Takım İçi Mücadeleler

yazar:

kategori:

Yarışları kimin kazanacağının, sürücüden çok otomobillere bağlı olduğu günümüzün F1 dünyasında, bir sürücünün gerçekten hızlı olup olmadığını, griddeki rakipleriyle karşılaştırma yaparak anlamak çok zor. Bir sürücünün “iyi” ve “hızlı” olduğunu belirleyebilmek için farklı ölçütler kullanılabilir elbette, ama bunların içinde en iyi sonuç verecek olanı takım içi mücadelelerdeki başarısı ya da başarısızlığı. Button, bu yüzden Brawn’ı bırakıp McLaren’e geçti. 2009 yılında en iyi araca sahip olduğu için şampiyon olduğuna inananları, Hamilton’a meydan okuyup ona karşı üstün gelerek susturmayı planladığı için böyle büyük bir riski göze aldı. Alonso ile Hamilton, 2007 yılında bu yüzden bu kadar çatıştılar. Senna ile Prost, sırf bu paye için durmadan birbirlerine girip durdular. Takım arkadaşını geçmek, bir sürücü için Formula 1′de gireceği savaşların ilki ve en önemlisi. 2010 gridindeki takımlarda durum nasıl peki?

Jenson Button – Lewis Hamilton

1. McLaren-Mercedes
Sırlama Turları: Button 3-1 Hamilton
Yarışlar: Button 2-2 Hamilton
Puan: Button 60-49 Hamilton
İlk yarış hariç diğer tüm sıralama turlarında Hamilton’ı geride bırakan Button, yarış gününde de hem daha istikrarlı hem de daha şanslıydı. Her ne kadar yarış performansları birbirine yakın gibi görünse de durum istatistiklere ilginç bir şekilde yansıdı: Hamilton, 4 yarış boyunca tek bir tur boyunca bile lider gidemezken, toplam 31 geçişe imza attı. Button ise Vettel’den (110) sonra, lider olarak en çok tur atan (71) pilot oldu. Button, kritik anlarda verdiği kararlarla Hamilton’a ve rakiplerine üstünlük sağlarken, Hamilton, sıralama turlarındaki ya da yarıştaki hatalı kararlar nedeniyle hep arkadan gelip agresif yarışlar geçirmek durumunda kaldı. Eğer bir kaleci, o günkü maçın kahramanıysa, o kalecinin takımı o günün takımı değildir. Hamilton da, çoğunlukla takımının hatalarını düzeltmeye uğraşan bahtsız bir kaleci gibiydi. Button, Alain Prost; Hamilton da Ayrton Senna gömlekleriyle, bundan 20 yıl önceki müthiş mücadeleyi, 21. yüzyılda bir anlamda yeniden yeşertiyorlar. Bana kalırsa, en büyük heyecan da bu iki pilot arasında yaşanacak. McLaren’in müthiş dayanıklılığını da hesaba kattığımızda, her iki pilotun, dört yarışta da tüm turları (219) tamamladığını ekleyelim.

2. Red Bull-Renault
Sırlama Turları: Vettel 3-1 Webber
Yarışlar: Vettel 3-1 Webber
Puan: Vettel 45-28 Webber
Gridin en hızlı aracı olmasına rağmen şampiyonada birinci sırada olamayan bir takım. Dayanıklılık sorunlarının yanı sıra, Çin’de fark ettiğimiz üzere, değişken hava koşullarına da uyum sağlamakta da zorlanıyorlar. Her ne olursa olsun, bu koşullar her iki takım arkadaşı için de geçerli olduğuna göre, Vettel’in, Webber’i hakkıyla ve sonuna kadar alt ettiğini söylemekte beis görmüyorum. Vettel, Avustralya’da dayanıklılık sorunu yaşadığında yarışı 1. sırada götürüyordu. Dolayısıyla o yarışta da Webber’i ekarte etmişti. Webber’in Vettel’i geçtiği tek sıralama turunun da, Webber’in, geçiş lastikleriyle kumar oynadığı Malezya GP’si turları olduğunu belirteyim. Takım arkadaşları arasında bir karşılaştırma yaparsak, kazalar, DNF’ler vb. gibi yarışçıların elinde olmayan durumlar yaşanabileceğinden, yarışlardaki sonuçları tartmak pek sağlıklı olmaz. O nedenle sıralama turlarındaki performanslar, karşılaştırma yapmak için daha iyi sonuç verir, özellikle bu sezon. Vettel’in, bu minvalde Webber’e karşı cebinde fazladan ~0,2s olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki Webber’in Malezya’da oynadığı kumarın, bu gerçeği Webber’in de bildiğini; normal şartlar altında geçemeyeceğini düşündüğü Vettel’i, ekstra bir şey yaparak geçmesi gerektiğinin farkında olduğunu gösteriyor. Bir anlamda, çaresizlikten alınmış bir karar. Bu da psikolojik sarkacın, Vettel’den yana olduğunu ortaya koyuyor.

3. Mercedes
Sırlama Turları: Rosberg 4-0 Schumacher
Yarışlar: Rosberg 4-0 Schumacher
Puan: Rosberg 50-10 Schumacher
Sezon başındaki beklentilerin aksine Rosberg, Schumacher’i tüm sıralama turlarında ve yarış derecelerinde geride bırakmayı başardı. Hattâ, antreman turlarında bile Rosberg’in Schumacher’e karşı ezici bir üstünlüğü var. Rakamla ifade edersem: Şu âna kadar yapılan toplam 28 seansta [4 x (3 antreman turu + 3 sıralama turu seansı + 1 yarış)] Schumacher’in, Rosberg’in önünde olduğu seans sayısı 4! Bırakın bu sezonda hiçbir takım arkadaşı arasında böylesi bir ezici üstünlüğün olmamasını, Schumacher’in tüm F1 kariyeri boyunca böyle bir istatistik yok. Bir takım arkadaşına art arda üç yarış boyunca hiç geçilmemiş, Barichello ve Massa ile birer kez de iki kere geçilmişti. Şimdi dördüncü yarıştır Rosberg’e üstünlük sağlayamıyor. Aracın önden kayma sorununun olması, Schumacher’in stilini yansıtamamasında bir etken. Bir diğer sorun, Schumacher’in, Bridgestone’un bu lastiklerine henüz alışamaması. Rosberg’ün bu lastikleri biliyor olduğunu düşünsek bile, başa güreşen dört takım arasında hız itibariyle dördüncü sırada olan Mercedes’i şaha kaldırması, onun, önden kayma sorununun üstesinden geldiğini gösteriyor. Ancak yine de Rosberg ile ilgili çekincelerim var. Kazanma şansının olduğu anlarda, gerekli konsantrasyonu sağlayamıyor. Geçen yılki Singapur GP’sinde ve son Çin GP’sinde yaptığı kritik hatalar, yarışı kazanamamasına neden oldu. Onun da çözmesi gereken sorunları var, ama yine de bu yıl Schumacher’e üstünlük sağlayabilir.

Fernando Alonso – Felipe Massa

4. Ferrari
Sırlama Turları: Alonso 3-1 Massa
Yarışlar: Alonso 2-2 Massa
Puan: Alonso 49-41 Massa
Ferrari’deki durum da Red Bull’daki duruma çok benziyor. Kazalar, dayanıklılık problemleri ve taktik hatalar nedeniyle olması gerektiği yerde olmayan Scarlet takımın içinde, belli bir otorite oluşmaya başlamış gibi görünüyor. Bahreyn’deki sıralama turları haricinde Massa’yı tüm sıralama turlarında geride bırakan Alonso, yarışlarda da Massa’dan oldukça hızlı göründü. Gerisinde kaldığı yarışların birinde ilk turda kaza yapıp son sıraya düştüğünü, ancak buna rağmen yarışı 3. bitiren Massa’nın yalnızca 2 saniye ardında bitirdiğini ekleyelim. Çin’de de, 1 fazla pit-stop yapmasına rağmen yarışı Massa’nın önünde bitirmesi, hem pistteki sürat hem de psikolojik harp konusunda Massa’ya ağır bir yük bırakıyor. Alonso’nun agresifliği Massa’da yok. İlk dört yarış itibariyle Alonso’ya karşı koyabileceği ve avantaja dönüştürebileceğini düşündüren bir nitelik sunamadı Brezilyalı. Lastiklerine, griddeki tüm pilotlardan çok daha iyi bakan Alonso, Ferrari’ye alıştıkça Massa’yı çok daha açık farklarla geride bıracakmış gibi geliyor. Kuru zeminde yapılan sıralama turlarının tümünde 3. olan Alonso, ikisinde Red Bull’ların arkasında “geri kalanların en iyisi” olarak belirdi, diğerinde de takım arkadaşına geçildi. Alonso’yu yaralayacak tek şey, kalan yarışlarda kullanacağı motor sayısının, rakiplerine göre azalmış olması.

5. Williams-Cosworth
Sırlama Turları: Barichello 3-1 Hülkenberg
Yarışlar: Barichello 3-1 Hülkenberg
Puan: Barichello 5-1 Hülkenberg
Son yarış zaferini 2004 Brezilya GP’sinde alan Williams, o tarihten bu yana orta sıra takımı olma kimliğini layıkıyla yerine getiriyor. Takım şu anda, Renault ve Force India’nın da gerisinde 7. sırada olduğundan ve bu takımlarla mücadele içine girecek sinyali veremediğinden, takım arkadaşlarının arasındaki rekabet, Williams’ın tadacağı tek rekabet olacak gibi görünüyor. Barichello, beklendiği gibi Hülkenberg üzerinde bir üstünlük kurmuş durumda. Yalnız, ilginç bir de not var. Islak zeminde çok çok tecrübeli olduğunu bildiğimiz Barichello’nun, Hülkenberg’e geçildiği tek sıralama turunun, ıslak zeminde atılan Malezya GP’si turları olduğunu belirtelim. Bir çaylak olan Hülkenberg’in 0,5s gerisinde kalmış olması, Barichello’nun, ilerisi için kafasını kaşımasına neden olabilir.

6. Renault
Sırlama Turları: Kubica 4-0 Petrov
Yarışlar: Kubica 4-0 Petrov
Puan: Kubica 40-6 Petrov
Bu sezon takım arkadaşı üzerinde tam bir üstünlük kuran diğer pilot da Kubica. Her ne kadar Petrov son yarışlarda gelişme göstermiş olsa ve nihayet Çin GP’sinde bir yarış bitirmiş hattâ puan almış da olsa, Kubica’nın yanına yaklaşabilmesi zor görünüyor. Özellikle Renault şef tasarımcısı Alan Permane’in dediklerine bakarsak, Renault, araç geliştirme konusunda -elbette âkilâne bir şekilde- Kubica’nın tarafına doğru gidiyor. Aracın ayarları konusunda Kubica’dan gelen direktiflere göre hareket eden Renault, böylelikle Alonso’da olduğu gibi tek adam etrafında odaklanan bir takım hâline geliyor. Bu da Kubica’nın birkaç adım öne çıkmasını sağlar. Neredeyse sıfır hata yapan Kubica, Petrov’a acımayacak ve Alonso/Piquet Jr. arasındaki istatistiğe benzer bir sonuç yaşanacaktır. Yine de Petrov’un, Piquet’ye göre daha iyi bir konumda olacağını sanıyorum.

7. Force India-Mercedes
Sırlama Turları: Sutil 4-0 Liuzzi
Yarışlar: Sutil 2-2 Liuzzi
Puan: Sutil 10-8 Liuzzi
Tıpkı önceki yıllarda BMW’nin yaptığı gibi, her sezon başında diğer sezonun üstüne koyan Force India, artık gridin ortasındaki takımların arasında yerini aldı. Sürekli puan alabilen bir konumda olmaları ve neredeyse her yarışta Q3′e kalmaları, kendilerine olan güveni de beraberinde getirecektir. Sutil’in Liuzzi’ye karşı kurmuş olduğu sıralama turları üstünlüğünü, Sutil’in uzun yıllardır bu takımda olmasına ve gelişime ayak uydurmasına bağlayabiliriz. Liuzzi’ye göre daha fazla hata yapma olasılığı olan Sutil’in, her iki takım arkadaşının da kaza ya da dayanıklılık problemleri nedeniyle yarış dışı kalmadıkları Bahreyn’de, Liuzzi’ye geçildiğini söyleyelim. Ben nedense Liuzzi’ye daha çok güveniyorum.

Jaime Alguersuari

8. Toro Rosso-Ferrari
Sırlama Turları: Buemi 3-1 Alguersuari
Yarışlar: Buemi 0-4 Alguersuari
Puan: Buemi 0-2 Alguersuari
Müşteri araçlarının yasaklanmasıyla birlikte bu yıla ilk kez kendi aracını üreterek giren takım, Red Bull’un geçen yıl kullandığı şasisi üzerinde modifiye yaparak oldukça sağlam bir zemin oturtmuşa benziyor. Alguersuari’nin gittikçe form tutması, ileride Buemi’yi daha da zorlayacaktır. Şu anda takım arkadaşına sıralama turlarında üstünlük sağlıyor görünse de, yarışlardaki performansı açısından Alguersuari’nin gerisinde. Alguersuari’nin özellikle Malezya ve Çin’deki performansları, Buemi için bir tehlike çanıdır.

9. Lotus-Cosworth
Sırlama Turları: Kovalainen 2-2 Trulli
Yarışlar: Kovalainen 3-1 Trulli
Puan: Kovalainen 0-0 Trulli
Lotus macerası Trulli için berbat başladı. Neredeyse her yarışta bir dayanıklılık problemiyle boğuşan İtalyan, dört yarışta toplam turların neredeyse yarısını atamadı. Buna karşılık Kovalainen, Vettel ve Schumacher’den bile daha çok tur attı! Lotus’un, dayanıklılık sıralamasında Renault’nun hemen ardında 7. olduğunu gördüğümüzde, Trulli’nin neden bu kadar şanssız olduğunu sormadan edemiyor insan. Bu ikili arasında bana kalırsa bir denge var. Sezon ilerledikçe, Lotus diğer takımlardan da kopup ön sıralara yaklaştığında, Trulli ile Kovalainen arasındaki rekabet daha da eğlenceli hâle gelecektir.

10. HRT-Cosworth
Sırlama Turları: Senna 3-1 Chandhok
Yarışlar: Senna 2-2 Chandhok
Puan: Senna 0-0 Chandhok
Ben HRT’nin, yeni takımlar arasında başa güreşeceğini düşünüyordum, ama durum gösteriyor o ki bu pek mümkün olmayacak. Senna ile Chandhok, bu yılı, iki çaylak olarak yeterli deneyimi alarak geçirmeye çalışacaklar gibi. İkisinden birinin sivrildiğini söylemek zor. Chandhok’un, F1′deki ilk turlarını, sezonun ilk yarışındaki Q1′de atmaya başladığını düşünürsek, ilk üç yarışta Senna’ya karşı gösterdiği gelişim oldukça çarpıcıydı. Bahreyn’de aralarındaki fark 1,7s idi. Sonraki yarışta 0,087s’ye düştü ve üçüncü yarış Malezya’da Chandhok, ıslak zeminde Senna’ya 1s fark atmayı başardı. Son yarışta da bu ikili arasında neredeyse hiç fark yoktu. Dolayısıyla birbirlerine çok yakınlar, ama sanırım ıslak zeminde Chandhok, Senna’dan bir kıl daha iyi.

11. Sauber-Ferrari
Sırlama Turları: de la Rosa 3-1 Kobayashi
Yarışlar: de la Rosa 2-2 Kobayashi
Puan: de la Rosa 0-0 Kobayashi
Bu sezon başka hiçbir takım, taraflı tarafsız kimseyi bu kadar şaşırtamadı sanırım. 438 yarış turunun yalnızca 112’sini tamamlayabilen, aldıkları toplam 8 starttan yalnızca birini bitirebilen Sauber, tarihinin en kötü sezon başlangıcını yaşıyor. 2009′un son iki yarışında herkesi kendine hayran bırakan Kobayashi’nin, dört yarışta yalnızca 19 tur attığını söylesem? Şu anda sıralama turlarında de la Rosa, Kobayashi’ye karşı bir üstünlük kurmuş görünüyor, ama sanırım bu durumdan net bir şeyler çıkarmak pek mümkün değil. Takıma yeni katılan teknik direktör James Key, Sauber’in Avrupa sezonunda biraz daha hareketlenmesini sağlayabilir. Aksi takdirde, yeni takımların arasında erimelerinden korkuyorum.

12. Virgin-Cosworth
Sırlama Turları: Glock 4-0 di Grassi
Yarışlar: Glock 2-2 di Grassi
Puan: Glock 0-0 di Grassi
Dayanıklılık anlamında bir diğer felaket de Virgin. Yakıt depolarını, olması gerekenden daha küçük tasarladıkları için, yarışları normalde bitiremiyorlar. Avrupa’da yenilenecek olan şasileri gelene kadar bu şasiyle idare etmek durumundaydılar ve aslında fena iş de çıkarmadılar. di Grassi, Malezya’daki yarışı -3 tur geriden de olsa- bitirmeyi bile başardı! Glock’un, sıralama turlarındaki üstünlüğü elbette tartışılmaz, ama dayanıklılık ve kazalar nedeniyle yarıştaki performansını artıramadı. Yeni şasi geldiğinde Glock’un, di Grassi’ye karşı avantajını kaybedeceğini sanmıyorum. Gridin, zayıf halkalarından biri olan di Grassi, sezon ortasında yerini başka bir pilota bırakabilir.

 

 

Ali Ünal

http://www.ali-unal.net/f1/

 

 

 

Duyuru: Bundan sonra Ali Ünal’ın kendi sitesinde yazmış olduğu yazılar eş zamanlı olarak sitemizde de yer alacaktır. Kendisinin kişisel bir uğraş olarak gördüğü bu yazılar düzenli bir periyotta eklenmemektedir. Bu konuda sizleri bilgilendirmek istiyoruz. Bizi kırmayıp yazılarının sitemizde yayınlanması isteğimizi geri çevirmediği için de kendisine teşekkür ediyoruz.


Yorumlar

  1. Tarafsız bir değerlendirme tebrikler…

  2. Hamilton ne olursa olsun Button dan bin kat daha iyi bir pilot.Takımın aptal stratejilerinin hep bedelini çekti.Yaptığı geçiş sayısı kanıtlıyor bence.Button yumuşak stilli ve lastiğine nazik davranıyor tüm avantajı bu işde.rosberg konusunda da haklı olabilirsin ama bence büyük yetenek.Mercedes hız olarak yeterli değil ve o ikinci sırada herşeye rağmen bundan sonrası içinde ümit vadediyor.alonso konusunda da şunu söyleyimki Alonso ya kim takım arkadaşı olursa ezilir.Sadece Hamilton başedebilir onunla.Çünkü ikisininde dünyalı olduğuna inanmıyorum ben…

  3. ALONSO -FERRARI  avatarı
    ALONSO -FERRARI

    ellerınıze saglık cok guzel yazı olmus busene 2007 den buyana suren alonso hamılton tarsımaları sona erıcek gıbı duruyo kımın ıyı oldugu bellı olucak yada bu sene bıtmesse hıc bıtmez

  4. Güzel yazı. Tebrikler.

  5. massa alonsoya sıralamada geçilmez.mutlaka takım aracına birşeyler yapıyor.

  6. Çok iyi makale, iyi analizler. Tebrikler. Devamını dilerim.

  7. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    Aynı istatistikleri bende bir tablo yaptım tutuyorum.En çok hızlı tur atan takım pilot gibi.Yada duble,takım içinde yarış kazanma podyum sayıları vs.

    Ben sezonun özellikle Alonso-Lewis-Vettel arasında geçeceğini düşünüyorum ama büyük ihtimalle İspanyada başkalarıda dahil olmaya başlayacak.Button hakkındaki kararımı sorunsuz bir kuru yarış çıkardığı zaman vereceğim çünkü Bahreyn ilk yarışıydı Malezyada ise sorunlu bir yarıştı.

  8. Ali bey hergün hergün şımartıyorsunuz bizi:) bak isteriz sürekli zorlanmayasınız sonra? 🙂 şaka bir yana elinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş.

  9. zevkle okudum. ellerine sağlık.

  10. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    tebrikler
    pilotların şu anki durumları güzel anlatmışsınız karşılaştırma yapmanız güzel olmuş..bizimle paylaştığınız için teşekkürler

    "Yarışlar: Button 2-2 Button"
    sanırım burda "Button 2-2 Hamilton" dicektiniz çok ufak bir hata ama benim gözüme takıldı 🙂 ama yarışları takip eden biriside orda Hamilton yazması gerektiğini anlayacaktır

  11. Güzel bir inceleme olmuş. Tebrikler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir