Helmut Marko da Webber'i Suçladı

yazar:

kategori:

Marko “Takımı ve her iki pilotu aynı şekilde yönetiyoruz. Vettel baskı altındaydı ve o şekilde bir durumla karşılaşırsanız takımı düşünmek zorundasınız. 1-2 sonucunu alabilirdik.”

“Orada birbirimizle yarışmıyorduk. Mclaren’ler çok fazla baskı altına almışlardı, düzlükte çok hızlılardı bu yüzden viraj avantajımızı kullanmalıydık.”

“Vettel’in atak yapması gerekiyordu aksi takdirde Hamilton tarafından geçilecekti. Mclaren’ler 10 sn geride olsaydı her şey daha farklı olurdu ancak durum öyle değildi.” dedi.

Marko, Vettel’in Webber’i geçmesi nedeniyle Avustralyalı sürücünün yer bırakması gerektiğini söyledi.

Marko “Vettel zaten öne geçmişti, en az 2 metre öndeydi ve sola dönülecek viraj vardı. Bu yüzden Webber çizgisine dönmek zorundaydı. Kirli tarafta frene basamazdı çünkü o da ne olacağını biliyordu.”

“Ancak tamamen gereksiz bir olay oldu. Bunun bir daha olmaması için herkesle açık bir şekilde konuşacağız.” dedi.

Marko ayrıca, Red Bull’un Patronu Dieter Mateschitz’le konuştuğunu ve onun da olaydan hiç memnun kalmadığını söyledi.


Yorumlar

  1. Kadir YILMAZ avatarı

    Dostum helal, aslında 07 değil 08 Ham ve Mas olayını kastetmiştim, her ikisi de yollarına devam etmiş fazladan kimse kaçmamış ya da kırmamıştı. Çok tartışılmıştı. Evet tamamen Web suçludur denilemez ama gel geç demek ile aracı sıkıştırmak farklı olmalı, durum bu. (yani eğer video da yanlış görmüyorsam, Vet sağ gösterince Web yönünü seçiyor Vet de sola dalıyor, daha sonra Web in sola doğru olan hamlesini açıklayamıyorum belirli bir mesafe geçtikten sonra da nefes vermeliydi).
    Sonuçta en güzel şey Türkiye güzel hatırlanacak, her ne kadar bu günlerde içimiz kan ağlasada…

  2. 2007 fuji'de massa webber'i geçerken webber'in yaptığı kazmalıkla, dünkü hareketi arasında çok fark var. o pozisyonda massa içeri girmiş, ama webber'in üstüne kırmamıştı. buna karşın webber, massa'nın önüne kırdı, kırdı, kırmaya devam etti. massa sağa kaçtı webber kazması massa'nın üstüne sürdü. massa çime çıktı sağdaki tekerleri bariyere yapıştı, ama yine de webber'in üstüne sürmedi. daha geç frenajla ilk viraja girerken geçti.

    webber'in geçilirken ne kadar kazma ve çirkef bir pilot olduğu konusunda son derece katılırım arkadaşlara. ama yalnızca dünkü posizsyonu yorumladım kendimce. ve yalnızca dünkü posizyonda webber hatalı değildi bence.

  3. Kadir YILMAZ avatarı

    Sizlere diyecek bir şey kalmamış, tekrar baktım saniyeleri de doğru vermişim. Hiçte Vet taraftarı değilim ama olabilirim galiba. Kişiler değişseydi yorumlarınızı çok merak ederdim. Tabi ki yol vermek zorunda değil ama sadece o değil şampiyonluğa oynamayan pilotlar da dahil yön değiştirmek zorunda değil ama akıllı adamın işi o değil, işini bilen adam But ı iyi seyredin başka bir şey demiyorum. Sağ yapmasa ne olurdu bir bakın diyorum, hiçte zorunda değildi. Ham öyle dalışları sever bir gün Web e dalar (ki daldı ve sonuç ortada) o zaman konuşuruz. Yine de Vet %100 haklı denemez tabi ama idare edemediler işte. Ne isterdim biliyor musunuz, Vet o hızda Web in yanında kalmaya devam edip onunla viraja girecek ve hep önünde kalarak (yazı ile anlatmak zor oluyor ama bir nevi engelleme diyelim) virajı almaya çalışacaktı, sonra doğal olarak Mc lerden biri geçecek ve buradaki yorumları okuyacaktım, ahh ah.
    Bu arada Ham taraftarı kızmasın, yarışta örnek yaşandığı için yazdım, Web i de böyle durumlarda çekilmeyen pilotlardan olduğu için yazdım. Mesela bir kerede Mas durmamıştı ve olan olmuştu, burada ne kadar tartıştığınızı hatırlatırım.
    Neyse kalın sağlıcakla, hiç birinizde fikrimi kabul etmek zorunda değilsiniz nasılsa.

  4. bazı arkadaşların "webber o noktada virajı dönemezdi, ideal çizgiye açılması şarttı" diyor. size ne kardeşim, bu webber'in problemi. oradan dönüş olmaz diye bir kural mı var? vettel soldan ittire ittire girip virajı o noktadan dönmeyi göze alıyor da, webber niye mecbur olsun vettel'e göre ideal çizgiye daha da yakınken açılmaya?? içerde olan vettel, viraja o pozisyonda girmeye cesaret edince kahraman olacak, pistin ortasında giden webber oradan girmeye çalışınca kasap??? yok ya. taraftar gözlüğünüzü çıkarın bir zahmet. bu puanlar bakkalda satılmıyor. ŞAMPİYONLUK EN AZ VETTEL KADAR WEBBER'İN DE HAKKI. bu hakkı da kimse elinden alamaz. sonuna kadar destekliyorum webber'in bu hareketini. hem vettel'e hem de takıma karşı hakkını savundu. helal olsun.

  5. Hüseyin Timur avatarı
    Hüseyin Timur

    Bence Helmut Marco'nun bu açıklaması kazadan daha çarpıcı Redbull için. Webber sabıkalı olabilir ama burada suçsuz. Bence Redbull Vettel'in Hamilton'a karşı savunmada aciz kalacağını düşündüğü için Weber'in önüne geçirmeye düşünmüştür. Zira Vettel start ta Hamilton'u geçmesine rağmen onu arkasında tutamamış Weber kadar çok başarılı bir savunma yapamamıştı. Webber'se hem Hamilton hemde Vettel' e karşı kazaya kadar başarılı bir savunma yapmıştı…

  6. forever-Mclaren   avatarı
    forever-Mclaren

    buarada weberin geçmişteki problemli tutumlarından bahsetmişsiniz.olabilir geçmişte bu tür durumlarda hatalı olabilir. ancak , dün hatalı biri varsa o da vettel takım telsizden webere yakıt tasarufu yap diyor fırsattan istifade vettel sollamaya geçiyor. nasıl iş bu anlamadım.olay sanki takım emrine benziyor…neden vettelede yakıt tasarufu yap denilmedi…

  7. forever-Mclaren   avatarı
    forever-Mclaren

    arkadaşlar 12. virajda soldan ok gibimi , fişek gibimi artık her ne gibi fırlarsa fırlasın hiçbir pilot geçiş yapamaz.dün yapılan sollamaları gördüyseniz sağdan ideal çizgiden geçişler gerçekleşti.vebber o noktadan sonra yol verse dahi vettel virajı o dengesiz hızla dönemiyecek ve yine lewisle , jensona geçilecekti …

  8. kemakinen35  avatarı

    biz başka bir yarış mı izledik anlamıyorum.tamam vettel webberin arkasına çok hızlı sokuldu hava koridoruna girdi sonra soluna çıktı ondan hızlıydı o da tamam ama webberin ona yol vermesi diye bir şaçmalık f1 ruhuna aykırı.kaldıki vettelin direk görülüyorki webberi katletmiş sağa yanaşması mecburdu çünkü başka şansı yoktu ya sağa yanaşıp dönmek için gerekli açıyı yakalacak yada erken frene basıp webbere bıracak yada dümdüz gidip boş alanda frenleyip tekrara webberin arkasında dönecek.yada böyle sağa kırıp webbere çarpacaktı. o da bunu tercih etti.neyi tartışıyorsunuz arkadaşlar. bunu komiserler tartışmaz bile kim şuçlu diye.webber çoğu zaman birçok hatalar yapmıştı fakat dün değil.

  9. JordanGP HHF avatarı

    @Mitat su

    kesinlikle katılıyorum doğru düşünce.

    @M1CHAEL

    Bir soru: weber o çizgiden devam etseydi sence o virajı dönebilirmiydi ?

    saygılar

  10. Hani bir söz vardır varlık sevistirir yokluk dövüştürür diye…red-bull un durumu buna benzemiş biraz başarı sevistirmiş hatalar dövüştürmeye başlamış…:):):) beter olsunlar…(hadi bakalım gelsin (-)'ler)

  11. Hohag ve diğer arkadaşlar tabi ki haklı.
    Mitat burun farkı olması geçmek demek mi? Boy farkı bile yok ortada zaten olsa sağa kırdığında bu çarpışma olmaz. Hangi
    viraj çizgisi olursa olsun burun farkıyla öne geçeni geçmiş mi kabul etmek gerekiyor. Komiserler böyle mi değerlendiriyor sanıyorsunuz?
    İşte bizde onu diyoruz niye sağa çeksin, böyle bir mecburiyeti mi var. Bu bir tercih mi mecburiyet mi? Yoksa hata en iyimser şekilde sağa geçeceğini düşünende mi yoksa böyle bir mecburiyeti olmadığını gösterende mi? Kardeşim Button Hamilton'a, Massa Hamilton'a, Grassi Alonso'ya, Massa Alonso'ya, Kimi Alonso'ya ve daha niceleri yol vermek,
    izin vermek zorunda mı? Böyle bir mecburiyet varda biz mi bilmiyoruz. Bunlar mecburiyetten mi yaşanıyor.

    Çizgi değiştirmek ve sıkıştırılmayı yol vermeyle beraber biraz daha düşünün bence kendi içinizde.
    Hamilton Button geçişinde Button'ın direksiyonu sağa kırma mecburiyeti mi vardı. Hayır. Peki çizgisini korusa, bunu yapmasa diyebilir miydik aaa ama yol vermedi. Böyle saçmalık olur mu. Sadece yaptı ve problem olmadı o kadar. (Tercih)

    Sen simülasyon oynarken böyle mi yapıyorsun. Aynı pozisyonda olsan o şekilde mi geçersin, ittirirmisin 🙂 yanında ki adamı? Düşün öndeki adam zaten çizgide değil ve sen yine çizgiye en uzak noktadan onu geçmeye çalışıyorsun viraja
    mesafe ortadayken sağa doğru kaymak mı mantıklı (rakibin kaymıyorken ve o yine viraj çizgisine zorlada olsa girebilecek
    pozisyondayken) yoksa yavaşlayıp daha sonra tekrar denemek mi? Sen rakibin yanından uzayıp gidemiyorsun, çizgiye
    girmen zaten o noktadan çok zorken, seni sıkıştırmayan ama bulunduğu çizgiyi değiştirmeyen bir adam olduğu halde
    sen adamın üzerine gidiyor altına giriyorsun. Adamın çizgisini değiştirme mecburiyeti nerden? Bunu düşünmek ahmaklık değil mi.

    Velhasıl kelam ikiside hatalı ama Mark'ın hatası Vettel severlerin söylediği gibi izin verme mecburiyeti olmasından dolayı değil takımı bu hale düşürmesinden dolayı hatalı ancak. İnsanlar nedense sebep olana değil de sonuç olana bakıyorlar. 🙂

  12. Yaşanan olay ve buna izin vermesi kadar açıklamalarda ki sözleri de tam bir saçmalık. İşte bu yüzden takım emri var. Doğru ve gerekli bir yönetim kabiliyeti! Takımlar zaten böyle şeylerden dolayı şampiyonlukları kaybediyorlar. Redbull da kaybederse zaten dayanıklılıktan veya böyle basit hatalardan kaybedecek. O kadar senedir oralardasınız siz öğrenemediniz mi Todt'dan veya Brawn'dan şampiyonluk yolunda 1 puanın bile altın değerinde olduğunu. Yarış içinde pilotları yönetebilmenin ne kadar önemli olduğunu bilmiyor sanırım bunlar. Brawn geçen sene nasıl şampiyon olmuş anlayamamışlar veya Mclaren 2007'de alabilecekleri şampiyonluğu nasıl kaybettiklerini bilmiyor muyuz. Takım emrini sezonu boyunca veya yarış başında tayin etmenize bile gerek yokken hemde bu yapılan hata ne kadar küçük görülebilir. Ferrari şampiyonlukları nasıl dizdi. Ferrari art arda şampiyon olurken Mclaren ve diğerleri neler saçmalıyordu. Yarış, yarışçı ruhu deyip kandırır birileri kendilerini ama ipi göğüsleyemedikten sonra, şampiyonluğu alamadıktan sonra ne manası var. Şampiyonluk yolunda her yol mübahtır diyen bir tarihten geliyoruz. Biz açız biz bu işi başarmak istiyoruz diyorsanız stratejinizin oturmuş olması lazım ilk önce. Taktikler ve stratejiler ahlaklıca da yapılabilir. Sonuçta bu pilotlar kendi araçlarını kullanmıyor. Bir takımın fertleri bunlar. İlk önce takımın hedefe ulaşması gelir. Hakkinen'de, Schumacher'de desteklendi ve daha niceleri bu şekilde şampiyonluğa ulaşabildiler.
    Zihniyet olarak ben bu acizliğimle o kadar boşluk görüyorum ki. (Yahu burun farkı olması öne geçmek demek mi!)
    Vettel atak yapması gerekiyordu, geçilecekti demişler. Yahu hem daha hızlıydı diyorsun, Weber yakıt korumasındaydı diyorsun hemde geçilecekti. (E be kardeşim üzerine oynadığın adam zaten start'da geçilmedi mi Lewis'e. Yine geçilecek diye mi korktun, savunmayı beceremiyor mu diye korktun. Hem daha hızlı, hemde önde finish'e götürmen gereken bir pilot varken hemde. Hem o adam değil mi bütün hafta sonunda senin ipini göğüsleyen, yarışın son anına kadar kusursuz giden.)
    Adam hızlıysa zaten savunmayı daha yapabilecek durumdadır. Diğer adamın zaten yakıt korumasında diyorsun. E hadi diyelim geçti Mark'ı, peki o Lewis Mark'ı geçmeyecek mi. 1, 3 pozisyonu yani kayıpsız olan öyle mi. (Peki Vettel hızlıyken Lewis'in geçeceğinden korkuyorsunda bu taktik de Mark'ı geçip Vettel'ide geçerse ne olacak puan durumun!) Peki elinde hızlı olan bir adam varken Mark'ı korumaya ne dersin. Büyük adamlar ne yapardı biliyor musunuz. Zayıf olanı önde tutmak!. Dubleye gidiyorken öndeki aracın sorun yaşasa bile dubleyi koruyabileceğin bir durum varsa hızlı olan arkadaşını arkada tutarsın ki seni sırtlayan, hak eden, seçtiğin veya üzerine oynadığın adamı korumuş olursun. (Sezon demiyorum son haftaların ve özellikle bu hafta sonunda daha iyi durumda olana göre takım emirlerini ve stratejini kurgulaman gerekli değil mi.) Diyelim ki yine dubleye gidiyorsun ve üzerine oynadığın adamın en önde hızı düşen adamının arkasında o zaman yine gizli bir biçimde pozisyonlarını değiştirmek gerekmez mi. Taki üzerine oynadığın adam puan olarak rahat bir konumdaysa ve dubleyi korumak için onu savunma için arkada tutmak gerekmez mi.
    İşin özü bir açıklama yapıyorlar ama kendileri de ne yaptıklarını bilmiyorlar sanırım. Ben bu dediklerimi bunca yıldır Ferrari'de, Mclaren'de, Williams'da gördüm ve doğru olduğunu düşünüyorum. Bunun gibi seçimler yüzünden Ross Brawn taktik dehası değil midir.
    Weber bize geçen sene de boş adam olmadığını gösterdi hakeza yine Vettel geçen sene bize süper olmadığını gösterdi. Bu sene hız olarak bu kadar üstün olmalarına rağmen ancak bu kadar fark ortaya koyabilmeleri şampiyonluğu istiyorlarsa bir şeyleri doğru yapmaları gerektiğini gösteriyor. İnşallah sezon sonuna doğru bu günlerini aramazlar…

  13. HoHag bunu oku.. 🙂
    Marko "Vettel zaten öne geçmişti, en az 2 metre öndeydi ve sola dönülecek viraj vardı. Bu yüzden Webber çizgisine dönmek zorundaydı. Kirli tarafta frene basamazdı çünkü o da ne olacağını biliyordu."

    Webber saga cekse bu yol verme anlamina mi geliyorr?? Zaten ideal cizgiye geri dönüyorsun ve viraji en iyi sen dönersin hatta o sol, sag sol virjada bile vetteli gecersin.. hamilton la. button nu gördük.

  14. webber haklı kimse kimseye babasının hayrına yol vermek zorunda degil eger kiyarış kurallarına uygun olmasa ceza verirler peki ortada ceza varmı yok demek ki yarış kurallarına uygun vettel bulundugu yerden virazı dönemeyecegini anlayıp frene basmıyoda webber'in yol vermesini bekliyo 🙂

  15. Ahmet  Keleş avatarı

    Fotoğrafta arkada Desoto kamyon var 😀 süper uyumlu

  16. pardon dümdüz olacakti

    bide bu videoya bakiniz
    massa ve webber arasinda yasananlar 2008 japonya. webberin nasil biri olduguna bakin massayi nerdeyse disari atacakti,
    bunu en iyi massathebest arkadasimiz bilir. seyret ve gör.. nerdeyse webber ve vettel arasinda yasanalarin aynisi.

    http://www.youtube.com/watch?v=h2EcfbA26bE

  17. Insan da akil var fikir var .. bazi arkadaslar nasil webberin hakli oldugunundan basediyor , Anlamiyorum.Her f1 i izleyen kisi viraji dönmek icin distan iceri dönmemesi lazim oldugunu bilir.eee webber ne yapti ?? viraja geliyorsun ve halen iceride kalip vetteli engelleyip saga cekmiyorsun.
    Öyle virajmi dönülür??? soruyorum size
    Eyer kaza olmasa ikiside o hizlan ve ic taraftan DÜMZÜZ viraj disina cikardi,

    Button ve hamiltonu 1 virajda gördük. hami icteydi button ice dogru hamle yapti, viraja gelice ideal icgiye en saga geri döndü ve viraji normal aldi.

    Webber halen icte kaldi.. Böyle olmaz biz Pc de f1 oynunu oynarken bile bunu biliyoruz ki, bir viraji ic traftan dönmemin ne kadar zor oldugnu.

  18. efendimayin  avatarı

    Vettel bariz hızlıydı webberden biraz çekilmesi lazımdı artık webber ezilecek vettele göreceksiniz. Şöyle bir durum var vettel zaten öne geçmiş düzlükte ve webberin böyle bir durumda sağa çekilip virajı daha iyi alarak kendine avantaj sağlaması gerekiyordu ama yapmadı belkide bilerek vetteli zor durumda bıraktı.

  19. eksiler vız gelir tırıs gider bana.gerçekler acıdır.fişlemişsiniz webberi kamikaze diye fişlemişsiniz vetteli star diye

  20. daha diyecek lafım kalmadı marko efendi

  21. marko efendi, sizin beyinsiz strateji ekibi ile vettel'in oynadığı (oynamaya çalıştığı) "webber'i saf dışı etme oyunu" böylece bozulmuş oldu. adamı yakıt tasarrufu ayağına yavaşlat, arkadan vettel'i geçirtmeye çalış, vettel rolünü beceremeyip eline yüzüne bulaştırınca suçlu webber olsun.

    umarım bu olay kulağınıza küpe olur. adamın hakkını yemeye çalışmazsınız bir daha. şimdi oturup vettel ile birlikte derdinize yanın.

  22. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    zaten bütün mesele,arkalarında 2 mclarenin 30 tur boyunca onları kovalamalarıydı,bu onların oyununa çomak soktu ve kendi aralarında bir anlaşmazlık oldu,yarışı izlerken de böyle birşey olabileceğini hissediyordum,çünkü 1-2 sonucu garantiyken mclaren takımı pilotlarının giriştiği bugünkü mücadeleye girşmesi pek söz konusu olmuyor,bir yandan böyle olmasını istiyorsunuz ama diğer yandan da koca haftasonu,yapılan bütün çalışmaların boşa gidebilecek olması inanılmaz bir gerginlik yaratıyor,neyseki bu yarışta doğru mücadelelere girişip 1-2 sonucunu almayı başaran mclaren oldu..

  23. acaip sinierlendim.takım patronu suçlu şu pilotum yada suçlu bu pilotum diye açıklama yapmaz utanmaz arlanmaz takım patronu tuuuuu ki ne tuuuuuuuuuuuuuuuuuu

  24. tuu bide takım patronu marko olacak hem suçlunun yanında hem güçlü.yazık hiç olmazsa açıklama yapma suçlu şu yada bu diye hırt.

  25. Kadir YILMAZ avatarı

    baba gözlerimde körleşmiş, videoya bakın Vet bariz yaklaşmış, sağına bakış atıyor, Web seçimini yapıp sağa yöneliyor Vet sola dalıyor, dikkat (sanırım 17. sn) Web bi ufak sol yapıyor. Vet zaten sola dönülecek bir virajda en solda (insaf), o kişinin Web in olması (kasaptır yaklaşma geç dön) muameleyi değiştiremez, yürüyün gidin ideal çizgiye doğru. Eğer gözlerim hala körse Ham ve But ı da izleyin (sanırım 49. sn) But ufak bir sağ yapıyor ve Ham öne bile geçmemiş. Düz devam edicem diye tuttursa ne olurdu?
    Ben canlı izledim, Vet in performansı Web den iyiydi, dedim ya gözlerim bozuk…

  26. Oldu kenara çekip yol vereydii adama bak ya geçilmesin kardeşim webber geçildimi ilk yarı hamiye hemde daha ağır depolarla bence vettelin daha pişmesi gerek 2008 monzadan sonra çok abartıldı gibi vettell ben geriden gelipde yer kazandığını bilmiyorum vettelin

  27. JordanGP HHF avatarı

    Bariz şekilde Weber in suçu bu arkadailar.. 12. viraja girmenin bir çizgisi var. varsayalım Vettel sağa geçmedi ve weberde aynı pozisyonu korudu. her ikiside o virajı dönemez ve yol dışına çıkarlardı.. Vettel in kamerasından görüntüyü izlerseniz, Vettel geçtiğinde weberin aracının ön kanadının ucu bile kamerada görünmüyor. Weber geçilmeyi hazmedip ideal çizgiye dönmeliydi. zaten bence ideal çizgiye dönseydi 12. virajın ardından daha iyi bir ivme kazanacağından vetteli yine geçecekti çünkü vettel çok içte kalmıştı. sonuçta bunlar olur daha kötüleride oldu Prost – Senna, ya da Villeneuve – Schumacher ikililerini biraz araştırırsanız ne demek istediğimi anlarsınız.

    saygılar

  28. "ok" anlayışın nasıl onu bilmiyorum ama benim anladığım şekildeki ok gibi gitmiş olsa zaten kaza olmayacaktı.
    webber'in ve vettel'in araç içi görüntülerine bakınca kimin ok gibi gittiği açık.

  29. airmclaren Kimi avatarı
    airmclaren Kimi

    aarkadaşlar göz var nizam war diyosunuz bende ikiside hatalı diyorum vettel geçmek için atak yaptı yanına geldi önüne geçti ama erken bir şekilde arabayı ssağa kırdııı bıraz daha devam etmelıydı
    webber zaten bu konularda çok agresif nedense konu takım ve takım arkdasınsa ve önüne geçmişse yol vereceksin agresif olmaın gereği yok hem orda açıklamayı yapmışlar webber tasarruf modundaymıs ve vettel bunu daha önceden yapmıs 2009 brezilyada kiminin önüne kırmıstı 2010 avustralya sanırım hamilton biçti hadi vettel daha çaylak 22 yaşında diyelim,sen 32 ysında 10 yıldan beri bu sporun içinde br pilotsun daha tecrübelisin….

  30. tuu marko sırf piyasa için yapıyorsun vettelin piyasası düşemesin diye göz var nizam var yuh sana marko.webber haklı

  31. Nasıl güç bu böyle vetel ok gibi yanından geçip gidecek,tabi weber efendinin kasaplığı tutmasaydı.

  32. zaten size göre bu olay tam ters olsaydı yine webber suç olacaktı.
    bana göre bu sezon webber vettel den açık ara daha güçlü buda takımın ve vettel'in tüm hesaplarını bozuyor sonraki yarışlarda webber'i yavaşlatmazlarsa vettel'i çok kolay bir şekilde geride bırakır.

  33. hadi lan sen kimsin göz var nizam var hırt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir