F1 Dünyası, Ucuz Motor Fikri Konusunda İkiye Ayrıldı

yazar:

kategori:

Formula 1’de V6 turbo motorlara alternatif olarak getirilmesi düşünülen ucuz motorlar F1 dünyasını ikiye bölmüş vaziyette.

FIA ve Bernie Ecclestone, 2017 Formula 1 sezonunda bağımsız bir motor üreticisinin mevcut üreticiler karşısında standart bir motor üretmesi için zorluyorlar. Bu kapsamda standart motorun 2.2 litre turbo motor olması planlanıyor.

Çok daha ucuza mal olması planlanan bu motorlarda tek sorunun turbo V6 motorlarla performansı dengelemek.

Chester “Çok zor bir olay. İki ayaklı seriyi kontrol etmek çok zor olur.”

“Eşitleme için çok farklı mücadeleler gerekir ve farklı karakterlere sahip motorlarla bunu başarmak zor olur.” dedi.

Eski F1 pilotu Stefan Johansson ise alternatif motorun iyi olacağını düşünüyor.

Eski McLaren ve Ferrari pilotu “Makul düzeyde iyi bir alternatif olabileceğini düşünüyorum. Bu iyi bir yol olacaktır. Daha küçük ekiplerin rekabet edebilmek için daha ucuz bir motor alternatifi olmalı” dedi.

Marko, farklı şekilde enerji üreten hatta farklı miktarda yakıt tüketse bile yeni motor fikrini destekliyor.

Marko “Araçların yarışın çeşitli bölümlerinde karşılaşması heyecanlı olurdu” dedi.


Yorumlar

“F1 Dünyası, Ucuz Motor Fikri Konusunda İkiye Ayrıldı” için 8 yanıt

  1. FIA ve Bernie’i halen aynı kulvarda görmek güzel, az da olsa halen umut vaadettiriyor. Eh Ferro, Merso, Reno gibi üreticiler o kadar para döküpte doğal anlayışla istemeyince onları mağlub etmek pek kolay değil. Üsttekilerle mücadele pek kolay iş değil oldu bittiye gelmiyor ileri ki seneler elde olsa bile. FIA hiçbir zaman eurolu otomobilcilerin federasyonundan daha büyük değildi, değil.
    Redbull ile birlikte bu durumun kriz halini aldığını geçte olsa onlar da fark etti. Herhalde biliyorlardır ki; uzun vadede beklenen özellikle avrupalıları etkileyebilecek kriz bazı superdevletlerin elinde olan dinamiklerle beklenmeyen şekilde erken gerçekleşse dımdızlak kalacaklar… Bunu göremiyor olamazlar ahmaklıkları çok gerçi.:) 2019-23 hayalleri kurupta elde ki buğdaydan olmak var. Tutupta Ferrari’ye 6-7 takıma birden motor sağla diyemezler o markanın zamana yaymadan bunu yapabilecek hazırlığı yok çok pahalıya patlar. Bir anda da başkalarına gel motor sağla denmez. Bu vakanın bizi pek ilgilendirmeyen bir boyutu sadece.
    – Üreticilere şunlara motor sağlamalısına yönelik bir baskı mekanizması kuramayacaklarını anladılar sanıyorum. Bu zamanında getirilmeyen büyük pişmanlık…
    Diyelim ki işler çok ters gitti Honda gelecek sezon sonu ayrıldı ne olacak.. İsteksiz görünen Renault vs vs.
    Bunlar hep şuan seyri kestirilemeyen önümüzdeki dönemde avrupalı binekçilerin hayatını etkileyebilecek vakaların pozisyon belirlemelerine bağlı. Bir adı; Dieselgate küçük adı VW scandalllll

    İşin mebağına gelince, F1’in artık [otomotivcileri de ikna edebilmek için] farklı spec.’ler, regualtion düzenleriyle devam etmesi gerekliliğini uzun zamandır düşünüyorum.
    Daha önce yazılan üzere ise farklı niteliklerde ki motorları eşitlemek tamamen hayal.
    Bırak eşitleme… Farklı çizgiler oluşursa oluşsun.. WEC de eşitlemek için çok fazla uğraşılmıyor düzgün formüle edilmeye çalışılıyor sadece. Farklı iç seri oluşursa oluşsun. Gerekli kapıları yeniler, ucuzlar yönüyle açık bırak, avantaj noktaları bırak ibre kısa sürede rayına dengesini bulabillir böyle bir ihtimal mevcut. Şuan ki hal bu yıkım halinde iken F1 de farklı motor’lar yürüyebilir. Bu bir çözüm yoludur. Direkt eşitlemeye çalışmadan mevcutların önüne yeni block rule’lar getirerek de farklı spec. ve güç limiti ölçeklerinde sınırlama getirmek bana göre bu işi çözer. Bambaşka motorları aynı güce direkt, kasmadan getiremezsin…
    Harcama limitlerini kabul eden küçükler dahil yok. Bunlar çalışmalara ayrı ayrı limitler getirmeye çalışıyorlar bunu isteyen olmadığı gibi zorladığında kontrolü de mümkün değil. Tepeden inme bir yaptırımla max bütçeler koyulabilir bence yeterli. İster aero’ya harcasın ister mekaniğe o onun bileceği iş olmalı.
    Basit bir avantaj formülü konuşulan yada konuşulmayan ucuz motorlarla yakıt ikmali gelmesi gerekeceğinden farklı yakıt formüllerine izin yolu açılabilir. Etanol karışımlarıyla güçsüz görülecek ucuz motorlar harikalar çıkarabilir.
    Bana göre bu iş ucuzların avantajlı olabileceği şekilde uzun vadeye biraz akılcılıkla kurgulanabilirse kullanan sayısı artar 80-90’larda ki gibi bir geçiş durumu ortaya çıkar. Bu da varsın F1 içi bütçeleri dışında varsın çok para harcayabileceklerin kararı olsun…
    Ben bu şekilde izleyicilerin tatmin olabileceğini düşünüyorum. Anketleri ve seyircinin gücünü kullanamıyorlar malesef burada.
    Birşeyler oluştuktan sonra kimsenin kendilerinin hiçbir işine yaramayan MB’nin 1.6 harika motorlarının diğerlerinin yanında duyulmayan cücük sesiyle popüler olacağına inanmıyorum.

    http://www.trf1.net/forum/baslik/f1-costs-facts-eski-dair-guzel-bir-tablo
    http://www.trf1.net/forum/baslik/2014-v6-turbo-motorlari-desteklenmeli-mi/page/2

    1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

      sende olmasan teşekkürler.

    2. Aslında bu V6t Hibrid motorların ardıllarını gelecekte yol otomobillerimizde yer alacakları için istiyorum. Ancak bunların rekabetle geliştirilebileceği yer F1 midir, veya F1’de kullanılsa bile bu sınırlamalar (yakıt/gelişim) ile doğru mu ilerleniyor tartışılır.

      1. Öyle birşey olmayacağı için ben istemiyorum. 🙂 Geç blockları öyle turbo’ları bile göremeyecek kimse. Sen hiç can am ler deki F40 larda ki turbo ları yol düdütlerinde gördün mü 🙂
        Ben turbo murbo zaten görmek istemiyorum. 2.0-2.2-2.5 V6 düz olsa yeter her türlü hp delisi değiliz. 1.6 v6 yı nereme sokayım. Param olsa V8 e binerim hiç acımam. Ben öyle tırmanma, dağ yolu işinden de anlamam asfaltla büyüdük öyle gidiyor.
        🙂

        1. Sen de Mercedes motorunu aynen taktın makinaya 😀

          Performans motoru olarak değil, ekonomi olarak konuşuyorum. Mesela 1 litre 2 veya 3 silindir turbo hibrid düşün. MGU-H de K de olacak. Ondan sonrası tam elektrikli zaten.

          1. Ondan sonra niye bu düdüt bu kadar pahalı oldu, yolda kalıp duruyor diye düşün dur 🙂
            Lüzum yok 1.6 v6 dan ne performans motoru olur ne ekonomi 🙂 yapan yapıyor zaten F1 e bakmadan o dediğin şeyleri.
            Ben günlük standart, ticari bineklere ha bire motor geliştirilmesine, öyle algı kurulmasına karşıyım. Yapacan bi motor 15-20 yıl gidecek. Ucuz olacak. Emisyon diye dünya ekonomisinin ağzına mıçtılar. Sandık motor fiyatları 1,5-2,5 kat artmış böyle yürümez bu işler. Firmalar batmayacak derken biz battık.
            Tam elektrikli işi de hayal olduğu zamanı ben görmem. Bu ülke 2080 de de görmez zaten.
            Höykürdüm be ya 😀

  2. Kesinlikle olacak bir şey değil,olacak olan daha basit hibrit olmayan ve ucuz maliyetli (v8 atmosferik)motor bu kaosu bitirecek tek seçenek.

  3. Arkadaş bu kadar zor olan nedir anlamadım,tamam şuanki motorlar yeni nesil ama f1’in ruhunu öldürdüler,v6,v8 atmosferik motorlar varken f1 de heycanlı ve kaliteli yarışlar olurdu ayrıca ucuz motor fikri bence çok saçma sıvamak’tan başka bişey değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir