim, biraz daha yenebileceğim hale getiveriin..

        1. Fernando Alonso 05-06 avatarı
          Fernando Alonso 05-06

          görende kendi tuttuğu adam takım arkadaşını madara etmiş sanır tokat tokata 😀

  5. Mercedes AMG Petronas F1 Team avatarı
    Mercedes AMG Petronas F1 Team

    parası neyse gidin newey’i alın. mercedesle de motor anlaşması yapın tekrar. podyumdan inmezsiniz.

  6. dikkat edin de bu sefer işi fotokopi dükkanında halletmeyin:)

    1. mclareni fotokopi dükkanı bile kurtarmaz artık…

    2. Alonso varken tekrar böyle risklere girmezler 🙂

      1. Alonso gene siyirmanin bir yolunu bulur.

    3. 😀 Güzeldi.

      Alonso Ferrari’den elinde bir CD ile çıkmış da olabilir. Zamanı gelirse FIA bilgilendirilebilir bile. Takım yiyosa adamın yanına Vandoorne’u koysa ya! 2. vaka olmasın diye Button diye devam ediyorlar.

      1. Yok be bi Raikkonen değil. O kadar da olmaz 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir