Newey “Çift Katmanlı Difüzör Mosley’den Ferrari ve McLaren’e Bir Dersti”

yazar:

kategori:

Adrian Newey, 2009’da Formula 1’de yaşanan çift katmanlı difüzör tartışmalarının daha çok FIA’nın o dönemdeki başkanı Max Mosley’in Ferrari ve McLaren takımına bir ders vermesi amaçlı olduğunu söyledi.

2009’daki ciddi aerodinami kural değişikliklerinde F1’in köklü takımları Ferrari ve McLaren sıkıntı yaşarken kuralları farklı yorumlayan Brawn GP gibi takımlar çift katmanlı difüzörle ön plana çıkmıştı.

O seneyi şampiyon olarak tamamlayan takım, bir önceki sene Honda olan Brawn GP olmuştu. Rakip takımlar o dönemde FOTA ile sporu kontrol altına almaya çalışırken Mosley başkanlığındaki FIA çift katmanlı difüzörü yasal olarak kabul etti.

Newey “2009’da büyük kural değişikliği oldu. Çift katmanlı difüzörle ilgili bir tartışma vardı. Yasal olup olmadığı konusundaki karar teknik değildi.”

“Max Mosley o dönemde Ferrari ve McLaren’e ders vermek istedi.”

“Ve onlarda çift katmanlı difüzör olmadığı için Mosley bunun yasal olduğunu söyleyerek onlardan kurtulmak istedi.” dedi.

Newey, sistemin yasal olarak kabul edilmesinin ardından Red Bull olarak yeniden düşünmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Newey “Ne yazık ki o sisteme sahip değildik ve artık yasal olup olmadığını düşünmekten vazgeçtik.”

“Yönetim kurulunun kararını kabul ettik ve yasal olarak gördük. İlk başta geride kalsak da bu sayede Red Bull ilerledi. RB5’in arkasından şampiyonluk kazanan araçlar ürettik.” dedi.

Newey ayrıca günümüzdeki kısıtlamalar nedeniyle bu tarz radikal yaklaşımların mümkün olmadığını söyledi.

 

 


Yorumlar

“Newey “Çift Katmanlı Difüzör Mosley’den Ferrari ve McLaren’e Bir Dersti”” için 6 yanıt

  1. xtrabitracing avatarı
    xtrabitracing

    Vay be. Adam belki de sezon öncesinde açığı kasıtlı olarak bildirmiştir? Toyota, Williams ve Honda bir önceki sezonun batık ve başarıya ihtiyacı olan takımlarındandı.

    Yapılan şeyin ahlaki boyutu ortada, ama içten içten iyi yapmış diyorum 😀

  2. Koray’ın dediği gibi bombelere gel ! Daha nice düzenbazlıkları vardır bu sapık mosley’in.

  3. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

    Olaylaraaa bak sennn !! Bu spor nasil bitirilir şekil A.Zaten F1’in başina ne geliyosa başindaki insanlarin yenilik ararken işleri b.k etmesi.Bu FIA baskanlarini derslere sokucan “ınventıve problem solvıng ın engıneerıng desıng” adi altinda yani problem cözme teknigi gelişim yaraticilik gibi yeteneklerini gelistirmesi lazim adamlar sporu batirdikca batirio.Bence kesinlikle tarafsiz yaratici mühendis FIA başkanlari olmali.Sporun hayatini kaydiracak şeyler yapilmamali !!

  4. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Vayyy ! Demekki neymiş; Brawn torbadan çıkan bir şampiyon. Resmen dümenle şampiyon yapılan bir takım. Ferrari ve McLaren çekişmesini bitirip f1e yeni süperstarlar yaratılması adına uydurulmuş ve yasal olmayan bir gelişme. Mosley zaten yaptığının bedelini skandal şekilden görevden sepetlenmesiyle ödedi. Olan Ferrari ve McLarenin boş geçen yıllarına oldu. Red Bullu sevmesem de kutlarım. Böylesine bir oyuna karşı çift katmanlı difüzör olmadan en iyi şekilde mücadele ettiler. Onları da durdurmak için gelişmeler oldu. En sevmediğim takım olsa bile hakkını yemem

    1. Olay Concorde anlasmasinin imzalanmamasi ve yeni seri kurulmasi
      Ile ikgiliydi.Daha ileri gidip Renoya motor gelisim izni verilerek tamamlandi.

  5. Bana göre 2009 zun en hızlı aracı rb5

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir