2016 Formula 1 Sezonu Fragmanı

Bu bahar galaksinizde…


Yorumlar

“2016 Formula 1 Sezonu Fragmanı” için 6 yanıt

  1. şimdi bu videodaki bazı sahneleri görünce aklıma geldi. Yabancı kanallardaki yayınlar bizim en HD kanalımızdaki görüntülerimizden çok farklı gibi görünüyor. Bu hisse kapılan oldu mu daha önce?

    1. Ozan Ulkugil avatarı

      Kapılmamak yanlış 🙂

      Yabancıların SD kalitesi bizim HD kalitemizle neredeyse eşit olduğundan gayet normal. Türkiye’deki hiçbir platform kaliteli HD yayın yapamıyor maalesef. Uydulardaki yerleri gereksiz kanallarla doldurup, yeni frekans almayıp, canlı yayınlarda kalite yükselişi yaparak spor yayınlarını yükseltmeye çalışıyorlar. Yani izlediğimiz yayınlar kalitenin en azından 1.5 – 2 saat için de olsa arttırılmış hali…

    2. Samet Demirel(GillVill) avatarı
      Samet Demirel(GillVill)

      Tamamen frekans ve fps değerleri ile alakalı Abdullah abi bu olay. Herkes 1080p görüntü kalitesinin zirve olduğunu sanıyor ama fps oranı da çok önemli yayın için. Türkiyedeki yayınların tamamı 30fps yapılıyor ancak yurtdışında yayınlar 50-60fps ile yapılıyor, 60fps yayınlarda hareketler görüntü çok daha akıcı ve gerçekçi oluyor. Bu videodan da fark anlaşılabilir zaten https://www.youtube.com/watch?v=QzVGf-K2heg bu gibi videoları izleyince geçiş farkları akıcılık gerçekten anlaşılıyor.

    3. Ferrari Racing avatarı
      Ferrari Racing

      Türkiyedeki uydu yayınları zannediyorum interlaced yani geçişli tarama tekniğiyle aktarılıyor. Ayrıca aşağıda Samet Bey’in söylemiş olduğu saniyede ekrana resim aktarma sayısı olan fps değeri de önemli. Yine ekran yenileme hızı olan 50-100 hertz vs. gibi durumlarda etken.

      Mesela 360p/60 Sd’de yayın yapan bir kanal Türkiyede 576i/30 Sd’de yayın yapan kanaldan çok daha net görüntü aktarımı sağlar. İnterlaced scan yani geçişli tarama; progressive scan; yani ilerletmeli taramadan daha eski ve daha göz yorucu teknolojidir. 1080i/30 luk bir Hd görüntü 720p/60’In verdiği doygunluğu vermez. Bırakın 60’ı 720p/30 bile 1080 i’den daha net görüntü sağlar.

      Evde Led Tv var maç seyredemiyoruz diye bazen şikayetler geliyor. Bu gayet normal; Çünkü maçı yayınlayan kanal 1080i/30’luk Hd yayın dahi yapsa o söylediğim interlaced teknikten dolayı hızlı görüntüde bulanma olacaktır. Çok kaliteli 500-600 liralık progressive receiver ve çanaktaki sinyali ileten çok iyi bir bakır kablo almadan 160 ekran bir Led Tv’de bile adam akıllı maç izleyemezsiniz.

      Doğru düzgün HD yayın yapma yetisi olan kanallarımız yokken; 4k televizyon almak isteyenler de çıkabiliyor. Fazla özenmeye gerek yok. Türkiyedeki yayın kalitesi bu kadar. Aslında uydudan gönderilen sinyallerde sıkıntı yok.

      Sonuçta Türksatı Japonlar tasarlıyor. Lakin yayın yapan kuruluşlar uyduya gönderdikleri sinyali interlaced’la gönderiyor. Bunu progressive’e çevirmek için harici çok kaliteli receiver alayım derseniz; görüntüler 4-5 saniye yavaş gelebilir. Çünkü anca anca resimleri doldurur.

      Ulaştırma Bakanlığı’nın bu konuda her yayın kuruluşuna bir uyarı mesajı gönderip 2016 içinde progressive tekniğe geçmeyen kuruluşlara yüklü ceza vermesi lazım. Sene olacak 2016 halen 576i Sd yayınla gözlerimiz yoruluyor, gözlerimiz bozuluyor.

    4. Torrent’ten çekip upload ettiğimiz yarış videoları 50 fps. Boyutlarının büyük olmasının da sebebi bu. Yarışlardan herhangi birini bilgisayarına indirip izle, farkı anlayacaksın.

    5. Türkiyede halen birçok yayıncı birçok yayını upscale çakıyor bunların elinde ki işleme hd resolution dahi olmayabiliyor birçoğunun ellerinde yeterli ontime ekipman yok yada eksik. EU ile arada devasa bitrate farkı olması doğal fps de buna bağımlı ilgi de zaten.
      Akılsız türkler bir dünya para bayılmayı da seviyor hani geçir geçirebildiğince…
      Bence hd yi atlayıp direk 4k ya geçmemiz lazım artık 😛 işte böyle idare tercihiyle normal bunlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir