Alkışlar Kime Gitsin?

yazar:

kategori:

Hep merak etmişimdir: Acaba hangi sürüş tarzı daha fazla takdire şayan? Hangisini gerçekleştirmek için pilotlar daha fazla efor harcarlar va hangisi pilotlara daha fazla yarar getirir? Virajlarda yılan gibi kayarcasına yumuşak sürüş tarzı mı yoksa virajlara sırtlan gibi saldırırcasına agresif olanı mı? Button ve Raikkonen gibi sürücüler ilk gruba girerken, Alonso ve bir nebze Hamilton gibi sürücüler ikinci gruptalar. Virajlara nispeten daha erken ve yumuşak bir direksiyon hareketiyle giren yılan tarzlı sürücüler viraj çıkışlarında ise gaz pedalını mümkün olan en hassas şekilde kullanarak özellikle arka lastiklere aşırı yük binmesine engel olurken, virajlara bir miktar geç ve sert direksiyon hareketleri ile giren ikinci gruptaki pilotlar viraj çıkışlarında gaz pedalını daha agresif kullanarak lastiklerin daha erken ufalanmasına neden olmakta. Yarış süresince hangi sürüş tarzının pilota daha fazla getirisi olur bilinmez. Her iki tarzın da avantajları olduğu gibi dezavantajları da var.

Yakıt ikmalinin serbest olduğu önceki senelerde yumuşak sürüş tarzının ve lastikleri koruma becerisinin kıymeti pek ön plana çıkmıyordu sanki. Kısa periyodlarda sürücüler lastiklerine şimdiki kadar özen göstermemekte, gösterseler bile bunun faydalarından tam anlamıyla yararlanamamaktalardı. Önceki senelerde yumuşak sürüş tarzından yüzde yüz yararlananlar, bu sürüş tarzının en uç limitinde optimum performanstan istifade eden Raikkonen gibi, bu tarzın erbabı olan sürücülerdi. Çünkü saniyenin yüzde birlik dilimlerinin hesap edildiği bir yarışta hem diğer sürücülerden hızlı olmak ve hem de bunu yaparken lastiklere nazik davranabilmek olağan üstü bir hassaslık ve yetenek gerektirir. Pilot, lastiklerini korumak için Button’ın bu sene Bahreyn’de yaptığı gibi ne çok muhafazakar davranmalı, ne de çok hızlı olmak için Hamilton gibi Avustralya’da yakarış durumlarına düşmeli. Yani o tatlı ayarı yakalamalı. Aynı Button, sanırım o hassas noktaya Avustralya’da biraz daha yaklaştı.

Tabi ki insanların gözüne agresif sürüş, seyredilmesi daha hoş gelir, daha çok heyecan verir. Çünkü gözler için daha çok görsellik sunar. Ancak hayatın her alanında olduğu gibi burda da sadece göze hoş geleni takdir etmemek, iç güzelliklerin de farkına varmak gerekir.

Yasin Madenoğlu


Yorumlar

  1. Raikonen hakkında arkadaşlar değinmiş bencede raikonen F1'inen yetenekli pilotlarından.
    Gelecek seneye F1 e dönerse onun için iyide kötüde olabilir.İyi taraf WRC önden kaymayla boğuşmayı öğrenecek.Kötü taraf agresif olacak ve hassas tavrını değişitirebiilir saygılar…

  2. kerim sisman avatarı

    minardi verdiğin yarışı hatırlıyorum. ama bu yarışta agresiflik ve kimi konusunda soru işaretleri var. lastik patlatmış olması kendi hatası. bi kaç tur önce belliydi kaza yapacağı. tv de habire lastiği gösteriyorlardı. alonsoda zati arayı kapatmaya başlamıştı kimi ile. gelen baskıyla kimi bi sürü blokaj yaptı o yarışta. çok güzel yarıştı. tabi ben schuminin kazanmasını istiodum

  3. minardi verdigin linkte 6:50 dk yi izledinmi? Ayni yerde Alonso daha buyuk bir blokaja dustu ve pist disina cikti, onun suspansiyonu neden kirilmadi sence? 🙂

  4. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    Tüm zamanların en iyi pilotu: Senna
    Modern f1'in en iyi pilotu:Schumi

    2000 Kuşağının en iyi pilotu:Alonso
    2000 Kuşağının en agresif pilotu:Lewis
    2000 Kuşağının en çok zorlayan pilotu:Kimi

    Kendinden bekleneni fazlasıyla veren :Massa

    Beklentilerle dolu olan : Rosberg

    Rock starların karşısına dikilen ve geleceğin şampiyonu olarak lanse edileni :Vettel

    Alkışlar hepsine ve burda olmayan diğerlerine gitsin.

  5. schumi startta sol tarafı bomboş bırakıp sağdaki alonsoyu sıkıştırmış.

  6. alkışlar kimi ye gitsin o prost-senna yıllarından sonra en çok geçiş yapan en istekli ve en iyi pilotdu be benim şahsi görüşüm.
    f1 tarihi boyunca ilk göz ağrım prost olmuştur.o bıraktıktan sonra boşta kaldım aradığım pilotu bulamadım.taki 2001 yılına kadar kimiyi gördüm dedimki işte budur.kimi şimdi yok.favorim nicodur.kimi ile arasında çok benzerlik vardır.
    stili bırakın yaptıklarına bakın
    bide avustralya startını schuminin on board kamerasından dikkatli izleyin bakın kim kimi sıkıştırmış.

  7. kerim sisman avatarı

    Berkhan arkadaşım. bu ne çirkin bi ifadedir böyle. sen nası olurda bana hakaret edersin. editör arkadaşların ilgilenmesi rica olunur.

  8. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Arkadaşım biz Kimi'nin sürüş tarzını tartışıyoruz sen nelerden bahsediyorsun. Nerenle yorum okuyorsun?

  9. kerim sisman avatarı

    kimiyi savunan arkadaşlar bi geçişi kanıt gösteriyor veya şu yılda şu yarışı serettinizmi diye soruyorlar. bence bu haberin geçişle alakası yok. haberde viraja girerken frenleme, viraj çıkışı gaza sert asılmasından ve bunlara sebep lastik aşımından bahsediliyor. bi insan yumuşak sitille de araç geçebilir, agresif sitillede araç geçebilir. bi adamın yumuşak sitile veya agresif sitile sahip olması onun iyi bir pilot olup olmaması anlamına gelmez. bu sadece stildir. kimici arkadaşlar hep mclaren dönemine atıfta bulunuyorlar. yok şurda hata yapmasaydı, yok şurda aracı bozulmasaydı şampiyon olacaktı diyolar. kimi bence o dönemlerden ders çıkardı ve agresiflik yerine daha yumuşak ve korumaya yönelik bi sürüşü tercih etti. ve bunun sonucunda ferraride şampiyonluk elde etti. ben kişisel olarak bu sürüş sitilinden pek hoşlanmasamda şampiyonluk yolunda başarılı olunabiliyor. ben pilot tutmuyorum takım tutuyorum. kimi ferrarideyken kimiyi tutuyordum şimdi alonsoyu tutuyorum. ama alonso beni daha çok heyecanlandırıyor.

  10. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Ben hala Kimi'nin yumuşak stili olduğunu düşünüyorum. Seri atılan hızlı turlarda.

  11. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Yok Eau Rouge değil eminim Pouhon muhtemelen. Ama haklısın Eau Rouge'u seviyor.

  12. berkhan eau rouge…tırmanırken gökyüzünün görüldüğü yerde de kuzeyin asil finlandiyalısı ak zambaklar ülkesinin insanı safkan hız her türlü centilmen her türlü beyefendi kimi raikkonen yanına yanaşılmayacak bir pilot…2009 spa startta bağırmaktan yeri göğü inlettim. o ne heyecandı Allahım…

  13. Yazı oldukça güzel. Tebrikler. Agresiflik konusunda ise, Kimi ve agresiflik deyince aklıma 2005 avrupa gp'si geliyor.

    http://www.youtube.com/watch?v=6q-YVZ_kbrs

    Burada 5.02 den itibaren dikat edin geçtiği isim Villeneuve ve ona tur bindiriyor. Bu büyüklükte bir blokaj ardından vibrasyon ve yarış dışı kalma. Kimi agresif ve sürüşü hızlı ancak araca zarar verir şekilde. Bu açıdan ben Button'ı Kimi'nin yanında anmam ama kişisel görüşüm tabii herkes farklı düşünüyor anladığım kadarıyla.

  14. Kimi Raikkönen ve yumuşak stil sürüş tarzı !! İlk defa duyuyorum bunu,bunca yıldır izlediğim,yorumcuların yorumladığı kimi raikkönenin sürüş tarzı yumuşakmıymış?sürüş stili ile agresif sürüşü bence karıştırıyoruz..Schumi ile takım arkadaşı johnny herbertin stilerini bir izleyelim bakalım farka.

    Michael Schumacher Driving Style

    http://www.youtube.com/watch?v=Uk2p2nRK-p4

  15. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Sürüş stilerini anlamanın en iyi yolu bence yarışlarda verilen "viraj apex hızı" bilgisidir. Mesela Spa'da sanırım Pouhon'un apexinde Kimi'yi geçen kimseye rastlamadım yarışlarda. Bu da belki agresif olduğunu gösterebilir.

  16. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Aslında onboard izleyip farkları anlamak çok zor bir iş. Çünkü dikkatli izlemeyince herkes aynı sürüyormuş gibi geliyor.

  17. Ben bazen zaman = Ben bazı zamanlarda

  18. Benim anladığım Kimi konusunda galiba kesin hüküm vermek mümkün olmayacak.
    Bir zaman geliyor birileri Kimi kerbleri sonuna kadar kullanan bir pilot diyor, yazıp çiziyor. Yumuşak stil ile kerbler nasıl sonuna kadar kullanılır diye sorarlar adama o zaman.
    Sonra uzunca yıllar F1 hakkında yazanlar Kimi'nin Mclaren ve Ferrari döneminde araçlar ile ilgili yaşadığı problemlerin stilinden kaynaklı olabileceğini ifade etmeye çalışıyor, açıklamalı yazıyor felan.
    Ben onboard görüntülerinde farklı birşeyler görüyorum.
    Sadece örnek, bu adam çok fazla kontra veriyor. Hatta daha öncede bir yerde yazmıştım bu adam dev kontralar veriyor ve ben bunu izlemeyi seviyorum.
    Hakeza Lewis de aynı zorluyor ve çok fazla kontra vermek durumunda kalıyor. Ben bazen zaman Lewis kadar kontra verdiğine şahit oluyorum. Bunun gibi daha bir çok şeyide düşününce nasıl yumuşak niye agresif diye içinden geçirmiyor değil tabi insan. 🙂

    Velhasıl kelam şahısların taraftarları için bu stil farklılıklarının önemli bir olgu olmaması gerektiğini, başarı ölçütü olmadığını düşünüyorum. Bir çok kişi için ama o şöyle dememizden öteye geçen nedir acaba. 😀

  19. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Bence de. O Fransa Gp'de tıpkı 2007'de kazandığı gibi bir ritm yakalamıştı. Ama sorun çıkınca hayal kırıklığına uğradı. Ve o yarış tam da şampiyonayı çevirmeye başlayabileceği yarıştı (hem puan hem psikoloji olarak). 2007'de öyle olmuştu çünkü.

  20. Nizamettin Demircioğlu avatarı
    Nizamettin Demircioğlu

    Evet herkesin bakış açısı farklı olabılır de Kimi'nin hiçbir zaman yumuşak sürüş tarzı olduğuna ınanmıyorum.Ta ki 2008 Fransa Gp'ye kadar.
    1.giderken egzozu kırıldı ve liderliği Massa'ya verdi.Ve o egzozla bırlıkte raıkkonenın butun hevesı de kırıldı.Kimi ondan sonra bambaşka oldu ve hep isteksizdi..2008 ın ortasından itibaren 2009'da (belçika GP hariç) o yumuşak tarza dondu .Ve zorla yarışıyor gibiydi..Sırf bu yüzden WRC'yi seçti

  21. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Eğer elinizde varsa arkadaşlar F1 Racing Ocak 2007 sayısını mutlaka okuyun (özel hız sayısı). Bu konuda daha kapsamlı bir yazı bulabileceğinizi zannetmiyorum. Peter Winsdor.

  22. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Kimi Raikkonen konusunda bence yanılıyorsunuz. Kimi her zaman yumuşak bir sürüş stiline sahip olmuştur. Alonso ise özellikle daha gençken çok çok agresif bir tarza sahipti. Daha sonra stilini evcilleştirdi. Dengeledi. Kimi hiç değişmedi. Evet söz konusu galibiyet kokusu aldığında bana göre ondan daha agresif bir pilot yok. Ama Kimi temposunu hep Düz bir Çizgide belirlemiştir. Hassastır.

  23. Nizamettin Demircioğlu avatarı
    Nizamettin Demircioğlu

    Raikkonen şu anda F1 de olsaydı onun stilini tartışabilirdik ama o su anda yok ve onu WRC dekı surus tarzıyla yargılayabılırız..tabii ki agresif sürüş goze daha hoş gelir.

    viraj girişlerinde öndeki pilotun hava koridorundayken bir içeri dalıp bir dışarı çıkan araçları ızlemek muhteşem zevk verir.. Evet bunu en iyi Rai'nin yaptığı tartışılmaz bıle ancak su anda goze en cok hos gelen surus tarzı ve yaptıklarıyla Lewis'tir bence
    Cunku dıkkat etmısımdır hep .. Arkadakı aractan arkanıza gelen Sarı Vodafone yazılı kask ve gri bir arabaysa gözler bir sağ bir sol aynanızda olur..Cunku Lewis'in 2.liğe bile tahammülü yok..Her zaman en üstü hedefliyor.

    Tıpkı Kimi'nin gençliğinde McLaren'de yaptıklarından sonra padok'ta ısmının "deli"diye geçmesi gibi.Kimi'nin gençliğini şu anda Lewis yaşatıyor.Allah nazarlardan saklasın ne dıyelm…

  24. bencede en iyi pilot raikkonen:)

  25. kerim sisman avatarı

    eet güzel bi yazı. rai ve button gibi kibar pilotlara ii araba verilirse bu sistemde ii işler yapabilirler. ama f1 pilotları sokaktan toplama pilotlar değil. her türlü sisteme çabucak ayak uydurabilecek pilotlar. alonsoda bahreynde buna ayak uydurmaya çalıştı. vettel arıza yapmadan evvel atağa kalkmıştı ve aradaki farkı azaltmıştı. lastiklerinin koruduğunun bir göstergesidir. bir taktik olarakta eğer 2. gidiyorsanız son 15 turda filan atağa kalkmak mantıklı. • Mc Laren ~Mercedes GP~ arkadaşıma sonuna kadar katılıyorum. f1 limtlerin zorlandığı yer olmalıdır. sürüş dersi olmamalıdır. bir an önce yakıt ikmali geri gelmeli. alonsonun çok daha rahat şampiyon olabilmesi için:))

  26. Ne demek istediğimi anlayan arkadaşlar görmek çok güzel. Teşekkür ederim arkadaşım..

  27. Arkadaslar bir konuda yanlisa dusuyorsunuz, Raikkonen agresif bir pilottur ama surus stili ile degil, Button gecen sezon yarislar kazanirken bir yorumumda Button ile Raikkonen`in surus tarzi benzer dedigimde bazi arkadaslar yuha nassi yani demisti 🙂 Gercekte boyledir, Raikkonen yumusak bir stil ile lastiklerini bozmadan ve kolay kolay apex noktalarini kacirmadan hizli surer, ama is atak yapmaya geldiginde 3-4 tur onundekini gecinceye kadar agresif suruse gecerdi. Gecisi yaptiginda yine kendi yumusak stiline gecerdi. Ha hizli olmak icin illa agresifmi surmek gerekir? Hayir.. Bir arkadasim yazmis asagida, tek pit stop stratejisini Kimi Raikkonen den iyi kullanan bir pilot daha yok. Cok dogru tespit.

    Yazi tam yerinde ve zamaninda guzel bir noktaya temas etmis, tebrik ederim arkadasim..

  28. Abuzer Kadayıf avatarı
    Abuzer Kadayıf

    "Button ve Raikkonen gibi sürücüler ilk gruba girerken, Alonso ve bir nebze Hamilton gibi sürücüler ikinci gruptalar"

    agresiflik sırasına koysak 1.LH 2.KR 3.FA 4.JB olur. KR ilk grupta demişsin ne alaka. LH için bir nebze demişsin tam bomba 🙂

  29. Bu arada bende sürüş sitilleri hakkında bir yazı hazırlıyorum benden önce davranmışsın. Benim ki daha ayrıntılı olucak bu arada kendi fikirlerimce. Güzel olmuş bu arada yazı.

  30. Hımmm, pekiyi nedir Peter'ın ortalama olarak Kimi tespitleri ve raporları?

  31. Benim izlediğim kadarıyla tek pit stop sıtratejisini Kimi Raikkonen den iyi kullanan bir pilot daha yok.

    Tek bir turda da Lewis Hamilton dan daha hızlı sürebilen yok.

    Alonso ise bunların ikisinide iyi yapabilen bir pilot. Bu yüzden de grid deki en komple pilot(yani öyle söylenir yıllardır)

    Shumi ye gelirsek aslında lafa bile gerek yok ama Alonso nun sürüş sitilinde olmasa da o da tam anlamıyla komple bir pilot.

    Bu dördünü yazdım çünkü bu adamlar bir başka…

  32. M1CHAEL kardeş eğer elinde son üç dört yılın F1 Racing dergisi varsa elinde Peter Windsor'un yarış raporlarına ve Raikkonen hakkındaki yazılarına bir göz atıver..

  33. Schumacher'in stiline yumuşak derseniz hadi anlarız da Raikkonen yumuşak grupda değil ki. Aksine Alonso'dan daha agresif. Fernando biraz da ikisinin ortasını yakalayabilen bir adam değişken bir stile sahip.

    Birde şu var agresiflik aranıyorda. Bir yarışın belli bir bölümünden, bir kaç turdan keyif almak var. Bir de yarışın sonucunda alınacak puanlardan, birincilikten sevinmek var. Hangisi daha güzel olan acaba.

    Misal biri için söylenen bir laf vardı ben çok severim o lafı. "Birin ….buna yarışın 3 turda bitmediğini anlatmalı." 🙂

  34. gayet güzel bir yazı olmuş teşekkür ederim =)

  35. Alonso'nun yaptığı tanımda olduğu gibi formula 1 araçların pilotların ve mühendislerin tüm performansarını koyarak ortaya çıkardıkları bir ürün olduğundan bizde herşeyden limitlerinde olmasını bekliyor ve bunu arıyoruz.. yeri geldiğinde agresiflik, yeri geldiğinde hassaslık…

  36. simdi agresiflik var, agresiflik var…

    nakajima'nin, sato'nun agresifligi var; montoya'nin, hamilton'in, alonso'nun raikkonen'in… digmi amaaa 🙂

  37. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    şimdi soru f1 de yarış mı yapılıyor yoksa sokakta nasıl araba kullanmalıyız dersi mi veriliyor?
    f1 de agresiflik olmayacaksa ben izlemem, başkaları ne arıyor bilemem

  38. bence raikkonen'de agresif sürüş tarzına sahip. mclarendeki sürüşü cok zevk veriyordu ve önceki zamanlarıda. Ferrari'de de özellikle 2007 de pek yumuşak oldugu söylenemez. Zaten montezemolo'nun onu ferrariye almasının nedeni de rakiplerine agresif sürüş tarzıyla korku vermesiydi.
    Arkadaşımın yazısı güzel olmuş tebrikler. Birtek raikkonen hakkında böyle bir fikir belirtmek istedim.

  39. Nizamettin Demircioğlu avatarı
    Nizamettin Demircioğlu

    Evet yazı Gerçekten harika olmuş.Emeğine sağlık

  40. elif çivici avatarı

    Öncelikle çok akıllıca bir başlık seçilmiş yazıya,elinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir