Aşağılara Doğru Düşen Bir Adam

yazar:

kategori:

Michael Schumacher’ in kazandığı 7 şampiyonluk ve kırdığı sayısız rekorlarla F1 tarihinin gelmiş geçmiş en büyük efsanelerinden biri olduğu su götürmez bir gerçek. F1 kariyerine Jordan’ la başlayan ve yıldızı parlayan, ilk şampiyonluğunu aldığı Benetton takımındaki yıllarında adını duyuran, Ferrari’ de ise tam anlamıyla F1 dünyasına hegomonya kuran ve ismini sadece bu sporlarla ilgilenenlere değil, birçok insana duyurduğu bir adam Michael Schumacher. 2006 sezonu sonunda aldığı emeklilik kararıyla birlikte pistlere veda eden Schumacher, 3 sene süren bu emeklilik zamanından sonra Mercedes takımıyla Formula 1’ e geri döndü. Ama bu dönüşü beklenildiği kadar parlak olmadı. Testlerde ve sezonun ilk iki yarışında çok da parlak değildi. En azından kendi şöhretine kıyasla. Peki neydi Schumi’ yi bu pozisyona iten? Sürdüğü araç mı suçlu kendisi mi? Kim bilir belki de her ikisidir. Ama bunun irdelenmesi gereken bir problem olduğu çok açık.

41 yaşında pistlere geri döneceğini açıklayan Alman pilotun kuşkusuz karşılaşabileceği ilk problem form tutmasıydı. Olay şu ki; artık f1 otomobillerini sürmek o kadar kolay değil. 70’ lerde veya 80’ lerde birçok f1 pilotu kariyerlerini 40-50 yaşlarına kadar devam ettiriyorlardı fakat gelişen teknolojinin araçlara yansıyışı bu sayıyı daha da aşağılara düşürdü. Michael Schumacher’ in ilerleyen yaşı, formundan ziyade reflekslerini de düşürebilecek bir diğer etken. Evet, Schumacher gerçekten yetenekli biri olabilir. Ama bu yeteneğinden alacağı verimin her geçen sene aynı düzeyde olacağını açıklamaz. Formundan, reflekslerinden verdiği açığı hırsı ve azmiyle kapatabilir mi? Elbette bu onun en iyi özelliklerinden biri. Ama dürüst olalım. Hırsınız sizi bir yarış ayakta tutabilir. İki yarış ayakta tutabilir. Fakat bütün sezon aynı motivasyonda olacağınızı garanti etmez.

Geçen sezon birçok yarışı domine eden Brawn’ ın şekil değiştirmiş hali Mercedes’ in ön taraftan kopuk olduğu aşikar. Ne Rosberg, ne de Schumacher’ i şu ana kadar bir zirve mücadelesi yaparken gördük. Sezon içi testlerin oldukça kısıtlandığını da düşünürsek bu halin değişmesi pek de kolay değil. Schumacher bu yüzden mi bekleneni veremedi? Hayır. Takım arkadaşı Nico Rosberg hep bir çentik üstündü ondan. Her ne kadar Michael yarışlarda bazı talihsizlikler yaşasa da ne sıralamalarda ne de yarışta Rosberg kadar hızlı değildi Michael. Rosberg’ in ne kadar hızlı bir pilot olduğunu söylememize gerek yok. Ama geçilmeyecek bir pilotta değil kanımca. Ki Schumi bunu gayet de güzel yapabilir.

Tabi biz bunları deyince, Alman pilotu savunanların dillerine pelesenk olmuş şu cümleler geliyor: “3 senedir yarışmayan bir pilotun aracına ve F1’ e alışması için kendisine zaman tanınmalı.” Şimdi eğer bu söz geçen sene söylenseydi kabul ederdim(geçen sene dedim çünkü Massa’ nın o büyük kazasından sonra Valencia’ daki yarışa Massa’ nın yerine Schumacher’ in geçme ihtimali vardı). Çünkü hesapta olmayan bir durum söz konusuydu ve test kısıtlamaları, araca uyum derken Michael Schumacher’ in o araçta Kimi kadar hızlı olması neredeyse imkânsızdı. Fakat bu sene aynı durum söz konusu değil. F1’ e geri döneceğini açıkladıktan sonra bütün kış sezonu boyunca takımla gerek pistte çalışan, gerek simülasyonlarda araca ısınan, mühendislerine araçla ilgili teknik bilgiler veren, bir yandan da form tutan bir adamın sezon başlangıcında tıpkı diğer pilotlar gibi performans bakımından fit olması gerekir. Verdiği ara isterse 10 sene olsun. Ki ara verdiği 3 sene de o kadar uzun değil Nasıl Schumacher bu takıma henüz yeni geldiyse, takım arkadaşı Rosberg’ de yeni geldi. Ama sonuçların ne olduğu ortada. Evet Schumacher’ in bu spordan uzak kaldığı süre bakımından F1 araçlarının sürülmesinin daha da zorlaştığı düşüncesi doğrudur fakat hakkından gelmek elbette ki yetenek ister. Geçen sene Toyota koltuğuna son iki üç yarışlığına oturan, ilk kez F1 aracı kullanan Kobayashi’ nin gösterdiği performansı bir hatırlayın. Zaten o performans sayesinde şu an F1 de! O yüzden Michael Schumacher’ den daha iyisi beklenebilirdi, beklenmeliydi.

Schumacher’ in tüm dünyaya adını duyurduğu Ferrari yıllarında hatırlayacağınız üzere takım üzerinde büyük bir etkisi ve otoritesi vardı. Öyle ki kendi takım arkadaşını bile kendisi seçebiliyordu. Aracın özellikleri de tamamen kendi sürüş stiline uygun olarak hazırlanmıştı. Fakat şu anki Mercedes’ te işler böyle gitmiyor henüz. Bu takıma henüz katıldı ve elbette ki Ferrari’ deki kadar rahat değil. Sezon başlangıcında Schumi’ nin sürüş stilinin araca uygun olmadığını açıklamasından sonra Mercedes’ in bu durumu düzelteceklerini söylemesi de bunun bir kanıtıdır herhalde. Peki Schumi, Ferrari’ de yaptığı şeyin aynısını Mercedes’ te de yapabilir mi? Ya da bunu yapması adil midir? Bunları cevaplamaktan öte şunu söylemeliyiz ki bunu yapması için uzun bir zamana ihtiyacı var ve o kadar zaman daha F1’ de kalabilmesi pek kolay değil. Hem Schumacher eğer hala eski günlerindeki gibi hızlı bir pilot olduğunu kanıtlamak istiyorsa, bunu eşit koşullarda yapmasının daha mantıklı olduğu düşüncesindeyim. Sezon başladıktan sonra aracın sürüş stiline yeterli düzeyde uymadığını söyleyen bir adam aynı takımla bütün kış boyunca test yapmadı mı? Yaparken bunu anlamadı mı? Bunu anlamak güç.

Schumi fanları bu yazıyı okuduğunda benim fanatik bir Schumacher düşmanı olduğumu düşünebilir ama ne yazık ki değilim. Ben de dahil birçok f1 izleyicisini ekrana bağlayan bir pilotta olsa elbette eleştirilebilir yanları olur. Tabi şunu da söylemekte fayda var. Önümüzde uzun bir sezon var ve dengeler elbette değişebilir. Avrupa öncesi takımın geliştirme çalışmaları istenen düzeyde gerçekleşirse Mercedes belki de bir anda sezona ortak olur. Schumacher’ de bir şekilde performansını arttırıp birkaç zafer kazanabilir. Ve sonuç olarak bu yazılan yazı bazıları tarafından içi boş bir taşlama olarak algılanır. Ama şu ana kadar durum bu. Taraftarların efsanenin gerçek hızını görmeye hakları var. Bakalım gelecek yarışlar ne getirecek…

Garry Kasparov


Yorumlar

  1. yazı yazmak için gene shumi'yi kullanan bir yazar.Çok basit bir kişlik.Shumi'yi yere vurmak için yazmış

  2. Çetin Küpücü avatarı
    Çetin Küpücü

    Haber başlığı gerçekten de bilen biri tarafından atılmamış gibi.Şumi'nin haklı şöhretini sürdürmesi için sezon içerisinde Gp kazanması gerekmiyor ki.
    Herhangi bir GP'yi kazanması yada kaybetmesi kendisine ek bir şöhret sağlamayacağı gibi varolanı da zedelemeyecektir.Her taraftarca bilinen gerçekler yazı içerisinde dile getirilmiş zaten.Bu spora devam edebilmek için Şumi artık gereken yaşın çok üzerindedir.Performans düşüklüğü sebebi ile "artık Şumi çok kötü","şöhretini kaybetti" gibi yakıştırmalar yanlıştır,gereksizdir.Senna kötü bir sürücümüdür ? Artık süremediğine göre bunu mu söylemek gerekiyor ? Ya da Muhammed Ali artık çok kötü bir boksör müdür ? Lütfen bir düşünün.Şumi birçok şöhretinin gösteremediği bir cesaret örneği göstererek piste dönmüştür.Muhammed Ali'nin ayrıldıktan 10 yıl sonra ringlere döndüğünü düşünsenize.Ne olur du hali?
    Şumi kesinlikle alkışlanacak bir sporcudur.Kaçıncı bitirirse bitirsin bu gerçek değişmez,yadsınamaz.

  3. 3 yaristan ,birinci yarisinda sorun yasamadi.Ikinci yarista carpisma.ucuncu yarista hasar.Nereden bu sonuclari cikardiniz anlamadim.Rosberg daha sansli diyebiliriz,ama daha hizli diyemeyiz.

  4. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Arkadaşlar eskiden daha zordu diyorsunuz ama, bence eski dönem de, günümüz dönemi de aynı zorluklarda. Çünkü günümüz otomobilleri o kadar hızlı ki refleksleriniz kusursuz olmak zorunda. O dönemde evet vites kolu vardı tek el vs. gibi konulara katılıyorum. Ama bana kalırsa 2009 veya 1978 yıllarının otomobillerini kullanmanın zorluk dereceleri aynıdır. İki dönemin de kendine has zorlukları var.

  5. sevgi_tekefsaneschumi  avatarı
    sevgi_tekefsaneschumi

    Ki suan okudum,
    Haug "Gerçek şu ki şimdiye kadar daha iyi sonuçlar alamaması, onun hatası değil"

    "Gerçek taraftarlar uzmandır ve şimdiye kadar neler olduğunu ve neden puan eksikliği yaşadığını tam olarak bilir."

    O yeteneğinden,azminden ve hırsından hiçbirsey kaybetmedi basarısızlıgın sorumlusu asla o değil.

  6. senol altun avatarı

    sumi ispanyadan sonra en iyisini yapacaktır unutmayın 1 tur bile olsa yarısta en hızlı turu attı ! seneye lastik tedarikcisi değişince ne olacak michelin geri dönerse bu kime yarayacak ferrari bridgestone larla yıllardır mukemmel ya tutmassa bunun suclusu pilotlarmı olacak suminin lastik tedarikçilerini bile yönlendirdiğini unutmayın geçmiş yıllarda!

  7. sevgi_tekefsaneschumi  avatarı
    sevgi_tekefsaneschumi

    Evet emek sarfederek yazmıssın görüşlerini eline saglık ama Yazını okuyunca gercekten tarafsız olabilecegini düşünemedim nedense.

    Neyse gelelim asıl konuya. Ewet F-1 nickli arkadasım aslında demek istediklerimi dile getirmiş. Geçmiş yıllara oranla değişebilecegi düşünülen bir basarıdan bahsetmişsin. Geçmiş yıllarla günümüzün f1 ini ele aldıgımızda aslında bu kıyasın nekadar muamma oldugunu gayet net görüyoruz. Gecmiş yıllarda aracı yöneten pilotken günümüzde adeta pilotu yöneten bir arac var neredeyse. En güzel örneğini gecen yıl gördük hatta bir önceki yıl eger aracınız hızlı ise size sadece kusursuz sürmek kalıyor geriye ki bunu yapamayacak bir pilotsanız F1 de işiniz ne. Button asla sampiyon olabilecek komple bir pilot olarak yer edinmiş değildi gözümde ama ne oldu aracı vasıtası ile herzaman yaptıgı gibi sadece sürdü ve kazandı, bu button ı alonso dan hamilton dan massa dan kimi den Schumi den Vettel den dahamı iyi yaptı? Veya JV yakın tarihin en büyük örneği diyelim. Şamp. sonra neredeydi? Basarının ölçüsü nedir önemli olan nokta budur.

    Sene 99 da koyu Ferrari ve schumi taraftarı ama aynı zamanda asırı Mika sevgi ve saygısı olan abim sayesinde yarısları izlemeye basladım ve ilk sordugum sey neden Schumi ve Ferrari oldu. Bikaç klasik basarı örnekleri sunup sadece izle kısa sürede anlayacaksın demişti:) Şimdi kendime neden Schumi diye sordugumda O HERŞEYİ İLE SCHUMİ OLDUGU İÇİN diyorum.

    Kendi adıma konusayımki beklentilerim herzaman oldugu gibi had safhadaydı asla şüphe duymadım döndüğünde yapıp yapamayacagı konusunda ve duymuyorumda. O yukarılardan asagılara dogru düşen bir adam tabirini asla hak edicek bir pilot değil O F1 i yoklugunda adları ile kasıp kavuran gencecik ve bir okadarda yetenekli pilotların içerisinde oldugu F1 e döndüğü için takdir edilecek saygı duyulacak ayakta alkıslanacak bir pilot yasına rahmen verdiği araya rahmen asla bunu dert etmeden nelerle karsılaabilecegini bildiği halde geri dönen biri herzaman yaptıgı gibi büyük bir cesaret örneği büyük bir azim ve hırs bunun adı. testlerde aracın ona uygun oldugunu anlayamadımı demişsin zaten bunu basından beri dile getirip aracı kendine uygun hale getirmek için calısmalar yaptıklarını söylüyordu. Aracın kendisine uygun olmasını istemesinde nasıl etik olmayan bir unsur olabilirki? Ne yani basarısızlıgın ardındaki tek neden Schuminin kendisimii bunu asla kabul edemem. Hele Rosberg le kıyaslanmasına hiç anlam veremiyorum kıyas yapılabilmesi için tam anlamıyla gercirdikleri bir yarısları bile olmadıki neyin kıyasını yapıyoruz. neden aynı kıyaslamalar gecen yıllarda bir cok takım ve takım arkadasları arasında yapılmadı. Hangi takım arkadası kendine denk olan veya kendisinden üstün olanını yendi veya yenildiğinde bir diğerine yüklenilmedide sürekli hata ve basarısızlık takımlara mal edildi. Bu böyle devam etmicek emin olun sadece bikaç yarıs daha ondan sonraa nasıl herkese her söylenene cevap verircesine değiştigini görücez hep beraber. Kaldıki yoktan yere kaybedilen iki yarısın puanları olmamıs olsaydı gene iyi bir pozisyonda olucaktı muhakkakki. Demem o ki, Bukadar acımasızca bir eleştiri tarzı olamaz helede bu eleştirinin yapıldıgı kişi F1 in Efsane ismi hiç olamaz. Bazen düşünüyorum ve bende ona cok kızıyorum seni karalamak için sırada bekleyenlere tepsine altın bir fırsat sundun dönüşünle neden döndünki diye çünkü kimse asla onun diğer tarafını görmek le ugrasmayacak direk basarısızlıgına odaklanacak herkes sonucundada böylee sadece düşüşünden bahsedilen yorumlar olusucak.

    Kiminize göre oldukca duygusal yaklasıyorumdur, kiminize göre sacma ve düşüncesizce, kiminize görede asırı fanatikce belkide herneyse… Ama bunların hiçbiri ne onun benim gözümdeki kusursuz mükemmel anlatılamayacak kadar degerli olan yerini sarsabilir nede O nu küçültebilir. O orada hala ilk günkü heyacanıyla var oldugu sürece mücadele ettiği sürece ve en önemlisi KEYİF alıp MUTLU oldugunu söylediği sürece isterse 20. olsun hiç sorun değil O nun ne oldugunu biliyorum Yeni öğrenmedim öğrenmicemde:)

  8. Öncelikle tebrik ederim güzel bir yazı olmuş. Güzel yazı en azından türkçe dikkatli kullanılmış ve üzerinde emek var. İçeriğine gelecek olursak başlıktan da anlaşıldığı üzere tamamiyle antischumicilik kokan bir yazı…

    Yanıt verecek çok şey var aslında, ben sıradan başlayım. İlk olarak 70-80 li yıllardan bahsedilmiş ve arkadaşın söylemek istediği belki fiziksel açıdan pilotları çok zorlamıyor olmasıydı. Belki o dönemin araçları olsa schumi yaşıyla bu kadar göze batmazdı. Ancak şöyle bir olay var şuanki araçlarda pilotun etkisi ne kadar? Ben 90 lı yılların ortasıyla 2000 yılının başına kadar olan bölümdeki gibi etkili olduğunu düşünmüyorum. O zamanki dönemde pilotun etkisi %60 lara varırken şimdilerde %10 larda seyrediyor. Bunun en iyi örneğini schmi-mika arasında geçen erken fren geç fren muhabbetinde anlayabilirsiniz. Peki şimdiye kadar kaç pilottan böyle bir açıklama duydunuz? Şimdilerde durum çok farklı. Aracınız iyiyse sizde iyisiniz. Tıpkı geçen yıl buttonun kral olup, massa hamilton, kimi ve alonsonun pilot olmamasına kadar vardı bu olay. Demek istediğim konu neden burda herkes schumiye atıp tutarken mercedese laf söylemiyor? Hani nerde bizim ultra müthiş difüzörümüz, dillere destan ön kanadımız?

    Evet doğru schuminin stiline uygun değil mercedes. Peki bunu stiline uygun olmasını istemesinin neresi etik değil. Neresi adalete sığmaz? Sen bu araca schumi değil herhangi bir pilotu getiriyorsan onun stiline uygun bir araç yapmak zorundasınız.

    Peki bu hareketin etik olmadığını düşünen kişiler, neden 2009 yılında ferrariyi bombardmana tuttu. Massa yağmurda 50 kez spin atarken kimi oraya buraya çarparken bunun sorumlusu neden ferrariydi de simdi schumi suçlu oldu??

    Kobayashi ve alguersuariden övgüyle bahseden zihniyet neden baduerin halinden bahsetmiyor? Bu kişilerin anlamadığı tek şey schumi kariyerine yeni başladı. Tamam ilk f1 kariyeri gibi bisikletle spa da bir tur atıp sonra da takım arkadaşından daha iyi puan alarak yaptığı gibi bir başlangıç olmadı ama o zamanki yaşıyla şimdiyi kıyaslamak da ne kadar doğru olur? Üstelik schumi takım arkadaşıyla doğru düzgün kıyaslanacak bir yarış bile geçirmedi. Geçirdiği yarışta da her tur 3 sn fark yemedi.

    Tüm bunlara, bu söylenenlere rağmen adam geldi ve belki de rezil olacağını bile bile yeniden o koltuğa oturdu. Kim ne derse desin bu adam f1' in ta kendisi. Onun orda 17.lik mücadelesi vermesi bile onun efsane olmasının bir göstergesidir.

  9. gökhan türk pes yani rosberg in yarış performansı düşükmüş schumiden
    niye melbournede 0,003 sn geride kalmış schumiden son turlarda vettelin arkasında zaman kaybetti.
    3-0 diyoruz tek bir zaman turunu delil gösteriyor
    pes böyle saçma iddialara cevap yazmak zorunda değilim bundan sonra

  10. ne yarış performansında geri kalıyor ha o yarışta 0,003 sn gerideydi
    sıralamalar ve yarış dahil rosberg:3 schumi:0 hız hemde puan bakımımdan uyanın artık bu gafletten.

  11. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    ""Olay şu ki; artık f1 otomobillerini sürmek o kadar kolay değil. 70’ lerde veya 80’ lerde birçok f1 pilotu kariyerlerini 40-50 yaşlarına kadar devam ettiriyorlardı fakat gelişen teknolojinin araçlara yansıyışı bu sayıyı daha da aşağılara düşürdü.""

    bu kısmı çoğu kişi yanlış anlamış. Burada bu araçları kontrol etmenin zorlaştığından değil, daha üstün aero dinamik yapı ve daha yüksek G kuvvetine pilotun dayanmasının zorluğundan söz edilmiş. Kesinlikle çok doğru bir bilgi.

  12. Alonsothebest_Massa ve jetman arkadaşlar ikinizinde söyledikleriinde doğruluk payı var jetman senin söylediğin gibi rosberg tecrübe edindi sıradan bir pilot değil artık belli bir başarısı olmasada fakat hepimizinde gördüğü üzere kovalainen gibi yarış parformansında geri kalıyor bahrainde en hızlı turlarında shumi onun önündeydi

    Alonsothebest_Massa massa seninde dediğin doğru mercedes aracını tur başına 0.5 sn bile geliştirse vettel hamilton alonso ve massa gibi pilotlarla aşık atamaz ama aşaladığın kadarda kötü bir pilot değil 🙂

  13. öyle bi iddiam yok.nerden çıkardın.herhalde yeni nesil kelimesinden türettin.
    ben değil ama vettelin çok iyi hatta saydıklarının bazılarından bile daha iyi olduğunu iddia edenler var.

  14. umit isbilen avatarı

    yazı gayet yerli yerinde ve zamanında olmuş. nasıl ki shumi'nin geri döndüğü kesinleştiğinde fanları; "işte efsane döndü, herşey farklı olacak" derken bunu söylemenin erken olduğunu düşünmedilerse şimdi bunlar yazılınca da düşünmemeliler… ben de döndüğü açıklandığında ilk söylediğim artık f1 değişti eski uyumu zor diyordum, aynen öyle de oldu. evet o f1'in gelmiş geçmiş en iyi en başarılı en, en en pilotu ama öyle kalmalıydı bence…

  15. bir pilot hızlı ise her zaman hızlıdır…bireysel yeti ancak sınırları zorlar ötesine geçemez…ancak 3 yıl sonra Msc nin dönüp herkesi geçip yarış kazanmasını beklemek de reel çizgiden biraz uzak bir düşünce….altındaki araç kırmızı olsa da çok fazla bir şey değişmeyecekti….özellikle bu seneki kurallarla…ama yazıda özellikle düşmanca yazılmadığı vurgulansa da başlığın Msc nin bulunduğu konum ile alakası yok …hiç de aşağılara düşmüş bir yerde değil…bilakis cesareti övülmeye değer…

  16. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    Sen şimdi Rosberg ve Vettel'in,Alonso-Lewis ve Massa (Kimi) dan daha iyi olduğunumu idda ediyorsun?

    Eh diyecek birşey bulamadım..

  17. yazı düşmanca olmamış.ben schumiyi sevmeyen biri olsamda bu yazı için erken diyorum.sezon sonunda herşey net olacak.aşağılara düşen yorumuna gelince melbournde 1.virajı kazasız dönseydi.malezyada arabada sorun olmasaydı oda şampiyonluk kotasında olacaktı.ama rosbergin şu an sürüş ve hız olarakda gerisinde olduğu aşikar
    bu şartlar altında aşağılara düşen adam yorumu erken.
    bide şu nokta var ben sezon başlamadan rosbergi yabana atmayın diyordum ama çoğu kişir rosbergde kimmiş ne başarısı var 1.olmuş podyumam çıkmış diyordu.schuminin takım arkadaşı rosberg değilde sıradan bi pilot olsaydı schumi ondan hızlı olacaktı muhtemel ve schumiciler diyecektiki schumi hala hızlı ve mscyi yere göğe sığdıramayacaklardı.ama rosberg msc taraftarlarının beklediği gibi çıkmadı.
    siz kabul edin yada etmeyin rosberg de vettelle birlikte yeni kuşağın en iyi 2 pilotu.
    ve şimdi rosbergi sevmeyen hatta ondan nefret eden schumiciler ve vettelciler var.sırf rosberg msc yi geçtiği için ondan nefret edenler var.hatta ferraride olduğu gibi brawn talimat versede rosberg yol verse diyenler bile var eminim.

  18. Mercedes Benz avatarı
    Mercedes Benz

    Gerçekten de erken kaleme alınmış bir yazı.Bence yazında rahatsızlık duyduğun şey Alman bir pilotun yine bir Alman takımıyla spora geri dönmüş olması.Asıl içinizi acıtan ve bu şekilde sitemkar ve temelinde kindar yazı yazmanızı sağlayan şey bu.Bu adam aşağılara falan düşmüyor.Bir kere çok basit bir mantık var, bıraktığı zaman ile şimdi arasındaki farkları ve benzerlikleri bir sıralayın.Ondan sonra oturup bu şekilde yazı yazın.Ben yazıyı kabu etmiyorum ve beğenmedim.Tamamen yanlı ve taraflı bir yazı.Umarım Schumi tersini size gösterir.Hala Schumi=Ferrari saçmalığını dile getirenler var.İşte zorunuza giden de bu zaten.Bir Alman' ın İtalyan bir markaya sempatisinden gurur duyuyorsunuz ancak bir başka Alman' ın Ferrari yerine Mercedes'i tercih etmesi hainlik oluyor.Çok banal bir durum.

  19. shumide refleks yok diyenler avustralya startını onboard bi izlesin derim alonso ile temasta

  20. yazıyı okudugumda aklımın kenarından bile senin schumacher düşmanı oldugun geçmedi ! sadece yazının sonlarına doğru derin bir iç çektim , şimdiki zamanla geçmişi karşılatırdığın yazında gelecegede bir açık kapı bırakmıssındır umarım ! niye diye soracak olursan çok değil ! yakın zamanda 'KÜLLERİNDEN DOĞAN EFSANE ' başlıklı bir yazı yazmak zorunda kalırsan bu yazmış olduğun yazıyıda altında not olarak tarih belirterek noktalarsın.

  21. Zaman çok önemli bir değerdir… Testler sırasında hızlı olmadıklarını;testler sonrasında belki umduklarından daha hızlı olabileceklerinden bahseden kişi MSC dir.Aracınız yeterşnce hızlı değilse başarınızın bir kısmı tesadiflere bir kısmıda pilotajınıza bağlıdır.Aracınız iyi ise herşey pozitif olmak bir yana pilotaj hatalarınız bile gözardı edilebilinir.
    MSC ve Mercedes hala veri toplamakla meşgul iken yapacak çok işlerinin olduğu bellidir.Transfer sonrasındada belittiğimiz üzre Mercedes in MSC yi transfer etmesinde çok önemli etkenler vardır.MSC nin ismi ile uğraşan insanların meşguliyeti sayesinde takıma gelebilecek eleştireler savuşturulmuş olacak.MSC nin kabiliyeti sayesinde araç daha iyi geliştirilecek.MSC,Ferrari ye transfer olduğunda en hızlı araç onların değildi ama iyi bir gelişim uğraşıyla birlikte hiçkimse onlara yetişemez bir hale geldiler.Test yasakları ve bütçelerin kısıtlamasıyla böyle bir hızı yakalamayabilirler ama yinede bir kademe atalayabilecekleri bellidir.
    MSC ve Mercedes hakkındaki yazılar ve değerlendirmeler için bir zaman daha beklemek mantıklı olandır.

  22. Arkadaslar ilkten sonunakadar yorumlarinizi okudum.Cok memnun oldum ki hic kimse birbirine agir sozler soylememis.Insallah hep boyle guzel yorumlar okuruz.Ama ilk once bu yorum bana gore zamansiz yazilmis.Sezon sonunda olsaydi diyebilirdik.Ama henuz sezon baslangici.Ben hala kimseden okumadim ki birisi desin Schumi iyi ki F-1-e dondu de yarislara renk katti.Ya hep negatif taraflari icin yazmayalim,Pozitif tarafinide yazin.Schumi icin refleks yok dyorlar.Ama Schumaher F-1-re donmekten once hepimiz biliriz ki doktor testlerinden gecer o zaman F-1-e katilir.Onun icin refleks olmasaydi onu kabul etmezdiler.3 Yaristan Schumi sadece birisini bitirebildi.Alonsoyla carpismasi kacinilmazdi.Yanlis anlamayin Alonsononda bu durumda bir sucu yoktu zaten kendiside yer kaybeti.Malesyada araci bozuldu ve bundada Schuminin hicbir sucu yoktu.Schumaher oyle bir pilot ki pol pozisyon icin yarisirken kendi takimiyla telsizden konusuyordu.Bunun icin FIA calisanlari bile sasirmisti.Isimlerini yazmak istemem ama yorumlarda yaziyor ki yeni araclar virajlara daha hizli giriyor, bu yanlis.Schumi bile un lastikler dar oldugu icin virajlara hizli giremiyorum diyor.2006 ve 2010 araclarda okadarda buyuk fark yok yazdiginiz gibi.Schumi Ferraide yada Red Bullda basarili olmasaydi o zaman Schumi eskisi gibi degil diyebilirdik.Ferrarideyken:Iyi ki Alonso basarili.Cunku basarili olmasaydi onada Schumiye gibi yazacaklardi. Bir eski sampion basarili olmasa ona karsi cok kolay yazmak,ama sezon sonunda basarili olursa o zaman boyle yazanlara ceza vermek lazim,cunku F-1-in tadini kacirtiyorlar.
    ALONSOTHEBEST_MASSA-07.04.2010 22:42:20
    CHALLENGER-08.04.2010 00:15:57
    UMUTNTM-08.04.2010 00:18:41
    SINAN ERGIN-08.04.2010 00:47:40
    Her seyi cok anlayisli anlatmislar.Eskilere saygi duyalim.Onlu olmak icin onlarin boynuna asilmayalim!

  23. Bu yazı F1grid de de varmış. Kimin yazdığını şimdi anladım 🙂 Tilke etkisini de eminim oversteer yazmıştır. Daha önce Hermann a artık tasarım yaptırılmamalı demişi yanlış hatırlıyor olabilirim =)
    Fonu değiştirdiğiniz çok iyi olmuş bu arada konuyu dağıttım yine kurua bakmayın 🙂

  24. bende çok klasik bir benzetme yapacağım araçların sürüş zorluklarıyla alakalı, bir F16 ile 2. dünya savaşında kullanılan uçakların kullanılış biçimlerini düşünün… o eski uçakları kullanmak oldukça zor, indirmek kaldırmak, fakat öte yandan hızları limitli ve yapmanız gereken tek şey uçağı düşürmemek… bir f16'nın kokpitini görseniz düğme karışıklığından kafanız karışır, f16'nın çıktığı hızlar yaptığı manevralar başınızı döndürür, ve yine bu uçağı kullanmakta hiç kolay değildir… bence ikiside zor, fakat zorlukları farklı, bence eski araçları kullanmak zor olsada o araçlarla hızlı olmak daha kolaydı, biraz cesur olup bir viraja daha hızlı girseniz yarım saniye kazanabilirdiniz, günümüz araçlarında bu mümkün değil, telemetre verileri ile zaten her araç her pilot limitte, milisaniyelik hareketler ile kontrol ediyorsunuz aracı…

    uzun lafın kısası anlatmak istediğim, bu yeni araçları kullanmanın kolay, hızlı olmanın zor olduğudur, hızlı olmak için en iyilerden biri olmanız gerek… Schumacher ne kadar en iyilerin bile iyisi olsa da, şuanda bu formundan eser yok, bu formu kazanana kadarda atı alan üsküdarı geçecek muhtemelen… 41 yaşta az değil, algersuarinin iki katı falan galiba yaşı…

  25. o klasik lafı söyleyeyim:
    bir şampiyonun yüreğini asla hafife almayın…

    3 yarış yarış geçmiş eleştiriyorsunuz ama, aracında iyi bir güncelleme ile normal seyrinde geçen bir yarışta hemen parlayacaktır. yetenek kaybolmaz, alışması biraz zaman alacak. ben bile 3 gün bilgisayar kullanmadığımda klavyeyi yavaş kullanıyorum bir kaç dakika.

    büyük yetenek olmak kolay değildir, aniden bir anda çıkar herkesin aklındaki olumsuz düşüncelerden eser kalmaz, bir millet olarak hele spor konusunda çok sabırsızız. en çok teknik direktör değiştiren spor takımları bizim ülkemizde.

    siz yapmayın bari..

  26. Kanaatimce erken kaleme alınmış bir yazı…

    Zihniyetten olsa gerek, sabır pek barınmıyor içerisinde. Mutlak hakimiyet, mutlak başarı anında görüntü şeklinde olamaz. Tahammül edelim, bekleyip neyi nasıl yaptığını görelim. Zaten bizim beklediğimiz yerde olmadığını yazılara dökmeye başladığımızda, O pistlerde olmayacaktır.
    O nedenle sadece sabır…

  27. Abuzer Kadayıf avatarı
    Abuzer Kadayıf

    eleştirmek için çok erken.başlık çok kötü.

  28. Williams ın düzenlediği yarış 2009 da olabilir tam hatırlayamadım.

  29. Garry Kasparov güzel yazı olmuş tebrikler. Ama ilk 3 yarışın ikisinde sorun yaşayan Schumi nin performansı konususunda fazla karamsar olamam. Bence Schumi bu sene dönmek zorundaydı. F1 e bence bir vefa borcu vardı bunu ödedi. F1 seyirci kaybediyordu takımlar çekiliyordu pist işletmeleri zarar ediyordu. F1 i canlandıracak birşey lazımdı. Bence o Schumi'ydi. F1 için de her açıdan iyi oldu inkar edilemez. Bu etkisini göz önüne alırsak dönüşü iyi oldu. Performansını da hem daha ilk yarışlar hem de sorunlar nedeniyle eleştirmek doğru olmaz bana göre. En azından ben eleştirmem.Özellikle Mercedes bu durumdayken.
    Eski araçların kullanımıysa bence daha zordu. Videolara bakıyorumda hani vardır ya kurmalı oyuncak araçlar çevire çevire kurarsın bırakınca roket gibi fırlar sağa sola yalpalayarak güçlü ama kontrolsüz..Eski araçlar da onun gibi sanki. Evet bu yeni araçların kullanımı daha basit Williams takımı 20008 de bir yarış düzenledi. Gençler kendi aralarında çeşitli araçlarla yarıştılar. Kazanan da Williams ın 2008 deki F1 aracını kullanmaya hak kazandı. Hemde kuru olmayan pistte. Çocuk adeta uçuyordu. Virajlarda rosberg gibi hızlı olmasda hakketen çocuk çok iyyidi 🙂

  30. Yazıdaki görüş biraz erken bir düşünce. Konu pilot Şumi ise her an herşey değişebilir. şu bir gerçekki şumi 41 yaşından sonra kariyerini ortaya koydu. bu kolay bir karar değildi. şu an ister istemez bir panik içerisinde. sabrederse rosbergi geçebilir. ayrıca mercedes ilk üç takımdan bariz şekilde geride. şumi şu an redbullda sürüyor olsaydı aynı yazı yazılırmıydı hiç sanmıyorum. biraz beklemek lazım. ben bu senenin sonunda şuminin rosbergin önünde kapatacağına inanıyorum.

  31. Schumacherin kazanamadığı şampiyonluklar için kazandıklarını mı silecez, yani 3 sene şampiyon olamayanın 1 şampiyonluğu mu siliniyor 🙂 öyle olsa schumi heralde yine en çok şampiyon olan pilottur. Alonso da 3 senedir şampiyon olamıyor. Alonso geçen sene takım arkadaşı diye nelson piquet jr gibi tüm f1 camiasının umutsuz vaka dediği adamı geçti.

    3 senelik ara uzun değilse kaç senelik ara uzun olucak onu anlamadım. 10 sene ara verip de yarışan pilot mu var. Rosbergi avusturalyada geçicekti muhtemelen ayrıca. Ama evet schumi eski schumi değil şimdilik. Ama eski haline yaklaşması bile yeterli olur tabii ki mercedesin de biraz daha rekabetçi olması şartıyla. Eğer 1 senelik kontrat ve geri dönüşten bahsedilseydi bu yazı sonuna kadar haklıydı ama 3 senelik geri dönüşten bahsediyorsak 3 yarışta bu yazıyı yazma ihtiyacı hissetmek gereksiz

  32. Benim yazımda ve yorumumnda anlatmak istediğim şu tam olarak: 350 km hız yapan, birçok virajda çok ağır g kuvvetlerine maruz kalan bir kişinin o aracı sürebilmesi o kadar kolay değil. Yani oldukça fit bir vücudunuzun olması gerekir ki bu kolay bir iş değil. 41 yaşına basmış bir pilotun da bu işi yaparken zorluklar yaşayabileceğini anlatmaya çalıştım ama olay nerelere kadar geldi.

    Genel havaya göre biz f1 araçlarını tek elimizle bile kullanabiliriz sonucu çıkıyor ki buradan bu gerçekten komik değil. Cnn spikerinin sürdüğünü iddia ettiğiniz f1 aracı gerçekçi bakarsak gerçek bir f1 aracı bile değildi. Evet özellikle 2004 senesi civarı elektronik yardımların tavan yaptığı sene bu pilotlara oldukça kolaylık sağlayabiliyordu. Ama şu an birçoğu pilotların elinde değil. Hatta çekil kontrol de yok. Buna binaeyen bundan 20 yıl öncesine göre araçlar çok daha hızlı olduğundan onları düz bir çizde tutmakta oldukça zor. Çok daha güçlü olmanız gerekir. Zaten bu yüzden o bahsettiğimiz senelerde 45-50 li yaşlara kadar insanlar yarışabiliyordu, üstelik şampiyonluk bile kazanıyorlardı.

    Telemetrilerin, elektronik aletlerin çok daha kolaylık sağlandığı söylenmiş ama kolaylık sağlanan şey sürüşü kolaylaştırma değildir. Aracın durumunu, performans seviyesini öğrenmenizde yardımcı olur bu tip şeyler. Sürüş zorluğuyla alakası yok. Ayrıca 70-80 lerde direksiyonlar günümüzkü kadar karmaşık değildi. Çok daha sadeydi ve o zamanlarda pilotun yapması gereken tek şey önüne bakmasıydı hepsi bu. Şimdi fren ayarı, direksiyon ayarı, ön ve arka kanat yüksekliği, telsiz ve adını sayamayacağım birçok elektronik zımbırtıyla uğraşmak zorunda bir pilot. Ayrıca aracını ustalıkla sürmek zorunda. O yüzden bu kolay bir iş değil maalesef sanılanın aksine. 80 lerde araç sürmek çocuk oyuncağı değildi demek istemiyorum. Ama şu anda da değil.

    Not: Bu dediklerimden 80 lerdeki o müthiş turbo dönemlerini ayrı bir köşeye alsam çok iyi olur. Çünkü gücü hayal edilemeyecek boyutlara çıkan araçları sürmek, onları kontrol etmek elbette çok zordu.

  33. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    eline sağlık Garry Kasparov..

    Schumi dönmeden önce çoğu röportajında heyecanlıyım,yarışma aşkıyla yanıp tutuşuyorum gibi şeyler söylediği için bende dahil herkesin beklentisi çok yükseldi ayrıldığı sezondaki gibi hatta daha da üstün performansla geri dönüşünü istedik ama olmadı olamazdı o gittikten sonra F1 çok şey değişti o uzak kalmadı ama kokpite oturmadığı yada oturamadığı her şey ona dezavantaj olarak geri döndü tabi aracının da çok iyi olduğu söylenemez

    Alonsothebest_Massa arkadaşımızında dediği gibi Schumi geçen yarışlarda kaybettiği puanları almış olsaydı şu an bunları konuşuyor olur muyduk..beklentiler çok yükseldiği için aslında Schumi çok kötü gibi görünüyo o hala efsane Schumi hala mukemmel pilot Schumi…

  34. alonsothebest
    işte bunu anlatmaya çalışıyorum ben yani nedir bu böyle birden bire yükleniyor shumachere kimse demiyorki shumi uçuyor diye shumi'nin de söylediği gibi o bir sihirbaz değil bisiklet sürmek gibi bişey bu öyle düşünün çok iyisiniz ve 3 yıl sürmediniz eski yaptıklarınızı tekrar kavramanız için biraz sürmeniz lazım hiç unutmazsınız ama onları çekip çıkarmalısınız shumi bunu yapıyor şimdi kain miş gibi shumi uçacak hepsini geçicek demiyorum sadece biraz sabırlı olmanızı rica ediyorum acımasızca eleştirmeyin yani

  35. schu_mi Tarih: 07.04.2010 22:50:45

    Şuan ki araçların sürüşünün daha zor olduğunu söylemişsiniz. Ancak zamanında schumininde kullandığı 90'ların başındaki devasa motor güçlerine sahip elektronik yardımları sınırlı, arkası yerinde durmayan, vites geçişleri olsun fren dengesi olsun o sinirli araçları izledinizmi bilmiyorum.. Bende tam tersi şuan ki araçların sürüşünün daha kolay ama daha zevksiz olduğunu ve pilotaj farkının çok az olduğunu düşünüyorum..

    Aynen düşüncene katılıyorum. 90 ların araçları ile şimdikileri kıyasladığınız zaman şuankiler oyuncak gibi kalır bence.

  36. Değerli Gary Kasparov, 70 ve 80ler ve hatta 90'ların başına kadar kullanılan F1 araçlarının yanında şimdiki araçları kullanmak Play Station oynamak gibi. Hatta bilgisayardaki F1 oyunu bile gerçeğini kullanmaktan daha zor. Hatırlarsan eğer CNN spikeri Renault aracını kullanmıştı (sanırım 2006). Eskiye dönecek olursak en önemlisi saatte 200kmh ile virajı tek elle dönerken diğer eliyle vites değiştiriyordu pilotlar yani vites kolu vardı 🙂 üstelik telemetri sistemi, simülatörler ve bilimum teknoloji desteği yokken ve rüzgar tünelleri şimdikilerin yanında havalandırma kanalı sayılır. Bu şartlarda pistlerde dolaşan araçların daha kolay kullanıldığını düşünüyorsan eğer bu konuyla ilgili kıyaslamalı videolar var. Sana linklerini verebilirim. 1998 ve sonrası F1 raçları tarihin en kolay sürülen F1 raçları olduğu bir gerçek. Not: 2.karışıma geç, motorun gücünü kıstık, ön kanadı bilmem kaç derece kaldırmalı gibi telsiz anonsları da şimdiki araçları piste ne kadar kolay adapte edildiğinin ayrıca bir kanıtı olsa gerek. F1=PS2 bilemedin 3

  37. Schumi;malesef beklenilen performansı gösteremiyor belkide beklentiler çok yüksekti.Şansızlıklar yakasını bırakmıyor ama malezyada;sıralamalarda ve yarış dışı kalmadan önce de pek hızlı değildi.Bu durum canımı çok sıkıyor umarım çinden itibaren formunu bulur.Tabi mercedesinde formunu bulması lazım.

  38. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    Gerçekten bilmiyorum.Ancak puan tablosuna bakın.Bu puan tablosunda ortalarda gezinen Rosberg,Massa dan sadece 4 puan uzakta.Alonso ve Button yarış kazandı ve onlara çok yakın.

    Şimdi Schumi Bahreynde 8 aldı.Melbourne de kaza olmasa muhtemelen 12 puan alacaktı ve olacaktı 20.Ve Malezyada o sorun olmasa yine alacaktı 10 puan ve olacaktı 30.Liderden sadece 9 puan uzakta(max) O zaman ne diyecektik?

  39. Yazınız için tebrikler.. Kafama takılan birşeyi yazmak istedim.. Şuan ki araçların sürüşünün daha zor olduğunu söylemişsiniz. Ancak zamanında schumininde kullandığı 90'ların başındaki devasa motor güçlerine sahip elektronik yardımları sınırlı, arkası yerinde durmayan, vites geçişleri olsun fren dengesi olsun o sinirli araçları izledinizmi bilmiyorum.. Bende tam tersi şuan ki araçların sürüşünün daha kolay ama daha zevksiz olduğunu ve pilotaj farkının çok az olduğunu düşünüyorum..Schumiyi haklı olarak rosbergle kıyaslamışsınız ancak schumi sıralama turlarında yarışta olduğu kadar dominant değildir. O safkan bir "yarış" pilotudur. Bu yüzden pole pozisyonlarının sayısı kazandığı yarışlardan daha "az" dır.. Ve henüz biraz şanssızlık biraz formsuzluk nedeniyle yarış performansını göremedik.. Ancak yermek için fazla acele etmeyin derim biz bu adamın 96"99" arası nasıl araçlarla ne yarışlar kazandığını iyi biliriz…

  40. "Şu anki araçların çok daha önceki senelere göre kolay olduğunu söylüyorum " kolay yerine zor olacaktı tabii ki o 🙂

  41. Gökhan Bey aslında sorduğunuz soruların birçoğu yazdığım yazının içinde ama tekrar bir üstünden geçeyim.

    Schumi' ye neden zaman tanımıyosunuz sorusunun cevabı yazının 4.paragrafında uzun uzun anlattım. Zahmet olmazsa okuyabilirsiniz.

    Şu anki araçların çok daha önceki senelere göre kolay olduğunu söylüyorum çünkü gelişen teknoloji araçların çok daha süratlı ve virajları daha hızlı dönmesini sağlayabiliyor. Bu da fiziksel olarak zinde bir vücuda hatta oldukça zinde bir vücuda sahip olmanızı gerektirir. Normal bir insan 60-70 km sürat yapan go kart aracına en fazla yarım saat dayanabilir. Peki ya saatte 300 km yapan, virajlarda 4g kuvvet yiyen bir otomobilde ne kadar dayanır? Teknoloji geliştikçe aracın sürme zorluğu da o kadar zorlaşır o zaman. Tabii 2004 senesinden sonra araçların hızları bazı kural kısıtlamaları sebebiyle azaltıldı ama bu şu anki araçların 80-90lardan daha kolay sürülebileceği anlamına gelmiyor.

    Son olarak eğer dediklerimin tersi gerçekleşirse sözümün arkasında duracak mısınız demişsiniz. Elbette duracağım. Siz hiç bir yazınıza başlamadan önce "ya dediklerimin tersi çıkarsa ya rezil olursam millete?" diye sorar mısınız kendinize? Sorarsınız yazamazsınız zaten. Hiç kimse yazamaz.

  42. Enes Demircioğlu Räikkönen . VetteL avatarı
    Enes Demircioğlu Räikkönen . VetteL

    Yazdıklarımın Arkasında tabii ki durucam.Benım yorumumu okuduysan Schumi'ye alışması için en az 2 yıl verilmeli diyorum.He çok büyük işler yapabileceğini düşünmüyorum..Ama eğer yaparsata başım gözüm üstüne Herkesten de ulu orta özür dilemesini bilirim merak etme

  43. Enes Demircioğlu Räikkönen . VetteL avatarı
    Enes Demircioğlu Räikkönen . VetteL

    Yazdıklarımın Arkasında tabii ki durucam.Benım yorumumu okuduysan Schumi'ye alışması için en az 2 yıl verilmeli diyorum.He çok büyük işler yapabileceğini düşünmüyorum..Ama eğer yaparsata başım gözüm üstüne Herkesten de ulu orta özür dilemesini bilirim merak etme

  44. peki şu soruyu sorarım size siz araba kullanmayı bilmiyorken ilk oturduğunuzdamı öğrendiniz acaba aracınızın virajlarda nası tepki verdiğini o an mı anladınız acaba araçların şimdi daha zor sürüldüğünden bahsetmişsiniz bunu neye dayanarak söylediniz ? shumi bu spordan ayrılalı 3 sene olduğunu bile bile neden zaman tanımayı beklemiyorsunuz shumi mekliliğe ayrıldığındaki araçla şimdiki aracı isterseniz bir kıyaslayın peki soruyorum shumi 3-5 yarış sonra eski performansına dönerse araç gelicek paket güncellemeleri ile hızlanırsa bu yazdıklarınızın arkasında durucakmısınız hala boş bir hikayeden farkı kalıcakmı
    haddimi aştıysam özür dilerim
    ama cvplarsanız sevinirim

  45. Garry Kasparov,evet herkes düşüncelerini söyleyebilir bundan daha normal bir şey de olamaz.Ben Schumideki o kıvılcımı az çok gördüm son iki yarıştır.Artık talihsizlik mi dersin,oyunun kuralı mı dersin ne dersen de bir şekilde Schumi takım arkadaşı karşısında gerçekçi performansını gösteremeştir.Tabiki emekli olmadan önceki performansını gösterememiş ve de gösteremeyecek de.Bu demek değildir ki altında iyi bir araba olunca da kazanmak için süremeyecek.Takım arkadaşı da ben kendim pek sevmesem de öyle kötü bir pilot değil.Zaten onu geçtiğinde Schumi hakkındaki tüm spekülasyonlar da bitecek.Bunun olması an meselesi, aynı zamanda senin yazdığın bu makalenin tarihin tozlu sayfaları arasında yerini alması da.

  46. Enes Demircioğlu -Kimi & Séb-  avatarı
    Enes Demircioğlu -Kimi & Séb-

    Kasparov.Oncelikle tebrik ederim "
    Sıfır hatayla ve Büyük bir çaba sarfederek yazmışsın.Güzel de olmus.Son paragraf başı dikkatimi çekti.Fanatki bir Schumi düşmanı olduğumu düşünebilirler diye..Evet haklısın.MSC fanlarından tepki toplıycaktır bu yazı..Ama söylediklerine tamamen doğru..
    Hata araba da mı Schumi'De mi diye sormussun.Ben Schumi'de diyorum..Once MSC,sonra fanları eleştirmek yerine kendilerine sorsunlar bakalım..Rosberg Neden yarışlarda MSC'den daha iyi performans gösteriyor diye..Ross Brawn'ın Schumacher'e bir kötülük bir ayar eksikliği veya farklılığı yada bir talimat yokluğu içinde olduğunu düşünmüyorum..Zaten MSC'nın muhtesem basarılarının arkasındakı ısım de Ross Brawn'dır..Brawn'da Schumi için elinden gelenin en iyisini yapmıştır..Ama Kabullenmek ve yakabullenmemek kendi seçimleri..Schumi,Eski muhteşem Schumi değil..Açıkçası beklemıyordum da zaten.Bu sitede MSC'nın pıstlere donecegının kesınlestıgı haberı cıktıgında gelen yorumları hatırlıyorum da ınanılmaz beklentıler vardı.Bende karşı bir yorumunda 3 yıl ayrı kaldı en az 2 yıl F1 de kalması gerekir alışması için diye bir yorum yapmıştım ve o yorum -7 not olamıştı..Simdi ne diycekler acaba.Ferrari'deki Schumi şu anda Pistte olsaydı,ortada almadığı ne Pole Pozisyonu kalırdı ne de Almadığı 1.lik kupası… Ama gelişme kaydedebilir.Umarım "yaşayan efsane"daha yukarılara tırmanabilir..
    Tekrar söylüyorum yazın çok guzel olmus tebrikler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir