F1 Takım Patronlarının Soyu Tükeniyor

yazar:

kategori:

2009’da sattığı takımı geri satın alarak fabrika takımı haline geri dönen Renault, McLaren ve şampiyon Mercedes’in yaptığını yaparak takım patronluğu görevinin tanımını değiştirdi.

Frederic Vasseur yarış direktörü olurken Renault Sport yöneticisi Cyril Abiteboul’un altında çalışacak. Abiteboul da CEO Carlos Ghosn’un altında çalışan Jerome Stoll’a rapor verecek.

Öncelerde Fransız otomobil devi, şatafatı ve ünlülerle dedikoduları asla bitmeyen İtalyan Flavio Briatore ile çalışıyordu.

10 ya da 20 yıl önce takım patronları padoktaki ‘Pirana Kulübü’ altındaki en önemli isimlerdi, büyük egolarla hakimiyet için savaşırken bazen de sporun geleceği veya federasyona karşı birlik oluyorlardı.

Formula 1’in patronu Bernie Ecclestone ile yakın olan Briatore Benetton ve Renault ile şampiyonluklar kazandı, ancak Singapur’daki şike skandalının ardından padoktan kovuldu ve Renault’nun da takımı satmasına neden oldu.

Takımı yeniden devraldılar, ancak eski Caterham takımının patronu olan Abiteboul Formula 1’de artık yeni bir yönetim şekline ihtiyaç olduğunu söyledi.

FlavioBriatoreF1GrandPrixMonacoc2R8XloKDD6x“Flavio Briatore harika bir yöneticiydi, fantastik bir temsilciydi, ancak çok fazla görevi vardı. O büyük bir kişilikti ve tam özgürlük bekliyordu, kimseye hesap vermek istemiyordu.”

Renault artık markayı yeniden oluşturmayı düşünüyor ve yarış operasyonlarının yol araçları satmada yardımcı olması için görüşüyor.

Şu an 11 takımdan sadece ikisi takımın sahibi de olan bir takım patronuna sahip, bunlar Williams ve Force India. Geri kalanı ise hala diğerlerine karşı sorumluluğu olan çalışanlar.

Mercedes 2013’te Ross Brawn’ın ayrılmasının ardından takım patronluğu görevini kaldırdı.

Mercedes’in motor sporları şefi Toto Wolff ticari işlerle ilgilenirken, Paddy Lowe ise teknik operasyonları yönetiyor. Eski dünya şampiyonu Niki Lauda ise takımın danışmanı ve sözcüsü konumunda.

MartinWhitmarshF1GrandPrixMalaysiaQualifyingyZtqExOT6z-xWolff: “Takım patronluğu pozisyonu geçmişte kaldı. Diğer büyük şirketlerde olduğu gibi, tüm kararları tek bir adam veremez, bu artık ehil kişilerin elinde.”

McLaren’ın son takım patronu ise takımı Ron Dennis’ten devralan ancak 2014’te gönderilen Martin Whitmarsh’tı. Onun görevleri artık yarış direktörü Eric Boullier ve yeni atanmış şef yönetici Jost Capito tarafından paylaşılıyor. Bu ikili takımla birlikte daha büyük şirketlerin başında olan Ron Dennis’e rapor veriyor.

Geçtiğimiz yıl Lotus F1’in takım patronu ve sahibi olan Gerard Lopez Renault’nun takımı satın alması ile birlikte artık küçük bir hissedar konumunda ve o da takım patronluğu görevinin artık sona erdiğini düşünüyor.

“Bunun geçmişte kaldığını söylemeyeceğim, ancak artık Formula 1 biraz daha farklı. Farklı işleri yapan farklı insanlara farklı görevler vermeniz gerekiyor.”

“Formula 1’i izlemeye başladığım zamanları hatırlıyorum, bir takım patronu takımı yönetir, emirleri verir, stratejileri yapar, sponsorları getirir, sürücülerle anlaşır ve daha da fazlasını yapardı. Modern bir takımda bunları beş farklı kişi yürütüyor.”

Büyük kararlar artık takımda çalışanların da üzerinde bulunan Ghosn gibi büyük yöneticileri de işin içine katıyor.

Ferrari ve Red Bull takımlarında Maurizio Arrivabene ve Christian Horner takım patronu olarka devam ediyorlar ancak onlar da başkan Sergio Marchionne ve Dietrich Mateschitz’e rapor veriyorlar.

Kaltenborn-Peter-Sauber-3-16-2015-9-10-46-AMToro Rosso da Red Bull’a aitken bu göreve atanan ilk kadın olan Monisha Kaltenborn da takımın kurucusu ve çoğunluk hissedarı Peter Sauber’e rapor veriyor.

Amerikalı Gene Haas ise yeni takımında Avusturyalı Günther Steiner’ı takım patronu olarak seçmiş durumda ancak son sözü hala kendisinin söyleyeceği konusunda kimsenin bir şüphesi yok.

Force India’nın sahiplerinden Vijay Mallya takım patronu konumunda ancak tüm yarışlara katılmıyor ve tüm yürütme görevlerini güvendiği Bob Fernley’e bırakmış durumda.

Spordaki en küçük takım olan ve bir şahsa ait olan Manor Racing bile bir takım patronu atamak zorunda kaldı. Bu görevi eski f1 pilotu Alex Wurz’a önerdiler, ancak kabul etmedi.


Yorumlar

“F1 Takım Patronlarının Soyu Tükeniyor” için 3 yanıt

  1. Adam Smith derki ekonomide iş bölümünün 3 avantajı vardır.Birincisi maliyet azalır ,2.si uzmanlaşma artar ve son olarakda zamandan kazanç sağlar.Oysaki modern F1 de baktığımızda tonla maaş verilen yöneticilerin artması,bu konuma gelen tek bir kişinin zaten bir den fazla konuda yeterince nitelikli olduğu veya olması gerektiği ve karar alma basamaklarının artmasıyla harcanan zamanın artışı bu yeni sistemin saçmalığını göstermektedir.

  2. Güzel yazı ellerine sağlık

  3. güzel bir yazı. Takım patronluğu yarış direktörlüğüne dönüştü ve sorumluluklar artık daha fazla kişi arasında paylaşılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir