Williams, Honda Motoruna Mı Geçiyor?

yazar:

kategori:

Williams’ın 2017 yılında Honda motoruna geçebileceği yönündeki iddialar yeniden başladı.

Mercedes motoru turbo motorlar döneminin en hızlı motoru olmasına rağmen Mercedes motoru ile galibiyet alan tek takım Mercedes fabrika takımı.

McLaren, Mercedes ile şampiyonluğa ulaşamayacağını düşünüp Alman takım ile yollarını ayırıp Honda motoruna geçmişti.

Honda motoru beklentilerin altında kalsa da Yasuke Hasegawa gelişim olduğu konusunda ısrarcı.

Hasegawa “Dayanıklılık oldukça iyiydi ve her iki sürücümüzde araçtan mutlu oldu. Güç ünitesi henüz çok güçlü değil. Performansını geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

Hasegawa ayrıca “Şuanda herhangi bir müşteri motoru veremeyiz” dedi.

Buna karşılık Williams’ın Honda’ya geçmeyi düşündüğü iddia ediliyor.

Ancak bu iddialar Toto Wolff tarafından yalanlandı.

Wolff “Hayır. 2020 yılına kadar Mercedes ile sözleşmeleri var” dedi.


Yorumlar

“Williams, Honda Motoruna Mı Geçiyor?” için 28 yanıt

  1. Daha 10 gün önce Ron Dennis’in 2017 ve sonrası dönem için teklifinin diğer takımlar tarafından veto edilmemesi ve Totto Wolf’un Williams’da ki hisselerini geri alması haberleri üzerine ortaya atılmış “romantik F1 hayranları” için güzel haber.

  2. bmw olsa keşke

  3. Kendileri bilir.Red Bull bu motoru havada kapmaya hazır bekliyor köşede.

    1. Siz Redbull’a motor vermemek için F1’e takım sokarsınız be 😀 Sonrada yerimizi dolu der korkmuyoruza bağlarsınız 😀

      1. Korku yararlı bir şeydir.Cesaretin fazlası aptallıktan gelir.Ferrari bu yılda rakip olamazsa Red Bull’a motor vermekten başka çare yok gibi görünüyor.Rakip olmayınca kazanmakta bir yere kadar.

        1. Redbull’a motor verseniz bile sizin kullandığınızın aynısını vereceğinizi sanmıyorum. Ayrıca Redbull şuan farklı alternatiflere bakıyor. Yani Mercedes’ten motor alması pek olası gözükmüyor. Zaten Redbull, Mercedes’ten motor alacak olsa aynı motoru ister sizde vermeyeceğinizden ötürü Redbull-Mercedes ismi anca Mercedes takım olarak çekilirse bu sporda olur diye düşünüyorum.

  4. BMW Mercedes bu kadar güçlüyken gelmez. Toyota’da WRC ve WEC serilerine odaklanıyor. Tekrar dönmek gibi büyük bir hata yapacaklarını sanmam. Williams’ın yeni bir motor üreticisini bu şartlarda spora çekmesi zor.

  5. Williams kafaya 3. olmayı koymuş resmen. Mclaren gibi kendi motor üreticilerini F1’e getirip fabrika takımı olacaklar, yoksa çıkarı yok bu işin.

  6. Şafak Soysal avatarı
    Şafak Soysal

    Bir Beşiktaş taraftarı olarak söylüyorum;

    Williams, Formula 1’in Beşiktaşı’dır. Durumu daha iyi nasıl anlatırdım bilemiyorum.

    Bu takım kazanma arzusunu kaybetmiş. 2013 faciasından sonra 2014 Avustralya GP’de kalmış Pollyannacılık oynuyorlar. Symonds’ın girişini eleştirdiği Haas geldi ve bir pilotlarını geçti. Kırmızı bayrak etkisi var tabii o ayrı ama bu bir uyanma çağrısıdır Williams’a.

    Çok ufak değişiklikler yaparak 2 senedir korkak tutum izliyorlar. Hedef kazanmak veya şampiyonluk değil. Biz 3. kalalım, diplerden uzak duralım yeter kafasındalar.

    Eskiden beri izlediğim için bu sporu Williams’ı yarış kazanırken görmek isterim tekrar; hatta belli mi olur, şampiyonluk bile görebilirler belki. Ancak bunun için McLaren yolunu seçmeleri lazım. Toyota, BMW veya bir başka devi spora çekmeleri lazım. Hatta İngiliz bunlar, ne bileyim MG, Vauxhall da olur 🙂

    1. Şafak Soysal avatarı
      Şafak Soysal

      Bu arada Beşiktaş’ın bu senesini kastetmiyorum, şerefli 3. etiketinin yapıştırıldığı yıllara ithafen dedim 😀

    2. Williams kazanmak istiyorsa:

      1. Honda takım olarak olduğu dönemde kaza bela bir galibiyet kazandı, takımlarda 2. oldu. Yaptığı şasi sonradan da olsa şampiyon oldu.

        Toyota o kadar harcamalara rağmen bunu da yapamadı 🙂 Zor ne yazık ki

        1. Williams’ı kurtarsa kurtarsa BMW kurtarır. BMW Williams birlikteliğinde baya seviyordum takımı.

          1. Mercedes’in Mclaren’i satın almak istemesi gibi Bmw’de Williams’ı almak istemişti.Anlaşamayınca Sauberi alıp kendi takımları ile girmişlerdi.Mercedes örneği dururken diğer almanların sadece motor
            üreticisi olarak katılacaklarını sanmıyorum.

        2. Aslında o şasiyi Honda yapmadı. Şu andaki Mersedes fabrikası ve çalışanları yaptı. Başlarında Brawn varmıydı hatırlamıyorum. 2004 yılındaki BAR Honda’da çok iyi bir otomobildi. O zaman da David Richards isimli herifin Prodrive adlı kuruluşu otomobilde etkiliydi. Prodrive de yarış otomobillleri üreten bu konuda fabrikalara teknik destek veren bi firma. Mesela Subar WRC takımının ismi Prodrive Subaru idi. Aslında Honda o zaman da motor tedarikçisiydi. Ama fabrikanın da sahibiydi. Bu otomobili üretenin Honda olduğu anlamına gelmez. Honda şu anda Civic Hb ile WTCC’de yarışıyor. Otomobili hazırlamak için italyan bir şirketle ortak. Motorsporları üstüne çalışarak bu işte uzmanlaşmış kişiler kadar otomobil yapmayı yol otomobilleri yapan mühendisler doğal olarak beceremezler. Civic HB WTCC aracı şekil olarak ne kadar benzese de ve hatta motor güçleri bile yakın olsa bile yoldaki TypeR’dan çok çok farklı.
          Yanlış hatırlamıyorsam Toyota kendi F1 takımını kendi fabrikasını kurarak oluşturmuştu. Parayı basarak pek çok kişiyi de işe aldı. Ama işi paraya yaptırmaya kalkmaları işe yaramadı. Sonuçta Toyota’da bu işle ilgilenen mühendisleri toplayarak otomobil ürettiyse bile Honda’nın Bar takımına göre daha çok Toyota Sayılırdı. Çünkü kendi kurduğu fabrika sonuçta. Ve orada çalışacakları da kendisi işe aldı. Toyota’nın motor gücü iyiydi. Motoruda dayanıklıydı. Ama izleyici buna bakmıyor. Araç kazandı mı kazanmadı mı ? Evet kazanmadı. Ama motoru iyiydi. Ve gerçekten saf Toyota olan şey de oydu.

          1. Tamam da (temel argümanın önemli) öyle bakarsak çoğuna marka takımı diyemeyiz öyle deyince şuan mersonun şasi tarafına da merso denmez o zaman 🙂 Merso da çokları gibi takımı birşeyleri satın alarak, transferler ile takım oldu. Yoksa bunların sadece ne ürettiği biliniyor. Bunun dışında yarın dünyası dediğin gibi yürür. Millet Honda ne yarış aracı yapmış ama diye görür ama şasiyi asıl hazırlayanı ortaya döktüğünde tarihselliği, piyasayı bilmediğinden de çakılır o da kimmiş ya der.
            http://www.serhanacar.com/haber/208/toyota-da-pes-etti—2009-aral%C4%B1k
            Toyota ile ilgili doğru hatırlıyorsun ama bazı şeyleri yanlış. Evet Toyota 0 dan prototipi oluşturarak araç oluşturdu bunu da hali hazırda yarış araçları ürettiği almanyada ki tesisinde sağladı. Japonyada ki ARGE Lab’ını büyüttü, yarış motoru dökümhanesini geliştirdi 0 dan personel transferleri ile bu işe kendi başlarına giriştiler. Malesef ki ne şasi konusunda ne de motor iyi durumda hiç olamadılar Serhan’ın dediği gibi de gridde popüler görünmediler hiç sonradan öğrendik ki meğer gerisinde kaldıklara göre bile çok para harcamışlar. Toyota şasisi hiç ideal duruma gelemedi motor konusunda iyileştiler ama çok geç kaldılar onlar yakın güce ulaştıklarında zaten downsize oldu geçmişi karıştırdığında göreceksin ki Toyota motor konusunda her kopardığı yaygara Dyno üzerinde asfaltta değil hatta kendileri açısından rekor kırmaya kalktıklarında patlattılar 🙂
            Honda dediğin gibi daha ileriye oynayabildi şasi üreticisi de asli Honda ekibi değil malum zaten o çapta da bir bünyesinde ekip çalıştırmadı diğer üreticilerin takım sahibi olması gibidir. Başarısı da dediğin gibi BAR tarafında saklı ancak onlar motor konusunda Toyota’dan genel olarak daha gerideydiler Honda hiç “en” leri yapamadı düşün Cosworth gibi bütçe kıyası yapılmayacak bir üreticinin dahi V10 ‘larda birçok en leri vardır. Bar Honda’nın handikapı motor gücü zayıflığı ve yakıt verimsizliğiydi. Zaten Honda tekrar girerken de 80’leri anıp duranlara hep söyledik son var oluşunda neydi ki ne bekliyorsunuz 🙂 V10’lar döneminde BMW ve Cosworth en ilerileri sonra diğerleri V8’lerde ise durum tamamen değişti Mercedes V8’leri devraldı V10’larda iyi olan Renault çok geriledi Coswt. zaten silindi gitti denilebilir. Aynı gerilemeyi bir dönem dondurma kararları dolayısıyla teknik dokumanlara bakınca (enjeksiyon yapısı) BMW tarafında da gördüm misal. Toyota’nın asıl daha iyi olduğu V8’leridir. Zaten diğer yarış sınıflarında da V8 ve V6 çok iyi motorları hep oldu hep anmışızdır. Erken çalışma nedeniyle Brawn’ın eline kalan şasi gibi ayrıldığında sahip olduğu şasinin de aslında kötü olmadığını sonradan öğrendik yanlış zamanda ayrılmış oldular. Birilerine teknoloji sattılar şasiyi sonradan da lastikçi kullandı durdu. Tesisleri de büyük yatırımla geliştirmişlerdi Almanyada ki tesisleri çok takım kullandı hatta halen parasıyla hizmet veriyorlar.
            Mercedes’in ilk hali neydi şimdi ki ne kolay olmuyor kimi buldularsa aldılar 500 milyon da harcadılar maya da tuttu hani tutmayabilirdi de misal V8’leri Cosworth de çok istiyordu ama tutturamadılar.

          2. Öyle düşününce günümüzdeki Red Bull Red Bull değil, Mercedes Mercedes değil, Renault Renault değil vs vs…

            Sadece Ferrari Ferrari, Sauber Sauber, McLaren McLaren… Geri kalanı hep başka takımlardan kurulan takımlar.

            Günümzdeki Mercedes, daha önceki Brawn, önceki Honda, önceki Bar, önceki Tyrell … asıl kökeni bu yani.

        3. 2004’deki BAR Honda Bridgestone’un Michellin’den bariz üstün oldğu zamanda yarışmış bir otomobil. Bana göre bu lastik farkı olmasa Ferrari ile çekişecek kadar iyi bir araçtı. Yanılmıyorsam Almanya GP’den Button 10 sıra ceza alıp yarışı ikinci bitirmişti. Alonso ile bi kaç tur sıkı kapışmışlardı. O yarış Button motor değiştirip ceza almamış olsa ilk zafer o gün gelecekti. Tabi dı dı larla olmuyor bu işler. Aracın ne kadar iyi olduğunu anlatmaya çalışıyorum sadece.

    3. furkan özgür avatarı
      furkan özgür

      dostum williams formula 1’in liverpool’udur.

  7. Mercedes ile 4. 5. Olmak varken Honda ile neden alt sıralarda takılsınlar ki? Williams kazanmak isteseydi Mercedes ile devam etmezdi 2014 ve 2015’te zaten. Ayrıca kazanmak için Honda motoru da yetmez. McLaren, Honda’nın fabrika takımı neredeyse ve Honda en iyi olsa bile Williams yine kazanamaz. Yerlerinden gayet memnunlar.

  8. Cosworth Renault Mercedes istikrar yok onun içinde hiç bir başarı yok. Hiç derece yok podyum yok olsa bile akıllarda bile kalmamış Williams bitmiş.

  9. 14Sulonso [MP4-31H] avatarı
    14Sulonso [MP4-31H]

    Williams’in isi zor 🙂

  10. Jeton yeni düştü sanırım. Mercedes motoruyla 3.lükten öteye gidemeyeceklerini anladılar ve şimdi o 3.lükte gitti. McLaren, Honda’nın cefasını çekerken Williams puanları topladı şimdi de yüzsüzlük edip nasıl motor isteyebiliyorlar ? Bu spora başka bir üretici getirmedikleri sürece Willams toparlanamaz. BMW, Toyota ya da Cosworth ile anlaşmaları lazım. Cosworth’da bu hibritlerin altından kalkamaz gibi geliyor.

  11. Williamsdan bir cacık olmaz.Vizyonu yok bir kere takımın.Mclaren gibi vizyonu olan bir takım değil.Diğer takımlar motor farkını kapattıkça Williams geriliyor.Motorun avantajını kaybediyorlar.Gelecek sene berbat durumda olacaklar.

    1. Çok doğru kesinlikle öyle.

    2. Williams aşırı tutucu bir takım. Montoya’yı aldıkları zamanlar ve BMW motorları varken otomobile bişey katmadan piste çıkıp yarışıyorlardı. Şimdi de aynısını yapıyorlar. Turbo dönemine geçerken tasarladıkları araç aynen devam ediyor. Başa yarışan takımlar çuvallayınca biraz yukarda yer aldılar. Ama onlar düzeldikçe gerilediler. Sezon ilerledikçe daha da geriye düşerler. Williams geliştirici değil. Sadece üretici.

      1. BMW zamanında adam gibi çalışıp iyi bir araç üretseler BMW zaferin tadına baksa belki hala F1’deydi.

        1. Bmw Williams ile on galibiyet on yedi pole elde etti.Takımı satın almak istediler.Williams kabul etmedi.Onlarda Sauber’i aldılar.Topladıkları nalları koyacak yer bulamayınca tıpkı Honda ve Toyota gibi kaçtılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir