Ayrton Senna / 21 Mart 1960 – 1 Mayıs 1994

 

“AYRTON bize sadece hayallerimizde görebileceğimiz standartlar koydu.”

*Derek WARWICK

“Belirli bir günde belirli koşullar altında bir limitinizin olduğunu düşünürsünüz. Sonra bu limite ulaşmak için çalışmaya başlarsınız ve ulaşırsınız da.. ve dersiniz ki ”işte limit bu” İşte bu limite ulaştığınız zaman birşey olur ve limitleri biraz aşabilirsiniz. Düşünce gücünüzle,kararlılığınızla,iç güdülerinizle yaparsınız bunu. Mükemmel bir deneyimdir bu ve çok yükseklere uçarsınız…”

”AYRTON SENNA”

Ayrton Senna

21 MART 1960 Sao Paolo/ Brezilya’da doğdu.
4 Yaşında babası ona ilk go-kart aracını aldı.
13 Yaşında gerçek bir kart aracıyla yarışmaya başladı.
Kart ve F3000 serilerinde çeşitli başarılar elde etti.

1984 yılında TOLEMAN-HART takımıyla Formula 1’e ilk adımını attı.

ayrton_senna_toleman

 

Oldukça zayıf olan bu takımla ikinci yarışında puanla tanıştı ve sezonu takımının kazandığı 16 puanın 13’üne imzasını atarak tamamladı.

Kariyerinin 6. yarışı olan Monaco GP’sinde dönemin efsane pilotlarından Alain PROST’u geçerek liderliğe yükseldi. Fakat aynı turun ilerleyen saniyelerinde yarış hakemleri yarışı yoğun yağmur nedeniyle durdurdu ve kurallar gereği 1 tur öncesinin sıralaması baz alındığından TOLEMAN-HART takımı ve kendisi adına inanılmaz bir zaferi kaçırdı. Sezonu 13 puanla klasman 9.su olarak tamamladı.

ayrton_senna_lotus_sitting

1985 yılında LOTUS-RENAULT takımına geçti. Sezonun 2. yarışı olan ve yağmur altında koşulan Portekiz GP’sinde ilk pole-pozisyonu ve ilk yarış galibiyetini kazandı.

Sezonu 7 pole, 2 zafer ve 6 podyumla tamamlayarak toplamda 38 puanla (9-6-4-3-2-1 sisteminde) klasman 4. olarak tamamladı. Lotus takımı ise kendinden teknoloji ve finansal açıdan daha güçlü olan McLaren,Williams ve Ferrari takımlarının gerisinde 4.oldu fakat dünya şampiyonu McLaren-TAG ile arasında sadece 19 puan fark vardı.

1986 yılında takımının kazandığı 58 puanın 55’ine imza atan SENNA sezonu 8 pole-2 zafer ve 7 podyumla tamamladı. 16 yarışın sadece 10 tanesini tamamlayabildi fakat bitirdiği tüm yarışlardan puan aldı.

1987 yılında 1 pole, 2 zafer ve 9 podyumla Lotus’un 67 puanından 54’üne imza attı.

senna_1987_monaco_first_victory

 

1988 yılına kadar yarıştığı takımlardaki üstün performansı O’nu dönemin en iyi takımlarından olan McLaren-Honda’ya getirdi.
Takım arkadaşı Alain PROST ile giriştikleri mücadele iki efsane yarışçı arasında 3 yıl sürecek unutulmaz çekişmeli yarışların başlangıcı olur. Formula 1’deki bu dönem tüm zamanların en büyük ve en heyecanlı mücadelesi olarak tarihteki yerini alacaktır. Ve öyle de olur. Aradan 20 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen Formula 1 o yıllardaki popülaritesine asla ulaşamamıştır.

senna_prost

SENNA ve PROST ikilisi 1988 yılında sezonu McLaren-Honda mp4/4 aracıyla 16 yarışta 15 pole 15 zafer 10 duble ve toplamda 199 puanla (9-6-4-3-2-1 sistemi) tamamlayarak Formula 1 tarihinin en ulaşılmaz rekorlarına imza atmışlardır. (günümüz puanlama sisteminde yarış başına 14,875 puan ile ulaşılmaz bir başarı, öyle ki Ferrari takımı bile domine ettiği 2004 sezonunda yarış başına 14,55 puan yakalayabildi)

SENNA, yarışyolunda acımasızlığı,kararlılığı,ölçülülüğü ve disiplini ile konusunda uzmanlaşmış, daha önce hiç kimsenin başaramadıklarını başarmıştır.

SENNA Monaco Prensi olarak tanınır. Usta pilotaj gerektiren bu pistte 6 defa kazanarak ölümünden 15 yıl sonra bile nice usta pilotların ulaşamayacağı bir rekora sahiptir. Bu 6 zaferi sadece 10 yarışta kazandığını düşünürsek kelimelerin onu anlatmakta ne kadar aciz kaldığını bir kez daha anlamış oluruz..

senna_monaco_1984

Alain PROST, Niki LAUDA, Nigel MANSSEL, Nelson PİQUET, Keke ROSBERG gibi şampiyonlar, Gerhard BERGER, Riccardo PATRESE gibi pilotlarala savaşarak geçen 10 yılda 3 Dünya Şampiyonluğu… Bu rakamlar muhteşem kariyerini açıklamaya ve SENNA’yı farklı kılmaya yetiyor..

1988-90 ve 1991 yıllarında 4 yılda 3 şampiyonluk kazanarak o tarihe kadar bunu başaran en genç pilot ünvanını aldı. Sürekli aynı hızı koruduğu için SENNA’ya ”sihirbaz’‘ lakabı takıldı.

ayrton_senna_monaco_mclaren

McLaren’de yarıştığı 6 yılda 3 Dünya Şampiyonluğu, sayısız rekor ve unutulmaz başarılara imza attıktan sonra,
1994 yılında McLaren ile Lamborgini anlaşması gerçekleşmeyince Williams-Renault takımına geçti.

***(Dönemin McLaren patronu Ron DENNIS Lamborgini ile yapılacak muhtemel motor anlaşmasının kısa vadede muhteşem başarılar getireceğini biliyordu fakat kimsenin anlayamadığı RON o zamanlarda hata gibi görünen fakat yıllar sonra anlayabileceğimiz bir karar vererek Lamborgini anlaşmasından vazgeçti. Bu şekilde motor üreticisine ödeme yapmadan kendi üretmediği motoru tedarik eden tek takım hüviyetini kazanmıştır. Ron DENNİS’in o zaman verdiği karar McLaren takımının günümüzde hala şampiyonluklar kazanan bir yarış takımı ve bir ”şirket” olmasını sağladı.)

1994 yılında SENNA en iyi yaptığı işi yapmaya ve hızlı gitmeye devam etti. Sezonun ilk 3 yarışında da pole pozisyonu alarak San Marino İmola GP’sine çıktı. Fakat ne yazık ki tek turda hızlı olan Williams-Renault’u hızlı olduğu kadar dayanıklı değildi ve pole kazandığı 3 yarışı da tamamlayamamıştı.

1 MAYIS 1994 günü Ayrton SENNA lider başladığı ve lider götürdüğü San Marino İmola GP’sinde Tambrello virajında aracının direksiyonunda kaynak yapılan bir parçanın kopması nedeniyle virajı alamayarak saatte 210kmh hızla duvara çarptı ve hayatını kaybetti.

Ayrton SENNA hayatını adadığı yerde, yaşamaktan çok kazanmaya, kazanmaktan çok yarışmaya, yarışmaktan çok insanlığa değer verdiği, işi olduğu için değil ”yaşam tarzı olduğu için” üzerinde korkusuzca dolaştığı pistlerde hayata veda etti..

*Steve MATCHETT’in (1990-98 Benetton Mekanikeri) söylediğine göre İmola pisti çalışanlarından biri SENNA’nın kokpitinde bir Avusturya bayrağı bulmuştu. Eğer yarışı tamamlayabilseydi o bayrağı önceki gün sıralama turlarında hayatını kaybeden Avusturya’lı pilot Roland RATZENBERGER için dalgalandıracaktı..

*SENNA değişik bir insandı, bir yarışta kaza yapan Eric COMAS’ı kurtarmak için kazanmayı hiçe sayarak yarış içinde aracını durdurup ona yardım etmek için yanına gitmiştir. Bunu da rekrorların kralı olarak yazabiliriz. Kurtardığı toplam pilot sayısı 1…

SENNA’nın bazı istatistikleri:

Katıldığı GP : 162
Kazandığı GP : 41
Bitiremediği GP: 53
Pole Pozisyon : 65
Podyum : 80
Puan : 615
En Hızlı Tur : 19
Yarıştığı Tur : 8225
Yarıştığı Km : 37970

senna_prost_mansell_piquet

 

—Senna, Prost, Mansell, Piquet

SENNA öldükten sonra herkes Formula 1’in eskisi kadar heyecanlı olmayacağını düşünüyordu ve öyle de oldu. Kazayı takip eden birkaç yılda F1’in popülaritesi yarı yarıya azaldı.

*SENNA’yı muhteşem yapan sadece yeteneği, istatistikleri, zekası değildi. SENNA’yı SENNA yapan kişiliğiydi, insancıllığıydı. Günümüzde bile SENNA’nın kurduğu vakıfa ait fondan 3 bin Brezilya’lı yoksul çocuk eğitim görüyor.

SENNA’dan İNCİLER….

*Bu turda en iyiyim ve bunu size kanıtlayacağım, bir dahaki turda da kanıtlayacağım ve ondan sonrakinde de kanıtlayacağım..

*Bugün bizim çocuklara yarışmayı öğrettim bir sonraki yarış ise uçmayı öğreteceğim..

*Risksiz bir yarış düşünemiyorum, her pilot kendini geliştirmeli, her pilotun kendi limitleri var benimki diğerlerinin biraz üstünde..

*Benim için en kötü derece ikinciliktir..

*Yarışlar, rakiplerle mücadele benim kanımdadır, benim bir parçam ve hayatımın bir bölümüdür. Eğer sonuçta hayatıma mal olacak bir kaza geçireceksem, tek dileğim herşeyin bir anda ve hemen olmasıdır… (ve 2 ay sonra tıpkı söylediği gibi oldu, belki de bu bir duaydı)

*Virajlarda nefesinizi tutarak arabayı tam olarak hissedebiliyorsunuz… (inanılmaz)

*Senna bir yarış öncesi Ron Dennis’e aynen şunları söyler: ”bugün bu otomobil finiş göremez, motordan tuhaf sesler geliyor…” Ron DENNİS ise otomobilin ayarlarının mükemmel olduğunu söyler fakat yine de McLaren-Honda baştan sona kontrol edilir. Mekanikerler birşey bulamaz ve Senna haklı çıkar. McLaren o gün motor arızasıyla yarış dışı kalır. Motor arızası yapılan kontrollerde açıklanamaz ama Senna zaten biliyordur…

*Hiçbir sorunla karşılaşmadan kazanmak çok zordur. Kazanmak için savaşmak zorundasınız ve çoğu zaman bu savaş kendi inançlarımız ve amaçlarımız uğruna başka insanları yenmekle kazanılıyor. Kendi görüşünüz, kendi fikirleriniz, kendi kişiliğiniz her şeyin üzerinde. Eğer sıkı savaşmazsanız, kendi çizdiğiniz yolu kaybediyorsunuz ve bu yolu kaybederseniz hiçkimse olursunuz.

*İngiliz polisi Senna’yı İngiltere GP’si öncesi aşırı hızdan durdurur.
-polis sorar : ”ne yaptığını sanıyorsun 200kmh ile gidiyorsun. Kendini Manssel mi sanıyorsun?”
-Senna cevap verir : ”Hayır Senna….”

*Korku benim için heyecan vericidir.. (1991)

*Aracım yüzeyde biraz garip tepki veriyor. Aracın aerodinamiğinden kaynaklanıyor fakat süspansiyonda da biraz sorun var.. (1 MAYIS 1994 yarıştan hemen önce)

SENNA ANISINA:

*Ron DENNİS: SENNA çok özel bir kişiliği olan, zeki cesaretli ve diğer sürücülerden çok farklı olan bir pilottu.

*Frank WİLLİAMS: O’nu kaybetmeye alışmış olmak imkansız. O’nu tanıyana herkes çok özel birini kaybettiğinin farkındadır.

*Emerson FİTTİPALDİ: SENNA’nın hayatı bir örnektir. Bu sporu bu kadar çok seven ve emeğinin meyvelerini alan bir pilottu. Dünya en büyük pilotlarından birini kaybetti. Formula 1’in onsuz tadı olmayacak.

*Alain PROST: O’na karşı yarıştığım için gururluyum. Gerçek anlamda saygı duyduğum tek pilottu. O’nun anısına bir daha asla F1 aracına binmeyeceğim. (ve öyle de yaptı)

*Niki LAUDA: SENNA yaşamış olan en iyi pilottu.

*Michael SCHUMACHER: ’94 için konuşuyorum. Yaşasaydı SENNA şampiyonluğu kazanırdı. Bu şampiyonluğu O’na vermek isterdim. O bu güne kadar gelmiş geçmiş en iyi sürücüydü. O’nun gelecekte daha neler yapabileceğini asla bilemezsiniz.

*Martin BRUNDELL: SENNA bir dahi. Dengesizliğin doğru tarafında durduğunu ama çok uçlarda gezindiğini söyleyebilirim. Her defasında bu işten paçasını çok zor sıyırıyor ve bu da beni korkutuyor.

*Gerhard BERGER: ”İmola’da bir hafta sonu hatırlarım, sıralamalarda bir tur Senna bir tur ben en hızlı zamanı yapıyorduk. Artık son lastik setine gelmiştik. Pitte Senna arabasından indi yanıma geldi ve ”Bu iş tehlikeli olmaya başladı ama sen bilirsin benim açımdan sorun yok” dedi.

ayrton_senna_alain_prost_suzuka_

*SENNA büyük bir ihtirasla korkusuzca araba kullanırdı. Acımasız hırsı sürekli eleştirilirdi. McLaren’deki takım arkadaşı PROST bir defasında O’nu ”yaşamaktan çok kazanmayı umursamakla,” tehlikeli bir deli olmakla suçlamıştı. Prost’a ve bir çok pilota göre Senna kendisine Tanrı’nın yardımcı pilotluk yaptığını düşünüyordu.

SENNA bazen çok ileri gittiğini itiraf ediyordu. 1988 Monaco GP’sinde pole pozisyonu aynı aracı kullanan takım arkadaşı Prost’un yaklaşık 2 saniye önünde kazanınca sıralamaların ardından yaptığı açıklamada bilincini yitirdiğini ve çok korktuğunu söyledi, ”TUR BOYUNCA BİR TÜNELDE GİBİYDİM, SANKİ BAŞKA BİR BOYUTTAYDIM, KENDİME GELİNCE YAVAŞLAMAYA BAŞLADIM….”

Ölümlü olduğunun tamamen farkında olduğunu ve sınırlarının ne olduğunu görmek için kendisini zorladığında korktuğunu söylüyordu. Yarışları hayatı için metafor gibi görüyordu. Yarışlar kendisini keşfetmesi için bir araçtı.

*Bu araştırma beni büyülüyor.. Ne kadar ileri gidersem kendimle ilgili o kadar çok şey öğreniyorum..

Ayrton Senna at 1994 San Marino Grand Prix

İçe dönük yaşıyormuş gibi görünmesi insanlık için faydalı işler yapmasına engel olmadı. Çocukları çok seviyordu ve servetini (öldüğünde yaklaşık olarak 400 milyon dolar serveti vardı ve 1994 yılında Türkiye bütçesi bile o kadar değildi) Brezilya’da yoksul semtlerde yaşayan çocukların eğitimi ve geleceği için harcadı. Kendi geleceği için ise hep her şeyin bir anda olup bitmesini istediğini söylerdi..

Senna-on-the-grid-Imola-1994

Kötü son 1 MAYIS 1994’te geldi. San Marino İmola pisti Formula 1 tarihinin dönüm noktası olarak kayıtlara geçti. Milyonlarca insan televizyonları başında kazaya tanıklık etti ve ağladı. Sao Paolo’daki cenazesine aralarında Alain Prost olmak üzere çok sayıda pilot ve Formula 1 dünyasının önde gelenleri, Brezilya ve bazı devlet başkanlarıyla birlikte dünyanın 4 bir yanından gelen 3 milyondan fazla insan katıldı ve cenazesi 102 ülkede naklen yayınlandı.

Ayrton SENNA Formula 1 tarihinde pistlerde ölen son pilottur. Senna’nın ölümünün ardından FİA tarafından sayısız güvenlik tedbiri alınmıştır. Bunlardan biri de günümüzde ŞİKAN adı verilen bir zamanların hızlı virajlarıdır.

ayrton_senna_imola_san_marino_1994

 

Tüm markaların öldükten sonra adına çıkardığı modeller ona duyulan tarifi mümkün olmayan tutkunun ve saygının bir göstergesidir. DUCATİ’nin halen Ayrton SENNA versyonları ürettiğini ve hit olan her modeli için SENNA versiyonu çıkarttığını biliyoruz.

 

 ayrton_senna_ducati

SENNA ADINA ATARİ OYUNLARI PİYASAYA SÜRÜLDÜ

 

senna_game

 

ayrton-senna-s-super-monaco-gp-ii-europe

 

HAYATINI ANLATAN ÇİZGİ FİLM YAPILDI

Senninha (1)

 

*1998 Yılında Brezilyalı ünlü manken Marcello Prado Senna’dan bir kızı olduğunu açıkladı ve mahkeme yoluyla bunu ıspatladı. Brezilya mahkemeleri tarafından alınan kararla Senna’nın kızının kendi rızası olmadan resminin dahi çekilmesi yasaklanmıştır.

Ayrton-senna-marcela-praddo

 

Son olarak Formula 1’in efsane mühendislerinden 1976 yılında ilk turbo şarjlı motor RS01’in mucidi ve 90’lara damga vuran efsane Renault V10’un tasarımcısı iki büyük pilot SENNA ve SCHUMACHER ile çalışmış olan Bernard DUDOT’tan SENNA’yı dinliyoruz..

”Ayrton ile çalıştığım dönem teknoloji açısından büyük farklılıklara sahip. Senna ile çalıştığım dönemde henüz telemetre sistemi yoktu ve kullandığımız birkaç veri toplama sistemini bugünkü telemetre ile karşılaştırmak mümkün değil. O nedenle pilotlar hem en hızlı turları atmaya çalışıyorlardı hem de pist üzerinde aracın verdiği tüm tepkileri hafızalarında tutup bize aktarmak zorundaydılar. Bu açıdan değerlendirdiğimde evet Senna inanılmaz bir pilottu. Ne sorarsanız sorun pistin her tarafını metre metre viraj viraj cevaplardı. İnanılmaz derecede mükemmeldi ve mükemmeliyetçi olmamızı beklerdi. Bazen kazandığımızda bile kendimizi rahat hissetmezdik.
O BAMBAŞKAYDI…

**Belirli bir günde, belirli koşullar altında bir limitinizin olduğunu düşünürsünüz. Sonra bu limite ulaşmak için çalışmaya başlarsınız ve limite ulaşırsınız da… ve dersiniz ki ”işte limit bu”. İşte bu limite ulaştığınız zaman birşey olur ve limitleri biraz aşabilirsiniz.
Düşünce gücünüzle, kararlılığınızla, iç güdülerinizle yaparsınız bunu. Mükemmel bir deneyimdir bu ve çok yükseklere uçarsınız…

”AYRTON SENNA”

ayrtonsenna

*Farklı bölümleri alıntıdır.
*Kurgu ve derleme bana aittir.
*Katkı sağladığım bütün SENNA hayranlarına sonsuz şükranlarımı sunarım.

Saygılarımla..

LOST BOY

 


Yorumlar

“Ayrton Senna / 21 Mart 1960 – 1 Mayıs 1994” için 80 yanıt

  1. Pistte sürerken, paddock’ta dolaşırken, sahilde yürürken, bir gazeteciye röportaj verirken, tv şovunda veya yalnız başına düşünürken… Bir his pilotuydu Senna, duygularıyla sürer, duygularıyla yaşardı. Politik değildi, anda hissettiğini anda yaşardı. Bu nedenle çok özeldi. Onun gibisi asla gelmeyecek. Huzur içinde yat The Magicman, Rainman, The Legend.

  2. Ayrton Senna arkadasını kurtarma anı https://youtu.be/R4o1tgfVvA0

  3. …if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver…

  4. Sadece 34 yıl yaşa
    Sadece 10 sezon yarış
    Sadece 162 grand prixe çık..

    Bitirebildiği her 10 yarıştan 4’ünü kazanan,
    10 kez çıktığı Monaco’da 6 zafer yaşayan
    Yarıştığı sezonların 30%’unda şampiyon olan…

    İkinci olmayı kaybetmek sayan,
    Kaybetmenin ise yaşamaktan daha değersiz olduğuna inanan,
    Buna rağmen kazanmayı hiçe sayıp Eric Comas’ın hayatını kurtaran…

    Ve tüm bunları başrırken pistte tekerlek tekerleğe Prost, Piquet, Lauda, Mansell ve daha birçoğuyla savaşan…

    Benim ve daha milyonların o hiç bilinmeyen çağlarda Fotmula 1’e tutkuyla bağlanmasını sağlayan..

    10 Yıllık kısa kariyerinde spora çağ atlatan büyük efsane, şampiyonlar şampiyonu Ayrton Senna..

    İyi ki Vardın.. Huzur içinde yat.

  5. yagmurdenizsolmaz avatarı
    yagmurdenizsolmaz

    Çok güzel ve çok özel bir Senna derlemesi olmuş. Teşekkürler LOST BOY. Aklına ve yüreğine sağlık…

  6. Yarış kazanmak belki normal bir şeydir. Şampiyonluk kazanmak harika bir şeydir. Ama yıllardır pist üzerinde savaştığın takım arkadaşının saygısını kazanmak, inanılmaz bir şey olmalı. Prost’un Senna’nın ölümünden sonra F1 aracına binmemesi, ben kelime bulamıyorum bunu açıklayacak. Nefes kesen bir bilgi oldu. Saygıyla anıyorum efsaneyi. O sevdiği şeyi yaparken öldü. Belki de, çoğu insanın erişemeyeceği bir lütuf olmalı bu.

  7. Ayrton Senna: 21 Mart 1960- ∞

  8. Efsaneler unutulmaz çünkü efsanelerin ortak özellikleri kendi sporlarını popüler düzeye çıkarmaktır.Efsanelerden önce de çok iyileri gelmiştir ama o başkadır rekorları kırılsa bile asla unutulmaz yaptıkları hala anlatılır.Örnek Micheal Jordan Aytron Senna Roger Federer Maradona onlardan öncede çok iyileri vardı misal Jordan için Magic,Bird,Jabbar ama Jordan attığı sayılardan çok kazandığı şampiyonlardan çok oyunu çok ileri düzeye taşımıştır yani bir devrim yapmıştır işte Senna da tam olarak bunu yapmıştır hayatını dahi adadığı sporu birçok insana sevdirmiş ve spora popülerite kazandırmıştır.Seni bu yüzden unutmayacağız SENNA

  9. vw-tdi-power avatarı

    Ayrton Senna…İlk pişmanlığım doğduğumdan beri F1’i takip edememektir, böyle büyük bir adamı sadece anılarda ve videolarda izleyebilmiş olmaktır. Çünkü hayatta böyle tutkulu bir adamı canlı iken izlemek bence Halley kuyruklu yıldızının gelişinden daha daha nadir bir şereftir bence… Bu adam, “pilot” idi. Her anlamda. Kendisinden daha iyisi gelmedi, ne 7 şampiyonluğu olan Schumacher onun kadar iyi olabildi, ne “komple pilot” dediğimiz-Senna’ya nazaran bence hiçbir şey, ama günümüzde lakabı hak eden-Alonso, ne de Hamilton, Raikkonen, Vettel. Ayrton’un seviyesi çok farklıymış, adam pist dışında yaşamıyormuş zaten, onun için ölümünün pistte olması da gayet makul, ve bir o kadar da üzücü. Her sene bu tarihte içim burkulur, düğümlenir boğazım, kolay kolay ağlamayan ben birkaç damla gözyaşı dökerim bu tanımadığım efsane için.

    Yazıyı hazırlayan Lost Boy nickli arkadaşımıza can-ı gönülden teşekkür ediyorum. Emeğine, yüreğine sağlık.

  10. Keşke zaman makinası olsa da söyleşeydim yarışma diye

    1. Bence o bundan pişman olmazdı. Ona desen, sen bu yarışta öleceksin. Gene de o piste çıkardı.

  11. onun yeri asla ve asla doldurulamaz arkadaşlar, takım içinde yaşamış olduğu sorunlar onu asla gücünden, azminden alıkoymadan şampiyonluklar yaşamış üstün başarılar elde etmiştir, unutmayacağız Ayrton Senna seni…

  12. Onur Gentas avatarı

    Senna ile dolu bir gün geçirdim 1 Mayıs da. Filmini izledim eski yarışlarına baktım. Site yönetimi de gerçekten çok iyi hazırlık yapmış. Net olan birşey var ki 94 imola tam anlamıyla kabus bir haftasonuydu. 2 ölümlü kaza ve Barrichello’nun kılpayı ölümden döndüğü kazalara bakınca F1’in güvenlik anlamında nereden nereye geldiğini daha iyi görmüş olduk. Senna’nın yeri Mclaren’di ama kaderin de önüne geçilmiyor neyazık ki. Mutsuz yarıştığı bir takımda vefat etti.

  13. Ben de her yıl bu makaleyi yayınlayan ve zamanla eksilen resimlerin yerine yenisini ekleyen site yönetimine ve özellikle Abdullah Çelik’e teşekkür ederim. 2007 yılından beri üyesi olduğum bu sitede muhtemelen internete girip te trf1’e uğramadan geçen 1 günüm bile olmamıştır. Benimki sadece bir makale, evet duygu ile özenle yazılmış olsa da her gün bu site için haber toplayan çeviri yapan ve günümüzde çok daha değerli olan vaktini ayıran bütün arkadaşlara da bu vesileyle tekrar teşekkür ederim.

  14. OUTLAW RIDER™ avatarı
    OUTLAW RIDER™

    Sadece ben mi benzetiyorum bimiyorum Senna denilince aklıma Cem Hakko ile benzerliği geliyor

    1. Orcun Madanoglu avatarı
      Orcun Madanoglu

      Cem Hakko gençliğinde, İsviçre’de iken karting yarışlarında Senna ile yarışabilme şansına erişmiş şanslı birisidir…

  15. özellikle benim için çok özel bir yazı olmuş. teşekkürler trf1 .

    1. Senin ne özelliğin var ki anlamadım, hem o zamanlar senin deyişinle “difüzörler egsozlara katkı” yapmıyordu 🙂

      1. o yorumumu simdi okudum . hızlı yazmamdan dolayı kavram karmaşası oluşmuş haklısın bende epey güldüm 😀 😀 😀 ayrıca benim için özellikle dedim çünkü 94 imola yarısından itibaren formula 1 izlemiştim ve tuttugum pilot sarı kasklıydı kaza geçirip öldü. sennaydı o yüzden rolandda bir gün önce ölmüştü. uğursuzluk getirdim spora 😀 sen vettel 2010 taraftarlarındansın bu belli normalde cevap vermeye tenezzül etmiyorum sizin gibilere bilader.

        1. Bilader 94 imoladan sonra f1 izlemeye başladım diyorsun ama daha önceki yorumlarında 93’ten beri izliyorum gibi birşeyler diyordun bilader, yalan söylemek hiç yakışmıyor sana bilader, 3 senedir veya 4 senedir izliyor olabilirsin bilader, millete “yeni izlemeye başlamış bunlar ayağı yaptığından” anlaşılan o ki asıl sen yenisin bilader 🙂 kendini eskilerden gibi göstermeye çalışıp kasma bilader 🙂 bazen çok yalan söyleyince yalanlar birbiriyle çarpışır bilader, kızma sakın bilader 🙂

          1. 93’te tek tük yarış izlemişliğim olmuştur bilader. o değilde benim yorumlarım niye size bu kadar koyuyor onu anlamıyorum bilader. ayrıca tek tek acıklama yapıyorum ben spora yorum yapmak istiyorum bilader sizin gibi vettelci sabilere değil memnun değilsen okumayorumlarımı .

            1. Bilader bir pilot tutmuş o da sarı kasklıymış ta, roland da bir gün önce ölmüş te..vs..vs falan filan, google a bakıp bakıp klavye delikanlılığı yapmak gibisi yok de mi bilader, ondan sonra yok vettelci sabi, yok gs li sabri, hiç utanmıyomusun bilader, senin tarihin de en fazla alonso ya (2005-2006) kadar uzanıyor bilader, trt’nin garip sunucularından öğrendiğin belli f1’i bilader, sonra yok efendim vettelcilere cevap vermeyecekmiş te, tenezzül etmeyecekmişte, ha bire cevap yetiştiriyon bu arada bilader, vetteli tutmanın ayıp olduğunu da bilmiyorduk bilader, senin gibi değil vettelciler bilader, insanları tuttukları pilotlara göre ayırma bilader, takıl böyle sen bilader, kasma, rahat ol bilader, kimin ne olduğu yazdıklarından belli oluyor merak etme bilader 🙂

              1. senin yorumunu okumaya tenezzül etmeden yorum yapıyorum sana. bana cevap vermek zorunda değilsiniz. yorumlarımı okumak zorunda değilsiniz . bak simdi yorumumu okuyorsun okuma bilader . kasma kendini 😀 zor hatta imkansız ama anladınmı bilader kapiş bilader 😀 😀

              2. Onur Gentas avatarı

                Arkadaşlar burada herkes Senna’yı anarken sizin atışmalarınız hiç hoş değil. Biraz saygı lütfen.

  16. Senna Formula 1 in bugünkü halini görse muhtemelen intihar ederdi. Formula1 in altın çocuğu Formula1 in altın çağında gözlerini yumdu.

  17. OtonomAktor avatarı

    Hemen tüm yaziları okumustum daha önce ama böyle derli toplu bir kere daha okumak bir kere daha duygulandiriyor insani. Teşekkürler paylaşım icin emeğimize sağlık.

  18. Onur Gentas avatarı

    Öncelikle bu kadar güzel bir derlemeyi yapan ve tüylerimin gene diken diken olmasını sağlayan site yönetimine çok teşekkür ediyorum. Benim doğum günümde ne yazık ki Senna’yı kaybettik. Onu izlemekten her zaman büyük keyif aldım ve Formula 1 her zaman o ruhla yarışan pilotların sayesinde sevilmeye devam edecektir. Tekrar sevgi ve saygıyla anıyorum.

    1. Derleme yazının sonunda belirtildiği gibi Lost Boy arkadaşımıza aittir. Kendisine teşekkür ediyoruz.

      1. Onur Gentas avatarı

        Lost boy arkadaşımıza çok teşekkür ediyorum.

  19. Raikkonen F1Team avatarı
    Raikkonen F1Team

    Sen gittin de geldin herhalde.. Emin bir şekilde aynı olurdu diyorsun ya..

  20. james franco ile bir senna filmi çekilebilir, çok benziyorlar.

  21. bir kez daha yaşasa tam olarak aynı adam olurdu. çıkıntılık yapma.

  22. Raikkonen F1Team avatarı
    Raikkonen F1Team

    Keyifle okudum.. Yazan , derleyen arkadaşın eline sağlık.. Saygı duyuyorum fakat ölümüne hızı da doğru bulmuyorum. Neticede bu da bir spordur.. Hayat formula 1 den ibaret değildir. Hayat sadece bu dünyada olsaydı anlam verebilirdim fakat bir de diğer tarafı var.

  23. Raikkonen F1Team avatarı
    Raikkonen F1Team

    Açlık yoksulluk deyince aklımıza ilk önce Afrika geliyor değil mi?

    Brezilya'daki çocuklar için. Yazan arkadaş doğru yazdıysa tabii.

  24. çok güzel bir yazı. konu senna olunca anlatçak konu çok.ama insan ne o kısmı okumak istiyor ne belgeseli izlerken o kazaya bakmak.

  25. neden efsane olarak anıldıgını bilmeyen anlamak istemeyen arkadaslar SENNA BELGESELİNİ izlemeleri yeterli olacaktır..efsaneyi saygıla anıyorum Alain PROST icin söylecek pek bisey yok nede olsa nihayetinde fransız

  26. gerçekten iyi bir pilotmuş. hırsının ve iddialı duruşunun bedelini canıyla ödemiş. acaba bir hak daha verselerdi ve başına gelecekler kendisine söylenseydi yine aynı duruşu sergilermiydi?

    bir yanda melek bir yanda şeytan…gel de şarkı söyle…

    1. OtonomAktor avatarı

      Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi pilotu. Bakiniz M. Schumacher Niki Lauda gibi efsanelerin bizzat kendilerinin söylemleri.

  27. Emeğine ve ellerine sağlık.Shumi'ciyim ama SENNA'yı tanımıyordum.Yarış videolarını ve yaptıklarını görüp izleyince özellikle ; yarış esnasında aracını yana çekip yanan araçtan arkadaşını kurtarmaya koşması,Afrika'daki çocuklar için vakıf kurması onu bambaşka bir pilot ve harikulade bir insan yapıyor. Hayatında istediği her şeye ölümü de dahil ulaşmış bir pilot.,
    TEŞEKÜRLER VE SAYGILAR.

  28. nightwalker avatarı

    ayrton senna'nın efsane olmasının sebebi karizmatik yanı ve ilginç sürüş tarzıydı.başarıları onu efsane yaptığını zannetmiyorum.çünkü alain prost ondan daha fazla şampiyon oldu fakat adı bile anılmıyor.

    1. OtonomAktor avatarı

      Yaşasaydı daha sampiyonluklar alirdi emin olun. Ayrica senna nin almak üzere olduğu bir sampiyonluk donemin fransiz fia baskaninin büyük etkisiyle alain prost a verilmiştir. Onu efsane yapan süper hizi kazanma tutkusu ve basarilaridir. Monaco da ayni araci süren takim arkadasina 2 saniye fark atip pol alan kaç tane pilot gördünüz tanidiniz? Senna yi tanimiyorsaniz “senna” isimli harika belgeseli izleyip fikir sahibi olabilirsiniz.

      Biraz sert oldu galiba ama konu senna olunca böyle agresif cevaplar veriyorum kusuruma bakmayin.

  29. Efsaneydi… (Kelime anlamını tam olarak dolduruyordu)

  30. bu haber sanki sadece benim için yazılmış gibi.. tesekkurler TRF1

  31. Ayrton SENNA.

    Hiç bitmeyen bir hikaye…

  32. Rudolf Haesler avatarı
    Rudolf Haesler

    Çok etkileyici bir yazıydı, o öldüğü yıl 19 yaşındaydım..Çok iyi hatırlıyor, üzülüyor ve en önemlisi özlüyorum.Yazı için çok teşekkür ederim, emeğine sağlık.

  33. Bu güzel insan öldüğünde ben daha doğmamıştım bile ama bugün hakkında yazılanları okuduğumda 'ne büyük adammış' diyorum…

  34. emeğinize,yüreğinize sahip…Henüz 4 yaşımdayken kaybettiğim ,ve sadece yazılıp çizilenlerden tanıyabildiğim,fotoğraflarından bildiğim bir efsane oldu SENNA…ama araştırdığım,takip ettiğim kadar olamazdı bu efsane..çok çok daha fazlasıydı…bu okuduğum yazı da O'nun hakkında okuduğum herşeyi taçlandırır nitelikte….bu güzel paylaşımınız için teşekkürler….

  35. Eline sağlık kardeşim gerçekten çok güzel derlemişsin, gerçekten de Senna bambaşkaydı, onu Senna yapan insancıllığı,karakteriydi.Her açıdan çok iyi bir insandı. Huzur içinde yat
    *Ayrton Senna*

  36. onur solmazlar  avatarı
    onur solmazlar

    öldüğü haberini duyunca çoooook! üzüldüm..

  37. çok güzel bir yazı eline sağlık
    f1 deyince ilk akla gelen senna ve tabiki büyük rakibi prost.bu iki pilot da tarihin en iyi 2 pilotudur bana göre.onunla ilgili yazıları okuduğumda çok farklı düşüncelere dalıyorum.huzur içinde uyu ayrton

  38. çok güzel bir yazı lost boy un emeğine sağlık.

  39. Okunmuyor be arkadaş okunamıyor…
    Dünden beri Senna hakkında değil birşeyler karalamak adını anmayla hüzne gark olunuyor.
    Unutulmuyor…. can yakıyor. İmola da dönülemiyor artık. Şahsına aşık olmasam bile hatırası bastırıyor her şeyi, formula 1'i.
    Cümleler kifayetsiz kalıyor hislere ancak tercüman yağmur taneleri gibi salınan göz yaşları…

  40. Çok güzel bir derleme olmuş olmuş Eline sağlık. Herşey güzel ama Senna nın olmayışı baya bi acı.

    Ayrıca Senna filmini herkesin izlemesini tavsiye ederim, çok güzel bir yapım Senna ya olan sempatim 1000 kat arttı.

  41. Çok güzel olmuş. Emeğinize sağlık.. Tebrikler…

  42. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    çok güzel bir derleme olmuş.gözümde Senna'nın yaşadıklarını canlandırabildim 🙂 filmi Türkiye'ye gelince bir paket mendille mutlaka gitmek gerek

  43. Mark Webber avatarı

    http://3.bp.blogspot.com/-Llut4m7HUD0/TZx3OcnuKVI/AAAAAAAAACg/rjthnCrJzik/s1600/Senna_Lotus_85.jpg

    Senna deyince hep aklıma bu resim gelir.Muhteşem bir araç.Muhteşem bir manzara.Kendimi Sega-Mega drive oyununda hissederim.Ordaki Spa yarışındakine benzer bir hava.Gizemli bir akşamüstü gibi….Hiçbir zaman Senna hayranı olmadım ama muhteşem bir pilot olduğunuda kabul etmeme gibi bir gaflete asla düşmedim.

    Umarım gittiğin yerde mutlusundur.R.I.P…

  44. Alain PROST: O'na karşı yarıştığım için gururluyum. Gerçek anlamda saygı duyduğum tek pilottu. O'nun anısına bir daha asla F1 aracına binmeyeceğim. (ve öyle de yaptı)

    bu senna için yapılmıs en anlamlı şey sanırım.

  45. efsane başka söze gerek varmı belgeselinide seyretme şansım oldu ne kadar farklı bir pilot oldugunu daha iyi anlamıstım…

    ayrıca 1989da japonyada elinden alınan bir tane daha şampiyonlugu daha var alain prosta zamanın fia başkanı tarafından hediye edilen (kazadan sonra kaçış alanından geçtiği için sanki kaçış alanının amacı o değilmiş gibi! diskalifiye edilmişti senna) … su meshur olayın oldugu yarış…ama yinede mclaren haklının tarafında olup bir basın toplantısıyla sennaya destek vermiş…

    ayrıca ölen bir pilottan sonra hala imola 94 e devam etmeleri sennanın ölümüne neden olmustur…

  46. 1 MAYIS 1994.. San Marino İmola grand prix'i… 5.tur… Tamburello virajı…

    1 MAYIS 1994..

    Hiç bitmeyecek bir hikayenin başladığı gün…

    17 yıl oldu ama sanki dün gibisin, hiç ölmedin,
    Sarı kaskınla pole'den başlıyorsun,
    Virajlarda biraz tutunma sorunun var ama dert etmiyorsun, nefesini tutuyorsun,
    Her zamanki gibi limitlerin üzerinde ve muhtemelen güçsüz bir araçla,
    Şikayet etmeden zafere gidiyorsun..
    1 Mayıs 1994..
    Hiç bitmeyecek bir hikayenin başladığı gün..

  47. yazın çok güzel olmuş.Tebrik ederim.
    Ayrton Senna seni hiç bir zaman unutmuyacaz…

  48. forever-Mclaren   avatarı
    forever-Mclaren

    derleme muhteşem olmuş , senna zaten muhteşem bir efsaneydi. fazla söze gerek kalmıyor…

  49. gerçekten harika bir derleme. teşekkürler. gözümü kırpmadan okudum desem yeridir.

  50. Harikulade! Teşekkürler…

  51. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    Bu haberi okurken inanın yine göz yaşlarımı tutamadım haberi izlerken cok duygulandım sennanın o zamanki yarislarda yarismasi cok onemli bir boyutu var simdiki yarislarla o zaman ki ninin yarisi cok farkliydi senna maksimum hızla viraja girerek hayatını tehlikeye atıyordu o zamanki araclar guvenlik boyutu cok azdi o ölümden sonra bir daha aynısı olmaması icin FIA buyuk bir onlem aldı ve bir daha aynı kazalar olsa bile sonuc olarak ölüm olmuyordu Bunu gördük mesela KUBICA nın o korkutucu Canada kazası akıllardan silinmiyor o kaza 1990 larda olsaydi kesinlikle ölüm olurdu ama kubica kendi si burnu bile kanamadan cikti aracdan işte bizim teknolojiye can borcumuz vardir o zamandan beri değişen yuksek boyutta güvenlik sistemi devriye girdi ve artık bu tarihden itibaren artık ölüm olacagini sanmıyorum ama sennanın ölmemesini çok isterdim onun simdi yarismasini ve schumiye meydan okumasını isterdim ve alonsoyada o zaman gercek yarissi tarihi efsane kim o zaman görürdük schuminin yerine belkide senna efsane olucak dı kim bilir

    1. OtonomAktor avatarı

      Ayrton Senna zaten bir efsanedir. Schuminin kendi söylediği bir sözüdür; “mükemmelliğe en yakin Senna vardi ve onun ardindan sanirim ben geliyordum.”
      Schumiden gayri söz söylemek kimseye düşmez.

  52. Teşekkürler.. muhteşem bir derleme ..

  53. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    mükemmel bir yazı olmuş eline yüreğine sağlık.onu kimse anlatamaz ben anlatmaya çalıştım demişsin ya çok güzel çok iyi anlatmaya çalışmışsın tebrik ederim (:
    Ben 1994-Ağustos doğumluyum onu izleyemedim Senna-Prost ikilisini rüya ikiliyi izleyemedim ama yinede şanslıyım ki etrafımda onu anlatmaya çalışan insanlar ve siz varsınız gerçekten çok şey öğreniyorum burda..

    "Bugün çocuklara yarışmayı öğrettim yarın uçmayı öğreteceğim"
    Bu söz beni inanılmaz etkiliyo ne zaman okusam onun nasıl birisi olduğunu düşünüyorum hangi duygularla yarıştığını anlamak istiyorum ama başaramıyorum imkansızı başarmak sadece Senna'nın elinden gelirdi

    "Daha önce kimsenin başaramadıklarını başarmıştır" ve hiç kimse onun başardıklarını başaramayacaktır…

  54. yazı için teşekkürler. çok güzel olmuş, duygulandım.

  55. ramazan hacifazlioglu avatarı
    ramazan hacifazlioglu

    lost boy özür dilerim alttaki kaynak kısmı gözümden kaçmış :))) affola

  56. ramazan hacifazlioglu avatarı
    ramazan hacifazlioglu

    LOST boy tek kelimeyle mükkemel bi yazı olmuş ama altına kaynağı da yazman daha doğru ve bu eserin kaynağına saygını belirtmiş olurdum, eminimki unutmuşsundur yoksa bu kadar güzel bir yazıyı buraya taşıyan bi arkadaşımızın bunu yazmaması imkansız. Yazıyı okuyunca duygulandım, hayatını okumamız gereken başarılı insanlardan biridir senna, yazı için tekrar çok çok teşekkürler ayrıca resimler içinde

  57. Açıklama için sağ ol Lost Boy. Az önce aklıma geldi ama sen zaten açıklamışsın.

  58. Teşekkürler Onur Aybars, sorunun cevabı şu şekilde, 1988 yılında ilk 6 araç puan alıyordu ve kazanana 9 puan veriliyordu, gerçek bir kıyaslama yapabilmek için 1988 yılında McLaren araçlarının elde ettiği finish derecelerini geçtiğimiz yıla kadar uygulanan ve ilk 8 takıma puan verilen, kazananın da 10 puan aldığı sisteme göre uyarladığımız zaman 238 rakamına ulaşıyoruz. Bu da 238/16=14.875 yapar

    Mesela birkaç yıla kadar toplam puan rekorları tamamen anlamsız bir şekilde el değiştirecek fakat biz gerçekten kimin rekor sahibi olduğunu, sonuçları tek bir sisteme göre convert ederek bulabileceğiz.

  59. Emeğine sağlık Lost Boy. 'Garaj Takımlarına Dönüşün Nedenleri' başlıklı makalen de çok iyiydi, bu makalen de. Senin daha sık yazman taraftarıyım.

    Makalende aklıma takılan bir şey var, o da şu; '88 sezonunda McLaren 199 puanla şampiyon oldu. Bu sezonda 16 yarış koşuldu ve McLaren bu yarışların tümünde start aldı. Yarış başına ortalama aldığımda 12,4375 sayısına ulaşıyorum. Sen ise yukarıda, ortalamanın 14,875 puan olduğunu yazmışsın. Yanlış anlama, aralık ayının ortalarından itibaren Ferrari, McLaren ve Williams'ın geçmişi ve bu geçmişteki bir çok istatistiğini araştırıyorum. Benim elde ettiğim sayı ile senin verdiğin uyuşmadığı için, eğer benim yanlışım varsa öğrenmek, senin varsa düzeltmene yardımcı olmak için soruyorum.

  60. harika..harika!! emeğine sağlık teşekkürler.

  61. mehmet ceviz avatarı

    lost boy gibi f1 fanından da bu beklenirdi.eline emeğine sağlık.

    ayrton senna da silva;aklımdan çok şey geçiyor ama bir türlü toplayamıyorum

    yazı için tekrar tekrar teşekkürler

  62. efsane pilot cokg guzel derleme.
    hayatımda en cok keşke dediğm seylerden biridin ama allah nasip etmedi.

    schumacher- senna kapısmasını en az 5 sene izleyebilrdik:((

  63. Site yönetimine teşekkürler.

    Senna'yı anlatmak imkansızdır, Onu sadece anlatmaya çalışabilirsiniz. Ben de öyle yaptım.

  64. sennayı severim.en azından şu anda kubica ve diğerleri yaşyorsa bunu senna ve ratzenbergere borçlular.en azından onu şuan pit duvarında görmek isterdim.

  65. fatih belet avatarı

    ÇOK GÜZEL bir derleme senna gelmiş geçmiş en iiiii f1 pilotu

  66. yok artık:) gerçekten çok güzel bir derleme vallahi pes:) tebrikler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir