Yeni Fiat Egea İncelemesi

yazar:

kategori:

Fiat’ın kompakt sınıftaki yeni aracı Fiat Egea beklenildiği kadar iyi mi? Sizin için bu sorunun cevabını araştırdık.

Egea ülkemizde Egea ismiyle satışa sunulsa da Avrupa’da Tipo adı altında satılıyor. Bu iki araç arasında neredeyse hiç fark yok ve hemen hemen aynı donanım seviyesine sahipler.

İncelememize aracın dış kısmından başlarsak, ön tarafın oldukça dinamik hatlara sahip olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle kaputun üzerindeki çıkıntının tavana kadar devam etmesi aracı oldukça dinamik göstermiş. Egea’nın daha yüksek paketlerinde gelen kromla şekillendirilmiş panjur aracı tamamen farklı bir kimliğe büründürüyor. Ancak bu panjur aracın sadece Urban ve Lounge paketinde var.

Arka tarafa baktığımızda ise diğer araçlardan farklı şekilde üç boyutlu bir far sistemine sahip olduğunu görüyoruz. Bu tasarım, aracın arka kısmını rakiplerine göre daha farklı göstermiş. Krom bagaj ve cam çıtalar araca farklı bir hava katsa da bu çıtalar Egea’nın sadece Lounge paketinde mevcut.

Bagaja baktığımızda toplam alanın 520 litre olduğunu ve gayet kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bagaj bağlantı noktaları herhangi bir yere girmediği için herhangi bir eşya koyduğunuz zaman onlara çarpması oldukça büyük bir ihtimal.

Jantlara bakarsak, Egea’nın en boş paketinde yani Easy’de 16 inçlik kapaklı jantlar var. Orta seviyedeki paket olan Urban’da ise 16 inçlik metal jantlar, en üst seviye paket olan Lounge’da ise 17 inçlik metal jantlar var. Elbette en ihtişamlı duran 17 inçlik alaşımlı jantlar.

Aracın içine geçersek, arka kısımda baş ve diz mesafesinin yeterince iyi olduğunu söyleyebiliriz. Egea’nın Lounge paketinde arka tarafa kol dayama yani kolçak geliyor. Ancak bu kol dayamanın kaliteli olduğunu söylemek pek de mümkün değil. Kol dayamanın kapağını kaldırdığınızda altındaki malzemenin oldukça kalitesiz olduğunu görebilirsiniz.

Egea’nın iç mekanının derli toplu ve kullanışlı olduğunu söylemek mümkün. Aracın müzik sitemi paketten pakete değişkenlik gösteriyor. Easy paketinde dokunmatik olmayan bir radyo yer alırken, Urban ve Lounge paketinde 5 inçlik bir radyo sitemi var. Bu boyut bazı kişiler için küçük gelebilir ancak kullanımının oldukça kolay olduğunu söyleyebiliriz. Ön konsolda yer alan bir diğer sistem ise. Klima sistemi. Klima aracın Easy paketinde analog, Urban ve Lounge paketlerinde ise dijital olarak sunuluyor.

Ön tarafta eşyalarınızı koyabileceğiniz iki farklı alan var. Bunlardan ilk vitesin önünde, ikincisi ise vitesin arkasında yer alıyor.

Direksiyona bakarsak, ön tarafta yol bilgisayarı için bazı tuşlar olduğunu görüyoruz. Dikkat çekici en büyük nokta ise müzik sistemini kontrol eden tuşların direksiyonun önünde değil arkasında yer alması. Böyle yaparak hem alan kazanılmış hem de direksiyon daha kullanışlı hale gelmiş. İşaret parmağınızla beraber müzik tuşlarına daha rahat basabiliyorsunuz.

Ayrıca Egea’da çoğu Fiat modelinde olduğu gibi ‘City’ modu yer alıyor. Bu mod sayesinde direksiyonun hassasiyetini şehir içine göre ayarlayabilirsiniz. Bu sayede dar sokaklarda veya aracınızı park ederken daha kolay manevra kabiliyetine sahip oluyorsunuz.

Aracın yalıtımının iyi olduğunu ve içeriye çok fazla ses almadığını söyleyebiliriz. Yol tutuş açısından sınırları çok fazla zorlamadığınız sürece herhangi bir sıkıntı yaratmıyor. Süspansiyonun ise rakipleri iler karşılaştırdığımızda yeterince iyi olduğunu ve içeridekileri rahat ettirmek için yapıldığını söylemek mümkün.

Gelelim en önemli konu olan motora. Egea’ya baktığımızda 3 farklı motor seçeneğine sahip olduğunu görüyoruz.

Bunlardan ilki 1.4 litrelik 16V Fire modeli. Benzinle çalışan bu motor, 95 beygir gücüne sahip ve 0’dan 100 kilometreye 11.5 saniyede çıkıyor. 127 Nm torka sahip olan bu motor, fabrika verilerine göre şehir içinde 7.7, şehir dışında ise 4.6’lık bir yakıt tüketimine sahip. Araç bu pakette 6+1 şanzıman seçeneğine sahip.

İkincisi ise 1.3 litrelik 16V MultiJet II modeli. Bu dizel motor, 95 beygir motor gücüne ve 200 Nm torka sahip. 0’dan 100 kilometreye 11.5 saniyede çıkan bu motor, fabrika verilerine göre şehir içinde 5.4, şehir dışında ise 3.4 litrelik bir yakıt tüketimine sahip. Aracın bu pakette 5+1 şanzıman seçeneğiyle satışa sunulduğunu söyleyebiliriz.

Üçüncü ve son seçenek ise 1.6 16V MultiJet II modeli. Fiat’ın en çok bilinen dizel motorlarından birisi olan bu motor, 120 beygir gücüne sahip ve 320 Nm’ye kadar tork üretebiliyor. 0’dan 100 kilometreye 9.7’de ulaşan bu motor, fabrika verilerine göre şehir içinde 5.2, şehir dışında ise 3.6 litrelik bir yakıt tüketimine sahip. Araç bu pakette 6+1 şanzıman seçeneğiyle satılıyor.

Güvenliğe gelirsek, Easy’de yan hava ve perde yastıklarının olmadığını söyleyebiliriz. Bunun dışında çoğu güvenlik sistemi tüm paketlerde var. Tüm araçlar 100 bin kilometre ve 5 yıl garantisine sahip.

Hız sabitleme, deri direksiyon ve park sensörü gibi ekstra sistemlerin aracın Easy paketinde yer almıyor.

İncelememizi bitirirken aracın fiyatları hakkında da bilgi verelim istedik. Aracın en boş paketi olan Easy 50.400 tl’den başlayan fiyatlar ile satışa sunuldu. Urban modeli 53.900 tl, Egea’nın en yüksek paketi olan Lounge ise 71.400 tl’den başlayan fiyatlar ile sunuluyor.


www.youtube.com/watch?v=0TXTz8ITXJA


Yorumlar

“Yeni Fiat Egea İncelemesi” için 10 yanıt

  1. vw-tdi-power avatarı

    Detaylı inceleme için çok teşekkürler. Bu aracı merak ediyordum, pek beğenmemiştim ama inceleme ile bir fikir sahibi oldum.

    Aracın ön tasarımı çok hoş, arka vasat. Motor seçeneklerinde 1.6 dizel ve 1.3 seçenek oldukça iyi duruyor, zaten Fiat başarılı dizel konusunda. Sonuçta Common Rail sistemin mucidi sayılırlar. 1.4 95 HP motordaki tork nedir onu çözemedim ayıp bence. 1.0 MPI 75 HP Polo’nun bile 95 Nm torku var, yine bu segmentteki araçlar rahatlıkla 100-120 torkları bulabiliyor benzinli araçlarında, keza yine Polo’nun 1.2 TSI motorunda 160 Nm tork var.. Egea bu konuda sınıfta kalmış.. İç dizaynda sınıf atlamış kendisine göre Fiat ancak muadillerine göre yine de pek yeterli gelmedi bana. Malzeme kalitesi nasıldır bilemiyorum henüz incelemedim aracı canlı olarak. Bagaj hacmi iyiymiş yalnız 520 lt takdir ettim.

    Kısaca Fiat için iyi, piyasa için orta, benim için yine vasat bir araç diyebilirim.

    1. 1.4 motor normal bir benzinli motor, bahsettiğiniz Polo’daki motor turbo benzinli. Buradaki tork farkını da turbo oluşturuyor. Tabi burada Fiat’in neden turbo benzinli motor koymadığını sorgulayabiliriz o ayrı 🙂

      1. vw-tdi-power avatarı

        Tabii ikinci verdiğim 160 Nm örneğinde fark normal haklısınız 🙂 Ama benim bahsettiğim örnekler şöyle mesela;

        Ford Fiesta 1.25 MPI motorun torku 114 Nm
        Ford Fiesta 1.4 MPI motorun torku 128 Nm
        Renault Clio 1.2 yine 110 Nm torka sahip
        Polo 6R 1.2 MPI’da yine 115 Nm tork var. Bu araçlar Egea’ya göre hafif de oldukça yani. Hantal kalır gibi geliyor sınıfına göre o araç, dediğiniz gibi neden bir turbo motor yok anlamak güç. Yakıt tüketimini de düşürür çekiş ve gücü de arttırır. Fiat’dır yapar diyip geçsek mi? 🙂

        1. Turbo motor yaparlar, ama o zaman bu fiyata satamazlar 🙂

          1. vw-tdi-power avatarı

            Güzel bir analiz de biz yaptık aslında 😀 Tabii ki devreye turbo motor girince fiyatlar bu kadar iddialı olmaz. B segmenti parasına araç satıyorlar baz modellerde en büyük avantajları da bu 🙂

  2. ben de büyük ümitlerle showroomda inceledim, test sürüşü yaptım; sonuçta beğenmedim. ÜStelik eski aracım Marea idi ve Fiat uzun süredir Marea’nın devamı bir araç üretmediğinden heyecan ile inceledim, beğenmek için inceledim. Fiyatı 5 bin TL aşağı çekseler alırdım ama o fiyata Egea alacağıma 3-5 bin koyup başka bir şey alırım.

    1. Haklısınız. Ayrıca Fiat’ın güzel denilecek arabası varsa o da Marea ve Brava’dır.

      1. ben 1 sene Marea kullandım, sonra hata yapıp sattım aracı, sonrasında ne alsam hep Marea’yı özledim. Gerçekten Marea’dan sonra gerçekten kaliteli bir araç üretemedi Fiat.

  3. araba değiştireceğim zaman gidip baktım. Dıştan çok hoşuma gitti ama içini beğenmedim.

    1. Beğenmediğiniz şeyler nelerdir söyler misiniz, almayı düşünenler için bir fikir olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir