Serhan Acar Charlie Whiting ile Schumacher'in Cezasını Görüşmüş

yazar:

kategori:

Monako’nun en çok konuşulan konusu ile ilgili edindiğim yeni bilgileri sizinle paylaşmak istedim. Bu bilgilerin bir kısmını, Türkiye GP’si için FIA tarafından gönderilen dokümanlara çalışırken, bir kısmını da FIA Şampiyona Direktörü Charlie Whiting ile yazışarak edindim.

Öncelikle, resmi olarak herhangi bir yerde yazmasa da, dijital panellerin FIA tarafından bu sene daha çok dikkate alındığını ve bazı durumlarda bayrak ile aynı yaptırıma sahip olduğunun kabul edildiğini öğrendim. Sanırım bu konu, Perşembe günleri yapılan takım menajerleri ve Cuma günleri yapılan pilotlar brifinginde konuşuluyor. Tabii Türkiye dışında bu toplantılara girme, buna bağlı olarak da bu hususu önceden öğrenme şansım yoktu.

Yani paneller, geçen seneki gibi tamamen deneme amaçlı olarak kullanılmıyormuş. Yaptırım anlamında daha büyük bir anlamı var. Fakat, panelde yanan ışığa göre verilecek ya da verilmeyecek cezalar, hala komiserlerin takdirinde. Muallakta kalan kısımlar var. Örneğin ‘Kule hakemi bayrak sallamıyor ama panelde bayrak gösteriliyorsa ne olacak?’ gibi… İstanbul Park’ta sadece bu konuyla ilgili bir brifing alacağız. Buradan yeni bir bilgi ya da yorum çıkarsa, sizinle paylaşırım. Sanırım FIA, ilerleyen yıllarda geleneksel bayraklardan ziyade, tamamen bu panellerle yarışları yönetmeyi düşünüyor.

Bu durumda, Monako’nun son turundaki yeşil ışığın anlamı biraz daha artıyor. Ancak, aynı sektörde zaten yeşil bayraklar da mevcuttu. Yani konu sadece ışık ve bayrağa bağlı değil. Charlie Whiting’in (ve dolayısıyla FIA’nın görüşüne göre) her ne kadar son turda ‘SC pite girecek’ bilgisi verilmiş ve son sektörde yeşil bayraklara geçilmiş olsa bile, 40.13 maddesi çok açık: ‘Yarış Güvenlik Aracı (SC) altında bittiğinde, SC son turun sonunda pite girer ve otomobiller birbirini geçmeden damalı bayrağa giderler’.

Bu madde, SC’nin son turda içeri gireceğine dair verilen bilgi ve/veya yeşil bayrakların sallanmasına karşın, atak yapmayı net bir şekilde yasaklayacak kadar kesin.

Charlie’ye Melbourne ve Monza 2009’da neden son turda sarı bayraklar vardı, burada neden yeşil bayraklar vardı sorusunu sorduğumda ‘2009 Melbourne ve Monza’da, finişe gelinirken pistteki kazalar tamamen temizlenmemişti. Yani pistte hala tehlike mevcuttu. Buna karşın Monako’da pist tamamen temizlenmişti. Yeşil bayraklar, pistin tamamen temiz olduğunu göstermek için sallandı. Fakat yukarıdaki madde, çok net şekilde atak yapmayı yasaklıyor. Ama bundan böyle, SC ile başlanan son turlarda, pist temizlenmiş olsa bile yeşil bayrak sallanmayacak.’ cevabını aldım.

Buna karşın kuralın daha net yazılması konusu İstanbul’daki takım menajerleri toplantısında görüşülecek ve sonra da Dünya Motorsporları Konseyi tarafından ele alınacakmış.

Bu arada yeşil bayrakların sallanmasına karşın geçişin yasak olması, eskiden de var olan bir durumdu. Geçen seneye kadar ki SC uygulamasında örneğin, SC pite girdiği anda yeşiller çıksa ve buna bağlı olarak konvoyun arkasındaki otomobiller belki yarım tur boyunca yeşil bayrak görse bile; her pilot yeni zaman turuna başlayana kadar önündekini geçemiyordu. Yani SC çıkışlarında yeşil bayrak, öncelikle ‘pist temiz’ demek için kullanılıyor. ‘Yeşili gördüm, atak yaptım’ savunması, yukarıdaki gibi karışık durumlarda işe yaramıyor ne yazık ki.

Son gelişmeler ve açıklamalar böyle. Yazdığım iki yazının birleşimi ile birlikte, umarım olay herkes için biraz daha netleşmiştir.

 

serhanacar.com


Yorumlar

  1. aman verin şunların 6 puanınıda sussunlar bari ya.ne bu kardeşim adam açık ve net anlatmış.siz kurallardan önce bayraklara bakarsanız sizin için bu sezon bitmez.ne diyorlar kurallar bayraklardan önce gelir olay budur.bütün pilotlar ekipten uyar alıyor şumi beyden tık yok.şumide böyle bir hamlenin içinde olacağına 77 tur aynı lastikleri kullanmış olan bir pilotu son turlarda zorlayıp geçebiiyorsa o zaman geçmeliydi.

  2. Bıraksın bu işleri FIA. Gün gibi ortada kurallarda boşluk olduğu. Benim anlamadığım tek şey yeşil bayrağın tam anlamı. Ne yani yeşil bayrak kafasına göre takılıyor mu? Kimi zaman geçiş mümkün ama bilmem kaçıncı maddenin kaçıncı maddesine göre değil, canım isterse geçersin istemezse geçmezsin gibi bişey mi nedir anlayamadım. FIA da anlamamış olacak ki "Ama bundan böyle, SC ile başlanan son turlarda, pist temizlenmiş olsa bile yeşil bayrak sallanmayacak" diuye bir açıklama getirmiş.

    Bu arada ben hala Rubensin, massanın ve alonsonun olayları ile ilgili tek bir açıklama duymadım.

  3. forever_schumi  avatarı
    forever_schumi

    Elbette Serhan Acar izlenimlerini ve konuştuklarını bizlerle paylaşarak duymadıklarımız, yada yanlış bildiklerimiz hakkında bizleri bilgilendirmiş oldu. Bu anlamda şahsen teşekkür ediyorum kendisine. Ancak görünen o ki bu sene Flat panellerin yaptırım gücünün deneme aşamasını geçtiğini Serhan Acar bile tam bilmiyormuş ki ,yazısında bunu belirtmiş. Bu aşamada bence Fia eğer pistin temiz olduğunu komiserler yardımıyla pilotlara bayrak sallayarak belirtmek istiyorsa bunun rengini örneğin : Yeşil/Sarı desenli bi bayrak sallayarak,yada başka bir renk seçilerek ; Evet pist temizlendi ancak geçiş bu sektörde yasak ! anlamına gelecek şekilde bir kural belirlemelidir. Bu anlamda kuralları Hem Formula1 camiasının , hemde pilotlarının yanlış anlamasına ve yorumuna bırakmayacak bir duruma sokmuş olur diye düşünüyorum. Bence başından beri Schumi haklıydı. Saygılarımla…

  4. raikkonen_the_best_of_f1,ben acarın yazısını bitirmeden dedim hala muhalefet eden çıkarmı acaba,ve baktım çıkmış,(Charlie Whiting ile serhan acar anlatamamış ben nasıl anlatim)

  5. Scuderia 4 Ever avatarı
    Scuderia 4 Ever

    Serhan Acar gördüğüm en tarafsız yorumcu bence ferrari taraftarı demek çok yersiz olmuş

  6. arkadaslar neden alonso telsizle sormusta gecilebilirmi diyede sumi niye sormuyor acaba bu sormak lazım …

  7. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    bu olay netleşmez Serhan Abicim
    ortada gözle görülür bi hakem ve FIA anlaşmazlığı hatası var
    hem yeşil bayrakların yaptırımının çok büyük olduğundan söz ediliyor hemde herkesin ağzına sakız olmuş 40.13'ten ama çözüm nerde???yok!!herşey ceza vermekle çözülmüyor

    FIA'da kendini işten sıyırmak için son söz hakemlerin gibi bişey söylemiş orda çünkü yazdıkları kuralda hata ve boşluklar var kurallar kendi arasında çelişiyor.bu kuralı düzeltmeliler ceza verdiler diye tekrar yaşanmayacağını zannediyolardır eminim

  8. mert merter avatarı

    eeeeeeeeee ne yapalim senmi verdirdin cezayi konustuysan konustun . bu cocukda cok tarafli bir anlatim yapiyor yazilarida belli ferarai taraftari.

  9. konuştunda ne oldu? Anlattıklarını zaten 1 haftadır duyuyoruz. Aynı hikaye devam ediyor. Bu kadar üst düzey bir sporda kural olarak bu kadar büyük bir yanlış yapılıyor ama kimse kabul etmiyor yazık

  10. serhan açık konuş yoksa senin etkinmi oldu bu cezada:)))

  11. bu 40.13 muhabbeti de iyice sikmaya basladi acikcasi. ya sari bayraklar sallanmaya devam etsin ya da son tur SC girmesin iceri, her seye ragmen SC altinda bitsin yaris pist temiz olsa dahi. ne bu yahu…

    ayrica serhan acar'in daha yarista gecisin hemen sonrasinda su dillere pelesenk olan 40.13'u bilip de isikli bayrak sisteminin yaptirimi olmayip buna karsin sadece bilgilendirme amacli oldugunu da soylemesi de cok ilginctir. bir bakima bizi de yaniltti. umarim bundan daha sonra daha dikkatli olur ve "daha fazla" emin oldugu seyler hakkinda bilgilendirme yazisi yazar. ben ve benim gibi bu tur konularda bilgisi gorece cok az olan arkadaslar serhan acar ve birkac kisiye guvenerek bazi seyleri ogreniyoruz zira. bu guveni bosa cikarmamali.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir