Rally of Turkey – Seyirci Rehberi

yazar:

kategori:

İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesinin ardından Organizasyon Komitesi, WRC ve İstanbul markalarına daha da fazla katkı yapabilmek adına Türkiye Rallisi’nin, Antalya’dan İstanbul’a taşıma kararı aldı.

WRC’nin İstanbul’a taşınması, İstanbul ve çevre illerde yaşayan, şuana kadar WRC’ye ilgi gösterememiş olan motor sporu severler içinde büyük bir fırsat.

TRF1.net’i takip eden herkesin motor sporları tutkunu olduğundan şüphemiz yok. Belki daha çok F1 yarışlarını takip ediyoruz ancak benzer bir heyecanı başka serilerde de yaşayabiliriz. En popüler serilerden olan Dünya Ralli Şampiyonası daha önce ülkemizi 5 kere ziyaret etti. WRC ülkemize F1’den daha önce gelmesine rağmen Formula 1’den daha popüler değil. Bunun da çeşitli sebepleri olabilir.

Herhalde aramızda canlı olarak ralli seyreden çok az insan vardır. Ülkemizde motor sporları ralli üzerine kurulu olmasına rağmen neden ralliye bu kadar uzağız düşünmek gerekir. Bir zamanlar ‘Olips Motor Spor’ isimli bir program vardı. Yayın hakları NTV’deyken F1 yarışları öncesi herkes izlemiştir. O zamanlar Türk Motor Sporları ile daha bir ilgiliydik sanırız. Formula 1 ülkemize gelip yayın hakları CNN Türk’e geçince sanki büyük bir kopma yaşandı. Belki bunun başka sebepleri de vardır.  Ancak çoğumuzun Türk Motor Sporlarından ve ülkemizde düzenlenen WRC yarışlarından kopuk olduğumuz bir gerçek.

Daha önce WRC yarışı izlememiş olmamızın mazereti Antalya’nın uzak olması ise bir çoğumuz için bu mazeret bu sene geçerli değil. İstanbul’un kalabalık nüfusunu ve Türkiye’nin önemli bir merkezi olduğunu düşündüğümüzde birçok insanın yarışı seyretme imkanı olacak.

WRC İstanbul’da olmaya devam edecek mi bilinmez ama bu fırsatı kesinlikle kaçırmamalısınız. Loeb, Hirvonen gibi dünya yıldızlarının yanında hepimizin yakından tanıdığı ve Türkiye’de birçok fanı olan Kimi Raikkonen de bu yarışta yer alacak. Raikkonen’i yolların tozunu atarken bir daha seyredemeyebilirsiniz. Dünyaca ünlü otomobil showları ustası Ken Block da Türkiye Rallisi’nde yarışacak. Ayrıca her türlü şartta tam gaz gidebilen yol canavarı WRC otomobillerini de bu sene son kez izleyeceğiz. Gelecek seneden itibaren WRC otomobillerinin yerini S2000 araçları alacak.

Bu büyük organizasyonu kaçırmamanızı umuyoruz. En azından hafta sonu bir gününüzü buna ayırabilirsiniz veya Cuma akşamı Kadıköy’de yapılacak olan Süper Özel Etabı ziyaret edebilirsiniz.

Sizin için Ralliyi nasıl ve nerden seyredebileceğiniz hakkında bir rehber program hazırladık. Ayrıca etaplara nasıl ulaşacağınız hakkında da bilgiler bulabilirsiniz.

Eğer ralli ve WRC hakkında fazla bilginiz yoksa daha önceden hazırladığımız WRC nedir isimli derlemeyi buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

 

Şimdi Türkiye Rallisini nasıl ve nerden takip edebilirim sorularına cevap arayalım

 

 

Öncelikle Perşembe gün yapılacak etkinlikler hakkında bilgiler verelim.

Sabah 08:00’den itibaren Kadıllı da test sürüşleri (shakedown) gerçekleştirilecek. Kadıllı İstanbulpark’a yakın bir noktada. Peşembe sabahı buraya gelebilirseniz dolu dolu bir kaç saat geçirebilirsiniz. İstanbulpark’ın önünden Akfırat yolunu izlerseniz bu etaba ulaşabilirsiniz. Genel haritada yol tarafi verilmiş daha ayrıntılı harita için sonraki sayfada verdiğimiz Google Earth kmz dosyasını indirin. Burada yol boyunca servis noktası da kurulacak. Yani bir çok pilotu yakından görme fırsatınızda olabilir.

Ralliye START 15 Nisan Perşembe günü SULTANAHMET MEYDANI‘nda verilecek.

16:00 İtibari ile hareketlilik başlayacak. Pilotlar Ayasofya’yı ziyaret ettikten sonra

17:00′de Start Seremonisi başlayacak.

17:00 – 17:30 arasında yıldız pilotlar imzalı fotoğraf dağıtacak. Burada Raikkonen’i görebilirsiniz.

17:30′da WRC otomobilleri de start alacak ve gösteri yapacaklar.

18:30′da Pilotlar araçlarıyla beraber feribota binecek ve 2 saat sürecek bir boğaz turu yapacaklar.

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs424.snc3/24499_112399712119512_100000484515234_211383_886247_n.jpg

 

 

Cuma sabahı gerçek yarış başlayacak. Anadolu yakasındaki 4 etap hem sabah hem de öğleden sonra geçilecek.

8 etabın sonunda pilotlar ;

18:00 – 21:30 arası Kadıköy’de Süper Özel Etapta yarışacaklar.

Şimdi Süper Özel Etabı anlatalım. Cuma program rehberine yukarıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Bu etap ROC’da olduğu gibi gösteri havasında geçecek. Araçlar çifter çifter kalkarak birbiriyle bu kısa etapta yarışacak. Bizlerde tribünlerden izleyebileceğiz. Bu özel etabı seyretmek için bilet almalısınız. Tribünlere göre biletler 20, 30, 40 ve 200 Liradan satılıyor. 200 Liralık biletle yarışı WRC takımları ve medya ile aynı ortamda seyredebilirsiniz, çeşitli ikramlar ve güzel bir akşam yemeği dahildir. Süper özel etap için alacağınız biletler diğer etaplar için geçerli değildir.

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs444.ash1/24499_112401045452712_100000484515234_211387_5822_n.jpg

 

 

Yarış haftası boyunca TRT ve Power FM yarış için yayınlar yapacak.

 

Planlan TV / Radyo Yayınları

TRT

132 ülkedeki 633 milyonun üzerinde izleyiciye ulaşan WRC, toplamda on saati aşan Türkiye Rallisi canlı yayın programıyla TRT ekranlarında olacak.

15 Nisan Perşembe

17:00 – 18:00
Startın canlı yayını – Sultanahmet – TRT Haber

16 Nisan Cuma

18:30 – 20:30 Kadıköy Özel Seyirci Etabı canlı yayını – TRT3

17 Nisan Cumartesi

13:00 – 15:00
WRC Özel Programı canlı yayın – TRT3

18 Nisan Pazar

13:00 – 17:30 WRC Özel Programı canlı yayın – TRT3
14:45 – 15:45 Ballıca Özel Etabı Finişi (canlı)
16:15 – 17:15 Rallinin finişi – Pendik (canlı)

19 Nisan Pazartesi

18:00 – 19:00 Türkiye Rallisi Özeti – TRT3

Power FM

Organizasyonun radyo sponsoru Power FM’(100.00FM) dir. Organizasyon süresince canlı bağlantıları olacaktır.

 


Yorumlar

  1. TRT3 WRC için program kouyor ama nednese bide uydu ya şifre koymuslar. karasal antende nerden bulayım ben TRT3 ü. =)

  2. İnsan 2 bayrak yollar oraya

  3. arkadaslar sultanahmetteki organizasyondan merak eden varsa birkac resim ve kucuk bir raikkonen videosu var. fotolar ve video tamamen amator cep telefonu cekimidir.

    http://mysoftheroo.blogspot.com/2010/04/cosardunya-ralli-sampiyonas-istanbul.html

  4. hayatta böyle güzel anlar vardır. onlarla dolu bir günü bitiroyorum.öğle saatlerinde dünya kupası organizasyonuna katılıp kupayla fotoğraf çektirdim. öğleden sonra da sultanalhetteydim. akşama kadar kimiyle bir aradaydık. inanılmazdı. ayasofyadan sultanahmet camisinin parkındaki fotoğraf çekimi alanına omuz omuza yürüdük hatta sıkışıklıktan omuzlarımız çarpıştı.Tahmin edersiniz ki tüm ilgi onaydı. o ise gümüş camlı güneş gözlüklerinin arkasına saklandı.ilgiyi sevmediği zaten bilinen bir durum.gerçekten güzel bir gündü. kimi'ye doydum desem yeridir.

  5. büyük olasılık yarın süper özel atapta olucam. rehber için teşekkürler.

  6. Süper özel etap a bilet aldım. Kaçırmak istemeyenler acele etsin çünkü bilet sayıları limitli.

  7. mükemmel bir rehber olmuş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir