2015 Formula 1 Sezonu Kazançları Ortaya Çıktı

2016 Formula 1 sezonunda Formula 1 takımlarının bir önceki seneye göre FOM’dan alacakları miktarlar ortaya çıktı.

Formula 1 Yönetimi; yarış ücretleri, yayın hakları, pist reklamları ve misafir etme gibi kalemlerle gelir elde ediyor.

2015 Formula 1 sezonunda toplam 965 milyon dolar 10 takıma dağıtılacak. Nisan ayında başlayacak ödemeler 9 ay boyunca takımlara ödenecek.

Autosport sitesi Bahreyn’de takımların alacakları ödemelerin listesine ulaştı. Bu listede ödemeler arasındaki dengesiz dağılım görünüyor.

1.sütun ödemeleri takımların son 3 senedeki pozisyonlarına göre yapılırken 2. sütundaki ödemeler 2015 performansına göre yapılacak. 1. sütundaki ödemelerin herkese eşit bir şekilde 33.5 milyon dolar şeklinde olması bekleniyor.

2.sütunda ise 1’den 10’a doğru kademeli bir şekilde ödeme yapılıyor. 1. olan fonun % 19’unu alırken 6. olan % 10’unu, 10. olan ise % 4’ünü alıyor.

Markalar şampiyonasına göre 4 takıma -Ferrari, Mercedes, Red Bull, McLaren – özel ödeme yapılıyor.

Bunun yanında Ferrari’ye uzun yıllardır Formula 1’de olması nedeniyle özel bir ödeme yapılıyor. Benzer şekilde özel ödemeleri Williams ve Red Bull’un da aldığı söyleniyor.

Red Bull’un 2020’ye kadar olan Concorde anlaşmasını imzalayan ilk isim olması nedeniyle senelik ödeme aldığı; Mercedes’in de art arda 2 şampiyonluğu sayesinde yıllık olarak bonus ödeme alacağı belirtiliyor.

f1-kazanç

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ferrari’nin bu sene yaklaşık 192 milyon dolar alması bekleniyor. Bu tüm takımlara dağıtılan paranın yaklaşık % 20’sini oluşturuyor. Bu kazancın 87 milyon doları performansıyla gelirken kalan 105 Milyon doları özel statüsü ve bonuslarıyla geliyor.

Geçen sene 19 yarışın 16’sını kazanan, 13’ünde duble yaparak şampiyon olan Mercedes ise 171 milyon dolarla 2. en çok kazanan ekip olacak. Mercedes’in bonus ödemesi 74 milyon dolar civarı.

Bu sene en çok kazanacak 3. ekip Red Bull olacak. Red Bull seneyi 4. sırada tamamlasa da 144 milyon dolar alacak. Red Bull böylece, seneyi 3. sırada tamamlayan Williams’tan neredeyse 2 kat fazla kazanacak.

Geçen seneyi 9. sırada tamamlayan McLaren 82 milyon dolarla en çok kazanan 5. takım olurken geçen sene 5. olan Force India 67 milyon dolarla 6. en çok kazanan takım olacak.

Geçen sene takımlara 883 milyon dolar ödenmişti. Bu sene ise 965 milyon dolarla artış olduğu görülüyor.

FOM’un ise 2015’te 1.9 milyar dolar kazandığı tahmin ediliyor.

 


Yorumlar

“2015 Formula 1 Sezonu Kazançları Ortaya Çıktı” için 11 yanıt

  1. yagmurdenizsolmaz avatarı
    yagmurdenizsolmaz

    “FOM’un ise 2015’te 1.9 milyar dolar kazandığı tahmin ediliyor.” Bu cümleden ne anlamak gerekiyor. Takımlara ödeme yaptıktan sonra kalan para mı? Yoksa bütün kazanç bu kadar mı?

    1. Net gelirdir yüksek ihtimal.

      1. bütün kazançfomyada fiakazancının yarısını dağıtmakzorunda.ancak dağıtımda adaletsizlik olduğu her zamanki gibi hep dedeğimiz gibi adil değil.en basiti her ne olursa olsun şampiyon olan takım diğerlerinden fazla kazanmalı adalet varsa böyle olmalı.ama bakınca bu tablo her zamanki gibi öyle demiyor.her zamanki gibi

        1. satır tuşumda bir sıkıntı var.boşlukları veremeyebiliyorum zaman zaman.pc yide yenilemem gerek ama bakacaz öncelik sıralarına göre (taksit taksit hissettirmeden gitsin) sırası gelince olur 🙂

  2. Burada hakkaniyetli bir dağılım yapmak imkansız. Hakkaniyetli bir dağılımı belirleyecek bir sistem yok maalesef. Ödemeler marka değerine göre yapılıyor. Örneğin şampiyonadan Ferrari çıkmış olsa şampiyonanın izlenme oranları oldukça düşer ve bundan diğer takımlar da zarar görür. En fazla sempati beslenen takımın Ferrari olduğu düşünülürse en fazla payı alması haksızlık sayılmaz. Bunu diğer takımlara da yayabiliriz. Örneğin Williams şampiyonadan ayrılsa Ferrari kadar bir etki yapmaz ama bir Manor’un çıkışından fazla bir etkisi olur. Buna göre de bir ödeme alır. Bu sistemi, FOM’a göre çok basit kalsa da, ülkemizdeki futbol yayın gelirleri havuz sistemine benzetebiliriz. Üç büyükler şampiyon olmasa da, ligi son sıralarda bitirseler de diğer 15 takımdan fazla yayın geliri alırlar. Çünkü üç büyüklerin taraftar sayıları oldukça fazladır ve buna göre yayın izlenme arzı oluştururlar. Bu arada bu dağıtımı yapan musluğun başındaki kişinin kazancı da (tabii ki Ecclestone) ayrı bir başarı öyküsü

    Şu anki sistem sanırım 2009’da kuruldu. Ecclestone’nun takımlar yönetimde bu kadar söz sahibi olmasını eleştirmesine neden olan antlaşma. Daha fazla bilgi: https://en.wikipedia.org/wiki/FIA%E2%80%93FOTA_dispute

    Ayrıca şu anki sistemin nasıl doğduğu ve ilk concorde antlaşmasının ne şartlar altında imzalandığı hakkında bilgi: https://en.wikipedia.org/wiki/FISA%E2%80%93FOCA_war

  3. Batuhan #JB17 avatarı
    Batuhan #JB17

    McLaren geçen sezondaki berbat performansına rağmen neredeyse kazandığı paranın bir o kadarını da bonus olarak almış, ortada ciddi bir çifte standart var. Ayrıca Ferrari’ye verilen 70 milyonluk bonusun da fazla olduğunu düşünüyorum.

    1. O takımları sen Manor’la Sauber’le mi kıyaslıyorsun ? son sıralarda da olsalar paralarını alacaklar. Mazileri var bir kere.

      1. Batuhan #JB17 avatarı
        Batuhan #JB17

        Sauber yeni yetme mi? Ben F1’i bildim bileli spordalar, o zaman mazisi olduğu için onlara da bonus versinler. Lamı cimi yok işte McLaren’in geçen sezon kaybettiği sponsorların parasını FOM karşılıyor.

    2. Bro 1950’den beri kesintisiz yarışan tek takımız. 70m hakkımız, söke söke aluruk.

      1. Sacma yinede koklu takimlara fazladan odeme yapacaksak ne biliyim 50 sene lik takimlar 25 senelik 10 senelik 5 senelik falan diye gruplasinlar oyle odeme yapsinlar sadece bir takima boyle bir odeme yapmak digerlerinin hakkini yemek oluyor yada en azindan o 70M yi her takima esit dagitsinlar herkesin ekstra +7M si olur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir