Şampiyonlar Neden Emekli Olmamalı?

yazar:

kategori:

Herkese merhaba.Yeni bir yazı ile tekrar birlikteyiz.

Son zamanlarda bazı yorumcular griddeki şampiyonlara kafayı takmış durumda. Artık eskisi kadar iyi olmadıklarını düşündüklerinden dolayı ya da başka nedenlerden dolayı onu bilemiyorum. Ben de bu yazımda bu şampiyonların neden bırakmaması gerektiğini yorumlamaya çalışacağım.

Formula 1 yeni kurallarıyla birlikte zaten sıkıcı bir hale bürünmüş durumda. Mercedes dominasyonu ve üstüne araçların seslerinin gitmesi. Hemen her yarışı kimin kazanacağını tahmin edebiliyorsunuz. Podyumu bile tahmin edebiliyorsunuz.

Peki bunların üstüne bir de Alonso, Button, Raikkonen gibi üst düzey şampiyonlar ve onların yanında Massa gibi yarım şampiyonluğu olan üst düzey bir pilotun da gridde olmadığını var sayalım.

Çekilmez bir hal alıyor değil mi?

Bir de bu pilotlar olmadan yarış içinde geçiş hamlelerini düşünelim. Her zaman birbirlerine karşı sert ama çok adil savaşıyorlar. Aralarında milimetreler bile kalsa sürüşlerinden en ufak bir taviz bile vermiyorlar.

Şimdi de yeni jenerasyon pilotları getirelim gözümüzün önüne. Aynısını onlar yapmaya kalksa muhtemelen sonucu kaza olur. Bunun birçok örneğini de zaten gördük. Onların henüz öğreneceği çok şey var. Bunları öğrenirken de şampiyonların pistte olması gerekiyor.

Bahreyn GP’de Alonso’nun yarışamamasının ardından yerine Vandoorne geçmişti. Apar topar uçağa binip Bahreyn’e ulaşan Vandoorne’un araç hakkında tek bildiği şey uçakta okuduğu telemetri verileriydi. Ancak antrenman günü ve yarış vakti geldiğinde Alonso hep yanındaydı ve ona destek oldu. Doğru ayarları bulması konusunda yardımcı oldu. Vandoorne da yarışa çıkıp takımına 1 puan kazandırdı. Formula 1 kariyerindeki ilk yarışında puan almış oldu.

Aynısını Button ya da Raikkonen’in yaşadığını düşünelim. Muhtemelen Alonso’nun yaptığını onlar da yapacaktı. Onlar emekli olmuş olsaydı tecrübesiz pilotlar kimi örnek alarak tecrübe kazanacaktı?

Ya da şu konudan bakabiliriz; Formula 1’de reklam önemlidir. Bu pilotlar emekli olsaydı takımlar kimi transfer edip de marka değerine değer katacaktı?

Her ne kadar yaşları ilerlese de onların gridde olması bile Formula 1’e, yayınlara, reklamlara katkısı çok fazla. Her ne kadar şampiyonluk mücadelesi veremiyor olsalar da, yarış kazanamıyor olsalar da, günü geldiğinde puan bile alamıyor olsalar da onlar çok değerli.

Bir tanesi çifte dünya şampiyonu, iki tanesi de bir kez dünya şampiyonu. Ama şampiyonluklarından fazlasını hak ettikleri kesin. Hele ki şu anda sonradan görme pilotların şampiyon olduğunda nasıl değiştiğini gördüğümüzde…

Yeni bir yazıda görüşmek dileğiyle. Okuyanlara teşekkür ederim.


Yorumlar

“Şampiyonlar Neden Emekli Olmamalı?” için 35 yanıt

  1. Evet her ne kadar biz F1 fanları için bazı pilotların bir kaç senesi kalması acı ama gerçek.önümüzdeki 5yıl,bu en iyi bir kaç pilotun son yılları demek.Bu acı gerçeği ben de kabullenmek istemiyorum.Muhtemelen ileride bir van doorne vs ric ya da verstappen kapışması izlemeyi istemeyenler kervanında olacağım tıpkı babamın ‘bugünkü Formula 1 formula1 değil’dediği gibi..İsterse 5yıl sonra yakıt ikmali gelsin,drs kalksın,v12ler gelsin ama bazı pilotlar olmadıktan sonra vız gelir. Bugün tribünlerde hala taraftarlar varsa o iğrenç seslere,iğrenç kurallara rağmen bunun nedeni griddeki bir kaç pilottur. İşte pilotlar olmadığında o tribünlerde Justin Bieber fanları dahi olmayacaktır.Bu da demektir F1 karanlık tünele çoktan girdi bile.Güzel ve duygusal bir yazı benim için. Ellerine sağlık..

    1. 14Sulonso [MP4-31H] avatarı
      14Sulonso [MP4-31H]

      Tesekkurler 🙂

  2. güzel yazı bizde böyle düşündüğümüzü bazen yazdık çizdik 2.3 sene daha devam etmelerini isterim birde şampiyonları bu hale getiren sistemin kendisi oldu paralı pilotlar vasat çıktı pilot sektörünü baltaladı ayrıca eski motorlar ile devam edilseydi şuan 3.5 takım ciddi manada şampiyonluk için yarışıyor olurdu f1 kendi ayağına sıkıyor 😀

  3. Formula 1’i son birkaç yıldır izlenebilir kılan bu pilotların gridde olmasını isteriz elbette ama eşyanın tabiatı diye de bir şey var. Sonsuza kadar yarışacak değiller.
    Yalnız yazıyı netten bir kontrol etseydiniz arkadaş bir yerlerden ‘esinlenmiş’ falan olmasın.

    1. 14Sulonso [MP4-31H] avatarı
      14Sulonso [MP4-31H]

      Aklınca laf mı soktun? 🙂 Buyur istediğin yere bak serbestsin.

      1. ”Aklınca” vs. biraz agresyon sezdim, gülücük de pek kamufle edememiş gibi.

        Burada esprisine yazdım da sonuçta oldu yani böyle bir şey, olmadı değil.

        Benim açımdan bir sorun yok, mesele sizin için -sen, site- sorun olmaması. Bu da çok önemli değil.

  4. şampiyonlar emekli olmalı.kendi istekleriyle günü geldiğinde kendileri emekli olmalı.onlara yakışan budur.bu şekilde bir emekliliğe kimse hayır demez.rai böyle emekli olursa ben tatmin olurum.ama burda yaş sınırı olarak 35 ten az olmamalı ki şampiyon bu sınırı geçebilir fakat 40 dememeli burda performansda önemli tabi.
    birde şampiyon olamadan performansı gayet iyi olan yarış kazanabilecek hatta şampiyon olabilecek pilotlarda f1 den geldi geçti.ilk aklıma gelen nick hiedfeld onun vedası en kötülerindendi (kendi isteğiyle f1 i bırakamamış oldu)
    prost un senna nın öldüğü sezondan sonra vedasıda kötülerdendi.yahut vefalılardandı.porfesör böylece bir çok şeyide kanıtlamış oldu.

    1. 14Sulonso [MP4-31H] avatarı
      14Sulonso [MP4-31H]

      Aynen öyle 40 yaşını bulmamalı ama 37-38 yaşına kadar da devam etmeliler. Raikkonen için bu sınır yakın görünüyor, daha sonra Button ve en son Alonso. 34 yaşında ve daha tam performans yarışacağı en az 3 sezon görüyorum. Tabii iyi bir araç olması şartıyla. Zaten bunu bulduktan sonra bırakacağını düşünmüyorum.

    2. hakkinen aslında 2001 de emkli olmazdı fakat mc laren in hali kötüydü oysa ferrari kadar iyi olsalardı hakkinen schumi ile mücadele etmek için emekli olmazdı.fakat her şerde bir hayır varmışki hakkinenin yerine rai geldi

  5. Eline sağlık. Emeklilik için belirli bir yaşı doldurmak şart koşulmuyor. Diğerleri kadar iyi olamadığın ortaya çıktığında piyasadaki değerin de düşüyor ve Manor’da yarışmak yerine emekli olmayı tercih ediyorsun.

    Şimdinin yaşlı denilen pilotlarının F1’e girdiği ve o zamanın yaşlılarını yenmeye başladığı dönemlerde konuşulanları hatırlamak gerek. Alonso, Montoya ve Raikkonen spora katıldıklarında ve başarılı olmaya başladıklarında Schumacher hakkında söylenenler şimdilerde Alonso ve Raikkonen hakkında söylenenlerle tamamen aynıydı.

    1. Yazarken aklımdaydı. Massa’yı unutmuşum. Massa ile Gutierrez’in F1 kariyerlerini şöyle kabaca bir karşılaştırmak gerek.

      1. Season Series Team Races Wins Poles F.Laps Podiums Points Position
        1998 Formula Chevrolet Brazil ? ? ? ? ? ? ? 5th
        1999 Formula Chevrolet Brazil Team Mastercard[50] 10 3 ? ? ? ? 1st
        2000 Formula Renault 2000 Eurocup Cram Competition 9 3 ? ? 4 140 1st
        Formula Renault 2000 Italy 8 4 4 3 5 147 1st
        2001 Euro Formula 3000 Draco Junior Team 8 6 6 5 6 60 1st
        European Supertouring Championship Team Nordauto 4 0 0 0 0 71 23rd
        24 Hours of Sicily ? 1 0 0 0 1 N/A 2nd

    2. 14Sulonso [MP4-31H] avatarı
      14Sulonso [MP4-31H]

      Öncelikle teşekkürler.

      Şimdinin gençleri Alonso, Raikkonen ya da Montoya kadar iyi değiller sorun orada. 🙂 Raikkonen’i yenen Vettel var o da zaten genç sayılmaz. Alonso da zaten takım arkadaşlarına karşı yenilmemiş puantaj olarak. Button da yarıştığı takım arkadaşlarıyla hep bir rekabet içinde olmuş ve Hamilton’ı da mağlup etmeyi başarmış. Demek istediğim Formula 1’in popülerliğini yitirdiği şu dönemlerde bu şampiyonlara kesinlikle ihtiyaç var. Onları bir kenara itip de sizin zamanınız geçti demek çok mantıksız ve saçma geliyor.

      1. …Alonso da zaten takım arkadaşlarına karşı yenilmemiş puantaj olarak. Button da yarıştığı takım arkadaşlarıyla hep bir rekabet içinde olmuş ve Hamilton’ı da mağlup etmeyi başarmış… Aslında burda demek istediğin Alo Ham i yenmiştir mesajı inceden ama neyse 😀 Herkes sevdiği pilota ve takıma farklı açıdan bakar doğaldır.

        1. 14Sulonso [MP4-31H] avatarı
          14Sulonso [MP4-31H]

          Oyle bir sey kast etmedim ama belki sen oyle anlamissindir. 🙂

  6. Sonradan görme pilot ya da pilotlar kim? Ham ya da Vet mi ? Sonucta oyle ya da boyle sampiyon olan pilot bir sekilde bir seyi basarmis ve kazanmistir. Ha bu sampiyonluk bir sekilde kolay ya da zordur orasi ayri tartisilir. Ancak isin icine karakter katarsaniz o ayri. Sirkete mudur secmiyorsun sonucta. Rush filminde anlatildigi gibi F1 i bence farkli yapan cesitliligin olmasi. Farkli ve zit karakterlerin mucadelesi. Bence biraz da laf carpmadan bir yazi olsaymis iyi olurmus.

    1. Lewise sonradan görme desek abes olmaz herhal 🙂 hazıra en lüks koltuğu babacan destekle bulma, büyüyünce babasını beğenmeme, aşınca lüks karılarla şarkıcılarla takılma, fas fakirdik ama biz ayakları, ortalıkta club hayatı, görmemişin arabası olmuş misali piyasa yapması….
      Bence yeterli bunlar 🙂 yoook öyle değil demeyin yani; https://www.youtube.com/watch?v=psaZnZFGhyQ

      Koleksiyoner olan bir sürü pilot var kaçını biliyor insanlar. 🙂

      Tabi biraz uç örnek olacak ama Schumacher; Senna gibi Nigel gibi efsane adamlarla takılabilmiş, havadan değil tırnağıyla kazıyarak 7 şampiyonluk anması zor puan başarabilmiş, defalarca dünyanın en zengin 4 sporcusu arasına girebilmiş, öyle zengin sayılamayacak da bir aileden gelmiş, club dan cluba şarkıcı, pornocu peşinde koşmamış, o biçim otomobil koleksiyonu olan da sarayı da jeti de olan bir adam. O kadar yaşına rağmen arabalarıyla bile kaç tane pozu var neti tarasak lewis’in çeyreği kadar çıkmaz bence 🙂
      http://luxurylaunches.com/transport/bugatti_eb_110_owned_by_michael_schumacher_up_for_744000.php
      Mesela ismini herkes bilir de bunu herkes bilmez hatta deli taraftarıyım diyenler bile öyle sanırlar kendilerini 🙂

      İşte 8 gösteriyor ya hani örnek biraz fazla üst level den oldu ama böyle olmuş adama sonradan görme denmez bunun tam zıddı olmuş olana da denir rahatlıkla bence 🙂
      Sebastian’a öyle diyemem mesela kolayca parmak çocuk lakabı edinmiş adam bile olsa farklı yaşıyor ulu orta değil.
      Futbolcular gibi diğer ün alanı da böyledir kimisinin ferrarisi vardır club önünde hiç göremezsin. Tükürükçü olduğu halde Hagi’e niye saygı duyuyordu insanlar o bilmiyor muydu RR’lar ile show yapmayı.:)
      bilzerian gibi hayata çokları özenir ama kimse saygı duymaz işte lewis’in ki de o hesap biraz.

      1. Altındaki bu yorum yukarıdaki yazıdan daha okunası olmuş

        1. 14Sulonso [MP4-31H] avatarı
          14Sulonso [MP4-31H]

          Üzdün şimdi beni bak 😀

      2. MSC bu Bugatti’yi otobanda kamyonun arkasına çarpmamış mıydı?

        1. Aynen. İşte buna hafıza denir 🙂 sonra başkası toplayıp satmıştı galiba.

      3. Çok yanlış bir anlama var. Yaşam tarzı ayrı pist ayrı. Şımarık ya da sıradan bir hayat tarzı herhangi bir pilotun başarısını değiştirir mi? O rakamlar orda yine yazar. Bu konuştuğumuz konu sadece o pilota karşı duyulan hayranlığı etkiler sadece. Son paragrafı okursanız; ‘… şampiyonluklarından fazlasını hak ettikleri kesin.Hele ki şu anda sonradan görme pilotların şampiyon olduğunda nasıl değiştiğini gördüğümüzde…’ sanki bir küçümseme var. Ha olay karakterse Alo da beyaz A4 kağıdı değil. Vettel’in bi şımarıklığını görmedik doğruya doğru. Alman disiplini diyelim. Rush filminde izlediğim kadarı ile Ham i Hunt’a, Ros ve Vet’i Lauda ya benzetiyom. Bakış açıları ve yaşayışları ve hırsları sanki öyle geliyor bana.

        1. Tabi ki değiştirmez istatistiğe zaten birşey diyemiyoruz ne haddimize. İkisi elbette ki ayrı ama şu dünya hayatında bir yere kadar da ayrı mutlaka biryerlerde karşısına çıkartırlar adamın. Başka bir nüansla rakamlar da bir yere kadar önemli olabiliyor bazen insanın oluşturabildiği saygınlık daha öne geçebiliyor yada belirleyici kıstas olarak alınabiliyor malum zıddı da geçerli hani.
          Yazıya birşey demiyorum ama kasıt bir bakışa göre haksız da gelmedi bana sizin de sonradan görme yorumunuz üzere ilgili, ilgisiz bir bakış atayım dedim sadece.

  7. Güzel yazı olmuş, Bence şampiyonluğu olan adamları takımlar kadrolarında tutmaları gerekir ve testlerde onları kullanmaları gerekir diye düşünüyorum. 1984’ten beri seyrettiğim F1 hergün biraz daha heycan kaybediyor.

    1. 14Sulonso [MP4-31H] avatarı
      14Sulonso [MP4-31H]

      32 yıldır izliyorsunuz ha vay be 🙂

  8. Hepsi birden emekli olsun.Yeter ki mucadele olsun.Seyredilebilecek yaris olsun.Pilotun pirelliden farki yok benim icin.Biri olmazsa oburu olur.

    1. 4 to 4 rules… Motor, tire, aero, pilot… 🙂
      istediğini istediğin sıraya koy biri olmazsa diğerleri bir halta yaramaz.

  9. Ohoo bırakılmayacak olsaydı 80 dekiler hiç yoksa 90’ların şampiyonları yarışıyor olurdu 🙂 eninde sonunda bırakacaklar kaçarı yok. Üst makinelerin ömrü gibi F1 de ki yaşam ömrüde düşüktür öyle wtcc, dtm de ki bolca ihtiyarları pek görmek mümkün olmaz.
    Hatta şimdinin 1-2 şampiyonlarının ömrü devrin kısır geçmesinden uzun bile sürdü denilebilir 15-16 yıldır yarışıyorlar (up uzun 🙂 kariyerli Schumacher 17 yıl Rubes 18 yıl kadar yarışabildi) hatta bu bile 2000’lerin geçmişe göre ne kadar da yavan, berbat geçtiğinin örneği olarak alınabilir.
    Kafa adamların çok olduğu vakitlerde silinip gitmiş tekil şampiyonluklu adam çok fazla. Şimdikiler bol para içinde gül gibi ölümsüz hayat sürüyorlar eskiler pist üstünde parçalanıp kenara ayrılmaktan uzun vadeli olamıyordu. Şimdikiler adam yokluğunun tadını çıkartıyor biraz da 50-60 dakiler gibi. Biraz da bu yüzden 2 şampiyonluklu kariyerinde büyük düşüşler yaşayıp da sağ kalabilmiş fernandonun şöyle harika, böyle muazzam deyip durmalarının nedeni. Mika, Hill, Jacques kariyerlerinde ki düşüşten sonra şimdinin ihtiyarı bu gençlerin de girişiyle kariyerlerini devam ettirememişti. Tek şampiyonluklu bir ileri bir geri giden Kimi’nin halen kurtarıcı gözüyle bakılmasının nedeni de bu. Koca 10 yılda hepi topu 2 adam çıkabildi Seb ve Lewi. Pişmemiş kısır hesabı işte 😛
    Biraz da herkes kendi gördüklerini hep kalsın ister görmek ister bu 10 yılda bırakan da başlayan da yani şimdikilerin kariyerinin tamamını izleyemeyen çok oldu.

    1. 14Sulonso [MP4-31H] avatarı
      14Sulonso [MP4-31H]

      Kisa vadede demiştim ben 🙂 yapilan haksiz elestiriler hakkinda. En az 3 yil daha devam etmeliler.

      1. Etsinler tabi canım adam yok piyasada kovulsunlar demiyoruz 🙂 ben onu demiyorum… Bunlar yeteri kadar uzadılar bile diyorum 🙂

        1. 14Sulonso [MP4-31H] avatarı
          14Sulonso [MP4-31H]

          Anladim 🙂

  10. Kadem Yasin Semiz avatarı
    Kadem Yasin Semiz

    Kesinlikle güzel bir yazı. Ellerine sağlık. Bu isimler sporda kalmalı.

    1. 14Sulonso [MP4-31H] avatarı
      14Sulonso [MP4-31H]

      Teşekkürler 🙂

  11. Güzel olmuş eline sağlık.

    1. 14Sulonso [MP4-31H] avatarı
      14Sulonso [MP4-31H]

      Teşekkürler 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir