Allison: 2017 Araçları Tarihin En Hızlısı Olacak

yazar:

kategori:

Ferrari teknik şefi James Allison’a göre, 2017 için planlanan araçlar Formula 1 tarihinin en iyisi olacak.

2017 yılında daha agresif, daha hızlı ve daha güçlü araçlar planlanıyor. Bunun yanı sıra lastikler de belli oranda genişletilecek.

Bu düzenlemeler hakkında konuşan Allison “Yapmamız gereken şey daha agresif görünümlü, daha güçlü ve çok daha hızlı araçlar yapmak. Şimdiye kadar ki en hızlı F1 araçları olacağını düşünüyorum”

“Durum böyle olunca aracı fiziksel anlamda kullanmak zorlaşacak. G-kuvvetleri daha yüksek seviyelerde olacağı için fiziksel açıdan işlerin biraz daha zor olacağını düşünüyorum”

“Kurallar bu üçünün üzerine olmalı. Ancak geçişlerin mümkün olduğundan emin olmalıyız.”

“Geçişi arttırmanın bazı yolları var. Örneğin lastik aşınması. Daha fazla lastik aşınması daha fazla geçiş demek. Bir diğeri ise DRS.” dedi.


Yorumlar

“Allison: 2017 Araçları Tarihin En Hızlısı Olacak” için 19 yanıt

  1. Finalde yapay geçişi, mücadele dışında kalan alanı söylüyor 🙂 eh bu şekilde en hızlı en teknolojik olsa ne yazar olmasa ne yazar… görüyoruz 1.6 hacimden çıkarılanlarla boş tribünleri

    1. +1 Söylediklerine katılıyorum abi.

      2017 değişikliklerini gösteren bu çizimler bana son derece iyi niyetli geliyor,yani 2017 gelip araçlar tanıtılmaya başlayınca mühendislerin aerodinamik avantaj için kuralları nasıl esnettiğini göreceğiz gibi geliyor.2014 değişiklikleri için de araçlar burun yapısı olarak 2009 Brawn GP gibi görünecek deniyordu ama Force İndia,Mclaren,Toro Rosso burunları bizi hayretler içerisinde bıraktı.
      Bir çok takım kural değişiklikleri sırasında aerodinamik avantaj sağlayabileceğini düşündüğü bölgeler için diğer takımlara ipucu vermemek adına susuyor,hal böyle olunca bir kural değişikliğini 2-3 yıl sonra yeni kural değişikliği takip ediyor.

      2017 değişiklikleri sonrasında ön kanatların çok esnediği ve araçları takip etmenin zorlaştığı tartışmalarını şimdiden duyar gibiyim.Her kanat az yada çok esner ama bir çok insan 2017 ile bir tık daha fazla olacağı görüşünde,tabi FIA test kuralları ile bu esnekliği engelleyebilir.
      Daha geniş difüzör havayı daha çok bozacağı için virajlarda araçları takip etmenin zorlaşacağını bir çok mühendis söylemişti(Pat Symonds,Paddy Lowe gibi)
      Sürüşün de zor olacağı söyleniyor.F1’de FIA ve Geçiş grubunun amacı sürüşü zorlaştırmak iken takım mühendislerinin de amacı aracın sürüşünü kolaylaştırmak yani FIA ne yaparsa yapsın takımlar üstesinden gelmenin yolunu bulacaktır.

      Abi 2017 değişiklikleri ile ilgili senin diğer yorumlarını da okumuştum fikirlerimiz benzer yönde. Taraftar olarak bizlerin 2 temel isteği var: Basitlik ve Rekabet.

      Şu andaki kurallarda 2-3 şey değiştirseler o da yeter gibi geliyor:

      1-)1989-1990-1991 sezonları gibi sade ve basit araçlar,daha geniş lastikler ve daha fazla mekanik yol tutuş hem rekabeti arttırır hem de basitlik sağlar,takımlar daha az harcayacağı için pistlerden ve biletlerden yüksek ücret talebi de azaltılmış olur.Takımların paralı sürücülere bağımlılığı azalacağı için de yetenekli kişilere F1’in yolu açılmış olur.

      2-)Pirelli lastik çeşidi sayısını azaltmalı ve her lastiğin belirli tur limiti olmalı,o limitin sonuna kadar da maksimum yol tutuş vermeli o limit aşıldığında da her tur 0.3-0.4 gibi aşınmaya başlamalı.
      Mesela; 3 tür lastik olabilir.Yumuşak,Orta,Sert lastikler.
      Yumuşak lastiklerde limit 10 tur,Orta lastiklerde 15 tur,Sert lastiklerde 20 tur olabilir,bu limitler aşılınca da aşınma başlar.Böylece hem sürücüler her tur zorlayabilir hem de her yarışta 2-3 pitstop görülebilir.

      3-)Formula 1 eskiden %50 spor %50 ticari ilişkiler iken şu an %70 ticaret %30 spor,bunun düzeltilmesi için de FIA,F1’in ticari haklarını CVC veya bir şirkete devretmemeli, kendi bünyesinde tutmalı,kurallara kendisi karar vermeli,Strateji grubu gibi küçük karar alıcılar olmamalı.Böyle olunca 1.6L V6 Tek turbolu araçlar da tarihin tozlu raflarına yollanır, 3.5L V12, 3.0L V10 gibi atmosferik motorlar kulağımızın pasını temizler.

      1. Maşallah 🙂 tbrkler
        Bana iyi niyetli gelmiyor zaten ortada belirli, doğru akli melekelerle kararlaştırılmış bir niyet dahi yok bana göre. İşte bu yüzden mühendislik okuyan arkadaşların gereksizce hopladığı lafları söyledik halen de söylüyorum 🙂 Bu herifler daha aralarında ittifak ederek gerçekte ne yapmaları gerektiğine karar veremiyorlar….
        Açıkçası bu işe motorsporları gözüyle bakan biri olarak kırmızı, gri çizgiler beni ilgilendirmiyor bunlara göre harekat oluşturmak her zaman kısa vadeli sonuçlar üretir. Birçoklarının söylediği gibi kural, kanun’ların gereksizce uzatıldığını, önlem bazında ayrıntıya girildikçe boğulup, çare olamadığını söylüyorum. Temel bir anayasa, kırmızı kitap yeterlidir 🙂 Ana regulation dediğin şey mm’leri, n/m leri içermemeli. Bu işi yeri geldiğinde insanlara, sabit hakemler heyetine bırakmak daha doğrudur.
        Ancak FIA ve WMSC markaların, otomobilcilerin rahat kontrolü altına girebildiğinden bu tip bazı şeylerin olması yada geri kazanılması pek kolay değil.
        Velhasıl işin cüncüğünü geçince üzerine çok gitmeye de gerek yok artık bence bu adamlar doğru bir evrim yolu çizmiyor. Mevcudu süsleme adına sırf bu motorları hızlı gösterme maksadıyla aero’u getirecekler bunun zorlukla kazanılan şu eksiltmeler karşısında neleri götüreceklerini bildikleri halde bunu yapıyorlar….
        Bu motorlar ihtiyacı hiçbirşekilde karşılamıyorlar hemde hiçbir yönden…
        Basitleştirmezler çünkü harcadıkları, hedeflerine uymuyor aşağıda bundan bahsederim belki…
        Devrim’e evet diyemiyorlar çünkü son 2 seferde büyükler kolay kaybedebildiklerini gördüler.
        Downforce’nun azaltılma dragforce’un arttırılması başlı başına yetmese bile kendi içinde doğru bir yöntemdi bahanesi ne olursa olsun arttırılması yanlış yöntem…

        Belki bir katkı biraz düzeltme adına kısadan maddelere geçeyim.
        1) Yeni dünyanın aero üzerine kurulu ve mecburi/doğru (ama doğru ölçeklerde) yöntem olmasıyla o araçları arzulamamamıza rağmen gelişi gerçekliğin dışında olmasıyla birlikte basitliği büyükler istemiyorlar. Çünkü bu en başta paralarının miktar farkını ortadan kaldırıyor. Basitlikle birkaç defa yaşandığı üzere kısa vadede, kolay yakalayabilseler bile kasası küçük olanların önlerde yer alabileceklerini biliyorlar. [Basit bir örnekle dayanıklılık hız dan daha önemli değil artık/şimdilik] Bu onların league’lerinin istediği birşey değil. Sauber’in Williams’ın arada bir de olsa kriz gününde de olsa öne çıkmasını en baştan sindiremiyorlar [maksatları yarışmak değil]…. Bana göre basitlikten kaçış nedeni bu. Yoksa insan çeyrek fiyatına aynı sporu neden yapmak istemediklerini anlayamıyor.
        Ayrıca yeri gelmişken değineyim bazı alanlarda basitlik yani belki ucuzluk sanılanın aksine kullanım zorluğu, setup zorluğunu getirir. Örneklerle F40 GTE, 458GT3 ‘e göre çok basittir ancak F40 ile alışkın dahi olsa her bünye tracktime çekemez. C6 Vette ve Viper üretim altyapısıyla 991 TurboS, GTR35, LFA lara göre oldukça basittir ancak bunları herkes limitlerinde hakim olamaz… Yardımcıları kapattığınızda ilk 2 sinde tecrübelileri dahi yorarken diğer sayılanlarda hanım kardeşler bile hakim olabilecek kadar elektronik yine aktifte kalıyor. İşte 50’lerden 90’lara kadar olan kişilerin farkı bu. 60 cm’lik direksiyonu çevirmekle 20 cm’lik diktörtgeni çevirmek arasında elbet fark var. Her biri üst düzey olsa da basitlik içerisinde bir şanzımanı 15 dk da toplayabilecek adam her birinde, adetlice yok. İşte basitlikten kaçılmasının bir nedeni de bu. Adrian Newey sanıldığının aksine karmaşık değil basit düşünür/çalışır.

        2) Bir hamuru pist turlarına göre geliştirmek zor hatta imkansızdır. Çünkü yürüdüğünüz pistlerin asfaltları aynı değil bu sebeple derinlemesine hamurlar değişken sonuç üretir. Ancak üretim sonucunda soft, real simulasyonlara tabi tutarak bu dediklerini anlayabilir, kesinleştirebiliriz. Bu yüzden compound karakteristiğinde farklı pistlerin tur sayılarına göre hedef çizimi zor ve bana göre gereksizdir. Perform. için herkes en yumuşak hamura kavuşmak isterken bu araçlar ilk turun ilk çeyreğinde dahi 200+ derecede comp. sıcaklıkları ile yürüyor olmalıyken işte işleri farklı yürüyen setup’ları ve pilot sürüş karakteristikleri ile içinden çıkılmaz hale sokan bu takımların iyi niyetsizliğidir bence. Ben üreticinin gözümüze batsa bile ana temada doğru bir iş yaptığını düşünüyorum her şekilde kendinden istenenleri temin ediyorlar en azından. İstenenlerde ise karmaşa var.
        Simulasyoncular da bilirler ki ellerinde tercih, çeşitlilik olabildiğinde soft comp. da setup ilgisi bileşkesinde 10 tur dayandırdıklarını pole için 3 turda yiyebilirler. Burada sabitler; insan ve software dynamic code’larıdır.
        3) ben %30 spor kaldığını dahi düşünmüyorum. Hatta tek sportif tarafı pilotların varlığı yada yaptıklarıdır diyebilirim. Hatta ki orada bile geçmişten farklı olarak pilotların sportiflikleri dahi %60-70 seviyesine düşmüş durumda ki birileri sırf parası yüzünden öne geçebiliyor, koltuk işgal edebiliyor.
        Schumacher döneminde belki belki sportiflik %30 dur bilemiyorum.:)
        Haricen FIA ‘nın serilerin ticari sahipliğini yapması mümkün değil ve bu uygulama da mevcut değil FIA regulasyon, delegasyonu yapan FIFA gibi bir federasyon yapısıdır sadece malum. Bunun birçok seride olduğu gibi serilerin sahipliğini üstlenmesi hem mümkün değil hemde doğru değil bence. FIA zaten hatalı işler yapıyorken bir de parasını düşünen adamların müdahalesi olmadığında başı mamur dangalaklıklar çok olurdu. Tabi yaşadığımız üzere bunun tersi de söz konusu oluyor. 🙂
        Peki FIA V10, V12 getirir mi asla katha 🙂 ihaleye açtıkları düzenleme bile beni tatmin etmedi onun da ucuzluğu felan yok hani o hesap.

        1. “Ana regulation dediğin şey mm’leri, n/m leri içermemeli. Bu işi yeri geldiğinde insanlara, sabit hakemler heyetine bırakmak daha doğrudur.”
          Katılıyorum abi,bir ara Ross Brawn’ın bu şekilde kural yazması ortaya atılmıştı hatırlarsın ama tabi havada kaldı.

          “Bu motorlar ihtiyacı hiçbirşekilde karşılamıyorlar hemde hiçbir yönden” Geçen bir yerde okumuştum Andy Cowell’a göre bu güç üniteleri gelişim hayatının %50’sindeymiş yani daha fazlasını öneriyor eyvallah,bunlar mühendislik harikası ama bunların yeri F1 değil..Madem turbo motorlar isteniyordu 3.0 çift turbo tarzı bir şey getirselerdi ama yok çift turbo demek çift egzoz demek bu da durdurulmak istenen bazı araçlar için avantaj demek.

          “Devrim’e evet diyemiyorlar çünkü son 2 seferde büyükler kolay kaybedebildiklerini gördüler” 2009 Brawn gibi.

          “Sauber’in Williams’ın arada bir de olsa kriz gününde de olsa öne çıkmasını en baştan sindiremiyorlar” kesinlikle katılıyorum.Frank Williams’ın kaza yapıp hayatı değişmesine rağmen yarışma azmi ile F1’den çekilmeyip daha da yarışmasını her zaman takdir etmişimdir.

          “bazı alanlarda basitlik yani belki ucuzluk sanılanın aksine kullanım zorluğu, setup zorluğunu getirir” anlattığın örnek için teşekkür ederim abi,benim oradaki basitlikten kastım araçların ön kanadı,burun yapıları,arka kanatlarının basitliğiydi.Ben de bugün 1995 Berger’in Monako sıralama turunu incelerken bir setup değişikliği ve aracın arkadan kaymasını spiker anlatıyordu tabi v12 eşliğinde 😀

          “Adrian Newey sanıldığının aksine karmaşık değil basit düşünür/çalışır.” abi Redbull’da her ne yaptıysa bunu ne Ferrari ne de Mercedes çözebilmiş değil..internette biraz araştırdım difüzör en iyi yerebasma gücünü 10 derece açıyla ve 35mm yükseklik ile verdiği söyleniyor ama Redbull’un açısı uçuk(rake olayı) tabi burada arabayı sadece difüzör olarak değil komple olarak düşünmek lazım yoksa aracın arkasını biz de o kadar yükseltelim bizim de olur gibi düşünmek yanlış olur.

          Lastikler konusunda haklısın en iyisi daima yumuşak lastiklerdir çünkü daha fazla yol tutuşa sahiptirler ve her pistte aynı asfalt yapısı yok(Austin ve Singapur aynı değil gibi)..Benimkisi sadece 2-3 dakikada aklıma gelen bir öneriydi.

          “peki FIA V10, V12 getirir mi asla katha ” ne yazık ki öyle..

          Peki abi son olarak sence F1’in bundan bir sonraki motor yapısı ne olur,tahminlerin neler?

          1. Bay Brawn’ın isabete dair hangi önerisi havada kalmadı ki? yani bunların maksadı üzüm yemek değil bağcı… Ben böyle mühendise, idareciye tek bir laf söylemem ama yukarıda ki gibi tiplere ağzımı bozarım 🙂 Adamın ağzında yada gayretinde seviye bütünlüğü görmeliyim yoksa trişka benden üstünmüş hikaye ve realite konuşuyor olmalı… 🙂 yalanlara karnımız tok malum.

            O laf hikaye %50 deymiş felan bu ünitelerin hiçbir zaman sesi 2 DB den fazla artmaz öyle deli para harcamadan da 1100 hp görmez anlıyoruz biz onun kastettiği %50 i de bizim işimize, sevgimize gelmiyor ilgilendirmiyor da levazım birşey bu üniteler. Kaldı ki F1’in yada motorsporlarının %50 dayanacak gücü kalmış mı ona da cevap versin mübarek 🙂
            Şirket dünyasına motor geliştirmek isteyen gitsin aynı baskıyı kursun benzer motorlardan homolog edilen WRC ye katılsın binekden bozma kupalarda yarışsın bize ne. 1.6 v6 motorlu supercar ‘a waaaaouvv diyecek sanki insanlar 🙂 saçmalık işte. 30 milyona motor mu olur… gören de nükleer denizaltı yüzdürüyor sanır 😛

            Difüzör öyle kendi prensipleriyle yürüyen, bir nebze bağımsız arka kanat gibi birşey değil eskiden böyle sanıyorduk daha doğrusu gelişen dünya ile aczen az bir miktarla öğrendik diyelim hadi tabanı anlarsın da adamlar lastiğin etrafındakini hatta üstten akanı da doğrultup eğip bükebiliyorlar 🙂 yetmiyor kapasite anca aero resimlere bak yorum zorla dur işte o kadar 🙂
            Kastettiğim basitliği yazarken newey’in GT için tasarladığı araç da aklıma gelmişti bi ona bakıyon bi ferro maco nin kine fark çıkıyor ortaya.
            Bizim de lastikleri biraz anlamamız gerçek dünyadan aslında slick lastiği millet nerede görecek işte az bişey görmüşlük hamur farkını duymuşluk görmüşlük var.

            İnan tahmin yürütemiyorum hayal yada mantık ölçütümü bilen biliyor malum bu adamların düşünce yapısı da getirdikleri de farklı farklı işliyor ben ihale ettikleri hacimli ucuz motor işinde de çakılmıştım bunu da belirtmiştim hatta o sebeple birşey diyemiyorum malesef. Bazı kanun kabul ettiklerim var sadece 8 cylinder olmadan ses, hacim olmadan üst hız ve ivmelenme kesmez gibi.

            1. Her iki yorumun için de teşekkür ederim abi ağzına sağlık.

              “bu ünitelerin hiçbir zaman sesi 2 DB den fazla artmaz” haklısın abi bu konuyla ilgili hem Remi Taffin’in ve senin de yorumun vardı araçlardan çıkan sesin 1-2 temel unsuru var gibi bir şeydi..Motor hacmi,silindir sayısı vs..belki yakıt akış sınırı kaldırılırsa biraz artabilir ama takımlar sesden ziyade çok mgu-h’den alınan enerjiyi arttırmayı amaçlarlar.(pat symonds’un da buna benzer bi açıklaması vardı sanki)

              30 milyona motor mu olur… gören de nükleer denizaltı yüzdürüyor sanır” en can alıcı cümle olmuş 😀

              “ben ihale ettikleri hacimli ucuz motor işinde de çakılmıştım” abi bağımsız motorun artıları da var eksileri de,yanlış hatırlamıyorsam bu kapı da tam kapanmadı,üreticiler 31 Ocak 2016’ya kadar bazı değişiklikler yapmazsa uygulanacak tarzında.

              1. Eyvallah güzel kardeşim o senin güzelliğin.
                amerikanlar italyanlar konusunda baz noktaları içeren dh linki paylaşmıştım daha önce forumda yada yorumlarda hatırlamıyorum o tip şeylere bakılabilir.
                Sesin miktarı ve karakteristiğini veren kısadan konular kam crack eksant. yani ateşleme sırası yani patlamanın bağıl bileşik rözanansının bileşkesi ve çıkış manifoltunun tipi yankı rözanans karakteristiği ana başlıklarıdır. Bu ateşin sırasında hacimden çok silindirin sayısı önemlidir malum. Hattın uzunluğu da sesi etkiler kat sesi etkiler turbo, multi pipe tunnel vs hepsi etkiler. Bunlar %30 u aşacak kadar etki sahibi bu yüzden outtake üniteler seste çok önemli pozisyonda. Yarış dünyasında sesin niceliği ve niteliğini önemli miktarda devir ve egsoz hattının kısalığı düzlüğü betimler vs vs. Diğer bir ses faktörünü sanılanların dışında seq. gearbox lar üretir. Eskiden lastik ve şanzıman sesini pek duymazken niceliğin kaybolmasıyla artık daha rahat duyuyoruz vs vs. dsg smg pdk tct ler alayı hikaye ama perf. sequ. lerin kendi uğultu vızıltısı standart yolculuğu rahatsız eder veyron da bile bu yüzden yoklar.
                O motor spec.lerinin ucuz olmaması yanında aranan ihtiyaçları karşılayabilecek düzeyde değil. Indy eskisi kadar tatmin etmiyor mesela zaten onların bazıları da ındy den downsize…
                Oralarda aero kit ve motor için harcanan paralar ciddi sorgulandı birçokları da memnun olmadı halen de sorgulanıyor zira hayatlarını diğer alanlarda o kadar da değiştirmedi bunlar işte F1 de bu sorgulama dahi yok ne verirlerse yeniyor.
                Hadi neyse o spec.lere yakın daha ucuz forged baz ünite ile düşük hp hareket edilse high psi çift turbo çalışılsa yine ortaya cezbedici birşey çıkabilir belki. Turbo charge neredeyse çalışma yapısından dolayı en dayanıksız ünitedir. Birde bunu sağlamlaştıralım dediğinizde yol dünyasına göre bile komik hp rakamları çıkıyor ortaya. Motor block sayısını 8 e çıkarsınlar yada korusunlar ama turbo c. sayısını 15-20 e çıkarırlarsa biraz da yakıt karışımı gelirse bin üzeri rakamlar çok kolaydır. rally nin tüm hayatı bunun üzerine malum. Ama gerçekten bu adamlar ne yaptığını bilmiyor yani bizi çıkarları için yiyorlar aslında…

            2. @M1CHAEL abi en son yorumuna cevapla kısmı kalmamış buraya yazıyorum.
              Estağfurullah abi sağolasın.
              “amerikanlar italyanlar konusunda baz noktaları içeren dh linki paylaşmıştım” hatırlıyorum abi incelemiştim onu,neden v8lerin amerika ve avrupa üreticileri seslerinin farklı olduğunu,araçların daha çok gezinti için üretildiği vs anlatılmıştı.

              “Indy eskisi kadar tatmin etmiyor” abi 2-3 sene öncesine kadar aero kitleri daha zarifti ancak 2015 ile insanlar “vay be” demek yerine “doktor bu ne” oldular yine de eğlenmeyi biliyorlar be abi..Pek takip etmiyorum Indycar ve Nascar’ı ama yoklukta gider 😀
              Indy’deki kamera açıları(özellikle vizör kameraları) çok iyi..

              “yakıt karışımı” konusunda senin de sürekli önerdiğin metanol karışımı konusunu Drag yarışlarında etkisi görülüyor..Drag yarışlarını gopro kameralar ile internetten izledim müthiş.

              ” Ama gerçekten bu adamlar ne yaptığını bilmiyor yani bizi çıkarları için yiyorlar aslında” abi hibrid araçlar 2020 ile hayatımıza daha çok gireceği söyleniyor yani en azından Mercedes o tarihlerde planlıyormuş gerçi hibrid yavaş yavaş üretime alınıyor ama daha çok kers sistemini kullanıyorlar(Posrche 918,La Ferrari gibi) yani daha çok spor araçlarda kullanıyorlar,gündelik araçlarda daha çok 1.0L hatta 0.9L hacimli motorlar üretiyorlar sen de bunları yakından takip ediyorsun benden daha iyi biliyorsun abi anlatmama gerek yok,mgu-h ise başlı başına problem normal hayattaki araçlarda sorun olursa nasıl çözecekler muamma.

              Abi şu üç video F1’in eksi yönlerini gözler önüne seriyor.
              1-)Tribünler piste ne kadar yakın,hissiyata bakarmısın abi
              https://www.youtube.com/watch?v=u2JkDDWzJn8

              2-)Vizör Kamerası müthiş
              https://www.youtube.com/watch?v=6G9VJ_UNKWQ

              3-)Dragster gopro(dakika 2:17 start anı)
              https://www.youtube.com/watch?v=LPd014Xnt5Q

              1. bizde bitiyor böyle bazen yetmiyor yanıtlar 🙂
                amerikalıların büyük, ileri sevdikleri kadar bakışlarının farklı olmasıyla birşeyleri ciddi sorguluyorlar. Geçen dragster, indy dünyasına dair birşeyler paylaşacaktım ama kaldı galiba yapılan şeylere hiç yoksa eleştiri getiriyorlar bizim maliyetlerimiz arttı ve karşılığını göremiyoruz diyorlar basitlik ve show dan yanalar. Bu basitlik ucuzluk çok şeylerinde var aslında aşayip şeylere ihtiyaç görmemelerinden vette, viper, mustang, gt40 gibiler bu kadar basit ve ucuzdu bunlar aslında normal insanların tüm güç ihtiyacını karşılıyor avrupalılar her zaman olduğu gibi para kazanmak için yine aldatıyorlar bizi birazda. Ferrari’nin McLaren’in pist dereceleri gerçekte kimsenin işine yaramıyor.
                https://www.youtube.com/watch?v=eYIH7ApCxoM
                amerikalılar asıl mesele olan bunu halen bir şekilde tattırıyorlar. İnsanlar dan platformları yalıtıp galaksi ötesinde tutmuyorlar işte tüm olay bu. Türkiyenin F1’i sindirememesi de mesela bir bakışla bu.
                Bir örnekle türkiyeden bir open whell takımı, ciddi bir eu racing işi çıkmaz çıkmadı da ama daha 90’larda tr 7-8 lt’lik 2-3 k hp lik kafa kaldıran dragster canavarları yürütüyordu yani birşeylere yakınlık aslında vardı biz eu politikaları ile onları da törpüledik. Keşke amerikan, japon köpeği olsaydık daha iyiydi derim bu fiyata yakıt almazdı en azından insanlar.:)

                Ben drag pek takmasamda top fuel dünyasına hayranım bunu da yazdım geçen ama bunları stoklayamıyoruz forumda çalışmıyor malum. Eskiden f1 motoruyla marş çalınmasını yakından dinleyebiliyordu insanlar top fuel lerin yürek yırtıcı flame, patlamalarını halen dinliyor ama f1 de artık bu kaldı mı görmüyorum hiç.
                İşte show bunlardı.

                EU lular VW gibi ekseriyetle yalancıdır. Felaket filmleriyle 10 yıl önce hibrid, elektrikli gösteren mercedes değil japonlardı. Elektrikten hidrojene halen iyi ve gerçekçi durumdalar. Merso porş gibilerin yaptıkları bize yakın şeyler değil.
                Amerikan dünyasında etanol halen çok sık kullanılır. LPG NCG ile de çok denemeler yürümeler yaptılar. Avustralya halen bu tip araçlar üretiyor. Peki benzinin alternatifi dizel midir gerçekte değil ama EU ‘luların elinde kaynak olmamasından dünyayı çıkarları adına işte böyle yediler. Şimdi dieselgate diyor riyakarlar.
                Tabandan tavana meseleler çok farklı ve karmaşık yani.

              2. Bir örnekte şu Isle of man TT işte bunlar nadir ve nadirlikte kalan işler. Avrupalılar ekseriyetle tırsaktır, korkaktır savaşamazlar heleki yeni nesilleri. İşte amerikalılar doğru yanlış halen savaşabilecek binlerce adam bulabiliyor işte tabandan tavana olan mesele budur. Ülkeleri sadece siyasetle bölmezler çatur çutur da girerler… Türklerde olduğu gibi eu lularda cesur adam artık az.
                Elon Musk’a bak alman değil amerikada hayallerini gerçeğe döndürüyor.
                Başka bir örnek bir m3 gtr, 458 g3, sls sahip olamayacakken bir basit c6 ile biraz para dökerek C6R nin motoruna sahip olabiliyor çeyrek fiyatından daha aşağısına şöyle deha böyle deha veyron’u tokat manyağına döküyorken bazı kurgular yalandır. Amerikalıları anlamak isteyen veyron, agera, laf gibileri varken shelby’e hennessey’e tuz çölüne venom gt’lere baksın 4,5 sn de 500 km’i geçenlere baksın derim. Biz bunun tadının ne olduğunu pek anladığımızı sanmıyorum.

    2. abi son 2 yorumuna cevapla yeri kalmamış buna yazıyorum hep de bana mı denk geliyor bu durum anlamadım 😀

      durumu özetlemişsin abi,F1’de konuşulan rakamlar büyüdükçe 30 milyonu hafife mi alıyoruz anlamadım 😀

      dediğin gibi daha ucuza daha iyisi mümkün yani fiyat/performans açısından.Mesela GP2 takımları yıllık 5 milyon $ gelir ve 5 milyon $ gider ile daha iyi bir seri ortaya koyuyorlar(daha yakın yarışlar,kazananın değişmesi,bireysel yeteneğin ön plana çıkması anlamında)
      veya dediğin gibi Bugatti Veyron’a 8-10 milyon $ vereceğine C6 veya Skyline GTR35 ile ufak bi modifiye ile daha fiyat/performans canavarı araç ortaya çıkarabilirsin.
      Bu arada abi Bugatti Veyron,Vw’nin satarken zarar ettiği bir araçmış bir ara national geographic’de vardı yanlış hatırlamıyorsam 7 milyon €’a üretip 5 milyon€’a satıyorlardı(rakamlar yanlış olabilir tam hatırlayamadım)
      Isle of the man tt abi F1 sürücüleri için gladyatör diyoruz ya o motorları o hızda güvenlik önlemleri minimumken sürmek büyük cesaret ister.

      1. Çok hafife alıyoruz malesef defalarca demişimdir bunları. Tabi başkasının parasıyla gerdeğe girmek kolaydır da bu bizim hayatımızı etkilemediğini sanıyoruz sebepler sonuçlar dairesinde etkiliyor. Basit örnek mıçı kırık bir olay, insan için çok da önemli olmayan bir yarış izlemek için para ödemiyorken para ödenmek zorunda kalınıyor.
        İnsanlar yarışmanın yanında çok daha taze bilim çalışmalarını o paranın 10 da 1’iyle yapıyor. Eskiden de gazete haberlerinde F16 parasına F1 denilince saçma gelirdi bana.
        Sadece klasik namına bir 4 tekere 25 milyon veriyor birileri çok da acayip olmayan şeylere 4 milyon vermek doğal döngü olmuş artık. Ulan o paralarla dünyanın havası temizlenir, afrika kurtulur. 3000 TL’ya kuyu açılıyor.
        F1’in varlığının hiçbir mantığı yok bana göre bu kadar net… Birileri talep ediyor seviyor diye mantıklı olmuyor.

        Bütün supercar’lar zarar ettirir LaF dan P1 den para kazanıyorlar mı sanıyorsunuz bunlar arge paralarını çıkaramıyor adetleri düşük olduğu için vs. Veyron’un argesi 12 milyon $ dan fazla doğrudur. Asıl 911, 458, 12C den para kazanmaları gerekiyor.

        1. “Eskiden de gazete haberlerinde F16 parasına F1 denilince saçma gelirdi bana” doğru söylüyorsun abi 2002’de Avustralya’da Ralf ve Rubens kazası sonrası “8 Trilyonluk araçlar kaza yaptı” haberleri vardı şu an kat ve kat daha fazla(ne yazık ki)

          “F1’in varlığının hiçbir mantığı yok bana göre bu kadar net” pire için yorgan yakmaya gerek yok be abi 😀 evet şu an F1 zor bir dönemden geçiyor,istediğimizi vermiyor belki ama azim ve kararlılık,asla pes etmemek hayallerinden vazgeçmemek gibi kökleri bizi bu spora bağlayan değil miydi?

          Michael Schumacher’in bir sözünü paylaşmak istedim abi,bu söz F1’in ve MSC’nin bana kattığı en önemli düşüncelerden birisidir;

          “Ben her zaman şuna inandım,asla ama asla pes etmemelisiniz ve her zaman savaşmaya devam etmelisiniz çok az bir şansınız olsa bile”

          1. Azim hak eden şeylere edilir. Boş şeylerin peşinden koşmamak lazım, vakit kaybı… Zamandan daha değerli birşey yok.
            İzlerken küfürbaz olacaksa insan izlememeli…

  2. F1 in en hızlı araçları 2003 2006 arası araçlardı..2004 2005 seneleri özellikle..

    Çok bahsi geçen 80 lerin turbo araçları aero olarak şimdikilerle aynı seviyede olmadığından düzlük max hız olarak fena değillerdi ama virajlarda şimdikilerle yarışmaları söz konusu bile olamazdı..

    2017 araçları hem 2000 li yılların aerosu hem turbo hem araç ve lastik genişliği olarak hakikaten çok çok hızlı olacaklar..

  3. Ben bi taraftar olarak drsli gecis gormek istemiyorum.

  4. Drs ve lastik aşınmayla geçiş yapılacaksa olmasın daha ıyı….

  5. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

    Sana güveniyoruz şef.O araçlar tam senlik.Ferrariye en iyisini yapacağinizdan şüphemiz yok.Ferrari is back

  6. Kimi_Raikko_Forza avatarı
    Kimi_Raikko_Forza

    2007-2008 yıllarında araçların görüntüsü harikaydı. Çok agresif, keskin hatları vardı. F1 in buna tekrar ihtiyacı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir