FIA, Bağımsız Motor İçin Tedarikçi Bulma Sürecini Resmen Başlattı

FIA, 2017’den itibaren Formula 1’de bağımsız motor üreticisi olması için başvuru sürecini başlattığını açıkladı.

FIA Başkanı Jean Todt ve Formula 1’in Patronu Bernie Ecclestone, bağımsız takımlara daha ucuz motor tedariğini sağlamak için kararlılar. MEvcut üreticilere motor fiyatları konusunda indirim ve maksimum ücret teklifinin reddedilmesinin ardından bağımsız bir üreticinin üreteceği standart motor fikri gündeme geldi.

Daha önce çıkan haberlerde, FIA’nın tüm takımlardan onay alması halinde tedarikçi sürecini başlatacağı iddia edilmişti ancak kararlı olan FIA bu onayı beklemeden tedarikçi bulma sürecini başlattı.

2017 – 2019 yılları arası için planlanan alternatif motorlarla ilgili planlar açıklandı. Bu şartları kabul eden üreticiler başvuru yapacaklar.

FIA, başvuru yapacak şirketlerin F1’de bulunan üreticilerden tamamen bağımsız şirketlerin başvurması konusunda uyardı. Başvuruların 23 Kasım’a kadar yapılması gerekiyor.

FIA ön eleme yapılacağını ve ilgili firmaların teknik ve finansal yeterliliklerini başvurularında belirtmelerini istedi.

Açıklamalarda istenen motorun teknik özelliklerinden bahsedilmedi ancak FIA’ya başvuran şirketlere detayların verileceği biliniyor.

Bağımsız motorların bir takım için maliyetinin yıllık 12 milyon dolarla sınırlı olması isteniyor.

 

 

 

 

 


Yorumlar

“FIA, Bağımsız Motor İçin Tedarikçi Bulma Sürecini Resmen Başlattı” için 8 yanıt

  1. Fernando Alonso 05-06 avatarı
    Fernando Alonso 05-06

    bu işin içinde kesin Redbullun parmağı vardır demedi demeyin

    1. Açıkçası üstat Bay E’nin sürekli söylediği bir şey vardı; F1’de gücü fabrika takımlarına vermeyeceksin,çünkü gücü onlara verirsen onların dediği olur..Şu an bunu değiştirmeye çalışıyorlar.FIA diyor ki ya 1.6 V6 Hibrid güç ünitelerini 12 milyon €’ya satacaksın ya da daha ucuz motorlar getireceğim,yaptığınız geliştirme programları maliyetlerini fabrika takımlarına yüklemeyin.Ferrari ve Mercedes FIA’ya rest çekince FIA da rest çekti ve bu konuda ciddi olduklarını gösterdi.

      Eğer garaj takımlarının(williams,force india gibi) şu anki bu problemlerini Redbull çözemezse hiçbir garaj takımı çözemez çünkü hiçbirisinin lobisi Redbull kadar güçlü değil.Söylentiye göre Ferrari 2015 güç ünitesi için Redbull’dan 22 milyon € ,2016 ünitesi için 30 milyon € talep etmiş.

      Yanlış anlamayın Redbull’un bu sene Renault’a karşı tutumunu desteklemiyorum Aston Martin anlaşmasının %90 tamam olduğunu düşündüklerinde Renault ile tünelin sonunda ışık göremediler,VW planı da sekteye uğrayınca ortada kaldılar.

      Formula 1 tarihi boyunca ya fabrika takımları şampiyon olmuştur(2000-2004 arası Ferrari gibi) yada fabrika destekli garaj takımları(1988-1991 arası mclaren honda , 1992-93 williams renault gibi).Ama şu anki kadar güçlü olmamışlardı,bence yapılması gereken strateji grubu kaldırılıp karar alıcı tek mekanizma olarak FIA olmalı ve takımlar da buna uymalı.Yeni teknolojileri üretmek istiyorlarsa fabrika içinde daha az masrafla ve istedikleri büyüklükte(1.4 v4 veya 3.0 v6 gibi) üretebilirler.

      Şimdiki 1.6 V6 hibridler 8000-12000 devir arasında çalışıp enerji depoluyor,Allah aşkına hangimiz günlük hayatta bu devirlerde araba kullanıyoruz?Çoğumuz 2000-3000 devir arası kullanıyoruzdur.Yani bu güç üniteleri birebir yol araçlarında kullanılmayacak,Mercedes reklamını yapacak ve sonra paraları toplayıp gidecek,geriye yine Ferrari,McLaren,Williams gibi takımlar kalacak.(Ferrari fabrika takımı olmasına rağmen F1’e,F1 de Ferrari’ye muhtaçtır)

  2. Ferrari Racing avatarı
    Ferrari Racing

    Bu bağımsız motor işini ben çözemedim. Fabrika takımı olanlar kendi motorunu üretip diğerleri için mi tek motor olacak yoksa tek bir motor üreticisi Ferrari ve Mercedes dahil herkese mi motor üretecek? Çok araştırma fırsatım olmadı ama her takım sadece bir üreticinin motoruna sahip olacaksa bu iş çok ilginç olabilir. Deneyip görmek lazım. Son 7-8 senedir zaten kaybedeceğimiz kadar kaybettik. Ben bir Ferrari taraftarı olarak bu riske girmeye de varım. Battı balık nasılsa yan gidiyor 🙂

    1. Bağımsız Motor Tedarikçisi, yani formula 1 içinde herhangi bir takımı olmayan yada anlaşması olmayan bir üreticinin standart yani şimdiki hibrit teknolojisi gibi değil daha basit turbolu motor üreticek. sebebi ise fabrika takımları yani ferrari ve mercedes kendi kullandıkları motoru diğer takımlara vermiyolar vede verdikleri takımları şampiyon olamıyacak kendilerine rakip olamayacak takımları seçiyolar redbull’a ferrari ve mercedes kendilerine tehdit olarak gördükleri için motor vermediler. Bağımsız Tedarikçiler ise sadece paraya bakıcam pirelli gibi mesela sadece lastiği verir takım kazanırsa kendine pay biçer kazanmasza aldığı paraya bakar ki şu anda bütün takımlar aynı lastiği kullanıyor zaman zaman değişiyor lastik savaşlarının olduğu dönemlerde vardı.

  3. Hadi hayırlısı. Cosworth ve Ilmor kesinlikle el atacaktır. Hatta birden fazla üretici bile mümkün olabilir.

  4. Cosworth gelecek gibi geliyor bana

  5. Bernie eskiden beri F1i Gp2 yapmak istiyor.Lastikteki gibi is tek markaya donerse benim icin F1 biter.

    1. Şu an öyle değil mi zaten? 20 aracin 8’inde mercedes motoru var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir