Honda Maksimum Hıza Odaklanacak

yazar:

kategori:

McLaren’in motor tedarikçisi Honda, 2016 Formula 1 sezonuna daha iyi başlangıç yapmasının ardından artık maksimum hızı geliştirmeye odaklanacak.

Geçen sene Formula 1’e dönen Honda, tüm sene boyunca dayanıklılık ve performans sıkıntısı yaşamıştı. Bu sene dayanıklılık sorunlarını büyük ölçüde aşan ve performans konusuna gelişme kaydeden Honda, hala rakiplerinin gerisinde gibi görünüyor.

Honda’nın yeni patronu Yusuke Hasegawa “İçten yanmalı motor açısından hedefimizden çok uzakta değiliz ancak açıkçası maksimum hızımız yeteri kadar iyi değil.”

“Bu alanda gelişme kaydetmemiz çok önemli, özellikle güçlü araçları geçmek çok kolay olmadığı için…”

“Saygısızlık etmek istemiyorum ancak Sauber’i ya da Haas’ı bile geçmekte zorlanıyorlar.”

“Bu maksimum hızdan kaynaklanıyor. Bu yüzden açık bir şekilde daha fazlasına ihtiyacımız var.” dedi.

Hasegawa, 2016 güç ünitesinin geçen sene sonundaki güç ünitelerinden daha az güç ürettiği görüşlerini kabul etmedi ancak McLaren’in daha iyi ayar yapabilmesi için güç ünitesinin daha iyi dengelendiğini söyledi.

Hasegawa “Sadece maksimum güç sunmanın mantıklı olmayacağını düşündük. Dayanıklılık ve güç arasında iyi bir denge bulmamız lazım.”

“3 turluk motor üretmek istemiyorum. Denge noktasını bulmak çok önemli ve zor bir görev. Sadece maksimum gücü açmak zor bir şey değil.”

“Çok fazla güç saklamıyoruz. Neredeyse maksimum güce yakınız.”

“Ekstra güç sağlamak için daha fazla zorlayacağız; Şu ana kadar geçen sene ile denk durumdayız.” dedi.

 


Yorumlar

“Honda Maksimum Hıza Odaklanacak” için 18 yanıt

  1. Şu videoyu izledikten sonra geçen sene ile aradaki farkı daha iyi anlarız diye düşünüyorum.Öncelikle startta Haas Williamslar gibi Mclaren’in yanında uçup gidiyor.Keza Toro Rosso’larda fena değil ama düzlükte Toro Rosso’lardan ve Sauber’den daha iyi olduğu görünüyor,bu da büyük bir artı.Ki Hasegawa Maksimum hıza odaklanacaklarını söylüyor.Bu sorunu da hallederlerse Haas’la 5.veya 6.lık mücadelesi verebilirler. Yüksek hızlı virajlarda aracın Aerosu hala sanki geçen seneki gibi..Önce Button kontra yapıyor hemen ardından aynı yerde aynı hızda Vandoorne.Tutuş zor,bu da büyük bir dezavantaj ve sinir bozucu olsa gerek pilotlar için.Aslında Vandoorne değil de Button’ın kokpit görüntüsü olsaydı daha güzel ve anlaşılabilir olurdu. Vandoorne doğal olarak ilk yarışından dolayı heyecanlı ve yarış çizgilerini ve frenlemeleri kaçırabiliyor.Neyse,

    Buyrun,Bahreyn’de Vandoorn’un startı ve ilk 2 turu:

    https://www.youtube.com/watch?v=tuPyJGhwlLM&nohtml5=False

  2. Schumacherrari avatarı
    Schumacherrari

    honda bu kadar kötü motor yapmasaydı alonso yarışacağımdan emin değilim demezdi. adam da biliyor aracın yavaş olduğunu yarışmak istemiyor.mclaren böyle devam ederse alonso emekli olacak gibi görünüyor zira ne alonsonun ne de buttonun umudu var.takımı motive etmek için sürekli demeç veriyorlar yani gaz veriyorlar da diyebiliriz ama nafile.honda hayat onda ama umutsuz bir vaka 😀

  3. İçeriğe bakınca burada max ivmelenme bandı kastedilmiş olabilir yada arkadaşın dediği gibi peak power… top speed üzerine düşülen bir konu değil Honda dan biri de bunun üzerine bu kadar kelime etmez basının eksik algısı var gibi geliyor bana.
    F1’in tüm niteliğe ivmelenme kaabiliyeti üzerine gücünün (hp) manası da bu kendi iç motor üretim dinamikleriyle (açılar, stroke, çaplar, mesafeler, alaşımlar) devasa hp’ler olmadan da muhteşem bir hp/rpm bandı oluşturur. Güç kıstık demekten de etkilenen şey aslında max speed değil rakiplere oranla thermal, yağlama, titreşim vs geride kalmaktan HP’i düşürmek yani hava-likit akışıyla çok daha verimsiz devir bantlarına mahkum olmakta işte bu belirli aralıklarda özellikle çok kötü ivmelenme sonuçları doğurabiliyor. Hatta ecu remap ile biraz altı kurtarayım derken 280-300 gibi üzeri hızların ivmelenme süresi daha da kötüleşebiliyor. Bu tabi max speed demek manasına da gelir ama doğru orantılı değil bizler dışardan setup’ı bilemeyiz (max’lar da aero da çok ilgili bu sektörde. Bütün hayatı gearbox o ayrı) rakiplere oranla üreticinin iyi hızlara ulaşabildiğini görürsünüz ama atıyoruz altlarda ki daha fazla ivmelenme geriliğinde viraj çıkışı ve sonra ki düzlüklerin ilk bölümünde yavaş kaldıklarından lap time çok geride kalır. Biraz karışık oldu tabi ama bahsi yapılması gereken daha çok durum var.

    1. Yerli Ispanağın abisi Göçmen pırasa avatarı
      Yerli Ispanağın abisi Göçmen pırasa

      Hocam senin meslek ne?

  4. maksimum güce yakınız derken peak power’ı kasdetmiş sanırım.
    2014 Renault motorunun da peak power’ı iyi deniliyordu ancak gücün anlık olması süreklilik arzetmemesi birşey ifade etmiyor.
    Anladığım kadarıyla Honda da güç bandını uzatmaya çalışıyorArai’ye göre oldukça yere basan açıklamalar yapıyor

  5. Bence oldukça iyi bir açıklama. En azından gerçekci açıklamalar geliyor. Maksimum hız önemli ama her şey demek değil. Bakarsanız en yüksek hıza genelde Ferrari ya da Mercedes ulaşmıyor. Ama diğerlerine göre hala gerideyiz. Bence mercedes ve ferrari ile yarışabilecek bir motor yapacaklar. Baya ders çıkarılmış gözüküyor.

    1. Onlar maksimum hızda en iyi değiller çünkü ayarlarda daha fazla downforce gücüyle virajlarda hızlı olmayı tercih ediyorlar. Top speedi yüksek tercih edenler genelde virajlar için daha fazla downforce gücü bulamayıp düzlükte hızlanmayı tercih edenler oluyor.

  6. Haas’ın kim olduğunu hala anlamamışlar sanırım 🙂

    1. Umarım sen de bunu söyleyenin –>McLaren’in <– motor tedarikçisi olduğunun farkındasındır. 😀

      1. valla isterse Ferrari’nin olsun, Mercedes’in olsun. Performans göstermeyince hiç bir önemi kalmıyor hangi takımla olduğu. Gelecek sene kurallarda ciddi değişiklikler olmazsa şu aşamada McLaren’in seneye ilk 3 takım içerisinde yer alması imkansız görünüyor. Adamlar ERS’yi geliştiriyor, içten yanmalı motor geliştirilecek kalıyor. İçten yanmalı motoru geliştiriyorlar ERS kalıyor. İkisini geliştiriyorlar sürülebilirlik geliştirilmesi gerekiyor. Onu hallediyorlar bu sefer dayanıklılık gidiyor …

        Böyle gider bu 🙂

        1. Token sistemi kalkmıyormu 2017′ de?

          1. Bir tek Honda için kalkmayacak ya 🙂

    2. Bence bunlar iyi şeyler. Ama bugün için kötü. Merso’yu düşünelim. Tek turda çok iyi oldukları ama lastikleri yiyip bitirdikleri günlerden bu günlere geldiler. Problemler çözümleri de beraberinde getirir. Tabi çalışanlar için. Sorun sadece motor değil. Ama motor’da sorun. Geliştirmek için ise her tarafı kısıtlanmış bir alanda çalışıyorlar. Merso ise iyi olanı daha da iyi yapmaya çalışıyor. Henüz erken zamanlardayız. Ben testlerdeki durumun sezon ilerledikçe kendini göstermeye başlayacağını düşünüyorum. Aslında kalkışta yavaş kalmasa Rai Merso’ların işi yine zor olacaktı. Tabi dıdı’lar la da olmaz. Redbull’da iyi. Bu sene Ferrarden 3’den daha fazla galibiyet ve ayrıca 3. belki 4. bir takımdan daha galibiyet görebileceğimizi düşünüyorum.
      Yani sanki cevap da biraz kaydı gibi. Ama demek istediğim şu ki Ferrai Mclaren ve Renault daha çok şey öğrendi. Çünkü daha çok şey denemek daha çok düşünmek ve aramak zorunda kaldılar.

  7. Batuhan #JB17 avatarı
    Batuhan #JB17

    “Çok fazla güç saklamıyoruz. Neredeyse maksimum güce yakınız.”

    Bunu duyduktan sonra daha fazla söz söylemeye gerek var mı? Bu sezon McLaren taraftarına Q3 haram gibi duruyor.

  8. 14Sulonso [MP4-31H] avatarı
    14Sulonso [MP4-31H]

    Yasuke degil Yusuke 🙂

  9. Enriqopalazio avatarı
    Enriqopalazio

    bunlar geçen sene maksimum hızda topu ers’ye atmışlardı, şimdi içten yanmalı motora atıyorlar. bizi mi yiyolar anlamadım ki ben.

  10. Ferrari&Haas avatarı

    Sauberi bilemem ama Haasi gecmek zor olur honda icin. Hem şasi iyi sayilabilecek bir şasi motor da zaten son versiyon Ferrari motoru

  11. İspanya’da bu sorunlar düzelmiş olsun. Motor geçen seneye göre bariz daha iyi ama podyum ve galibiyet hedefleri için yeterli değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir