2015 Brezilya GP – Rosberg Hamilton’a Geçit Vermedi ve Kazandı!

2015 Formula 1 şampiyonasının 18. yarışı olan Brezilya GP’de zafer Mercedes’in Alman pilotu Nico Rosberg’in oldu.

Yarışa pole pozisyonundan başlayan Rosberg, tüm yarışı kontrolü altında tutarak damalı bayrağı ilk sırada görmüş oldu. Rosberg böylece Meksika’nın ardından kazanarak art arda 2. zaferini elde etti. Bu sene ise 5. zaferini kazandı.

Brezilya’da son 2 senede 2. zaferini kazanan Rosberg, böylece takım arkadaşı Lewis Hamilton’un kazanmasını bir kez daha engellemiş oldu. Yarışa 2. sıradan başlayan Hamilton, zaman zaman Rosberg’e çok yaklaşsa da geçme fırsatını bulamadı ve 2.likle yetindi. Hamilton’un Brezilya’da hiç zafer kazanamama istatistiği devam etmiş oldu.

Yarışta Mercedes pilotlarına en çok yaklaşan isim, antrenmanlarda olduğu gibi Ferrari pilotu Sebastian Vettel oldu. Tüm antrenman seanslarını ve sıralamayı Mercedes pilotlarının arkasında tamamlayan Vettel, yarışta da onların arkasında yer aldı.

Ferrari’nin diğer pilotu Kimi Raikkonen damalı bayrağı takım arkadaşının arkasında 4. sırada gördü ancak Vettel ile fark oldukça fazlaydı.

Williams’tan Valtteri Bottas, ilk turda 2 sıra kazanmasının ardından tüm yarış boyunca yerini koruyarak önündeki ve arkasındaki pilotlardan çok uzak rahat bir yarış çıkararak 5. oldu.

Force India’dan Nico Hulkenberg güçlü bir yarış çıkararak 6. olmayı başarırken onu Red Bull’dan Daniil Kvyat takip etti.

Kendi evinde yarışan isimlerden Williams pilotu Felipe Massa 8. olurken onu Lotus’tan Romain Grosjean ve son turlarda diğer Lotus pilotunu geçmeye çalışan Toro Rosso pilotu Max Verstappen takip etti. Verstappen yarış boyunca yaptığı ataklarla en aktif isimlerden birisiydi ve 6 yarıştır puan kazanma serisini devam ettirmiş oldu.

Lotus pilotu Maldonado 11. olarak puanı kaybeden ilk isim olurken onu son çizgiden başlayan Red Bull pilotu Daniel Ricciardo, Force India’dan Sergio Perez ve kendi evinde yarışan diğer isim Felipe Nasr oldular.

McLaren pilotları yarışı 15 ve 16. sıralarda tamamlarken Button Alonso’nun önünde yer almayı başardı.

Sauber’den Marcus Ericsson 17. olurken onu Manor pilotları, liderden 4 tur geride takip ettiler.

Brezilya’da yarışı erken bırakan tek isim, daha start başlamadan sorun yaşayan ve pit alanından başlamak zorunda kalan Toro Rosso pilotu Carlos Sainz Jr oldu. Sainz daha ilk turda yarışa veda etti.

Sondan bir önceki yarış Brezilya GP geride kalırken, yarışı kazanan Rosberg pilotlar şampiyonasında ikinciliği kazanmış oldu.

Sezonun son yarışı Abu Dhabi’de gerçekleşecek.

Pos Driver Car Gap
1 Nico Rosberg Mercedes 1h31m09.090s
2 Lewis Hamilton Mercedes 7.700s
3 Sebastian Vettel Ferrari 14.200s
4 Kimi Raikkonen Ferrari 47.500s
5 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1 Lap
6 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1 Lap
7 Daniil Kvyat Red Bull/Renault 1 Lap
8 Felipe Massa Williams/Mercedes 1 Lap
9 Romain Grosjean Lotus/Mercedes 1 Lap
10 Max Verstappen Toro Rosso/Renault 1 Lap
11 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1 Lap
12 Pastor Maldonado Lotus/Mercedes 1 Lap
13 Sergio Perez Force India/Mercedes 1 Lap
14 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1 Lap
15 Jenson Button McLaren/Honda 1 Lap
16 Fernando Alonso McLaren/Honda 1 Lap
17 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 2 Laps
18 Will Stevens Marussia/Ferrari 4 Laps
19 Alexander Rossi Marussia/Ferrari 4 Laps
Carlos Sainz Toro Rosso/Renault Retirement

PİLOTLAR ŞAMPİYONASI

Pos Driver Points
1 Lewis Hamilton 363
2 Nico Rosberg 297
3 Sebastian Vettel 266
4 Valtteri Bottas 136
5 Kimi Raikkonen 135
6 Felipe Massa 121
7 Daniil Kvyat 94
8 Daniel Ricciardo 84
9 Sergio Perez 68
10 Nico Hulkenberg 52
11 Max Verstappen 48
12 Romain Grosjean 47
13 Felipe Nasr 27
14 Pastor Maldonado 26
15 Carlos Sainz 18
16 Jenson Button 16
17 Fernando Alonso 11
18 Marcus Ericsson 9
19 Roberto Merhi 0
20 Alexander Rossi 0
21 Will Stevens 0

TAKIMLAR ŞAMPİYONASI

Pos Constructor Points
1 Mercedes 660
2 Ferrari 401
3 Williams/Mercedes 257
4 Red Bull/Renault 178
5 Force India/Mercedes 120
6 Lotus/Mercedes 73
7 Toro Rosso/Renault 66
8 Sauber/Ferrari 36
9 McLaren/Honda 27
10 Marussia/Ferrari 0

Yorumlar

“2015 Brezilya GP – Rosberg Hamilton’a Geçit Vermedi ve Kazandı!” için 49 yanıt

  1. SCUDERİA FERRARİ avatarı
    SCUDERİA FERRARİ

    her zamanki gibi yarış çoook zevkliydi gerçekten. 2 saatimi ayırdığıma değdi. seneye de böyle zevkli yarışlar ve mercedes dominasyonunu görmeyi iple çekiyorum saygılar f1 severler.

    1. Raikkonen’den kask alır mı sence ? 😀 Vettel verir büyük ihtimalle ama diğeri zor.

      1. Vettel’in kaskı zaten var. Ama Raikkonen’den alacağını sanmıyorum. Kendisinin belki böyle bir isteği olabilir ama Raikkonen pek oralı olmayacaktır.

        1. Sevmedigi bir adamin kaskini ne yapacak? 🙂

  2. Bu roz ile ham neden hiç konuşmazlar podyumda anlamıyorum… çok soguklarlar birbirlerine karşı.

  3. sen anca şampiyonluk yarışı bittiğinde kazanabilirsin. ben olsam zorlamam hamilton zaten dünya şampiyonu bu saatten sonra bütün yarışları kazansan kaç yazar. sen anca 2.ci olursun şampiyoluk yarışında.

  4. Verstappen dışında gayet sıkıçı bir yarıştı.

  5. Berbat ötesi bir yarıştı. Bu Renault bir halt olmaz. Güncellenmiş motor geriye gidiyorsa birşey diyemiyorum. Bunlar seneye de motoru geliştiremezse ilk 10 a zor girerler.

  6. kimi ile bottas arasında 1 puan fark var arkadaşlar.. sezon sonunda bottas önde bitirirse bu takım için farkediyormu acaba.. maddi olarak falan.. eğer böyle bi şey varsa ferrari nin kimi yi vettelin önünde podyuma alıp puan farkını açması gerekmezmi diye düşünüyorum.

  7. keşke şampiyon rosberg olsaydı.. bu mercedes takımı çok aptal, biraz milliyetçi olupda rosbergi şampiyon yapsana.. alman takımı ve alman şampiyon, bu kadar basit işte…sporda bu kadar dominant olmuşsun bunu değerlendir bari…elin ingilizini getiriyon takıma adamı şampiyon yaptırıyorsunuz.. ne güzel rosbergin iki şampiyonluğu olacaktı..herkes alman mercedes takımının ingiliz pilotu şampiyon oldu diyecek şimdi.. artık kına yakın mercedes takımı bi yerlerinize

    1. Rosberg’de şampiyon vasfı yok ki. Şampiyon olsa da Jenson Button gibi olur. YIllar sonra ne Button ne de Rosberg hatırlanır. Hamilton daha ilk sezonunda çaylak sezonunda şampiyonluğu son yarış talihsizlikle kaybeden biri hemde 1 puanla. Rosberg’i kim ne yapsın 🙂 Şimdi insanlar nasıl Şumi’yi konuşuyorsa gelecekte de Hamilton’u Vettel’i konuşacaklar. Mercedes’te bunu iyi kullanıyor. Biz zamanında bu pilotları şampiyon yaptık demek için.

    2. Pazarlamadan hiç anlamıyorsun.

  8. Dışarı çıktığım için üzülmüştüm ama yarış zaten kötü geçmiş buna sevindim 🙂

  9. Ferrari Racing avatarı
    Ferrari Racing

    5. bileye tur bindirilen bir yarış.Pist sanırım Avusturya ile birlikte en kısa tur zamanlarının olduğu 2. pist. Bu kısa pistte herkese en az 1 tur takıyorlarsa Ferrari iyi yolda demektir. Vettel elinden geleni yaptı, farklı stratejide denedi ama tur başı en az 0.2 saniye ortalama fark yedi. 71 x0.2 =14.2 saniye aslında fena fark değil.

    Lastikler çok çabuk bitti. Pist akşamüstleri ve sabah çiseleyen yağmurlardan dolayı ertesi güne çok kaygan olmuş. Dolayısıyla kaygan pistte biraz daha güçlü şekilde frenlere basmak lastikleri aşırı derecede aşındırıyor. Buna rağmen Raikkonen 2 pit stop yaptı. Ferrari de bir çeşit mini lastik testi yapmış oldu böylece.

    Lewis Hamilton medium lastikleri en iyi çalıştıran pilot. Yeni dönem F1’de farkını medium lastikleri çalıştırmakla ortaya koydu. Bazı sıralama turlarında hatırlarsanız Hamiltonun medium lastikle yaptığı dereceyi soft lastikle^geçemeyen en az 17 pilot vardı. Bugün eğer lastik aşınması olmasaydı, lastiği herkesten iyi çalıştırdığı tur sayısı 3-4 tur daha fazla olsaydı, Brezilyada kazanırdı.

    Nico Rosberg hatasız sürdü. Bazen medium lastikleri çalıştırmakta zorlandı o 4-5 turu atlattıktan sonra farkı açtı, kapandı tekrar açtı, tur bindirme trafiği vs derken nispeten rahat şekilde kazandı. Üstünde hata yapma baskısı olmadığı zaman daha iyi bir pilot.

    Geri kalanların en iyisi olan Bottas kalkış avantajıyla stabil turlar attı ama Mercedesten tur başına ortalama 1.1 saniye yavaştı. 71 turun sonunda o da tur yiyenler kervanına katıldı.

    Kvyat’ta sürmesi gerektiği gibi sürdü. Ricciardo’nun yeni motor daha geride sözünü bir nevi Kvyatın pozisyonu doğrulamış oldu. Bu Renault motoruyla olmaz. Ricciardo arka tarafta Mclaren Hondaları geçmekte bile zorlandı. Demekki bu motor, araç farkı olmasa Hondanın bile bir tık gerisinde. Bana kalırsa 2015 motoru falan demesinler son 4 gelişim hakkının kullanılacağı ama son yarışa gelmeyecek 2015 motorunu alsınlar.

    Sıkıcı bir yarıştı. Tek getirisi öteki sezona teknik olarak kim ne kadar hazır giriyor? araç farkları gerçekte ne kadar? onu görmüş olmamızdı..

    Bu arada Mclaren’in araçsal gelişimi çok kötü. Honda motoru kötü olabilir buna kimse bir şey demiyor ama iyi bir aracınız olsa ucundan kıyısından ilk 10’a araç farkıyla 1 pilotunuzu sokarsınız. O bile yok.

    Gelecek sezona hazır olma adına da Mclarenden ışık almadım. Kimse sihirbaz değil. Kasım 15 teyiz. Aralık 15, Ocak 15 ve Ocak 25 gibi araç tanıtımları başlar. Bu seneki araçtan gelecek seneki araca bir şeyler götüremezseniz yine aynı kabusu görürsünüz. Ya biz zaten gelecek sezona odaklandık diye bir savunma yok. Mercedeste odaklandı ama al Ferrari son 2 yarış senin olsun demiyor.

    Gelecek sene Ferrari, Push Rod ve olursa kısa burunlu araçla bir fark ortaya koyamazsa, Mercedes bu senenin tekrarını yaşatır. Tek değişiklik belki Rosberg 2016 lastik kurallarıyla 1 adım öne geçip şampiyon olabilir. Umarım gelecek sezon uyku açıcı yarışlar izleyebiliriz.

    1. Ferrari Racing avatarı
      Ferrari Racing

      2015 motoru yazdığım yer 2015 Ferrari motoru olacak.

    2. Pist kısa olunca atılan tur sayısı da fazla oluyor. Bu yüzden tur bindirmelerin fazla olması anormal değil.

  10. SebastianVettel05 avatarı
    SebastianVettel05

    Hayatımdan 2 saat çalan bir yarış .

  11. Brezilya gpsi yapılmadan evvel bi hafta önce hava tahmini yapılsın. Yağmur ihtimali %80 altındaysa bu yarış atlansın yada Brezilya alternatif geçiş imkanı veren bir pist inşa etsin. Sezonun tartışmasız en sıkıcı yarışıydı.

  12. 2 senedir bu kadar sıkıldığımı hatırlamıyorum Allahtan Verstappen vardı

  13. hamilton rosberg i tebrik bile etmiyor.. terbiyesiz adam.. kaybedince böyle oluyormuş demekki ..ohh iyi ki kazanamadın

    1. Hamilton hep böyle.

    2. Son zamanlar da Hamiltonun bu hareketlerine herkes alıştı.Sene boyu adam tebrik etti şampiyon olduktan soırna yarış kaybediyosun ne Vettele ne Rosberge el uzatmıyorsun + Dün adamları resim çekilmek için bekletiyorsun.Ve her yarış olduğu gibi yapmacık Hamilton hareketleri;soru geldiğin de taraftara dönüp onların dilinde bir şeyler söylüyor.İnternetten google translate yapıyor galiba 🙂

  14. Fernando Alonso 05-06 avatarı
    Fernando Alonso 05-06
    1. Nasıl da salak yapıyor yanlız sezmiş sorumlu orda 😀 😀

      1. Fernando Alonso 05-06 avatarı
        Fernando Alonso 05-06

        😀

    2. Gorevli niye tutmaya calisti ki podyuma cikmadan once

      1. Fernando Alonso 05-06 avatarı
        Fernando Alonso 05-06

        herşey kitabına göre ondan 😉

        1. Kaskla mi çıkıyor diye acaba tam anlamadim da ?

  15. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

    Aynı şeyleri yazmaktan sıkıldım. FORZAFERRARI

  16. podyumda Lewis herşeyi özetledi. Brezilya’nın sıcaklığına yakışmayan bir yarıştı. yarışan pilotları ve takımları tebrik etmiyorum. bu yarışı sabırla izleyen bizler bence en büyük tebriği hakettik.

  17. Güncellenmiş Reno motorunda hayır yok.

  18. 20. Turda kapatıp sınava çalıştım. İyi de yapmışım. Evet.

  19. J.P.Montoya avatarı

    Taraftarlar dinlemiyor bile. Martin brundell ile pilotlar kendi kendilerine konuşuyolar. 😀 O kadar sıkıcıydı yani düşünün…

    1. burak karaküdük avatarı
      burak karaküdük

      Yani aynen öyle. Serhan Acar da biz uyumayalım diye konuştu adamcağız 🙂

  20. Lauda haklıymış!
    Tur yemediğine göre gerçekten yakalamış Mercedes’i.
    Bu kadar kötü bir yarış olabilir mi?

  21. Akıl ve Mantık avatarı
    Akıl ve Mantık

    Bu nasıl yarıştı hiç anlamadık, 1. için bir çekişme olmayınca bir anlamı olmuyor bu yarışların. Max olmasa hiç izleme kapat git yani, çok güzel geçişler yaptı, Kvyat’ta temiz sürdü, gençlerde ışık var sanki.

  22. Kimi_in_Rai avatarı

    Şu ne sıkıcı yarışdı….
    Bitdi de Canım kurtuldu 🙂

    Yarış lideri Rosberg 5ci sırada giden Bottası geçici pilot olarak geçiyor…gerisini düşünün

  23. Seyir zevki düsük bir yarışı daha geride bıraktık.Pilotlar farklı stratejilerle önlerindeki pilotları geçmeye çalıştılar. Hamilton ın ilk bölümde yakın mücadelesinde lastiklerini tüketmesi nin ardından ikinci bölümde daha kontrollü gücünü saklar bir sekilde ilerlediğini ancak aradaki farkın erimediğini ve blokajlarla zarar verdiği lastikleriyle de iddiasını tamamen kaybettiğini gördük.Takım bazında arada güç farkına rağmen Mercedes ve Ferrari yönetiminin karsılıklı birbirlerini yokladıklarını gördük pit stratejilerinde belki bunda Vettel in bugün oldukça güçlü turlar atması da etkili olmus olabilir.Ama neticede gene gümüş okların kazandığı bir yarışa tanıklık ettik.Umarım en yakın zamanda kazananın en başından belli olmadığı yarışlara da tanıklık etme şansını yakalarız.

  24. 1,5 saate yazık..

  25. Verstappen dışında çok sıkıcı bir yarıştı.
    Podyum bile bu kadar soğuk mu olur? Nereye gidiyorsun F1, nereye?

  26. MichaelJackson avatarı
    MichaelJackson

    F1 fanatiği olmasam ”Bu ne böyle biçim bir yarış. Bu muymuş Formula 1” der kanalı değiştirirdim.

    İnanılmaz sıkıcı.. Hiçbir şey yoktu yarışta. Verstappen’in hakkını vermemiz lazım ilk geçişinde nefes alıp vermeyi unuttum. viraj çıkışına kadar.Sonra bağışıklık yaptı aynı yerde 2.geçişini normalce izledim 🙂

    Podyumu izliyorum şu an.Seneye Vettel bu Mercedes’lere yakın olursa Vettel-Rosberg-Hamilton arasında inanılmaz bir soğuk savaş izleriz.Hem pist üstünde hem pist dışında.Çanlar kimin için çalıyor göreceğiz.Ama podyumdaki hareketlerle 3’ünün arasında büyük bir soğukluk daha şimdiden sinyali veriyor.

  27. Kimi allahtan podyuma falan çıkmadı, hiç uğraşamazdı podyuma falan gitmeye :), uyudu uyududa, böyle bir uyuma şeklide yok yani, 1 sn 0,8 sn bazen aynı lastikler ile 2 sn yavaş kaldı Vettel’den.Çabucak bitse de gitsek style, Forever İceman :), Forever Kimi reyiz 🙂 2006’nın son yarışlarını hatırlıyorum..

    Bunun dışında Vettel çok istedi mükemmel bir yarış koydu ortaya ancak olmadı, Ferrari’nin istediği sıcaklar yok.Bazende gereksiz zorladı.

    Hamilton da iyiydi ancak Rosberg üzerinde şampiyona baskısı olmayınca hata yapmadı ve yarışı kontrol ederek hatasız bitirdi.

    Massa son yarışlarda çok düşük performans ortaya koyuyor, ne sıralamalar da ne yarışta ortalıkta yok, bilmiyorum bir nedeni varmı.

  28. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Ben de yarışı kaçırmaktan korkuyordum son 45-50dksına yetiştim,yetişmez olaymışım. İğrenç bir yarıştı ama f1 aşkı izletiyor işte. Ne önde ne arkada zerre heyecan yok. Umarım seneye farklar azalır ve Mercedesi zorlayacak rakipler artar. Yada en azından Ferrari ortak olsun şu şampiyonaya. Kazanana tebrikler,biz de yine maksimumu aldık. Son olarak Bottasın tahmini yine fos çıktı. Bu kadar bol keseden sallayan bir pilot olamaz. Podyumdan bahsediyor tur yiyor 5.sırada.

  29. Kadem Yasin Semiz avatarı
    Kadem Yasin Semiz

    Mclaren Honda’ya tebrikler rezil bir motorla 2 araçta 71 turu tamamlayabildi bu da bir başarı. ama yeni motor takan alonso button’un gerisinde kaldı bu bence garip bir sonuç. yarış sıkıcı değildi ama öyle muhteşem bir yarışta olmadı son olarak Kimi’ci arkadaşlar eleştirmesin ya da kızmasınlar ama Kimi gerçekten o kadar rahat ki adam başlamadan kafasında 4.lüğü kurmuş ve sırf 4. olmak için yarıştı 😀 ne bir zorlama ne bir mücadele o kadar rahat yarıştı ki ekrana sadece 1 kaç kez geldi. tamam bu sene şanssızdı yarışlarda olsun sıralamalarda olsun baya bir aksilikler yaşadı ama gerçekten kendini biraz zorlaması lazım umarım gelecek yıl rekabetçi olur … son olarak verstappen tamam biraz sivri dilli biraz sert çıkışlı ve sevimsiz bir görüntüsü var ama gerçekten iyi bir araçla şampiyonluk şansı var baya korkusuz geçişleri var toro rosso pit stopları biraz daha akıllıca kullansaydı kesinlikle 7. olabilirdi herkese hayırlı akşamlar.

  30. Eziyet gibi bir yarıştı resmen.

  31. Bu Ricciardo niye yeni motora geçirildi anlamadım. Adam takım arkadaşından sezon boyunca daha iyiydi kaç defa öndeyken araç kaldı bir şeyler oldu kvyat puan aldı ve büyük ihtimal puan olarak geri kalacak. Kvyattan çok şey bekliyordum ama adam akıllı pek performans gördüğümü söyleyemem biraz şansına Ric in önünde bitirecek. Neyse rezil bir yarış daha geride kaldı. Yağmur bekledik o da yağmadı. F1 günden güne katlanılmaz bir hal alıyor.

  32. J.P.Montoya avatarı

    Bu senenin en sıkıcı yarışı olmaya aday bir yarış izledik bence. İzlemeyen hiçbir şey kaçırmazdı kanımca 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir