2017 Kural Değişiklikleri Planları Rafa Kaldırıldı!

Formula 1 takımları, mevcut araçlara göre 5-6 sn hızlı F1 araçları yapmak için 2017’de planladıkları dramatik downforce artışı planlarından vazgeçiyorlar.

2017 F1 sezonu kural değişiklikleriyle ilgili görüşmeler devam ediyor. Şu ana kadar resmi bir açıklama gelmese de planlanan değişiklikler lastikleri genişletme ve aerodinamik yere basma gücünü arttırma yönünde.

Bu şekilde 5-6 sn kazanılması hedefleniyordu. Ancak son haberler aerodinamik değişiklikler rafa kaldırılacak ve lastiklerle gelişim sağlanmaya çalışılacak. Bu şekilde 5 yerine yaklaşık 3 sn kazanç hedefleniyor.

Böyle bir gelişme motorda ön planda olan Mercedes için zafer olarak düşünülürken aerodinamide üstün olduğu düşünülen Red Bull için mağlubiyet olarak görülüyor. Mercedes planlanan değişikliklerin olumsuz etkisi üstünde çok fazla açıklama yapmıştı.

F1 takımları daha önce Red Bull tarafından teklif edilen değişiklik teklifini kabul etmişlerdi. Daha büyük kanatlar ve daha geniş difüzörle downforce gücünü arttırma önerisi Red Bull’dan gelmişti.

Ancak geçtiğimiz sene kasım ayında gerçekleştirilen teknik çalışma grubu toplantısında Mercedes, ekstra downforce gücünün lastiklere uygulayacağı baskının çok yüksek olacağı konusunda endişelerini dile getirmişti.

Bazı takımlar, Mercedes’in mevcut avantajını korumak için bu değişikliklere karşı çıktığını iddia emişti. Pirelli de 17 Aralık’taki toplantıda benzer endişeleri dile getirdi.

FIA, Pirelli’nin endişelerini dikkate alarak takımlara daha az downforce artışı olması konusunda  oylama yaptı. Takımlar arasında yapılan oylamada 8-3 şeklinde sonuç çıkınca downforce gücündeki artış planları rafa kalktı.

Araçların 1400 mm’den 1800 mm’ye genişlemesi de iptal edildi.

Bu kararlar 2017’de ciddi hız artışı bekleyenler için hayal kırıklığı olsa da bazı değişiklikler aynen devam edecek.

Daha geniş ön ve arka kanat fikri devam ediyor ve barge board (kokpit ile ön tekerler arasındaki kanatlar) bölgesinde serbestlik olacak.

Araçların yüksekliği 100 mm düşürülecek böylece araçlar daha düşük seviyede pistte mücadele edebilecekler.

Bunun yanında araçların agresif görünüşü için ön ve arka kanatlarda planlanan değişiklikler aynen kalacak.

Planlanan değişikliklerin iptal edilmesinde güvenlik endişesi yer alsa da bir diğer endişe yeni kurallar altında geçiş yapmanın çok zorlaşacak olmasıydı. Aerodinamik yere basma gücünün artması araçların birbirlerini takip etmelerini daha da zorlaştıracaktı.


Yorumlar

“2017 Kural Değişiklikleri Planları Rafa Kaldırıldı!” için 22 yanıt

  1. Sunuç 8-3 çıkmış sürekli bir kayırma lafı sakız olmuş gidiyor. La bu destek veren 7 takım kim o zaman? 3 takımın 2 si belli RB ve TR. Diğerini bilmiyorum. Arkadaş o 3 ün içinde McLaren varsa Ferrari destek olmuş yok Ferrari varsa McLaren destek olmuş. İkiside yoksa vay halinize desteklediğiniz takımlar lafınızı yerde bırakmış. Şahsi fikrim 3 lünün diğer takımı McLaren olabileceği yönünde çünkü zaten motor yok McLaren nede olsa aerodinami şirketi bir nevi. Tab bu sadece bir tahmin. İşin kısası bir spor sever gibi rekabet istemek hepimizin en doğal hakkı. Ancak tuttuğumuz takımlar bunu istemiyor. Şimdi eğri oturun doğru konuşun herkes kendi k…çını kaşıyor. RB motor istedi kim verdi? Merso olmaz dedi Ferrari al la benim eskileri giy dedi. Honda la gel tmm hadi ağlama dedi babası izin vermedi onada. Sonuçta bu son 10 yıla yakın bir zamandır spordan çok para ve lobi baskınlığı var sırayla hepsini oturttururlar o koltuğa.

  2. ha ha ha
    kafa geç basıyor bunlarda 50 defa söyledik alayı ahmak bu adamların 2017’e daha lastik falan filan da iptal etmesinlerde 🙂

  3. Mercedes dominasyonu bitecek diye hayal kuranlar büyük hayal kırıklığına uğramıştır sanırım. Hamilton ve Mercedes yakında Schumacher ve Ferrari’nin rekorlarını kıracak gibi görünüyorlar. 🙂

    1. Alpay Rüzgar avatarı
      Alpay Rüzgar

      konu dışına çıkcam ama bence o rekorların en büyük adayı Vettel 🙂

  4. Rekabet ortamı oluşmadıkça isterse yarış başına 200 geçiş olsun isterse de araçlar 10 saniye hızlansın hiçbiri seyirciler açısından sporu ilgi çekici hale getirmeyecekti, o yüzden çok takılmaması gereken bir gelişme bence.

    Asıl önemli olanlar “Mercedes dominasyonunun ne kadar devam edeceği” ve bu dominasyon bittiğinde “başka bir takımın yerini devralıp almayacağı” sorularıdır. Bunun dışında V12’leri geri de getirseler, turboları hiç olmadığı kadar gürültülü de yapsalar izleyici yine şikayet edecek bir şeyler bulacak.

  5. Planlanan değişikliklerin iptal edilmesinde güvenlik endişesi yer alsa da bir diğer endişe yeni kurallar altında geçiş yapmanın çok zorlaşacak olmasıydı
    Bunu herkes dile getirdi zaten bu isyan neden?

  6. Bu gelişmelerle beraber mercedes in teacilli olarak kayıtıldığı belli oldu artık…Takımlar zaten araçlarda aerodinamik gelişmelerin olması için fikir birliğine varmışlardı,neymiş lastikler dayanmıycakmış,geçiş zor olucakmış…pehhh pehhhh ne günlere kaldı f1

    Drs yi,Kalkış kontrolü,Çekiş kontrolü,bir sürü sözde yardımcı sistem ıvır Zıvırı gördük…Bunlarla zaten geçiş olucak sa olmasın;Gerçek f1 araçları olsun tüm yarış hiç geçil olmasın ama heyecan olsun yeğlerim…

    Bakü gp ye gitmeyi düşündüm,sonra ya bu süpürge sesli arabaları dinlemek için bu kadar para harcanır mı diye sordum kendime…

    Nerde v8 ler ahhh ahhh

  7. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Yazık ! Şu Mercedesin elinde oyuncak olmuş f1. Adamlar istinasız her kuralda zafer kazanıyor. 8e 3 te bile onaylanmıyor. Bence bu strateji grubu yada takımların insiyatifine bırakılmamalı artık bu. Bay E ve Fia şu ipi bir alamadı eline. Ayrıca Pirelliye ne oldu nasıl çark etti anlamadım. Daha dün kurallar değişsin isteyen ve Mercedesin endişesi gereksiz diyen bunlar değil miydi? Kim nasıl satın aldı ? Bari İtalyansan kendi milletine ihanet etme. Ama zaten bunların fırıldak olduklarını tarih bize çok kez ispatladı soranda kabahat. Ferrari olmasa gram itimadım yok. Ferrari umarım yine Mercedes safına geçmemiştir. Nasıl izin veriyorlar anlamak güç,pes

    1. Newey’i klonlamadığınıza göre takım 2017 kuralları sonrası 2014 yılına döneceğini anlamış olmalı.
      Sizi bilmem ama ben bir gazoz üreticisinin tekrar yarış kazandığını görmek istemiyorum.
      Alternatif motor dahil yapılmak istenilen değişikliklerin amacı Red Bull’u tekrar şampiyon yapmak.
      Bu arada Pirelli’yi Çinliler aldı.

      1. burak karaküdük avatarı
        burak karaküdük

        Biliyorum Çinliler aldı da kökeni İtalyan sonuçta hem Çinliler neden Mercedes den yana tavır alsın sebep yok. Ben de sürekli dominasyon görmek istemiyorum. Şu an sadece tekrar Ferrari’nin ama kurallar dahilinde kazanmasını istiyorum. Hem anlaşıp hem caymak olmaz.Durmadan aynı şeyler oluyor ve kazanan hep Mercedes oluyor. F1 kendini bitirmek istiyorsa böyle devam edebiliri. Red Bullu sevmem ama kurallar dahilinde kazanıyorlarsa yapacak bir şey yok. Ben sadece rekabetsizlikten bıktım ve sürekli şu tekrarlanan skandal kararlardan. Adamlar anlaşıyor hoop bozuluyor

  8. Testarossa (spä2000) avatarı
    Testarossa (spä2000)

    Yıllar boyu ne öğrendik?
    Aero ve güç üzerindeki değişikliklerin geçici çözüm olduğunu?
    Geçici çünkü düzenli olarak kurallar değişiyor kartları yeniden dağatabilmek için.

    Peki ne yapmalı.
    Beygirlere yapılanları modern beygirler olan yarış arabalarına yapmalı.
    Yarış sonuçlarına göre araçlara handikap uygulanmalı. Ağırlık takılmalı.
    Araçlar aynı hız sınırına gelince gerçek pilot kimdir, kimi aracı yüceltiyor bir nebze ortaya dökülür.

    Nba de nasıl draft hakkı var.
    F1 de de kötü takımlara belli teknik avantajlar sağlanabilir.
    Örneğin daha fazla yakıt yakma hakkı verilir.
    Daha fazla test hakkı tanınır…
    Vs. Vs.

  9. Araçlar zaten 1.800 mm değil mi?

  10. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    arkadaş bazı pilotlarda dahil yeni kurallarda aerodinamik olarak değilde mekanik yol tutuş arttırılarak bu 5 sn kazancın elde edilmesi görüşünde aerodinamik olarak sağlanan kazancın F1 seyircisine bir kazancı olmayacak aerodinami arttığında mevcut araç takibi çok daha azalacağından macaristan gibi az geçiş olan pistlerde geçiş dahada azalacak bence mekanik yol tutuş artsa çok daha güzel şeyler olacak

  11. Taraftarlar sesin gelmesini, araçların birbirlerine yakın olup rekabetin olmasını istiyor. Planlanan değişikliklerin hangi biri bu istekleri karşılayacak ? Hiç biri.

  12. 14Sulonso (MP4-31) avatarı
    14Sulonso (MP4-31)

    Mercedes ve Pirelli lobisinin başarısı. F1 bu kafalardan kurtulmadigi surece daha cok seyirci kaybeder.

  13. Heeeeh bak oooh çok güzel oldu, afferim sizeee afferim sizee.

    Şu takımların söz haklarını ellerinden almaları lazım. Uzun zamandır motor hakkında da bir şeyler olmuyor zaten iyice sıktı.

  14. Batirin iyice f1 i o kural degisiklikleri tek umuttu mercedese hizmet etmeye devam edin.

  15. Oylama hakikaten ilginç 8 in içinde 4 Mercedes lobisi olsa bile diğer 4 kimler demekki öyle ha deyince 5 6 sn hızlanmıyormuş araçlar işin içine güvenlik ve maliyet giriyormuş biz herşeyi kabul ettikde bize sesi geri verin gerisi sizde kalsın

  16. Red Bull, Toro Rosso ve ?

    1. şimdi düşündüm de Force India olabilir

    2. Mclaren???

  17. “Takımlar arasında yapılan oylamada 8-3 şeklinde sonuç çıkınca…”

    kim bu 8 ya da 3 ??

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir