Alonso: 10 Yıl Önceki Formula 1’i Görmek İstiyorum

yazar:

kategori:

Fernando Alonso, eski Formula 1’i özlediğini itiraf etti.

Formula 1’de son 10 yıllık dönemde aerodinamik kısıtlamalar artarken, test yasağı geldi ve turbo motorlara geçildi.

Bu 10 yıllık dönemde mücadeleler istenilen seviyede olmadı ve ciddi taraftar kayıpları yaşandı.

Bütün bunların farkında olan FIA, 2017’den kapsamlı bir değişikliğe gidiyor.

Alonso “2017 yılında motorların daha güçlü olmasını ve aero performansın daha verimli olmasını istiyorum. Takımlar daha özgür olmalı. Daha fazla test yapılmalı. On yıl önceki Formula 1’i yeniden görmek istiyorum”

“Bazen sporun çok pahalı olduğunu söylüyorlar ama şimdi kullanılan sistemlerin takımlara yardımcı olduğuna inanmıyorum”

“Şimdi kullanılan simülasyonlar ve yüksek teknoloji çok pahalı. Bazı ekipler testlere katılmayı göze alamıyor. Bu onların sorunu ve bu sporun doğasında var”

“Örneğin Real Madid, onlar pahalı futbolcu alıyor. Ve diğer takımlar buna karşı çıkmıyor veya ‘Hayır alamazsın’ demiyor. Formula 1’in de özel takımları var. Eğer testlere katılmayı göze alamazsan bunu yapmazsın”

“Araçların hızlı olmasını bekliyorum. Tahmin etmek imkansız olsa da bu yarışlara olan ilgiyi arttırmanın en iyi yolu.” dedi.


Yorumlar

“Alonso: 10 Yıl Önceki Formula 1’i Görmek İstiyorum” için 9 yanıt

  1. Hangi rekabet kardeş 20 17 pekte degişik gececegini düşünmüyorum içten yanmalı motor tırt hibrit bu spora tat katmadı istanbul parkta 2007 garajlara girmeyi başarmıştım o motor seslerini halen unutamıyorum şimdi boguk leblebi yutmuş gibi yazık oldu f1 e .tek kelimeyle can cekişiyor f1

  2. Özler tabi 10 sene önce şampiyonluğa oynuyordu..Şimdi gerilerde..
    Acaba mercedes de olsa idi böyle konuşur muydu..

  3. F1 bu ekonomik şartlarda eski haline zor döner. Tonla para yatıran sigara şirketleri yok, hiçbir şirket krizde değil ve ciddi reklam ücretleri yatırabiliyorlardı. Artık az parayla iş döndürmek gerekiyor.

    Geçen @M1CHAEL dikkat çekmişti, motorları basitleştir, şasideki üst aero etkiyi sıfıra yakınlaştır, egzotik parçaların bir kısmını daha yasakla.

    Bu arada 10 yıl önceki F1’i düşündüm de, 2005’te heyecanlı sayılabilecek ama anlamsız bir mücadele vardı. Her takımın sürekli bir şeyler keşfetmeye çalıştığı 2000 öncesi dönem daha değerli bence.

    1. Eyvallah.
      Ama farklı olan şöyle birşey var herşeyin zirvesinde yaşandığı dönem şuankinden daha pahalı değil daha ucuz bile kalıyor.
      V10’ların döneminde araçlar ve fabrikaların background’u oranla bu kadar pahalı değildi bunu birkaç defa paylaştık. Onca V10 sezonluk ünite şimdi ki 6-7 v6 dan daha ucuz nasıl oluyorsa artık işte akıl çakılması bu.
      Şahsen takımlara üretmesi gerekli parçaların mecburiyeti getirilirken de karşı çıkmış anlatmıştım bunlar hep yanlış ve maliyeti katlayan politikalar. Al işte küçüklerin hepsi zarar da böyle iş olur mu. Çok fazla şey bekliyorlar adamlardan. Ve teknoloji adına yaptıkları, getirdikleri herşey aslında maliyeti katlıyor sonra da yok pompaydı yakıttı tabancaydı bunun lafını yapıyor bize ahmaklar…

      Türk izleyicisinin çoğunluğu 90’ların bari ortasını görmediği için çok azı sonunu biliyor genel kitle de 2000’lere ait herkes o yüzden 2000’leri istiyor o da yanlış. O yaşta basmıyordu kafa ama 2008 ve sonrasında olanlar itibariyle ne kadar yanlış olduğunu anladık. Ve iyileşmedi de gittikçe o politikalar kötüleşti. F1’in piç edilmeye başlanması 95 itibariyledir. Ben 2004-2005-06 döneminden nefret ederim aslında (şimdikine göre değil) öyle ahmakça lastikler olur muydu ama oldu işte. Millet o kalas lastikleri istiyor neden 90’ların tadını almadıklarından tüm olay bizim yetişebildiğimiz dediğin gibi 2000’lerin öncesindeydi gerçek mücadele ve olması gerekli makineler onlardı. Ondan sonra kuru teknoloji algısıyla herşeyi mahfettik.
      Küçük bir takımın olağanüstü şartlar ve hafta sonlarında yada büyüklerin döküldüğünde en önde mücadele etmesinin tadını uzun bir zamandır yaşamıyor Formula 1…

      Bir F16 parasına Formula 1 aracı ve yarış takımı….. bu topyekün yanlış bir vaka neresinden bakarsan bak… bu bizi olayın içine dahil olmaktan koparıyor.
      Bunun bir örneğini şöyle vereyim insanlara 90’ların birçok F1 aracı ve hatta 70’lerin Can Am’leri çeşitli serbest cup’larla halen yürütülebiliyor dünyada insanlar bir şekilde bunlara ulaşabiliyor ancak özellikle 2008-09 sonrası böyle bir araç ortamı yok işte tüm sır aslında bunda…
      Mevcut şartlar süper zenginleri bile zorluyor. Bizim insan ölmesin dediğimiz herşey bizim cebimizi öldüresiye sömürüyor. Paralı yayınlar buna örnek.
      Haricen bir örnekle bunun tüm dünya alanları için geçerli olduğunu kısaca anlatayım. Dün 1500 $’a iyi bir desktop toplardınız bugün sadece 900$ veya 1500 $’a VGA var ve biz halen eski oyunların zevkini arıyoruz. Gerçek gerçeklik bu.
      Otomatize yarışlar, sürüş geliyor… İHA’lar ile hayatı 60 m. $ olan insanlar evet ölmüyor ama bu 60-90 milyon $’lık jet’leri basit örnekle 20-40 olağan üstü olmasına gerek olmayan kişi uçuruyordu ama şimdi birkaç ekran bir joystick ile kontrol edilen bir İHA’nın arkasında sadece 60 çok ileri programcı var tüm tedarikçiliğiyle pay ettiğinizde bir hafif araca 120’nin üzerinde kişi ve devasa pahalı Lab’lar gerekiyor. İşte Fernando’nun dediği;
      “simülasyonlar ve yüksek teknoloji çok pahalı”
      bu laftan da bunları anlayın. Bana özelden robotlar insan hayatını şöyle değiştirecek böyle değiştirecek diye alıntılayan gençler var onlara senin kini daha aşağıya evirerek kötü yönde değiştirecek diyorum onlara. Hayatı değişecek insanlar biz değiliz… Biz Bernie değiliz onun arkasında kiler artık daha fazla kazanıyor ancak biz aylık para ödüyoruz ve o dahil hiç kimse memnun değil bu nasıl gelişim..

  4. 10 yıl önce ile günümüzün en büyük farkı harcanan paralar. Ferrari ve Mclaren hava durumunu takip etmek için helikopter kaldırırdı. Bir GP’ye birkaç tane yedek araçla gelirlerdi. Spora ilgi çok fazlaydı ve sponsorların ilgisi de çok fazla olduğundan para sıkıntı oluşturmuyordu. Açıp bakın Minardi’ye Jordan’a, hepsinin sponsorları vardı. Şimdi Manor’da 2 logo görsen şükredersin. F1’i ucuzlata ucuzlata değerini düşürdüler. Sponsorları da kaçırdılar.

  5. Tek çıkış yolu var, üreticiler sadece motor sağlayıcı olarak F1 e girebilmeli, diğer takımların tamamı garaj/mühendislik takımı olmalı. Bununla birlikte hiç bir üretici bir takımı fabrika takımı diye seçememeli, her takıma eşit mesafede olmalı. Tabi motorlarda v8 2.4 tarzı hem ucuz hemde basit motorlar olmalı. O zaman seyredin eğlenceyi..

    Tabi Ferrari’yi bunların dışında tutmak gerekiyor ancak motor konusunda onlarda istediği gibi at oynatamamalı..

  6. Fotoğrafdaki (2004 fransa gp)gibi yarışlar olsun istiyoruz.Schumacher 4 pitle 3 pit yapan Alonsoyu geçmişti.Ve izledigimizde o yarışı acaba bu düşük yakıt taktikligi ile geçicekmi Renault’nun bu taktige cevabı olabilirmi?Diye yarışın son 7-8 turuna kadar gerilim ve heyecan vardı.Ve Renault’nun o yarışta önünde kalmaya çalıştığı araç ve pilot o sezonun en iyi aracı f2004 ve Schumacherdi.Ve Ferrari o zamanlar strateji daha serbest olduğu için Ross brawn taktikligi ile 4 pit yaparak Alonso ve Renault yu geçerek yarışı kazanmışlardı.işte bu anlattıklarımız bile f1 in nekadar geriye gittiğini gösteriyor.

  7. Onu istemeyen var mı ki ? Hızlı arabalar, hızlı pilotlar herkes eşit şartlarda yarışıyordu ve yetenekleri görüyorduk.

  8. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Alonso çok haklı konuşmuş ancak rekabete ayrkırı olsa da bazı kısıtlar şart malesef yoksa ufak takımlar yok olacak. Yine de ben de aynı onun gibi 90lar yada 2000lerin f1ini istiyorum en azından 2010-2012 rekabet seviyeleri. Birden fazla takımın şampiyonluk için savaştığı,pek çok pilotun kazandığı yıllar. Sonucu belirsiz yarışlar ve biraz test işleri güzelleştirebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir