1999 Le Mans 24 Saat – Dumbreck’in Mercedes’i Uçmaya Karar Veriyor


Yorumlar

“1999 Le Mans 24 Saat – Dumbreck’in Mercedes’i Uçmaya Karar Veriyor” için 12 yanıt

  1. Ferrari Racing avatarı
    Ferrari Racing

    Açıkçası doğru söylemek gerekirse Le Mans pek ilgi alanım değil. Denk gelirse 24 saat yarışını 2-3 senede 1 izliyorum. Yarış bitmek bilmiyor, sabır istiyor. Gerçek otomobil tutkunları eminim kaçırmadan izliyordur.

    Video’ya dönersek Lmp tarzı araçlar galiba uçak aerodinamiğinden esinlenerek yapılıyor. Ve sanılanın aksine çok ciddi downforce üretiyorlar. Peki neden havalanıyorlar? Bu araçlar ön tarafta bir uçak kadar thrust yani itme veya çekme uygulayamazlar. Arka tarafta ise ciddi bir drag etkisi mevcuttur Yani sürükleme etkisi denilebilir. Öndeki araç takip edilirken ciddi derecede kirli hava ve türbülans etkisi gözlenir.

    Özellikle hızın yükseldiği ve daha çok hava sürtünmesi’nin meydana geldiği düzlüklerde aracın altına ciddi derecede hava akımı etki eder ve araçların uçak benzeri tasarlanmasından ötürü bir lift yani kaldırma etkisi gözlenir. Bu etki her Lmp aracını havaya kaldırabilir. Aracın arka tarafı ciddi drag ürettiği için düz bir kalkış olmaz taklaya benzer yalpalamalar olur.

    Ground Effect veya yer etkisi genel olarak uçak aerodinamiğinde kullanılan bir kavram. Lakin daha fazla downforce üretmek için Indy Car da ve bu tür şampiyonalarda kullanılabiliyor sanırım. Formula 1’de de kısıtlanmış olarak kullanıldığı söyleniyor. Yer etkisi bu tip havalanmalar yaşanmasın diye uygulanıyor ama alta giren kirli hava; türbülans veya aşırı drag etkisi bu kazaları olağanlaştırabiliyor.

  2. @xtrabit-racing‘in gönderdiği Webber’in otobiyografisinde bu konuyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmuştum. Mercedes için kabus hafta sonu

    1. Aslında bu tarz yarışlar için mevsim normali bile denilebilir.
      https://www.youtube.com/watch?v=nkcGPf-fLV0

      1. Pek sayılmaz. Mercedes araçları o yarışta düz yolda giderken havalanıyorlar. Mercedes pilotta sorun arıyor ve Webber’le bu yüzden atışıyorlar. Ancak aynı yarışta birden fazla aracın havalanması sonucu Webber’in haklı olduğu ortaya çıkıyor.

        Bu videoda da çoğu aracın dengesi pist dışına çıkması ya da temas yaşaması sonucu dengesini kaybediyorlar. Düz yolda uçanlar genel olarak Mercedesler görünüyor.

          1. “çoğu” “genel olarak”

            1. Olayın sebebi downforce kaybı.Öndeki araç nedeniyle takip eden araç ani downforce kaybına uğrayıp uçmaya başlıyor.
              Mercedes örneğinde ön tarafın aşırı miktarda downforce ürettiğini okumuştum.Bu araçlarda F1’de yasak olan ground effectte kullanılıyor.

    2. xtrabitracing avatarı
      xtrabitracing

      Webber bi videoda da anlatıyordu

      https://www.youtube.com/watch?v=ZXZaAuyuYmQ

      Naptın nasıl gidiyo kitap?

      1. Okul vakti iyiydi boş derslerde okuyordum. Tatil girince ev, çocuk, site derken vakit bulamıyorum 😀 @xtrabit-racing

  3. nasıl olmuş bu olay? çok ilginç

  4. Yerli Ispanağın Abisi Göçmen pırasa avatarı
    Yerli Ispanağın Abisi Göçmen pırasa

    Ozan helal olsun güzel paylaşımlar geliyor 🙂

  5. Kağıt parçası gibi uçmuş 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir