Ferrari’den Ultimatom: “F1’i NASCAR’a Çevirirseniz Ayrılırız!”

Ferrari Başkanı Sergio Marchionne, Formula 1’de küçük takımları korumak için planlanan standart motor fikri gibi motor planlarının devreye girmesi halinde spordan ayrılabileceklerini söyledi.

Ferrari’nin geleneksel Noel basın toplantısında konuşan Marchionne, bu tür kurallar altında yarışmaktansa F1’den ayrılacaklarını söyledi.

Marchionne “Bu durumda Ferrari yarışma ve kazanma yeteneklerini göstermek için farklı yollar bulur.”

“Ferrari ayrılırsa çok kötü olur ancak Ferrari virajda dizlerinin üstünde bırakılıp bir şey söylemeden bırakılamaz.”

“Şu anda kurallar avukatların yorumlayacağı şekilde hazırlanıyor.”

“2014 Kasım ayında güç ünitesi gelişiminde gelişim hakkı kullanacağımız açıktı. Ferrari’nin sezonunu bu kurtardı.”

“Kuralları basitleştirip daha yönetilebilir kurallar yapmalıyız. Bizleri avukatlar değil mühendisler desteklemeli, bir kaç sene önce olduğu gibi.” dedi.

FIA’nın Ecclestone ve Todt’a olağan üstü yönetim hakkı vermesi üzerine Marchionne “Bu kararı desteklemiyoruz çünkü kuralların gelişiminin koordine bir şekilde olması gerektiğine inanıyoruz.”

“Bu görüşü Mercedes ve Renault da destekliyor. Burada yüzlerce milyon euro harcıyoruz bu yüzden hafife alınmaması gereken kararlardan bahsediyoruz.”

“Sorun şu ki küçük takımlar için daha ucuz motor üretmeye çalışırken gelişebilecek organizasyonlardan bir şeyler alıyoruz. Bu yüzden yarışlara katılıyoruz.”

“Piste kendimizi ve güç ünitemizi herkese kanıtlamak için çıkıyoruz. Bu avantajı göz ardı edersek Ferrari’nin yarışma isteği olmaz.”

“Formula 1’i NASCAR gibi yaparsak ve pist üstündeki avantaj çözümlerini kaybedersek bunun üretim üzerinde çok etkisi olur.”

“Küçük takımların yaşadıkları zorlukları anlıyorum ancak bunu FOM’un çözmesi lazım; bunu Ferrari’nin çözmesi gerekmiyor.”

 

 


Yorumlar

“Ferrari’den Ultimatom: “F1’i NASCAR’a Çevirirseniz Ayrılırız!”” için 34 yanıt

  1. Mustafa Sar avatarı

    Buralara ölü toprağı mı serildi ne…
    Eskiden böyle miydi…

  2. Mustafa Sar avatarı

    fazla naz aşık usandırır…
    ferrari çok zorlanırsa f1 formatı ile ilgili veto hakkını kullanır.
    keşke format 2007 / 2008 yıllarında ki gibi kalsa…
    çift katmanlı difüzör cinliği çıktı delikanlılık bozuldu…

  3. F1 den kimler geldi geçti…

    Ferrarinin bir yere gideceği yok,nereye gidicek bu saatten sonra??

    Şansını deniyor,ya yemi yutarsa diye f1 yönetimi

  4. Haber hort.

  5. Isin komik tarfi hicbirsey yapamazlar.
    Uzun yillardir bu spor diyemiyorum cunki bu kadar paranin dondugu yerde spor olmaz,show u rekabet icin seyredip takip ediyorum.Ki kucuk takimlar kimsenin tatmin olmasini sagliyacak ,markasinin degerlenmesine katkida bulunacak elemanlar degildir.

  6. e bu haber niye tekrar yayına girdi 🙂

    1. İkinci ultimatom verdiler belki o_O

    2. haberi 14 Aralık’ta girmiştim. Autosport bugün bir haber yayınlamıştı, onu çevirirken çok tanış geldi. Çevirdiğim bu haberdi tabi ki (Bugün ayın 28’i üstünden 14 gün geçmiş) Öyle olunca yabancı siteleri takip edip niye bu haberi girmediniz diyen olabilir diye bunu yeniden üste alayım dedim 🙂

      1. Aynen tahmin ettiğim gibi 🙂
        gavurlar 🙂 haber bulamayınca aynı şeyleri değiştirip değiştirip giriyorlar bazen. Sergio kalası da aynı şeyleri söyleyip söyleyip duruyor olabilir tabi 🙂

  7. BMWM3GTRRACETEAM avatarı
    BMWM3GTRRACETEAM

    Sız neyin kafasındasınız kardeşler 1950 den beri ferrari f1 dedir.ferrari eşittir f1.v8 lere donelim ne mersedes ne redbull ferrariyi yenemez vettel varken azıcık mantıklı olun. F1 v6 turbolar bozdu f1 de turbo olmaz v10 v8 ler olur.ferrari f2002 tarzı araçlar geri gelsin kim kazanıyo gorelim.16 sampiyonluk kolay kazanılmadı ferrari bunu yaparken diğer takımlar ne yapıyordu.ferrari yeniden kazanmaya başlasın f1 kurtulur.dünya ferrariyi görmek istiyor tek şampiyon ferraridir.

  8. Hep derim, Ferrari giderse F1 asla batmaz.

    Ferrari F1 içindeki en önemli takım. Ayrılması spora büyük darbe vurur, ancak yıkmaz. F1 Ferrari için oldukça önemli bir yol, ayrılırlarsa Ferrari=Porsche olur. O araçları o paralara asla satamazlar.

    Motorların pahalı olması Ferrari’nin suçu değil. Ucuzlatmaya çalışmamak veya alternatiflere izin vermemek Ferrari de dahil izin vermeyen diğer üreticilerin açık suçu ve cezalandırılmaları gerekir. Adamlar bir araya gelip motorları ucuzlatacak hiçbir şeyde anlaşamadılar.

    Bağımsız motor gerçekten adil olmayan bir şey. Sen o kadar para harcayıp 1.6 turbo motordan bi dünya güç çıkaracaksın, öbür takım 2.2 çift turbo motorla aynı gücü yakalayıp seninle at koşturacak. Gerçekten adil değil. Ancak üreticiler çözüme de yanaşmadıkları için bu sonucu hak ediyorlar.

  9. “Önümüzde ki sezon Raikkonen, Hamilton farkı 0,3 sn.” diyorsun.

  10. Ferrari F1’in en eski, en koklu takimi. Oyle tehdit verirler cunku red bull gibi takimlar para alisverisi sonucunda istedigini yaptirir. Onlara da bir ultimatomdur bu aciklama. Sunu unutmayin ki F1 ayni zamanda Ferrari’dir. Her pilotun 2 hedefi vardir. 1.F1’de yarismak, 2.ise Ferrari’de yarismaktir. #ForzaFerrari

  11. 110 milyon FOM dan alıyorsun,60 milyon bonus alıyorsun,35 milyon motordan kazanıyorsun,150 milyon sponsor gelirin var.Bunlar görünen basınla paylaşılan ve kalkıp ayrılırız diyorsun,hiç inandırıcı değilsin…Mercedes ağlıyorda sen bu sporun temel taşısın sen yapma bari..

  12. Bence cıkamaz. Sacma bir durum.

    Şöyle bir düşünelim. Zaten yol arabalarını için arge çalışmasını formula1 de yapıyor bu ferrari ve yol arabası yapan firmalar. Nereden baksan yıllık 100milyon euro yatırsan arge ye ve zaten her sene f1de yarışsanda yarışmasanda yapmak zorundasın bu harcamayı iyi bir yol otomobili tasarlamak için. Fia zaten sana bu parayı veriyor buyuk takım kontenjanından . Ayrıca zaten teknolojinin en üstü burası daha yapabilecegin böyle bir seri yok. WTCC de kullansan yemez. Zaten artık laferrari yada mclaren p1 gibi yol arabaları WTCCde standart fabrika cıkısıyla yarısabilir duruma geldiler neredeyse. Yani bunlar formula1e mahkumlar. Yada hersene 100 milyon Euro arge parasını ceplerinden ödeyecekler ki bence bu zor bir olasılık.

  13. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

    Meecedesin bu kadar ağlamasi bazilarini bu kadar rahatsiz etmedi simdi Ferrariye salliyorlar.Ayrica imzami atarim başkanin söylediklerine.

  14. mareşalsaidertuğrul avatarı
    mareşalsaidertuğrul

    Eğer biz her sene kural değişikliği ile sezona başlıyorsak bunun en büyük nedeni Ferrari Takımının MSC ile her sezonu domine etmesinden kaynaklanıyor ve bence çocukca tehditleri bırakın da ADAM gibi işinizi yapın…

  15. Yav bırak hikayeyi ayrılıcakmış,o kadar parayı bırakıp nereye gideceksin,yok FOM geliri,yok büyük takım geliri,yok ekstra bonus o kadar parayı kim verecek sana. Mercedesin arkasında sürünüyorsun ve bundan çok memnunsunuz,rüya gibi bir sezon diyebiliyorsunuz yahu.

  16. Ferrari ayrılmaz bu mikroskobik bir ihtimal olur ancak. ama ayrıldı diyelim kusura bakmayın bisey olmazcı arkadaslar ama F1 in %70 i ferraridir. biter net.

  17. Asıl NASCAR’a dönmezse ortada F1 gibi birşey kalmayacak 🙂 sevgili Fiat patronu… sonradan dönme ferrarici…
    Bugün gelinen noktada Scuderia Ferrari’nin F1’den başka yarışabileceği bir mecra yok tek bir ihtimal o da LMP hazırlamak o da bam başka bir süreç… Ferrari’nin kısa vade alışkanlıklarında zaten yok. Diğer olması gereken serilerde de Ferrari zaten var. Ortada artık kendi serimizi kurarız tehdidini savurabilecekleri bir ortam, mecra da yok artık 🙂

    Görüldüğü üzere sadece otomobilcileri anlatıyor sevgili fiat patronu bize bakan yok. Yani sevgili seviciler prim vermeyin kendi içinizde bu tip şeylere. Herşey yok olurken Scuderia’nın şampiyonluğu sizi ne kurtarır nede tatmin eder aynı Mercedes’cileri etmediği gibi…

  18. Ferrari F1 den ayrılırsa asıl kendisi biter. Artık dünyada spor araba yapan sadece kendisi değil. Bu artisliği yapıyor ama kendisi de bal gibi biliyor bunu. Barni bunun olacağını biliyordu. Bunlara hazırladı kendisini. Hiç bir halt yiyemez Ferrari. Bakın görün. F1 saygı duyulacak 3 takım var. Mclaren Williams ve Sauber geridi çıkar manyağı olmuş. Ayrılırsan ayrıl. Rekabet olduktan sonra seni de kimse aramaz ferrari bey.

    1. Kimi_Raikko_Forza avatarı
      Kimi_Raikko_Forza

      Öncelikle F1 de yarışan her takım saygıyı hak eder onu bir düzeltelim. Sonrasında spor araba yapmayla ne alakası var işin onu anlamadım? Sauber, Wıllıams spor araba mı yapıyor? Hatta Mercedes spor araba konusunda çok mu uzman ya da Reno? Öyle olsa F1 de Porshe, Lamborghi ve ya Bugatti gibi markalar olurdu.

      Ferrari markası F1 den büyüktür. Bu benim şahsi fikrimdir katılan olur katılmayan olur. Ferrari nin şu aşamada spordan ayrılması söz konusu değil bu tarz konuşmalar hep olur ama ilerleyen yıllarda şartlar değişir ve böyle bir durum yaşanacak olursa F1 daha fazla şey kaybeder eğer Ferrari sporda kalır ve farklı bir serinin kurulmasını sağlar ve büyük markaları o seriye çekebilirse motor sporları zirvesi Ferrari nin yarıştığı seri olacaktır. Organizasyonun adı değil içinde yarıştığı takımların adı önemlidir.

      1. F1 de yarışan her takıma saygı duymuyor ama bazıları aynı yukarı da görüldüğü gibi umurlarında bile değil sadece laf çeviriyorlar.
        Ferrari için spor araba yapmayla alakası var diğerleri için olmasa da. Ferrari yarışmak zorunda bu bağımlılığı yarışların ona bağımlılığından daha fazla. Yarışı da yolu da çok da farklı olmayan aynı lab dan çıkan bir marka bu. Müşterileri yarışmayı umursuyor mu hayır ama müşterileri sipariş geçmeyi düşündükleri ürünü umursuyor bu yarış temelli şeyleri içeriyor. Zira hak etmediği şekilde fiyatı şişirmesine buna borçlu. Lambo, Porsche işte bu yüzden daha fazla şişiremiyor çünkü Ferrari değiller. Peki GT2 de yarışarak olmaz mı pek ala olur mevcutta satılan herşeyi oradan üretebilirsiniz ama supercar serisi için eksik kalır ortada da bir GT1 yok hani bunu tamamlayacak. Aero felsefeleri farklı düzey şeylerden bahsediyoruz.

        İşte bizim asıl problemimiz asıl olması gereken Porsche’nin olamayıpta Reno, Merso gibilerin bu kadar kudretli konumda olmasında bakın var olması demiyorum dikkat.
        Herkes bilmeyebilir ama Sauber, Williams, Mclaren’in performance, üst teknoloji dünyasına katkıları sizin sandığınız markalardan çok daha yüksek. Birileri buyüzden halen ilmor gibilerinin kucağına gidiyor. Unutmamak lazım ki koca Mercedes motor yapmayı İlmor ve AMG den öğrendi. 🙂

        Ferrari, F1 den büyüktür evet bu şahsi olacak birşey değil zaten kişi kabul etsin yada etmesin rakamlar, istatistiklerle Ferrari her şekilde F1’den daha büyük ancak bu herşeyi sağlamıyor. Ortada yok olan, yıkılan, kanadı eli ayağı kırılan, artık saygı duyulmayan bir F1 varken Ferrari olsa neye yarar olmasa neye yarar. Unutmayın bu gibi sitelerde ki yoğun katılımcılar hiçbir pisti doldurmaya yetmiyor.
        Yani F1 ferrari ile bile yıkılıyorken ferrarisiz yıkılsa ne yazar.

        Şuan ki üretici takımlar diğer hiçbir takımı yanına çekemez saygı dahi duymuyorlar ki.
        O o zaman ki bir ihtimal yada söylev idi ne Ferrari ne Benz tek başına seri felan kuramaz hele ki şu krizin, kısa vade belirsizliğinin olduğu ortamda. Bunların birkaçı birleşse Redbull olmadan seri kuramazlar ama Redbull şayet isterse o kadar parayı çöpe atmayı göze alabilirse kurar işte fark bu. Peki Redbull iki şekilde de bunu yapar mı mantıklı değil yapmaz. Yapabilecekleri halde biriyle motor üretme işine bile girişmediler. Gerçekten isteseydiler yada gözleri yeseydi bugün yeni ünite teklifi veren vermeyen firmaların biriyle bu işi yapabilirdi.
        O saygıdeğer fiat’ın patronunun tüm harcadıkları Redbull’un motorsporlarına harcadığının çeyreği bile değil 🙂 Ki Redbull’un tek bir geri dönüşü var reklam bütçesi. Fiat Bernie’nin elinden pistleri nasıl alacak mümkün mü bu daha özel yetki verilmesini engelleyemiyor. Sadece daha fazla harcamamak için yeniden üretim işinden kaçan adam ayrı seri işine girişir mi sizce 🙂
        Organizasyonun adı da önemlidir al işte yarışanlar ortada ama F1 izlenmiyor almanya gibi bir yerde elde pist kalmıyor, bilet satamıyorlar. Bugün birçok araç olmasına rağmen GT1 yapılamıyor GT2 ile tolere ediliyor. Üst endurance büyük birkaç marka sayesinde dolanabiliyor hale getirildi onun da geleceği aynı F1 gibi olacak bu gidişle.
        Ama bakıyorsun Amerika tribünleri halen dolu hani beğenmiyor ya beyefendi nascar’ı…

        Biraz anti olayım dedim 🙂

    2. 2009 yılında Ecclestone Reuters’a aynen şu açıklamayı yaptı”Formula 1, Ferrari’dir. Ferrari de Formula 1’dir. Bu Cennette yapılmış bir evlilik, oldukça iyi işleyen bu süper şeylerden biri” Ferrarinin marka değeri F1 deki en kötü sezonlardan biri olan 2014 yılında bir önceki yıla göre %18 artmış yani buda demek oluyor ki Ferrarinin satışları F1 den etkilenmiyor. Bence F1’in 4,5 milyar euro marka değeri olan ve dünyanın en büyük ,en tanınır spor otomobil üreticisi olan Ferrari’e ihtiyacı var.

  19. Arkadaşlar Önümüzdeki Yıl Motor Seslerinde İyileşme Olacakmı???

    1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

      Sözde

  20. İşlerine gelmeyen bir şey olduğunda hemen ayrılırız blöfleri.
    Kolaysa ayrıl tutan yok.

  21. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Azcık da onlar başlasın. Her hafta Red Bull dan ve dönem dönem Mercedes den sonra. Hiç değilse bu yönetim siyasi gücünü daha iyi kullanıyor

  22. Ferrari yine başladı ayrılma tehditlerine.

    1. Osman Doğukan avatarı
      Osman Doğukan

      Ferrari gibi bir takım ayrılamaz zaten ayrılırsa formuna 1 biter bu kadar basit. 🙂

      1. Ferrari’nin ayrılacağı falan yok. Politik kazanımlar elde etmek için tehditte bulunuyorlar. Bu yıllardır süregelen bir şey.

        Bu kadar basit.

        1. mareşalsaidertuğrul avatarı
          mareşalsaidertuğrul

          +100

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir