Analiz: Mercedes – Hoyle Olayı Yeni Bir Casusluk Skandalı mı?

Bu hafta Mercedes’in Ferrari’ye geçeceğini iddia ettiği bir çalışanının kendisine özel belgeleri kopyaladığı gerekçesiyle dava ettiği haberlerinin çıkması akıllara McLaren – Ferrari arasında 2007’de çıkan Casusluk Skandalı’nı getirdi.

Mercedes’in motor bölümünden ayrılan üst düzey mühendis Hoyle, bu skandalın ortaya çıkmasının ardından artık Ferrari’ye katılmayabilir. Ancak Mercedes’in bu konuda dava açması yıllardan beri gelen F1 takımlarının gizliliklerini koruma mücadelesini tekrar gündeme getirdi.

2007’deki casusluk skandalıyla bu alanda her şey değişti. 2007’de McLaren-Ferrari arasında yaşanan skandal sonucunda McLaren takımlar şampiyonasından diskalifiye edilmiş ve 200 milyon dolar ceza almıştı.

Son yaşanan olay, hem iş verenler hem de çalışanlar için yeni bir uyarı oldu. Mercedes’in olayı mahkemeye taşıması duruma farklı boyut kazandırdı.

İlk çıkan haberlerde Mercedes, Hoyle ve dolaylı olarak Ferrari’nin kendi bilgilerinden avantaj kazandığını iddia etti ancak Ferrari’den gelen ilk açıklamalar Hoyle’un Ferrari’ye katılması gibi bir planın olmadığı şeklinde.

Ferrari, Hoyle ile bazı görüşmelerin olduğunu ancak görüşmelerin ileri seviyeye ulaşmadığını ve herhangi bir anlaşmanın olmadığını söyledi.

Açıklamada “Bazı bağlantılar oldu ancak çok gayri resmiydi. Bizimle ve muhtemelen diğer takımlarla da görüştü. Ancak Ferrari ve Bay Hoyle arasında bir anlaşma yok.” dedi.

Hoyle, alanında uzman mühendislerden birisi. 2001 – 2008 yılları arasında Prodrive’da Subaru için çalışan Hoyle, daha sonra Cosworth’de çalıştı. Son olarak ise 2012’de Mercedes AMG Yüksek Performans Motorları’nda Performans Uygulama Takım Lideri olarak çalışmaya başladı.

Mahkemeye sunulan belgelerde Hoyle ile ilgili ayrıntılar ortaya çıktı. Hoyle’ın anlaşmasında yer alan maddelerde, Hoyle’un ayrılma kararı alması halinde neler olacağı vurgulanıyor. 2012 aralık ayında Mercedes’e katılan Hoyle’nin mevcut anlaşması bu ay bitiyordu.

Hoyle’nin anlaşmasında ayrılma döneminde neler olabileceği ve çalıştığı süreçte Mercedes’in özel belgelerini nasıl kullanacağına dair maddeler yer alıyor.

Anlaşmada “USB Depolama Kalem Aygıtı Kullanma Politikası” maddesi altında “HPP tarafından sunulacak aygıt sadece HPP IT güvenlik yeterliliklerine ve kodlamasına sahip cihazlarda kullanılabilir.  HPP tarafından sunulan USB dışındaki aygıtlar ciddi bir şekilde yasaklanmıştır.” deniyor.

Diğer bir deyişle farklı USB depolama aygıtlarını kullanımı yasaklanıyor. Böylece bilgi çalmanın önüne geçilmesi hedefleniyor.

21 Mayıs 2014’te Hoyle, 31 Aralık 2015’te ayrılacağı konusunda bilgilendiriyor. Mahkemedeki belgelerde, 24 Mayıs 2014’ten sonra HPP’nin Bay Hoyle’un kendilerinden ayrıldıktan sonra Ferrari’ye geçeceğinin farkına varıldığı belirtildi.

Ana rakiplerden birisine geçme ihtimalinin biliniyor olmasına rağmen Hoyle 11 ay daha sorunsuz bir şekilde Mercedes HPP’de (Yüksek Performanslı Motorlar Bölümü) çalışmaya devam etti. Bu sene 16 Nisan’da durum değişti.

O gün, Hoyle HPP’nin Performans Mühendisliği Başkanı Owen Jones ve İnsan Kaynakları Müdürü Micihael Nash ile buluştu.

O toplantıda Hoyle’a F1’le alakalı görevlerinden alındığı çünkü Ferrari’ye geçişinin yaklaştığı belirtildi. Kalan 37 haftada Hoyle F1’le alakası olmayan projelerde yer alacaktı ve geçmişteki verilere erişmesine izin verilmeyecekti.

Mercedes, Hoyle’un F1’le ilgili projelere ulaşmaya çalışmaması konusunda uyardı. HPP’nin F1 projesiyle ilgili verilerini koruması için Hoyle başka bir göreve kaydırıldığı belirtildi. Böylece onun herhangi bir şekilde Ferrari’ye bilgi taşımasının önü kapatılacaktı.

Aynı gün Hoyle’a bu konuyla ilgili mektup gönderildi ve özel mülkiyetlerini korumak istedikleri söylendi. Hoyle, başka projelere aktarılmasıyla son teknik gelişmelerden haberdar olmayacaktı.

Bu kapsamda Hoyle 17 Nisan’da Mercedes’in yol araçları ve DTM projelerinde görevlendirildi.

Yarış sektöründe ayrılıklar öncesinde hep bu tür uygulamalar yer alır. Takım değiştiren mühendisler bir süre son gelişmelerden uzak tutulur.

Bazen tamamen çalışmalardan uzak tutulurken bazıları ise Hoyle gibi farklı birimlere kaydırılıyorlar.

Mercedes, bu tür durumlarda uyguladığı prosedürlerle ilgili ekstra ayrıntılara değindi.

Hoyle’a yeni çalışma yerinde tamamen sıfırdan oluşturulmuş ve eski verilerin olmadığı bir laptop verildi. Eski HPP laptopu ise kendisinden alındı.

Fabrikada F1 bölümüne girmesini sağlayan kart iptal edilirken F1’le ilgili bilgilerin yanlışlıkla da olsa gönderilmemesi için mevcut e-posta adresi kendisinden alınarak yenisi verildi. Yeni giriş bilgileri verilirken HPP’nin bilgisayar ağında F1’le ilgili alanlara girişi yasaklandı.

Ancak Mercedes, Hoyle’un bu kısıtlamalara uymadığını ve F1 projesinden ayrılmadan önce kuralları verileri indirerek ya da kaydederek çiğnediğini fark etti.

Mercedes’in 23 Eylül’de bir sorun olduğunu anladığı belirtiliyor. O gün Hoyle’un erişim izni olmayan Macaristan GP verilerini okuduğu anlaşıldı.

Mahkeme belgesinde şu sözlere yer verildi: “Bay Joyle’un bilgisayar ekranında Macaristan GP yarış raporu yer alıyordu.”

“Bay Hoyle’un ağ menajeri Owen Jones kendisine yaklaştığında, Hoyle’un ekranında yarış raporu görünür durumdaydı. Bay Hoyle laptopa güç veren kabloyu bir anda fişten çekti. Bay Hoyle böylece hatasını gizlemeye çalıştı.”

Bu olay Mercedes’in ayrıntılı bir araştırma yapmasına neden oldu. İki farklı bilgisayar şirketinden yardım alındı.

Yapılan incelemelerin sonucu detaylı bir şekilde masaya yatırıldı. Hoyle’un HPP’nin verilerinden şirketin sahip olduğu F1 bilgilerini içeren Schedule A adlı belgeyi kopyaladığı ortaya çıktı. Hoyle’un bu verileri 17 Nisan’dan sonra aldığı yeni şirket laptopuna da kaydettiği anlaşıldı.

Bu dosyada :

  • 26 Temmuz 2015’te gerçekleştirilen 2015 Macaristan GP yarış raporu
  • 14 Eylül 2015’e kadar 2015 F1 sezonundaki HPP F1 motorları mesafe ve hasar verileri
  • Saf veri dosyalarınının kodlarını çözen bir dosya
  • HPP F1 motorlarının kompresör performansıyla ilgili dosya
  • Şifrelenmiş saf veri dosyaları, motor performansıyla ilgili yarış raporu üretmek için kullanılan çok detaylı veriler.

 

Mercedes Schedule B adlı özel bir F1 dosyasının daha kopyalandığını belirtti ancak bununla ilgili bilgi vermedi.

Ek olarak Schedule C adında 3. bir liste daha var. Hoyle bu dosyayı cep telefonuna indirmiş. Daha önce belirtildiği gibi çalışanların sadece izin verilen depolama aygıtlarını kullanması gerekiyor.

Mercedes ayrıca Hoyle’un şirket verilerini sahip olduğu Toshiba marka laptopa, Acer tablete, iki farklı hafıza kartına ve Kingston USB’ye kaydettiğini belirtti.

Hoyle ayrıca F1 departmanında görevde olduğu dönemde HPP’ye ait bir Microsoft Excel dosyasını bir internet sitesine yükleyerek izinsiz paylaşım yapmış.

Mercedes, Hoyle’un tüm sorumluluklarının ve sınırlarının farkında olmasına rağmen bu şekilde davrandığını; şirkete ait dosyaları farklı bilgisayarlara yüklendiğinin anlaşılmaması için disk temizleme programları kullandığını ve ardından eski verilerin üstüne yazılması için hard disklere büyük miktarda veri yüklediğini belirtti.

Mercedes, Hoyle’un ayrılacağını belirtmesinin ardından Ferrari ile olan bağlantısını bildiği için çalışanının uygunsuz davrandığını belirtti ve “Bay Hoyle ve potansiyel olarak Ferrari kurallara aykırı avantaj sağladılar.” ifadesini kullandı.

Mercedes, Hoyle’un 2015 sezonunda performansla ilgili analizler, HPP’nin F1 motoruyla ilgili verilerden uzakta durması gerektiğini iddia ediyor.

Mercedes tüm bu gelişmelerin ardından Hoyle’un Ferrari’ye geçmesini engellemek istiyor. Mercedes “Bay Hoyle 2016 Ocak ayında Ferrari’ye geçerse, bahsedilen bilgileri kaçınılmaz olarak istem dışı da olsa kullanabilecek.”

“Böyle bir kullanım Bay Hoyle’un, Ferrari’deki görevinde performansında avantaj sağlayacak. Böylece Ferrari’ye de avantaj sağlamış olacak.” dedi.

Hoyle’un Mercedes’le olan anlaşması bu ayın sonunda bitiyor olması nedeniyle ocak ayında Ferrari ile anlaşması mümkün. Ancak Mercedes, Hoyle’un kurallara aykırı bir şekilde ulaştığı verilerle avantaj sağlamasından endişe duyduğu için mevcut ayrılma sürecinin uzatılmasını istiyor. Mercedes’in Hoyle’un 2016 Kasım ayına kadar Ferrari ya da bir başka F1 takımına geçmesinin engellenmesini istediği düşünülüyor.

 

Mercedes’in son olarak bu olayla ilgili tüm masrafların Hoyle tarafından karşılanmasını istediği ortaya çıktı.

2007 Casusluk Skandalı’ndan sonra takımların almış olduğu tüm tedbirlere ve teknolojideki tüm gelişmelere rağmen bu olay, şirketlerdeki üst düzey isimlerin hala bilgi hırsızlığı yapabileceğini gösterdi.

Ve bu olay, şans eseri bir çalışanın diğer çalışanın ekranında olanları görmesiyle ortaya çıktı. Peki ya orada ekran görülmese ne olacaktı?…

Motorsport.com / Adam Cooper

 


Yorumlar

“Analiz: Mercedes – Hoyle Olayı Yeni Bir Casusluk Skandalı mı?” için 51 yanıt

  1. Aksi ispatlanana kadar herkes masumdur.

    Aksi ispatlanana kadar herkes suçludur.

    Suçlama var ispatsız üzerinde kalır. Suç var prim yaptırır.

    Seçin beğenin alın bunları.

  2. MichaelJackson avatarı
    MichaelJackson

    Ben şimdilik Ferrari’nin yanındayım. Çoğu kişi peşin hükümle Ferrari’yi suçluyor. Seneye Ferrari hızlanırsa eğer nolacak hemen bunu pişirip öne mi çıkartacaksınız ? Bir şey hakkında kesin bir bilgi yoksa bile ordan burdan duyma şeylerle hüküm vermek bizim insanımızın doğasında var.Kulaktan dolma bilgiyi yasa kabul ediyoruz.Çok ciddiyim Ferrari bundan aklansa ve seneye tepeye dönse bu sitedeki Ferrari fanı olmayanların çoğu bunu kullanacaktır illegal falan diyerek.

    Biraz daha beklenmesi lazım suçu varsa Ferrari’nin eğer , Mercedes’in – kurallar yazılmadan önce kuralları elde eden ve illegal 1000km lastik testi yaptığı kesinleşince bile caydırıcılığın zerresi bir cezayı almamış takımın – güçlü lobisi zaten en yakın rakibine kök söktürür. Ferrari de cezasını alır.

  3. Lewis-Hamilton(#TeamLH) avatarı
    Lewis-Hamilton(#TeamLH)

    O değilde seneye Ferrari Mercedes’in önünde olursa taraftarlar asla rahat durmaz.

    Ben Mercedes’in gizli lastik testi yaptığında da demiştim bu ilk değil sonda olmayacak bu tarih boyunca oldu ve olacak.

    Şimdi o zaman konuşan tarftarlar umarım 2016’da Ferrari aniden 1 saniye hızlanınca aynı şeyleri tekrar ederler 🙂

    1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

      Algı operasyonuna ilk adımı atmışsın hayırlısı olsun

      1. Lewis-Hamilton(#TeamLH) avatarı
        Lewis-Hamilton(#TeamLH)

        Algıyla alakası yok ateş olmayan yerden duman çıkmaz.

        1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
          [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

          Algıyla alakası yok mu.Yazını bir daha oku o zaman.Ateşle oynayanlar bellidir bu sporda tescillenmiş hatta.

    2. Akıl ve Mantık avatarı
      Akıl ve Mantık

      Bir takım doğdu bitti aynı hızda mı kalıyor, mantık her bünyeye şart, o zaman Mercedes nasıl 1 sene sonra herkese 1,5-2 saniye civarı taktı ve 2 sene domine etti? Canı sıkıldı hızlandı canı sıkıldı yavaşladı o arada bilgi hırsızlığı mı yaptı sağdan soldan?

      Mahkeme sonuçlanmadan, Ferrari suçlu bulunmadan söylenenler laf-ü güzaftır.

      Hala tezimi savunuyorum, lobici Mercedes’in iğrenç bir tezgahı gibi geliyor.

      Ortada gizli lastik testinden ucuz yırtan bir takım, sezon için sırt sıvazlamalar, önce takımına bakacaksın, sportif yargılama dışına geçeceksin zira, sportif yargılamada Türkiye’nin karnesi gibi manipüle edilebilirlik yüksek. Köşegendir, dikeydir dersin yırtarsın.

      1. Lewis-Hamilton(#TeamLH) avatarı
        Lewis-Hamilton(#TeamLH)

        Siz ve sizin gibi tarftarlar lastik testiyle 1.5sn hizlandigini iddia ettiginizde ayni seyi bizde dedik.
        Suan icin oyle bir olay olmasada neden dava açılsın ve dosyalari vermediginin kaniti var mi

        1. Akıl ve Mantık avatarı
          Akıl ve Mantık

          Gizli lastik testi ile etmedim, bu suçtan ötürü aldığı cezanın komikliğinden bahsettim. Verdiğinin kanıtını sundunuz da gözardı mı ettim acaba?

          Bekleyin hele sonuçlansın, suç cezasız kalmaz.

  4. Mercedes’in açıklamalarını okuyunca tüylerim ürperdi.
    Nasıl olurda Mercedes gibi bir markanın IT departmanı bu kadar başıboş olabilir anlamış değilim.
    Teknoloji çağındayız bırakın başka usb kullanmayı, artık sadece pc’yi açıp kapatma dışında bütün fonksiyonların kilitlenebildiği yazılımlar mevcut, domain yapıları var.
    Bu adam nasıl oldu da yetkisi olmadan pc’ye dışarıdan program kurulumu yaptı.
    Ben de IT Müdürüyüm, kullanıcılar yetkim dahilin dışında download bile yapamıyorlar, kaldı ki yazılım yüklesinler.
    Bir sürü dlp programları mevcut, bu yazılımları artık küçük ölçekli işletmeler bile kullanır oldu.
    Sizin izniniz olmadan tek bir dosyayı dışarı çıkaramazlar, kopyalayamazlar.
    Güvenlik duvarı diye bir şey var, nasıl olmuş da excel dosyasını başka bir yere upload etmiş.
    Mercedes’i karşıma alıp soru yağmuruna tutmak istiyorum.
    Bu kadar mı amatör bu adamlar.
    Eğer Hoyle böyle bir bilgi hırsızlığı işine girdiyse şayet, bu işte kesinlikle yalnız değil. Mercedes’ten başka birilerinin yardımı olmadan elini kolunu sallaya sallaya veri kopyalaması bariz güvenlik açığı demek.

  5. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Niye f1den adamı men ediyorlar ? Suçu sabit mi ? İşlediğine dair mahkeme kararı çıktı mı ? Oturduğunuz yerden ne meraklısınız hüküm vermeye. Hele bir araştırılsın sonuca bağlansın. Bakalım mahkede de gücü var mı f1de olduğu gibi Mercedesin yoksa adalet mi tecelli edecek baskı altında kalmadan. Eğer bu adam bu ihlalleri yaptıysa anlatıldığı gibi suçlanbilir ancak yaptıkları yasal ise yada yapmadıysa ne diyeceksiniz ? Hem 2014 sonunda nasıl bilgi aktarılmış olabilir deniyor? haberi okumak gerek baştan sona. Hiçbir yerinde buna ait veri yok. Kendi motorunuz patlayınca başkasının gelişimini de bunlara bağlamayın. Tarihler tek tek olay olay yazılmış. Öküz altında buzağı aramasın kimse.Ferrari iyi bir gelişim yaptı ve bu daha ortaya çıkmamış bir durum varken çamur atmak olur. Ben faydalandıysak neyse bedeli kim suçluysa ödenmesine razıyım ancak Ferrari’nin bu işten fayda sağladığına inanmıyorum. He bunu yürekten istemişlerdir ama sonuç elde ettiklerini düşünmüyorum. Bu transferi de umarım yaparlar. Sözleşme bitmesi ayrı şey,adamın gitmesini buna bağlamak ayrı şey. Zaten Mercedes kendini sırf bu adam gidecekse geç gitsin diye yaptığını itiraf etmesinden anlıyoruz. Ula ortada bir yasal suç varsa adama müeyyide mi olur tazminat mı olur ? Gitmesini geciktirme diye bir mahkeme kararı olabilir mi ? Hani farklı milletlerde yasal prosedür ne bilinmez ama azıcık mantık varsa böyle karar çıkmaz. En azındna yanında bir ceza verilmesi lazım. Yoksa sizin yaptığınız yanlış ama az daha geç giderseniz sıkıntı yok mu diyecekler ? 😀

    1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

      Ne yusuf yusuf ettiler yahu demi 🙂

      1. burak karaküdük avatarı
        burak karaküdük

        Mercedesin bu kadar durumu abartmasına gerek yok. İşler çok kötü boyutlara geliyor. Spor ruhuna ters hareketler bunlar. Üstünlük korunması için bence daha farklı yöntemler seçilmeli.

        Bir diğer husus itci arkadaşlar ve kurumsal yerlerde çalışanların aktardıkları. Ben de böyle bir yerdeyim ve branşım benim de it. Pcye usb sadece telefon şarzı için o da özel izinle takılıyor. Veri depolamaya adminlerin izni asla olmuyor. Transfer ise küçük çaplı yapılıyor ama yapılan her şey mimleniyor tabi. Kaldı ki Mercedes gibi bir firma veri transferini her ölçüde sıfırlamıştır özel yazılımlarla.

        1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
          [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

          Aynen dediğin gibi öyle olay değil bu işler.Olayı abartmalarının sebebi korkaklık.Zaten hep başından beri söylüyorduk Mercedes korkak takımın önde gideni diye.Dediklerimizde haklıymışız.Olsa bile bizimle alakası olmayan olaya bizi çekiyorlar.

          1. Hırsız olmaktan iyidir korkaklık.

            1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
              [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

              haha diyenin desteklediği takıma bak 😀 lastik testleri motor kurallarını beraber yazmalar.Bunlar hırsızlıktan öte kalleşlik

  6. Mercedes saydıkça saymış. Ama bir hükme varmadan önce bir de adamın kendisini savunmasını görmek lazım.

    1. Tur yiyen Ferrari Mercedesten muhendis transfer ettikten sonra birden hizlaniyor.Ferrari hirsizlik yapar mi?
      Alasini yapar.Ceza falanda almaz.Bir arkadas deginmis.Bu is yardimsiz olmaz diye.Kabak bunun basina patlar.Simdi anlasmamiz yok.Diyorlar.Adam sazan mi?Ferrariyi yanlis anlayip istifa etmis.

      1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
        [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

        sende tutuşmaya başladın seni gidi brütüs kurtulamıcan seneye yorum yazma 🙂 🙂

        1. Brutus derken.Hiç bir zaman Ferrari taraftarı olmadım.Mercedesten ayrıldıklarından beri Mclareni desteklemiyorum.Geçen yıla kadar ikinci takımımdı.
          Ferrariyi ciddiye bile almıyorum.

          1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
            [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

            Aslında dost kazığı atan bir adam Romalılardan.Ama ben o anlamda kullanmıyom isim bilmiyorum senin o yüzden brutus dedim 🙂

      2. Ferrari’deki hızlanma taa sezon öncesi testlerinden itibaren gözlemlediğimiz bir şey. Bu casusluk dosyasındaki olayların hepsi sonradan gerçekleşiyor. Ferrari’nin hızlanmasını Hoyle’a bağlamak tamamen yanlış.

        Ferrari yapmıştır ya da yapmamıştır demiyorum ama “Tur yiyen Ferrari Mercedesten muhendis transfer ettikten sonra birden hizlaniyor” demek doğru değil.

          1. Bu haberden anlayacağın üzere çalışanların veriler üzerinde yaptığı işlemler takım tarafından görülebiliyor. Cornebois’in veri taşıdığına dair herhangi bir emare yok. Bir şekilde yapsa dahi 2015’in ocak ayı aracın motor gelişimini etkilemek için çok geç bir tarih.

            Takımlararası bütün kadro değişikliklerini hırsızlıkla suçlayacaksak işimiz var.

            1. Şimdi de bir emare yok. Olanları silmişlerdir zaten.Mclarenin bilgisayarlarında arama yapmışlardı.Eminim Ferrari kendisi ile bağlantı kurulmaması için tüm çabayı göstermiştir.
              Bu adamında yakalanmaması gerekiyordu.Ama suçun doğası işte.Bir yerde açık verirsiniz.

              1. Şimdi de emare yok? Haberde sayılan bin çeşit şey emare değil mi sence? Yapılan her işlemin sistemde kayıtları tutuluyor. Log dosyalarından ortaya çıkarılıyor. Geçen sene Cornebois rakip takıma giderken Mercedes’in bu kayıtları incelemediğini mi zannediyorsun? Ferrari’ye geçerken gerçekten veri sızdıracak olsa Mercedes buna hiç izin verir miydi sence?

      3. Akıl ve Mantık avatarı
        Akıl ve Mantık

        Okuduğunu anlamıyorsun veya okumadan başlığa göre yazıp duruyorsun,istifa etmiş adamın takımda ne iş var, nasıl bir ihbar süresi varmış adamda 8-9 ay kadar 😀 her bünyeye mantık şart.

        Eğitim şart.

        1. Müthiş çıkarımlarda bulunmuşsunuz kendinizle ilgili.Size katılıyorum.

  7. Arkadaşlar ben bir kamu bankasında çalışıyorum inanın mesai saatlerinde pc’i yeniden başlattığımda BT hemen geri dönüş yapıyor kaldı birde müşteri bilgilerini vs kopyalıyacam mümkün değil. Hadi Ferrari bu adama yardım etti yetkisi olmayan sisteme girdi, yetkisi olmayan dosyalara ulaştı ya da yetkileri kısıtlanmadan önce dosyaları yedekledi peki bu adam salak mı şirket içinde şirketin verdiği pcde bu belgeleri inceledi ve yedekledi. Yedeklediği HDD’İ neden yok etmedi de üzerine birden fazla veri yazıp silme zahmetine girdi. Bu Mercedes çalışanlarına bu kadar mı güveniyor da yazılımla ilgili güvenlik şirketleriyle çalışmadı. Bu tarz firmalarda digital veri çıkışı neredeyse imkansızdır tek yol 2007 de olduğu gibi çıktısı alınmış verilerdir.

    1. Sizi tebrik ederim.
      Şu sitede 3 gündür bu konuyla yazılan yorumları okurken kas gevşeticilerin farmakolojik bilgilerini araştırmaktan, acaba tekrar sınavlara hazırlanıp eczacılık okusam mı diye düşünmeden edemedim.

      1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
        [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

        Farmakoloji zordur ya sekestrasyon inhalasyon aromatik alifatik hidrokarbon halkalari felan fayidman :))

    2. Sizi tebrik ederim.
      Şu sitede 3 gündür bu konuyla yazılan yorumları okurken kas gevşeticilerin farmakolojik bilgilerini araştırmaktan usanmıştım.

    3. Gercekten guzel bir yazi olmus burda bir komploda olabilir dediginiz gibi anlatilanlar cok sacma anca inanan bilgisiz cahillerdir. Mercedes bilerek ferrariyi tongaya dusurmus olabilme ihtimali cok yuksek mercedes zaten cakallik uzerine master yapmis bir takim

  8. Kim bilir belki de buna benzer bilgiler 2014 sonun da gitmiştir.

  9. Eğer F1 politika yapıcıları isterse bu işin üstüne medyayı da salarlar ve casusluk skandalı olur. İstemezlerse de ihale hoyle efendiye kalır 1-2 sene ceza alır veya en fazla intihar eder, olay kapanır gider başka kimseye de birşey olmaz (.)

  10. Kim bilir transfer edilen kaç adam Hoyle’dan beceriklidir ve ekranında olmaması gereken şeyler varken birine yakalanmamayı başarmıştır. Açıkçası giden kimsenin eli boş gideceğini sanmıyorum. Bu olayda Mercedes’in tavrı Ferrari tehdidinden çekinmelerinden kaynaklanıyor. Şu an Ferrari ile ilgili herhangi bir durum yok. Adamın elindeki belgelere el konur ve tazminat alınır ya da hapis cezası verilir. Ama adamın Ferrari’ye geçişini engelleyecek bir husus yok. Mercedes bunu yapmak amacıyla dava açmış zaten. Adamın F1’den men edilmesini sağlayarak Ferrari’ye olması muhtemel katkıları yapamamasını sağlamak. Mercedes haklı mı, tabi ki de haklı. Ama mevzu 2007’nin yakınına bile yaklaşamaz. O dönemde Ferrari araçlarının benzin deposuna tebeşirle sabotaj bile yapılmıştı. Ferrari’nin bilgileri Mclaren pilotlarına kadar yayılmıştı.

  11. Mercedes dava açıp peşine düştüğüne göre ciddi birşey çıkabilir bu işin altından.

    1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

      Gobekmi atcan

      1. Aynen çok mutluyum.

  12. Mercedesin Ferrari’yi zayıflatmak için yaptığı bir hamle olabilir mi? 2 senedir çok baskınlar ve olası Ferrari tehdidinden çekiniyor gibiler.

  13. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

    Merco kurtulamicaksin 2016 darbesinden 🙂

    1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

      Ayrica gorülmese ne olcak.Adamlat kurallari beraber yazmislar neyin tiribindeler:)

  14. Mıy mıy mıy, F1 tarihinin her döneminde bu tür mühendis transfer ederek bilgi kopyalama oldu ve olacak, en yakın örnek Mclaren’in Redbull’dan transfer ettiği Prodromou, kara kaşı kara gözü içinmi transfer ettiler? Hayır, Redbull’un muhteşem aero paketinden birşeyler kopyalamak için..

    2007 Ferrari/Mclaren casusluk olayı çok farklıydı ve bambaşka bir boyuttaydı, bu olay onun yanında devede kulak bile değil, Mercedes hikaye anlatıyor..

    1. SebastianVettel05 avatarı
      SebastianVettel05

      Hahah prodromou için kara kaş kara göz tabiri cuk oturmuş ☺☺

      1. Şeytan ayrıntıda gizlidir hocam 😉

        1. SebastianVettel05 avatarı
          SebastianVettel05

          Ama tabi anlayana ??

          1. Birde o çok fazla difuzör-egzos bölgesinde durmaktan/bakmaktan kaynaklı, biliyon demi? 😀

            1. SebastianVettel05 avatarı
              SebastianVettel05

              Ahah aynen ?

    2. Aynı şekilde modern zamanlardaki son efsane mclarenin herşeyi olan Newey’in de mclarenden redbulla geçmesi gibi

  15. Bu adami F1 den men etseler yeridir. Neler yapmis be.
    Mercedes sonuna kadar gitmeli. Verilebilecek en agir ceza verilmeli bana gore.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir