Mercedes 2016’da Radikal Şeyler Deneyebilir

yazar:

kategori:

Son 2 senedir üstünlüğü ele geçiren Mercedes, aynı formu devam ettirebilmek için gelecek sene radikal yenilikler denemeyi planlıyor.

2014’ün ardından 2015’te de hem pilotlar hem de takımlar şampiyonluğunu rahat bir şekilde kazanan Mercedes, Brezilya’da yeni süspansiyon tasarımları ve S-kanal sistemi ile yeni aerodinamik parçalar test etti.

Takım, mevcut üstünlüğünü devam ettirebilmek için radikal şeyler denemek zorunda olduğunu düşünüyor.

Toto Wolff “Zaten çok iyi gösteren bir araca evrim geçirirseniz çok yanlış sonuçlar alabilirsiniz.”

“Bu yüzden henüz emin değiliz. Bazı ilginç şeyler var ve tünelde test edip bakıyoruz. İlginç şeylerden bir tanesini cuma günü araçta test ettik.”

“Evrim ile devrim arasında devamlı bir gelişim olacak ve daha yenilikçi olup olmama konusunda henüz karar veremedik. Ancak şu anda şampiyonlukları kazanıp bazı şeylere bakmak iyi.” dedi.

Brezilya’da manşetlere çıkan yenilik S-kanal olsa da asıl ilginç olan şeyin süspansiyon tasarımı olduğu ifade ediliyor.

Yeni süspansiyon tasarımı burun bölümündeki çıkıntılardan anlaşılıyordu ancak yeni tasarıma dair özellikler henüz bilinmiyor. Takımın aracın sol ve sağ taraflarını birbirine bağlayan yeni bir hidrolik süspansiyon tasarımı üzerinde çalıştığı tahmin ediliyor.

Mercedes ön ve arka süspansiyonları birbirine bağlayan FRIC adlı süspansiyon sisteminin öncülerindendi. Bu sistem geçen sene yasaklandı.

Takımın gelecek sene için şasi yüksekliğini arttırmayı değerlendirdiği de söylentiler arasında. Böylece aracın altına daha fazla hava girişi olması planlanıyor.

Bu plan kapsamında süspansiyon yapısı değişebilir ve aerodinamiye yardımcı olması için S-kanal gereklilik haline gelebilir.


Yorumlar

“Mercedes 2016’da Radikal Şeyler Deneyebilir” için 17 yanıt

  1. Samet Demirel(GillVill) avatarı
    Samet Demirel(GillVill)

    Devrim mi evrim mi F1 için en önemli sorulardan biri bu. Son yıllarda McLaren’in yaşadığı sorunlar ve BMW’nin 2004 yılındaki ön burnuyla aslında F1’de devrimin büyük hayal kırıklıkları yarattığı da bilinen bir gerçek. Ben bundan dolayı oyumu evrimden yana kullanıyorum 😀

  2. Ayrıca mercedes bu arge ordusunu sadece f1 de kullanmıyor komple mercedes markası için çalışıyor bu ordu ve f1 in bazı teknolojik yenilikleri normal araçlardada kullanılıyor

    1. Çok kişinin yaptığı gibi karıştırdığınız şey otomobil ile üst yarış dünyasının ilgisi olmamasında…
      F1 noktasında da Honda, Renault büyüklüğü ilgisinde karıştırıyor insanlar.
      Otomotiv lab’ında ki insanlar marka, grubun F1 araçları, başarısı ile övünür durur ama onların F1 mühendisleriyle gerçekte seviye olarak alakası yok.
      Renault F1 Team’den tut Scuderia Racing grubu, AMG Performance departları vs kadar performans otomobili, yarış serileri, Formula 1 grubundan ayrıdır. F1 mühendisleri tam zamanlı kendi işlerini yaparlar. Her marka, grupta olduğu gibi çok çok az projede bu adamlardan ve lab’larından faydalanılır. Bu adamların maliyeti diğerleriyle mukayesesiz çok daha yüksek. Öyle DTM deki her adamı F1 de kullanamazsın. Dünyada otomotive yetişen mühendis sayısı fazla ve yeterince vardır ancak F1 ve üst class’lara öyle kolay adam yetişmiyor. Yetişme uzun yıllar alıyor. Elemanlar hep aynı kulvar içerisinde transfer olur durur. Bunu şöyle algılayabilirsiniz bmw tarafında mühendislik mezuniyeti de olan 20-30 yıllık tecrübeli nadir usta birinin eline Lamborghini motoru, modifikasyonu işi verirseniz çakılır kalır…
      Hele ki bir de o adamı pist yarış takımına sokarsan birkaç aşama süresince çaresiz kalır.

      İşte bu yüzden takımlar yeniden yapılanma, gelişme durumlarında hep benzer görülen isimleri birbirlerinden transfer edip dururlar. Öyle 10 tane Adrian Newey gibi adam yetişmiyor kısa vadede.

      Bütün üreticiler sektörlerinde ki teknoloji şirketlerinden transfer yapar, tedarikçilerle çalışır. Bir motorun üretilmesinde dahi… Hiç kimse herşeyi kendisi üretmiyor. İşin derinine indiğiniz de salt kendilerinin sanılan ürünlerinde cosworth, ilmor, avl, lotus, bosch, ti, csc daha nice üniversiteden alım, iş ortaklığı yaptığını görürsünüz.

      MB’in öyle diğerlerinden çok çok farkı yok herkes bazı ünite spec.lerinde sorun yaşayabiliyor. Farkı olsaydı son 20 yılda en en motorları üreten olurdu ama kimse öyle değil.

      Bu işler öyle sanıldığı gibi olsaydı MB AMG’yi satın almak, Ferrari AVL ye o kadar para bayılmak zorunda kalmazdı.

      Mercedes, bmw, audi, lexus, bentley otomobillerinde yenilikçi çünkü satabiliyor…

      Mesela MB veya diğerleri F1’de ki hangi teknolojik yenilikleri normal araçlarında kullanmıştır?

      1. Valla üstad benim yazdıklarım kafadan uydurduklarım değil bizzat belge ile ama bunları paylaşmam suç o yüzden paylaşamıyorum

        1. Eyvallah, öyle birşey isteyemem.
          Peki ne tarz şeyler?

          1. Üstad işim gereği bazı bağlantılar vasıtasıyla almanyadaki araç firmalarıyla görüşmeler yapıyorum doğal olarak mercedeslede ve bir f1 ve mercedes sever olarak mercedes daha önemli benim için ve mercedesin bazı üst düzey arge çalışanlarıylada tanışma fırsatım oldu ve bunların bir biriyle paylaştıkları fikirleri yazışmaları ve üzerinde çalışdıklatı şeylerin resimleri ve bazı taknik çizim ve resimlerini alma şansım oldu dabiki bende kalması şartıyla ayrıca geçen sene bu arge çalışanlarıyla nurburringde bir kaç tur atma şansım oldu mercedesin dtm aracıyla tarif edilemez bir duygu

            1. Eyvallah özelden devam ederiz. 🙂

      2. Mercedes’in yol araçlarında kullandığı teknoloji F1’den daha yukarıda.Yol araçlarında nerdeyse otonom sürüşe geçtiler.

        1. Bu ne yönden bakıldığı ile ilgili biraz da.
          Her zaman demişimdir çoklu alanda yol otomobilleri F1 downgrade techç çizgisinin direkt altında bulunmuyor. Misal havacılıktan F1 yararlandığı kadar otomobil sanayii de ayrı olarak yararlanıyor. Bosch gibilerin iki alana ürün yaklaşımları ayrı yürüyor.
          İlk cümleye dönünce; Pist üstü otonom çalışması yapanlarda var. Ai vs Pilot…
          Bu bizi pek ilgilendirmiyor malum. Gelecekte üniv. ler arası böyle özelleşmiş seriler olsa bile bizim için aslolan her zaman insan üzerine kurulu olan olacak.

  3. Unutulan bir şey var arkadaşlar otomobil dünyasında arge çalışmalarına en çok para ayıran ve mühendis desteği sağlayan markaların başında mercedes geliyor ve bu yüzden çok fazla yenilik ortaya çıkabiliyor bu yüzden mercedes diğer markalara göre her zaman bir adım önde olmayı başarıyor ve geçen sene bir yerde okumuştum ve ayrıca mercedesin arge takımında çalışan bir kaç kişiyle az da olsa bi kontağım oldu ve söyledikleri şey hem f1 de hemde mercedes markasının ürettiği her araçta hem teknoloji olarak hemde yenilik olarak en iyisini hedefliyor ve sonucunuda alıyor hatta mercedesin 1,6 motorlarda değil 2,4 3,0 veya daha büyük her hangi bir motorun f1 e dönmesinde sorun yaşamayacağı ve turbo olduğu müdeetçe her hangi bir motorda bu veya buna yakın performanslar alabilecek durumda olduğunu söylüyorlar ayrıca mercedesin daha büyük motorları maliyeti pahalı olur diye istemediğini söylüyorlar ve mercedesin başarısı sadece motorlada sınırlı değil 3000 kişi gibi bir arge ordusu şasiyide motora uygun şekilde geliştiriyor bunlar unutulmasın

    1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

      Çok çok çok abartmışsın.

      1. Valla kardeş ben hollandada yaşıyorum eindhovende daf diye bir tır markası var günde 180 adet tır yapıyor ve 200 250 kişi civarında bi arge hazırlık grubu var ve sadece tır için çalışıyorlar mercedes gibi bir marka günde 300 civarında tır kamyon ve çekici yapıyor aradaki farkı sen hesapla

        1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
          [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

          Biliyorum orayı.Bende Panningende yaşıyorum.Yani Daf ile Mercedesimi ve F1 Argesinimi karşılaştırdın anlamadım 🙂

          1. Çok çok abarttığımı söylemişsin bende sana daf gibi bir markanın sadece kamyon ve tır yaparak 200 zaman zaman 250 arge çalışanını kullandığını mercedesin ise tır çekici ve kamyon piyasasında uzak ara ilk sırada olduğunu ve 3000 arge çalışanının abartılı olmadığını anlatmak istedim ayrıca mercedes sadece tır kamyon ve çekici yapmıyor

            1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
              [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

              F1 ile alakası ne onu anlamaya çalışıyorum bende işte ? Otomobil,Tır argesinin F1 argesi ile ne alakası var.Üçüde ayrı dünya.

  4. Bence bir şeyler iyi gidiyorsa bildiğinden şaşmamak gerek. Mclaren böyle bir hata yapmıştı hala çekiyor.

    1. SebastianVettel05 avatarı
      SebastianVettel05

      Aynen öyle (via:2013) ☺

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir