Monako GP "İddaa" Programı ve Yorumları

Program için tıklayınız

Geçen hafta Avrupa sezonunun ilk yarışı Barselona’da yapıldı ve takımları oraya yeniliklerini götürdü. Takımlar arasında sıralamanın pek değişmediği ama araların açılıp kapandığı gözlendi.

İspanya ile Monako arasında sadece 1 hafta olması, yeni havayolu krizinin patlak vermesi, takımların hazırlıklarını da etkiledi. Saf performans açısından genel olarak bir değişim beklenmiyor ama Monako pisti, başlı başına farklı bir karaktere sahip. Bu nedenle Red Bull’un, İspanya’da sıralamada elinde bulundurduğu 1 saniyelik avantajı burada göremeyeceğiz.

Sıralama için her zaman Cumartesi son serbest antrenmanın beklenmesi taraftarıyım, özellikle de Monako gibi cadde yarışları ve sezon içinde pek kullanılmayan pistler için. Çünkü ilk antrenman ile sıralama arasında pist inanılmaz derecede gelişiyor, kauçuk kaplanıyor. Bu arada istenenden uzak kalan ayarlar, bir anda sizi ilk sıralar için öne çıkarabiliyor. Ama tahminleri önceden yayımlamamız gerektiğinden Perşembe’ye bakarak durumu değerlendireceğiz. Havanın ne durumda olduğunu da bilemiyoruz.

Sıralama

Hiç şüphe yok ki Alonso, her iki seansta da lider olması nedeniyle öne çıktı, özellikle de ikinci seans dikkate alınınca. Red Bull’un asıl gücünün Cumartesi sabahı ortaya çıkacağı belli. McLaren’ler biraz geride kaldılar, araçlarının buraya eskisi gibi uyum sağladığını göremedim ama Hamilton’un nasıl performans göstereceği belli olmuyor. Monako’da Mercedes, eski, yani kısa dingil mesafeli aracıyla öndekilere daha yakın ve ikinci seansta son sektördeki performansları, mekanik yol tutuşlarının ve kısa dingil mesafesinin faydasını gördüklerini ortaya koyuyor. Rosberg’in Monako’daki performansları da oldukça iyi. Schumacher’e kıyasla sıralama açısından öne çıkabilir. Bu takımların yanına elbette Kubica gerçeğini de eklemeliyiz. İlk sırayı alacak kadar güçlü olamayabilir ama önlerde alacağı sürpriz bir yer, yarışın gidişatını değiştirebilir. Bir diğer “kara kedi” ise Sutil diye düşünüyorum.

Takımların yarışta yağmur yağma ihtimaline karşı, ya da ıslak bir sıralamaya karşılık kuru bir yarış ihtimali ile ayarlarında tercih edecekleri rota, Cumartesi’nin kaderini de değiştirebilir.

Tahmin açısından sıralamadan uzak durulmalı ama yine de oynamak isteyenler için öncelikle Alonso-Vettel-Rosberg üçlüsünden biri değerlendirilebilir.

Yarış

Grup A (Alonso-Hamilton-Vettel-Webber): Normal şartlar altında burası için Alonso ve Vettel öne çıkıyor. McLaren’in buraya çok uyum sağladığını düşünmüyorum. Alonso’nun daha istikrarlı olması, Vettel karşısında öne çıkmasını sağlıyor. Sıralamada Vettel’in gerisinde kalsa bile İspanyol, kalkışta risk alıp zorlayabilir. Yine zor bir seçim ama favori Alonso’dur.

Grup B (Button-Massa-Rosberg-Schumacher): İlk göze çarpan isim, artık daha yumuşak lastiklerine kavuşan Massa. Bahreyn’de iyi iş çıkarmış, takım arkadaşını yine bu lastiklerle sıralamada geçmişti. Burada da iyi performansı var. Brezilyalı pilotun karşısında Mercedes ekibi var. Sıralama büyük rol oynayacak. Burası için Massa favoridir, Rosberg ve Schumacher zorlar.

Grup C (Kubica-Liuzzi-Petrov-Sutil): Yine Kubica yine Kubica. Barselona’da ‘sıralamada geride kalsa bile kalkışta Sutil’i geçecektir’ demiştim ve gerçekleşti ama TRT’de ‘Kobayashi startta bir şey yapabilir’ derken Kubica’nın başına bela olacağını tahmin edemezdim. Monako’da her iki lastiği de iyi kullanan Sutil’de önler için tehdit ama Kubica’nın bir adım önde olduğunu düşünüyorum. Polonyalı pilota güvenilebilir.

Grup D (Alguersuari-Barrichello-Buemi-Hulkenberg): Williams’ın buraya getirdiği arka kanat gerçekten işe yaramış göründü, pilotlar da memnun. Hem sıralama hem de yarışta, bir aksilik, karmaşa olmazsa, Toro Rosso’nun önünde olacaklardır. Hulkenberg’i pek çaylak olarak görmesem de bu caddelerde Rubens’in öne çıkacağını düşünüyorum. Güvenilerek Barrichello yazılabilir.

Grup E (De la Rosa-Glock-Kobayashi-Kovalainen): Yeni takımların Sauber’e burada normal şartlarda kafa tutacaklarını düşünmüyorum. Bununla birlikte Kobayashi’nin de yarışı tamamlama olasılığı düşük, antrenmanda sınırları zorladı, belki limitleri kavradı ama yine de risk yüksek. O yüzden De la Rosa öne çıkıyor.

Grup F (Chandhock-Di Grassi-Senna-Trulli): Burada Trulli gerçekten öne çıkıyor. Hem Lotus daha dayanıklı, hem Di Grassi uzun şasi için Türkiye’yi bekliyor, hem de Trulli, Monako’yu çok seviyor. Trulli için bir aksilik olmazsa bu grubun önünde olmak zor değil.

Normal kupon: Kubica (Grup C) – Barrichello (Grup D) – Trulli (Grup F)

Sürpriz kupon: Alonso (Sıralama) – Massa (Grup B) – Alonso (Grup A)

 

Hazırlayan: Gökhan KAMİL

 

iddaa_420882597.jpg


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir