Fernando Alonso ile Söyleşi

yazar:

kategori:

Fernando Alonso yarış kazanmaya en alışkın pilotlardan birisi şüphesiz. Bu sene en azından ilk başlarda podyumun bile uzak göründüğü yarışlarda Fernando Alonso’nun olayı idare edişini izlemek ilginç olacak.

En iyi sonucun 5.lik olarak tahmin edildiği ilk başlar için Alonso yine de kendisine güveniyor.

Fernando Melbourne yarışına günler kala aklından neler geçiyor?

Fernando Alonso: Geçen sene zor bir sezon geçirdim ancak araç rekabetçiydi ve şampiyonluk mücadelesi verdim. Her pilot bunu ister ve bir pişmanlığım yok. Renault’a döndüğüm için rahatım. Gelecek için çok fazla iyi hatıralarımız, güzel ve olumlu hislerimiz var. Takımı 2006’da bıraktığımdan sonra bir çok değişiklik olmuş ancak yine de takımın çoğunu tanıyorum ve onların yarışlara yaklaşımı değişmemiş. Başarı için gerekli her şeye sahip olduğumuzu düşünüyorum ve takım nasıl kazanılacağını biliyor çünkü bunu daha önce başardık. Bir çok alanda gelişme kaydedildiği için takım ne olursa olsun daha güçlü. Melbourne sadece 2 hafta uzaklıkta ancak çok yoğun kış testleri geçirdik ve aracı geliştirdik. Takım içerisinde herkes çok sıkı çalışıyor ve benim için iyi hatıraların olduğu Avustralya’da işlerin nasıl ilerleyeceğini görmek için sabırızlanıyorum. Tamamen kazanmak istiyoruz ve bunu deneyip başarmak için mümkün olan herşeyimizi veriyoruz. Bu her zaman Formula 1’e olan yaklaşımdır.

Şampiyonluk kazandığın R26’yı geride bıraktın ve ocak ayında R28’e oturdun. Takım tarafından yapılan 2007 geliştirme programı hakkında izlenimin nasıl oldu?

F.A: Ocak ayında takım ile çıktığım ilk testte R27’yi kullandım ve araç iyiydi; iyi bir denge ile sürüş kolaydı. Ve sürücü yardımları olmadan ilk defa sürüyordum. 1 hafta sonra R28 ile çalışmaya başladım ve takımın yeni araç ile ileriye yönde adım attığı açıktı. 2007 başlangıcında takımın rüzgar tünelinde sorun yaşadığı iyi biliniyordu ancak bu sorunlar şimdi çözüldü ve kuşkusuz R28’deki en büyük gelişim aerodinamiklerde yaşandı. Bu da performansı arttırmanın kilit noktası.

Sen yarış kazanmaya alışkınsın ve geçen sene de kupaların var. Pazar öğleden sonra şampanyasız günler geçireceğin sezona hazır mısın?

F.A: Ben yarışçıyım ve amacım her yarışa kazanmak için çıkmak. Kariyerimde hızlı araçlara sahip olduğum için ve böylece podyum, yarış galibiyeti ve şampiyonluklar için mücadele edebildiğim için şanslıydım. Bu daha önce Renault ile ve yine geçen sene Mclaren’de oldu. Ancak gerçekçi olmak zorundasınız. Bazen her zaman kazanamıyor olabilirsiniz. Bazen elinizdeki araca her şeyinizi verdiğinizi ve maksimumu yaptığını bildiğinizde mutlu olursunuz. Ancak şu anda böyle düşünmüyoruz. Takım şu anda çok sıkı çalışyıor, aracın gelişimi için zorluyor ve bir çok kez podyum ve hatta yarış galibiyeti için mücadele edebilmeyi umuyorum.

Eğer Ferrari, Mclaren ve NMW Sauber sezon başında ilk 3 sıradaki takım olursa Renault’un nerede olacağını düşünüyorsun?

F.A: Bu herkesin sorduğu bir soru ancak sadece testten bunu bilmek zor. Tek bildiğim test programımızı uyguladığımız ve performansı geliştirmeye odaklandığımız. Umuyorumki podyum için mücadele edebiliriz ve tepedeki takımlarla beraber olabiliriz ancak kapatmamız gereken hâlâ büyük bir fark var. Diğer takımlar içerisinde Williams ve Red Bull da güçlü görünüyorlar. Bu yüzden taraftarlar için iyi olacak rekabetçi bir sezon beklüyorum.

R28 diğerlerini yakalayana kadar ne kadar süre geçeceğin tahmin ediyorsun. Heralde 7.lik için mücadele etmekten memnun kalmazsın…

F.A: Tüm takımlar 24 saat çalışıyor ve bu farkı kapatmak oldukça zor. Daha fazla çalışma şansımız yok. Bu yüzden mümkün olan zamanda akıllı davranmalı ve yaptıklarımızı doğru yolda yapmalıyız. Bu kolay bir süreç değil ancak bu farkı kapatabileceğimizi düşünüyorum.

Sence aracın zayıflıkları nerelerde? Michelin’den Bridgestone’a geçiş süreci artık tamamlanmış olmalı…

F.A: Tüm bölümlerde geliştiği için yeni araçta zayıf nokta olduğunu düşünmüyorum ve takım kesinlikle Bridgestone lastiklere alıştı. Bu bakımdan bu artık sorun değil. Temel değişen noktalar aerodinamikler ve bunlar geçen seneki zayıf noktalardı. Ancak bu problemler geride kaldı. Takım aynı zamanda aracın önünü geliştirmek için çok çalıştı ve ön kanat ve süspansiyonların tasarımında yeni bir dizayn felsefesi oluşturdu. Hâlâ bunu öğreniyoruz ancak bu yeni bir araç için normal bir şey.

Şu durumda sıralamalarda Q3’e bile geçmekte zorlanabileceğiniz yönünde açıklamaların yayınlandı. Gerçekten böyle olacağını mı düşünüyorsun? 2007’de 4 defa her iki Renault’un Q2’de kaldığı zamanlar oldu. Sezon başına Malezya’da ve son 3 yarışta…

F.A: Q3’e geçmek amacımız olacak ancak performans bakımından bir çok takım çok yakın olduğu için bu oldukça zor olacak geçen sene olduğu gibi.

Yeni bir takım arkadaşın var, yine bir çaylak! Onu ne kadar iyi tanıyorsun ve ilişkiniz nasıl?

F.A: Hâlâ Nelson Piquet’i tanımaya devam ediyorum ancak şu ana kadar ilişkimiz iyiydi ve beraber iyi çalışıyoruz. Formula 1’de yarışmaktan mutlu olan normal birisi gibi görünüyor. O çaylak henüz ve Formula 1’e alışmaya çalışıyor ve kısa zamanda çok şey öğrenmesi gerektiğini biliyor. Ancak o hızlı ve takım bunu geçen sene test pilotu olduğu için zaten biliyor. Hedeflerimiz aynı ve mümkün olduğu kadar aracı geliştirmek için çok sıkı çalışacağız.


Yorumlar

  1. mertcan mut avatarı

    vala alonsoyu bu sene gormeli… çok ii olmayanbi araç ve alonso… bence heyecanlı olacak…

  2. begüm kültür avatarı
    begüm kültür

    ya gerçekten alonso nun dediği gibi yarış kazanmasını sağlayacak bi araba verirlerse süper olur

  3. "taraftarlar için iyi olacak rekabetçi bir sezon beklüyorum." Önemli olan bu cümle. Umarım rekabetçi, zevkli, siyasetsiz süper bir Formula 1 sezonu izleriz. Gerisi gelir zaten. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir