Pilotlar Birliğinden “Hastalıklı” Formula 1 Yönetiminin Değişmesi Yönünde Çağrı Geldi!

Formula 1 Pilotlar Birliği, Formula 1’deki hastalıklı kural belirleyici süreçte artık değişiklik yapılması çağrısında bulundu.

Son dönemde Formula 1’de kuralları belirleme olayı oldukça zorlaştı. Kuralları belirlerken F1 Strateji Grubu ve F1 Komisyonu ön planda yer alıyorlar ve anlaşılan kurallar Dünya Motor Sporları Konseyi’nin onayına sunuluyor.

Ancak takımların çok fazla söz sahibi olmasının ardından kuralları belirleme olayı da oldukça zorlaştı. Örnek vermek gerekirse uzun zamandır konuşulan 2017 kuralları, gelecek sezonun başlamasına artık bir seneden daha az zaman kalmasına rağmen bir türlü belirlenemedi.

Sezonun ilk yarışı Avustralya için bir anda getirilen eleme tarzı sıralama sisteminin fiyasko çıkmasının ardından bir anda dönülme çalışmalarının başlaması da yönetimdeki boşluğu gösterdiği düşünülüyor.

GPDA’nın Konuyla İlgili Mektubu:

Sayın Formula 1 hissedarlar, takipçiler ve taraftarlar,

Grand Prix pilotları şu konuyla ilgili pozisyonunu belirtmek istiyor: Biz sporumuzu seviyoruz! Çocukluğumuzdan beri dünyanın en hızlı arabalarıyla, en üst düzey takımlarla, en iyi pistlerde, en hızlı pilotlara karşı yarışmanın hayalini kurduk. Rekabet arıyoruz ve F1’i neredeyse koşulsuz seviyoruz. Taraftarlarımızla birlikte F1’e en saf ilgi duyan insanlar muhtemelen bizleriz.

Formula 1 şu anda zor bir küresel ekonomik dünyadan geçiyor. Taraftar ve tüketici davranışlarında hızlı değişiklik oluyor ve TV yayınlarında da belirgin bir değişiklik var. Bu yüzden sporun liderleri akıllıca ve düşünülmüş düzenlemeler yapmak zorunda.

Son dönemde hem sportif hem de teknik açıdan yapılan bazı kural değişikliklerinin yıkıcı olduğunu, sporun karşılaştığı büyük sorunları çözmediğini ve gelecekteki başarıları tehlikeye soktuğunu düşünüyoruz. Sporun liderleri arasında -sporun sahiplerinin, temsilcilerinin, yönetim kurulunun, takımların ve diğer hissedarların- her birey davranışlarının en iyi niyetlerle  olduğunu biliyoruz.

Bu yüzden pilotlar, spordaki kural koyma mekanizmasının eskide kalmış ve hastalıklı olduğu, gelişme kaydedilmesini engellediği sonucuna vardık. Hatta bazen her şey tam tersi oluyor. Bu spor için olumsuz yansımalara sebep oluyor; gelecek nesil taraftarların spora girmesini engelliyor ve küresel anlamda daha da büyümenin önünü kapatıyor.

Sporun sahiplerinin ve hissedarlarının Formula 1 yönetimini yeniden yapılandırması gerektiği konusunda uyarmak istiyoruz. F1’in gelecek yönü ve kararları, ister uzun ister kısa vadeli olsun, ister sportif, ister teknik ister ticari olsun açık bir uzmanlık planı lazım. Bu planda Formula 1’in prensipleri ve öz değerleri yer almalı.

F1’in spor olarak kalmasını sağlamalıyız. En iyi pilotlar, olağan üstü makinelerde en iyi pistlerde yakın mücadele etmeliler. F1 en iyi takımların, pilotların ve pistlerin, en iyi partnerler ve tedarikçilerle mücadele ettiği elit bir yer olmalı.

Formula 1 şüphesiz motor sporlarının zirvesi olarak yerini kazandı ve tüm dünyada en çok izlenen sporlardan birisi. Biz pilotlar olarak birleşmiş durumdayız. Spora olması gerektiği gibi ilerlemesi, daha uzun yıllar ve gelecek seneler için uygun bir spor olması yönünde destek vermeye hazırız.

Bu açık mektubun hepimizin iyiliği için olduğu, saygısız bir saldırı olarak görülmemesi gerektiğini anlamanız önemli. İlginiz ve düşüncelerimizi açık bir şekilde yazıya dökmemizi sağlayan özgür düşünme ortamını sağladığınız için teşekkürler.

En iyi dileklerimizle, tüm Grand Prix sürücüleri adına Jenson Button, Sebastian Vettel, Alex Wurz.

 


Yorumlar

“Pilotlar Birliğinden “Hastalıklı” Formula 1 Yönetiminin Değişmesi Yönünde Çağrı Geldi!” için 11 yanıt

  1. saidertuğrul avatarı
    saidertuğrul

    Anlaşılan Bu sene Ferrari – Mercedes Kapışması yerine Pilotlar ve Formula 1 Yönetimi arasında ki Demeç ve Konuşmalar Kapışması olacak… 🙂

  2. En basitinden,
    Sizler Kimi Raikkonen, bunları neden azarlıyor ya da küfürler ediyor sanıyorsunuz ki?

  3. Demiştim yol, süreç isyandır. Seyircilerin adı üstünde seyirci kalıp isyan etmeyecekleri açık 🙂
    Yaparsa bu işi pilotlar yapar….
    Tabi umuda yönelik felan da değil 🙂

  4. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Helal olsun. Bir kural koyuyorlar bir bozuyorlar. Önce resmi onaylandı ardından oy birliğine varılamadı. Şimdi 2017 kuralları da belirsiz. Tabi fia ve Bay E kuralları yine birine önceden mi üfürecek, uyuyan devler mi uyandırılacak yoksa sürekli ağlayan ve 3 haftada bir aynı tehditi savuran takım mı kayrılacak belirsiz. Herkes bir koldan saldırıyor

  5. SheriffBaris avatarı

    Konu dışı ancak tahmin oyunları ile kim ilgileniyor acaba arkadaşlar?

  6. İsyan ulan !!!

  7. F1’in spor olarak kalmasını sağlamalıyız. En iyi pilotlar, olağan üstü makinelerde en iyi pistlerde yakın mücadele etmeliler. F1 en iyi takımların, pilotların ve pistlerin, en iyi partnerler ve tedarikçilerle mücadele ettiği elit bir yer olmalı.

    Hep yazdım spor olmaktan çıktı artık ticaret ortamına dönüştü diye. F1’e spor olarak bakan takım artık çok az. Daha çok ticari bir pazar olarak görüyorlar. Buda F1’i gitgide bitiriyor.

    Bir kaç gün önce Senna’nın doğum gününde paylaşılan videoda yazmıştım “O zamanlar daha bi özel duruyor şimdi ise daha çok sıradan bir organizasyon gibi oldu.” diye.

    Bir kaç hafta önce de sözü geçen pilotların toplanıp spor için bir şeyler yapabilir yazmıştım. Yapmaya başlamışlar gibi duruyor ama ne kadar yararlı olacak görücez.

  8. Destekliyorum sizi oppalar.

  9. The battle has began.

    1. Salak o begun olacak.

      Bence F1 yönetimi hiç kaale almaz bunu, boşuna sevinmeyelim. Tıpkı bizdeki parlementer sistem gibi. 60-70 yaşında adamlar karar alıyor hep. Genç kuşaklar arasında uçurum inkar edilemez. Her organizasyon bu tehlike altında.

      1. Yerli Ispanağın abisi Göçmen pırasa avatarı
        Yerli Ispanağın abisi Göçmen pırasa

        Güzel aynen böyle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir