Motor Üreticileri Turbo V6 Motorların 2020’ye Kadar Kalması İçin Anlaştılar!

Formula 1’in motor üreticileri, standart motor fikrinin devreye girmemesi için motor ücretlerini düşürme ve hiç bir takımın motorsuz kalmaması konusunda anlaşmaya vardılar. Bunun karşılığında 2020’ye kadar turbo V6’larla devam etme onayını aldılar.

Bir ara standart motor için başvuruları alan FIA, motor üreticilerinin ücretleri düşürme konusunda çözüm bulması sözü karşısında planı rafa kaldırdı. Bunun için 15 Ocak tarihi belirlenmişti.

Motorsport.com’da çıkan habere göre üreticiler 2017’de bağımsız motorun gelmesini engellemek için bazı çözümlerde anlaştılar.

Bu planın temel noktası takımlara motor tedarik maliyetinin 12 milyon Euro’ya düşürülmesi ve tüm takımların motor almayı garantileyen kural değişikliği.

Daha ucuz motor bütçesi, daha fazla standart parça olması sayesinde sağlanacak.

Geçen sene Red Bull’un motorsuz kalma riskiyle karşı karşıya kalması sonucunda FIA karşı hamle yapmıştı.

Motor fiyatlarında indirim ve her takımın motor sahibi olması değişikliğinin 2018’de devreye girmesi bekleniyor.

Bu çözüm karşısında üreticiler turbo V6 motorların en az 2020’ye kadar kalacağı garantisini aldılar. Ve bu süreçte alternatif motor gibi bir plan devreye girmeyecek.

Vites kutusu kullanım sayısının sezon içerisinde 3’e düşürülmesi ile bütçelerde daha da düşüş yaşanması bekleniyor.

 


Yorumlar

“Motor Üreticileri Turbo V6 Motorların 2020’ye Kadar Kalması İçin Anlaştılar!” için 18 yanıt

  1. Fernando Alonso 05-06 avatarı
    Fernando Alonso 05-06

    Rahmetliyi nasıl bilirdiniz iyi bilirdik sesiz sedası gitti.El Fatiha… 🙁

  2. Honda mevcut motor kurallarının değişmesini istemediğine dair bir açıklama yapmıştı sanırım üreticilerin hepsi bu yönde düşünüyor kolay birşey değil sıfırdan proje geliştirmek. Belkide yeni dominasyonların önüne geçilmiş oldu bunu zaman gösterecek. Gelişimle ilgili bazı esnetmeler yapılırsa hükümranlık devam etmez bernie ve takımlar bu noktada devreye girebilirler eğer böyle olursa daha heyecanlı sezonlar olabilir. Mevcut durumdan hoşnut olmasamda sürekli birşeylerin değiştirilip yeni dominasyonlar yaratılmasına da karşıyım. Özetle olan oldu belkide iyi oldu bekleyip görmek gerekecek.

  3. Kamyoncu videosunu biliyorsunuz dimi arkadaşlar bu habere çok uyacağını düşünüyorum..

  4. Maliyetleri azaltmak istiyorlarsa tüp taktirsinlar ozaman.

  5. Desene tükanı kapatacaz tamamen. Beklemediğimiz şeyde değildi gerçi tecrübeyle de ama insanın yıllarını verdiği meraktan bir küçükte olsa umudu, ağzına bal çalınma ümidi vardı hani anlaşıldı ki boş…

    Boşuna toplanıp ettiler uçaklar ayarlandı beyefendilere birşey değişmedi mevcut motor planı zaten 2020 ‘e kadar devam edecekti bütün planı hazır durumdaydı 🙂
    Bunu basına haber diye sunmaları bile aymazlık 🙂 birşey yapmama kararı aldık deselerdi takip edenler için olurdu hani 🙂

    Dile kolay 25 yıla yakın bir zaman… Soğutmanın böyle dondurulacağını tahmin etmezdim.. epey yıllar önce kendime diyordum ulan bir gün yaşlanırsın çoluk çocuk iyice sarar vaktin dışında takat da bulamazsın öylece takip edemezsin herhal ama daha o biz dönemi göremeden F1’in kendisi bitirdi 🙂 garip geliyor gerçekten..

    Önemli birşeylerin değişmesi gerektiğini bireysel çıkarları uğruna göremediler malesef. Seyircinin bireyselliği bunun sonrasında ve etkisinde geliyor…

    Konu gerçekte Mercedes-Benz’in kendisi, dominasyonu değil Ferrari’e umut bağlamayın boş yere derim 🙂 konu bunun ne şekilde olduğu, yürüdüğü ilgisinde şartlar değişmedikçe domine eden değişse Scuderia Ferrari devr alsa fanatizm populizm dışında bakan asıl geniş kitle ölçeğinde yine birşey değişmeyecek nasıl ki bu dominasyonlar kıymetli görülmüyorsa yine kıymetli görülmeyecektir. Kaybı, hızlı erimeyi durduramazlar…
    Bazı skor, istatistiklerin değişmesi düzeldiğini göstermeyecek takip edenler olarak bunu yaşayarak göreceksiniz bir dünya sadece bir kitle, tifosiler üzerinden dönmez. Dünyada ki bütün pistleri tifosiler ile dolduramazsınız. Başkalarının ekiyle de aradıklarının sağlamasını yapamadığınızda dolduramazsınız. Arab dünyası, rus populizmi, yeni gelişmekte olan devletlerin önünde zaten kriz konuşuluyorken……….
    Germanlar.. konusunu ciddi olarak değerlendiren pek kimse okuyamıyoruz. Arkadaş bu adamların tarihi katılımı ve mevcudiyeti ve aslen bu marka iyi değerlendirilmiyor. Bu diğer otomobil üreticileri gibi değil adamların milli, yerli gurur sembolü satın almasalar dahi tavırları istatistiki olarak biliniyor ve o toprağın neredeyse yarısı nation, ırki kafada…. Hal böyleyken adamları getiremiyorsan birşeyleri olması gerektiği gibi yapamamanın çok ötesine geçmişsin demektir.. Sahi italyanların mı refah seviyesi daha yüksek yoksa ispanyolların mı. Bir italyanların milli ruhuyla, ingilizle, yeni edinmeye çalıştığın amerikanla, gerçekte pek birşey anlamayan kralları getiriyor diye giden kitlenin katılımıyla sadece bu işi döndürmeye devam edemezler. Avrupalı üreticilerin önünde ki krizi de pek az kişi okuyabiliyor halen….

    Finalde gerçekte üreticilerin derdi gelecek değil günü kurtarmak…
    Biz değil F1’in parasal sahipleri zor olmasına karşın rest çekmediklerine çok pişman olacaklar… 🙂

  6. Tarihin en dominant ve de en sıkıcı dönemlerine neden olan Mercedes bu hükümdarlığı çok sürdüremez bence artık. Bernie bile açıkça rahatsızlığını dile getirmeye başlamışsa çok zamanları kaldığını sanmıyorum, bence kendisi çoktan bir şeyler ayarlamaya başlamıştır altın bileti Mercedes’ten alıp başka bir takıma vermek için.

  7. aeroformula avatarı

    Artık Hamilton gerçekten gözünü Schumacher’in rekorlarına dikebilir. konsolumda hala f1 2013 var belli ki 2021 e kadar değişen bişey olmayacak ?

  8. Yanılmıyorsam Manor twitterdan duyurmuştu da pek bi şey anlamadım. Belki de anlamamazlıktan geldim. Banttan v8 sesi versinler artık.

  9. 2020’ye kadar sessiz F1 izlemeye devam yani. Geliştirilmesi gereken parçalara’da izin verilmediği müddetçe Mercedes hükümdarlığına devam.

  10. Hamilton şuan 3 + 2016+2017+2018+2019+2020 = 8 şampiyonluk ediyor

    1. Tam da bunu yazmak icin gelmistim benden once davranmissiniz.

      1. MARLon BROndo avatarı
        MARLon BROndo

        sence henüz 4 senelik red bull dominasyonundan yeni çıkmışken birde 2 kat daha facia bir dominasyonun bu kadar uzun sürmesine bernie müsade edermi sanıyosunuz gençler ????

        ayrıca ferrari gibi uber bütçeli bir takımın o zamana kadar mercedes’i yakalayamayacağını mı ??

        1. kendi adıma aynen böyle düşünüyorum . Arkadaşların dediği gibi en kötü 6-7 şampiyonluk elde eder hamilton

  11. Sencer aksu avatarı

    Daha iyi sıralı 4 silindirli motorlara daha geç girecekler ??

  12. Üreticiler Dünyamız daha az kirlenecek diye ne mutlu olmuşlardır şimdi.

  13. “Al gülüm, ver gülüm”

  14. Motor sesini geçtim sadece rekabet ortamı geri gelse yeter.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir