Takvimden Düşüp Muhteşem Dönen 6 Pist

yazar:

kategori:

Gilles Villeneuve Pisti, Kanada, Kanada GP

a29nmQ
Takvimden çıkış: 2009
Geri dönüş: 2010

Yarış takviminin en popüler pistlerinden olan “Gilles Villeneuve” Pisti, her zaman heyecanlı ve tarihi yarışlarla anılan bir pist olmuştur. Tam da bu sebepten dolayı, 2009 yılında pistin takvimden çıkarılması yarışseverlerde büyük hayal kırıklığı yaratmıştı. Bu aynı zamanda, 1958 yılından beri ilk defa bir sezonda Kuzey Amerika’da F1 yarışı koşulmaması anlamına geliyordu.

Neyse ki pist organizatörleri kısa sürede Formula 1 yönetimi ile anlaşmaya vardılar ve 2010 itibarıyla Montreal, tekrar yarış takvimine girdi.

Autodromo Hermanos Rodriguez, Meksika, Meksika GP

vnka9z

Takvimden çıkış: 1970 – 1993
Geri dönüş: 1986 – 2015

1970 yılındaki yarışın 200 bin kişi gibi bir kalabalığı piste çekmesi bile Autodromo Hermanos Rodriguez’i takvimde tutmaya yetmedi. Aslında problem de buydu; Bu kadar çok insanı organizasyon sırasında idare edemeyen pist yönetimi, Formula 1 yönetimi ile anlaşmazlığa düşmüştü.

1986’da yeni bir pist inşa edilmesiyle birlikte Meksika Grand Prix tekrar takvime eklendi. Fakat bir süre sonra yeni pistin de değişen Formula 1 şartları için yetersiz kaldığına karar verildi ve 1993 yılında tekrar takvimden çıkarıldı.

2015 yılında tekrar takvime dönen pist, Hermann Tilke’nin düzenlemesi ile müthiş bir atmosfere kavuştu ve muhteşem bir dönüş daha yaptı. Özellikle stadyum bölgesi tüm taraftarların ve pilotların beğenisini aldı.

Autrodromo Nazionale Monza, İtalya, İtalya GP

1M1p5j

Takvimden çıkış: 1980
Geri dönüş: 1981

Yüksek hızlı bir pist olan Monza, 1980 yılına kadar İtalya’da koşulan bütün yarışlara ev sahipliği yaptı. Fakat eskiyen pist, bir seneliğine tamirat ve bakım işlemleri için kapatılınca 1980 yılındaki yarış Imola pistinde koşuldu.

Monza tekrar takvime döndüğünde ise, iyi performans alınan Imola’da San Marino Grand Prix düzenlenmeye başladı ve İtalyan seyircisi 2006’ya kadar iki yarışa birden ev sahipliği yapma şansına erişti.

Şu sıralarda ise Monza’nın tekrar takvimden düşmesi gündemde.

Autódromo José Carlos Pace, Brezilya, Brezilya GP

qP6ALR

Takvimden çıkış: 1981
Geri dönüş: 1990

Takvime girdikten kısa süre sonra Interlagos, bazı ciddi güvenlik problemleri nedeniyle listeden çıkartıldı ve o süre boyunca Rio de Janeiro’daki Jacarepaguá Pisti kullanıldı. Fakat 1990 yılında 15 milyon dolar harcanarak yenilenen Interlagos muhteşem bir dönüş yaptı ve o tarihten sonra ateşli Brezilya seyircisi ve Senna’nın pisti olarak anıldı.

F1 tarihindeki birçok unutulmaz yarışa ev sahipliği yapan pistte, Senna 1991 yılında ilk defa kendi evinde kazanmış, Lewis Hamilton 2008’de unutulmaz bir son tur zaferine ulaşmış ve 2012’de ise Sebastian Vettel sezon şampiyonluğunu ilan etmişti.

Spa-Francorchamps, Belçika, Belçika GP

NraLPX

Takvimden çıkış: 2003 ve 2006
Geri dönüş: 2004 ve 2007

F1 tarihinde pilotların Monako ile birlikte en sevdiği pist olan Spa, iki defa pist takviminden çıkarıldı ve ikisinde de sebep finansal problemlerdi. Neyse ki kısa sürede sorunlar çözüldü ve 2007 yılından bu yana takvimin en heyecanlı yarışları bu pistte koşuluyor.

Red Bull Ring, Avusturya, Avusturya GP

m1OXB0

Takvimden çıkış: 1987 ve 2003
Geri dönüş: 1997 ve 2014

Avusturya’nın harika doğasının içinde yer alan pist 1970 yılından 1987’ye kadar Österreichring ismi ile Avusturya Grand Prix’ye ev sahipliği yaptı. Daha sonra FIA’nın güvenlik kurallarına uymadığı gerekçesiyle, 6 kilometrelik yüksek hız pisti yarış takviminden çıkartıldı.

1997 yılında A1-Ring ismiyle hizmete açılan daha kısa bir pist inşa edildi ve 2003 yılına kadar yarışlara ev sahipliği yaptı.
2003’ten sonra ilk defa bu yıl F1 takvimine dönen pist, RedBull Ring adını aldı ve tamamen yenilenen modern yapısıyla, en iyi pist olmaya şimdiden aday.

2014 yılında da Mercedes Fabrika Takımı’nın pole pozisyonu kazanamadığı tek pisttir.


Yorumlar

“Takvimden Düşüp Muhteşem Dönen 6 Pist” için 16 yanıt

  1. Ferrari Racing avatarı
    Ferrari Racing

    http://www.redbull.com/tr/tr/motorsports/f1/stories/1331657154336/formula-1-donusu-muhtesem-olan-pistler-liste

    Öncelikle bu yazıyı kendi yazmış gibi gösterip intihal yapan bu arkadaş’ın maskesini bir düşüreyim.

    Bunu yapma sebebi olarakta son 2-3 yorumdur bana karşı kışkırtıcı yorumlar yapmasını göstereyim.

    Bir başka konuda ; hakkımda tamamen sataşma içeren bir yorum yapmış. Orada doğan cevap hakkımı burada kullanıyorum. Site’nin kurucu yöneticisi ile dahi tartışan insan’ın fiiliyatı’nın bu olduğu belli ama kendinin ne olduğunu insanlar görsün de ona göre davransın. Artık yorumlarımı mı engeller her ne yaparsa şahsının bileceği iştir.

    Ben kendimin teknik deha olduğunu söylemiyorum. Yaptığım şey’in de teknik analiz olmadığını tırnak içinde “kendi çapımda” subjektif yorum olduğunu da ekliyorum. Analiz’in objektif olması bir gereklilikken yorum’un kişiye göre değişebilir olması doğaldır.

    Kaldı ki sitede teknik analiz konuları tamamen çevirilerle yapılıyor. Benim yabancı dilim teknik analizleri falan hatasız çevirecek kadar mükemmel değil. Burada yorum yapan çoğu kişi’nin de o denli üst seviye yabancı dili olduğuna inanmıyorum. Öyle olsa yönetici arkadaşlara yardımcı olan kişi sayısı oldukça artardı.

    Hafta içi insanların işi gücü var desek en azından haftasonu için bu işi yapabilecek yardımsever kullanıcı sayısı artmıyorsa ; kullanıcıların yabancı dili ya pek iyi değildir ya da üşengeçtirler ve yardım etmek istemiyorlardır.

    Bir insan olarak bilmediğim pek çok şey var. Takımların ana merkez üslerini karıştırabilirim, araştırma yapmadan herhangi bir takıma verilen ismin nereden geldiğini yazarsam yanlış olabilir, diğer kullanıcılar düzeltebilir vs. Lakin hiçbir zaman başka bir yerden kaynak göstermeden intihal yapmam; başkasının emeğini kendi yazım gibi göstermem.

    Bugüne kadar yaptığım hemen hemen bütün yorumlarda içimden gelen, başka yerde okuduklarımdan aklımda kalan yahut olmasını dilediğim şeylerin yazıya dökülmesi şeklinde doğaçlama yazılar yazdığım görülür. Zaten yorum denilen şey’in de özü budur. Bilimsel bir dille makale şeklinde yazarsam bunun adı analiz olur. Analiz güvenilir ve objektif olmak zorundadır.

    Herhangi bir teknik analiz yapacak kadar örneğin İTÜ uzay ve uçak mühendisliği mezunu değilim. Teknik analiz konusunda en fazla yabancı siteleri link şeklinde referans gösterebilirim. Çevirisi iyi olan dostlarımız da bunu haberleştirip sitede yayınlayabilirler. Veya yorumlarında belirtebilirler.

    Tüm bu açıklamaları yaptıktan sonra en son şunu belirteyim. Sitede herhangi bir kişiyle kırgınlık yaşamak istemem. Kalp kırmak istemem. Birini rencide ederek mutlu olan biri de değilim. Fakat bir kişi sürekli olarak üstünüze geliyorsa ve bu kişi birden çok kişinin üstüne aynı şekilde gidiyorsa bir yerde cevap vermekte meşru müdafaa’dır.

    Hani Bob Marley’e atfedilen bir söz vardır. “Parmağınla beni işaret etmeden önce, ellerinin temiz olduğundan emin ol” şeklinde. O söz hepimiz için geçerli. Burası özgür bir yorum platformu. Haberler objektif ama yorumların ve yorumcuların çoğu subjektif olabilir ki gayet normaldir.

    Bu yüzden yeni sezona yani test takvimine gireceğimiz şu günlerde birbirimizi kırmayalım, burada yazılan yorumları öyle fazla büyütmeyelim. Tatlı atışmalar olabilir. Ancak bu atışmalar gerginliğe dönüşmemelidir. Yorumu da bir örnek teşkil etmesi için buraya yazıyorum.

    1. 14Sulonso (MP4-31) avatarı
      14Sulonso (MP4-31)

      @f1-racing Hayırdır kardeş? Ben bu içeriği kendim yazdım diye bir şey mi demişim not olarak filan?

      RedBull’un sitesinde gördüm ve hoşuma gitti. Bu içeriği alıp siteye aktarmaya çalıştım. Üzerine bazı eklemeler yaparak yeni fotoğraflarla daha güncel hale getirdim.

      Düşüreceğin bir maske filan yok.

      Yorumlar hakkındaki düşüncene de katılıyorum. Gerginlik çıkarmadan tatlı atışmalar olabilir.

  2. Samet Demirel(GillVill) avatarı
    Samet Demirel(GillVill)

    Güzel bir yazı olmuş, bundan sonrası yıllar içerisinde değişen layoutlardan bahsedilen bir yazı yazılabilir 🙂 emeğine sağlık

    1. 14Sulonso (MP4-31) avatarı
      14Sulonso (MP4-31)

      Tesekkurler 🙂

      Vakit buldukca yazmaya calisiyorum, insallah devamını getireceğim.

  3. xtrabitracing avatarı

    Eline sağlık. Hockenheim kesin vardır dedim ama göremedim. Gerçi o pisti de hadım ettiler ya, neyse 🙂

    Uzun süredir A1 Ring’i bekliyordum, Red Bull sağ olsun geri getirdi.

    1. 14Sulonso (MP4-31) avatarı
      14Sulonso (MP4-31)

      Teşekkürler 🙂

      Hockenheim’ı incelemedim, geri döndü ama henüz yarış yapılmadığı için dahil etmemeyi düşündüm.

      1. 14Sulonso (MP4-31) avatarı
        14Sulonso (MP4-31)

        *dahil etmemeye karar verdim.

        desem daha doğru olacak. 😀

        1. 14Sulonso (MP4-31) avatarı
          14Sulonso (MP4-31)

          Bayağı detaylı inceleme olmuş seninki. Boş bir zamanımda okuyacağım. 🙂 @xtrabit-racing

          1. xtrabitracing avatarı

            Önce unutulan pistler diye iki bölüm yapmıştım, sonra vatandaş Hockenheim’ı neden yazmadın diye kazan kaldırınca bunu sonradan hazırlamıştım 🙂

            http://www.trf1.net/ozel-icerik/formula1-ansiklopedisi/27516-unutulan-pistler-bolum-1.html

            http://www.trf1.net/ozel-icerik/formula1-ansiklopedisi/27559-unutulan-pistler-bolum-2.html

            1. 14Sulonso (MP4-31) avatarı
              14Sulonso (MP4-31)

              Hockenheim önemli tabi 😀
              @xtrabit-racing

    2. Hockenheimring’i duyunca içim acıyor resmen. Bildiğin katliam yapmışlar.

  4. Güzel konu olmuş, elinize sağlık. Birde güvenlik adı altında her virajın dışını asfaltlamasalar çok daha güzel ve doğal olacak ama bunu pek önemseyen kalmadı sanıyorum. Eskiden hata yapan pilotların çakıl havuzuna saplandığını görürdük, artık böyle şeyler göremiyoruz. 🙂

    1. 14Sulonso (MP4-31) avatarı
      14Sulonso (MP4-31)

      Cakila saplanip yaris disi kalanlari az mi gorduk? Simdi hic yok oyle seyler. 🙂

  5. Alonso.ElNano avatarı

    RB Ring hariç listedeki diğer tüm pistleri seviyorum. Güzel içerik olmuş. Hazırlayan arkadaşa teşekkürler. 🙂

    1. 14Sulonso (MP4-31) avatarı
      14Sulonso (MP4-31)

      Rica ederim 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir