Hamilton, Formula 1’de Daha Fazla Aero Fikrine Karşı Çıktı

yazar:

kategori:

Lewis Hamilton, 2017 için üzerinde çalışılan daha aerodinamik ve agresif otomobil fikrine sert çıktı.

Formula 1’de spor son yıllarda taraftar açısından büyük bir kayıp yaşadı ve FIA bu konuda gelecekte bazı büyük değişiklikler yapmayı planlıyor.

2017’de daha agresif, aerodinamik ve daha sesli bir F1 planlanıyor.

Ancak turbo motorlar döneminde iki kez şampiyon olan Hamilton bu fikre karşı çıktı.

Hamilton “Öndeki pilotun aerodinamik potansiyeli yüzde yüz olurken, ona yaklaşan pilotun aerodinamisi tamamen bozuluyor”

“İnsanların aerodinamiyi artırmayı hedeflediğini duydum. Bu olabilecek en kötü fikir ve insanların çözmeye çalıştığının ne olduğunu bilmediğini gösteriyor”

“Sürücüler lastiklerden daha fazla yol tutuş istiyor. Böylece öndeki pilota daha yakın olabilir ve onu geçme şansı yakalayabilirsiniz” dedi.


Yorumlar

“Hamilton, Formula 1’de Daha Fazla Aero Fikrine Karşı Çıktı” için 11 yanıt

  1. Güzel ve kısa, öz konuşmuş.
    Bu tip noktaları nadir insanlar yıllardır dile getiriyor ama güya adı teknik çalışma grubu olan mühendisler bileşkesi sallamıyor malesef.
    Agresif görünmenin aerodynamics ile bir ilgisi yok. Daha etkileyici ve dev lastikli araçları aero’u düşürerek sağlayabilirler. Ayrıntılarını bilmiyorum ama Redbull’un yer etkisi önerisi bu maksada yönelik kullanılabilir onun dışında Redbull’un aero isteklerini dikkate almamaları lazım. Yer etkisi 20-30 yıldır üzerinden atlanmış bir konu. Bunu superlux F sınıfı gibi ürünler de bir dereceye kadar kullanıyor ancak handikapları büyük olan bir konu ve sanırım gelişimini de bir noktaya kadar mümkün olabilecek bir konu.
    Ground effect, aero değil mekanik tutuş elemanıdır. Dragforce temeli üzerine sonucu ile downforce sağlar.
    F1 de çok uzun yıllardır side by side mücadeleyi pek görememizin nedeni aero kaabiliyetlerinin çok artmış olmasında bu 2000’lerin ortaları için de geçerlidir. Button-Vettel kazasında ki gibi gariplikleri bize üretir. Aero’u yüksek tuttuğunuzda Nascar gibi platformların oluşturduğu görüntüleri oluşturamıyorsunuz. Çünkü Downforce bireysel çalışır ve arka-yan’da türbülans yani hava boşlukları ile başkalarının hayatına etki getirir. Bunun bir nebze örneğini bazen otobüslerin yan arkalarında seyrederken tadabilirsiniz. Yalnız downforce’u mevcut karmaşık dizayn anlayışında çok düşürürseniz geçişlerde ki tutuş handikapları da değişmeye başlar. Önde ki aracın burun arkası itibariyle oluşturduğu açılı yanal düzensizlik yanında viraja yaklaşan aracın tutuşunu çok daha kötüleştirir. Mclaren-Alonso kazasında fırtına ile anlatmaya çalıştıkları şeyde buydu ancak eksik çünkü bu araçlar malum daimi olarak 2 tona yakın df üretiyor halen… Şuan bu bahsettiğim etkilenme durumunu araçlar bireysel yüksek df kaabiliyetleri ile elimine ediyorlar. Velhasıl bahsedilen şekilde devasa türbülans alanları oluşmadıkça diğer araçlar farklı noktalarda ki df kaabiliyetleri ile tutunma açıklarını kapatabiliyorlar. Bunların olmaması için belki de şimdikiler ile kıyaslanamayacak df becerisi şeklinde 90’ların araçlarının görünümlerine kavuşmaları gerekir ama bunu da geri kafalılık olarak göreceklerinden başvuracaklarını sanmıyorum.
    O araçlar asli mekanik tutuş bazlıdır ve tur içerisinde farklı çizgiler ve giriş çıkışlarla mücadele seronomilerinin görülmesinin asli sebebi buydu. Yani F1’i bugün ki varlığına getiren olay. GT yarışlarında halen bu tadı alırsınız ama mevcut open wheller ile bunlar görülemiyor…
    Agresiflik ve lastik konusu ile aero’nun ilgisizliğine dair basit örnekler;
    http://ericpetersautos.com/wp-content/uploads/2013/02/pantera-wing.jpg
    http://www.wallpaperup.com/uploads/wallpapers/2013/07/09/116130/5487b3cbefcd454eea635cc49ed1a69c.jpg
    http://4wheelonline.com/images/article/nerfed.jpg

    bunlar çok çok agresif görünen ama aero başarımı pek olmayan araçlardır.

    Çok eski F1 araçlarını mevcutların yanına getirdiğinizde daha agresif bir his uyandırdığını görürsünüz.
    Lastiklerin gelişmesi lazım şuan çağının zirvesinde değil hatta aynı markanın bir önceki dönemine göre dahi gerideler ancak bununla bitmiyor. İnsanların FXX, Zonda R, P1 GTR’ den neden etkilendiklerini iyi okumaları lazım okuyamıyorlar…

  2. Siz motorların değişmesine izin verin onlarda bu kuralları getirmesinler.

  3. İnsanların aerodinamiyi artırmayı hedeflediğini duydum. Bu olabilecek en kötü fikir ve insanların çözmeye çalıştığının ne olduğunu bilmediğini gösteriyor

    Çok haklı. Elin adamı Abu Dhabi’de önündekini geçemedi diye DRS denilen saçmalığı getiren adamlardan ne beklersin ki? Tam karavana…

    Tamam lastik tutunmasının artması gerekiyor ama DF ile değil. Bunun mekanik olarak artması lazım.

  4. Sonunda dogru ve haklı bir konuşma yapmışsın Lewis. Yeniden aero etkisinin fazla oldugu sezonları görmek istemiyorum.

  5. Yanlışın var sülo kardeş. Ham bu konuda haklı aeronun önemli olduğu araçlar ve pistlerde yüksek hızlarda virajlara girişlerde arkadaki her zaman daha dezavantajlı olur. Yine değişen bişey olmayacak. kim daha iyi olursa o uzayıp gidecek. 2009-10-11-12-13 gibi.
    Ayrıca bu motorlar değişmezse o hava sürtünmelerinden dolayı bu araçlar gitmez. Bugün görülen düzlük hızları yakalanamaz.

  6. Yol tutus arttikca takip etmek daha kolay olacak zaten Hamilton. Su anda öndekini takip edememenin en buyuk nedeni downforce’un az olmasi.
    2010-13 arasi downforce o kadar iyiydi ki Redbull virajlarda bile DRS acmaya başlamıştı.
    Bu yuzden DRS kullanimi kisitlandi.
    Elimizdeki avantaj gitmesin diye atmadiginiz takla yok takimca.

    1. Hiç alakası yok. Downforce ile yol tutuşu arttıkça araç takibi daha da zor olacak

    2. Downforce arttıkça özellikle fark bir saniyenin altına inince arkadaki araç daha fazla kirli havaya maruz kalır.Arkadaki aracın yol tutuşu bozulur ve takip etmek zorlaşır.

      1. Mekanik yol tutuş gelirse benim dediklerimi doğruluyor mu? Eğer doğruluyorsa bahsettiğim şey mekanik yol tutuş olacak. Doğrulamıyorsa ben yanlış biliyorum 😀

        1. Evet, mekanik tutunma sanırım bahsetmek istediğin şey. Sonuçta mekanik tutunma artarsa toplam tutunmada aerodinaminin daha az etkisi olacak ve bu yüzden öndeki araç arkadakine göre çok fazla tutunma avantajına sahip olmayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir