Lowe da Formula 1’i Downforce Konusunda Uyardı

yazar:

kategori:

Lewis Hamilton ve Alain Prost’dan sonra Paddy Lowe da 2017 için planlanan daha fazla downforce konusunda F1’i uyardı.

Gelecek yıl daha fazla aerodinami etkisi ve daha agresif araçlar planlanıyor ancak bu planlar son 2 yılın şampiyonu Hamilton tarafından desteklenmedi.

İngiliz pilot “Bu iyi bir fikir değil ve insanların çözmeye çalıştığının ne olduğunu bilmediğini gösteriyor” dedi.

Alain Prost da benzer şeylerden endişe duyuyor.

Prost “Gösterinin daha iyi olabilmesi için değiştirilebilecek pek çok şey var. Daha fazla güç, daha fazla mekanik yol tutuşu olabilir. Lastikler geniş olabilir ve aerodinamik etki azaltılabilir. Aslında bu şimdi planlanan şeyin tam tersi!” dedi.

Mercedes teknik patronu Lowe ise “Daha fazla downforce konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Bunu daha önce hiç yapmadık. Daha önce yapılan tüm kural değişiklikleri bunu kontrol altına almak üzerine “dedi.

Force India patronu Andy Green ise yeni araçların Eau Rouge gibi virajlarda çok hassas olabileceğini dile getirdi.


Yorumlar

“Lowe da Formula 1’i Downforce Konusunda Uyardı” için bir yanıt

  1. Birilerinin yaptığı bu işin tek bir nedeni var. Araçları hızlandırarak üretici markaların üzerinde ki baskıyı hafifletmeye çalışacaklar bakın artık 5-6 sn yavaş araçlar yok….. çok etkileyiciler…. diyecekler…
    Agresif yapılandırma ile de gönül almaya çalışıyorlar.
    Başka türlü bu motorlar değişmeden yada ciddi güç revizyonu olmadan farkı kapatamayacaklarını adlarından iyi biliyorlar kaldı ki mücadele için aerodinamiyi düşürmeleri farkın classic pistlerde daha fazla artmasına sebep olacağını da biliyorlar. Düzlük hızları ile kapatılamayacak kadar büyük farklar var artık yine kapatamayacaklar algı oyunu kuruluyor sadece.
    Çeşitli görüntüler üzere kafasında “ama” ları barındıracaklar için baştan söyleyelim Monza görüntüsü makinelerin ne idüğünü ortaya koymak için gerçekçi değildir [hani başka zaman bunlar indy, nascar araçları değil diye çamur atarlar] zira V10 ‘ların Monza max speed için gerçek kapasitesi 370-385 km/h civarlarına kadar çıkmakta bunu biraz da tur rekorları ile en yüksek hızların görüldüğü turların farklı kişi ve zamanlar elinde olmasından anlayabilirsiniz. Gerçekler böyle olmasına ve düşük downforce ihtiyacı olduğu kabulüne rağmen bunların yaşanmaması özellikle parabolica ve keskin virajlara yönelik konfigurasyonun ağır basmasından dolayıydı. M.sport ve setuplama da şöyle temel bir kaide vardır; gerekli downforce elinizde yoksa yada ihtiyaçtan daha az ise düzlüklere daha fazla odaklanırsınız işte 1.6 dönemi hızının gerçek manası budur. Buna SPA gibi ve yol dünyasında Nord gibi iki karakteri de ağır işleyen pistlerde de görebilirsiniz. Birde özellikle V10 dünyasına göre şanzıman oranları oldukça değişmiş durumdadır bu da temel bir etken.

    Bu algılarla oynama yol dünyası için de geçerli. Binek dünyanın gerçekte hiçbir şekilde ihtiyaç duymayacağı 0-100 profili üzerine üreticilerin gitmesi işte bu temel mantık silsilesi üzerine. Hafif perf. dünyası dahilinde dahi önemli olan 60-120, 90-160 gibi ivmelenmeler olmasına rağmen buna pek odaklandıklarını görmezsiniz. Çünkü ürettikleri aldatıcı şeyleri rahat satmak istiyorlar zira yüksek hacimli 2000’lerin otomobilleri ile ihtiyaç duyacakları rahat satış farkını getiremediklerini biliyorlar [eski bazı araçların halen perf. olarak muteber görmemizin ve tadını unutamamamızın nedenleri….] aynı F1 de olduğu gibi oldukça ağırlaşan ve eskilere oranla çok daha pahalılaşan ürün/üretim ile belirli çizgileri öne çıkartıyorlar. Basit bir örnekle net dünyasında yüksek hacimlilerin uzun yol harcamalarının oranla düşüklüğünü görünce kullanıcıların akıl çakılması yaşaması gibi bir çakılma temelli mantalite kurgulamasıdır bunlar.
    Bilirseniz bazı şeyleri yemezsiniz bilmezseniz “ecoboost” “mgu” gibi etiketlerle çok güzel kaktırırlar…

    “raw speed they are capable of 372 kilometres per hour (231 mph) during the mid-2000s V10 engine formula, although in 2012 with the 2.4L V8 engines, top speeds in Formula One rarely reached over 340 kilometres per hour (211 mph). The 1.6L turbocharged hybrid V6 engine, 8-speed gearbox formula of 2014 displayed top speeds of up to 360 kilometres per hour (224 mph). The circuit is generally flat, but has a gradual gradient from the second Lesmos to the Variante Ascari. Due to the low aerodynamic profile needed, with its resulting low downforce”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir