2016 Formula 1 Pilot Maaşları: Vettel Zirvede

yazar:

kategori:

Formula 1’de 2016 yılının en çok kazanan Formula 1 pilotu açıklandı.

Sebastian Vettel 2014 yılının sonunda Ferrari ile üç yıllık sözleşme imzalamıştı. Alman pilot üç yol boyunca Ferrari’den net 150 milyon dolar alacak. 4 kez dünya şampiyonunun yıllık maaşı bonuslar hariç 50 milyon dolara geliyor.

2014’ün sonunda Ferrari’den McLaren’e geçen Alonso ise İngiliz ekipten bonuslar dahil yılık 40 milyon dolar kazanıyor. Bu da onu sporun en çok kazanan ikinci pilotu konumuna getiriyor.

Geçtiğimiz yıl Mercedes ile üç yıllık yeni sözleşme imzalayan Hamilton, yıllık bonuslar hariç 31 milyon dolar kazanıyor. Ancak İngiliz pilotun 10 milyon dolarlık bir bonus seçeneği var.

Kimi Raikkonen geçen yıl Ferrari ile 1 yıllık yeni sözleşme imzalamıştı. Fin pilot 2016 yılında 28 milyon dolar alacak.

Mercedes’ten Nico Rosberg 15.5 milyon dolar, Jenson Button 13 milyon dolar, Felipe Massa ve Nico Hulkenberg 5, Romain Grosjean 4.5 ve Daniel Ricciardo 4 milyon dolar alıyor.

Sürücü Takım Kazanç Sözleşme
1 Sebastian Vettel Ferrari 50 Milyon Dolar (Bonus Hariç) 3 yıl (2015-17)
2 Fernando Alonso McLaren 40 Milyon Dolar (Bonus Dahil) 2 yıl (2015-17)
3 Lewis Hamilton Mercedes 31 Milyon Dolar (Bonus Hariç) 3 yıl (2015-18
4 Kimi Raikonen Ferrari 28 Milyon Dolar 1 yıl (2016)
5 Nico Rosberg Mercedes 15.5 Milyon Dolar 3 yıl (2014-17)
6 Jenson Button McLaren 13 Milyon Dolar 1 yıl (2016)
7 Felipe Massa Williams 5 Milyon Dolar 1 yıl (2016)
8 Nico Hulkenberg Force India 5 Milyon Dolar 2 yıl (2016-17)
9 Romain Grosjean Haas 4.5 Milyon Dolar 1 yıl (2016)
10 Daniel Ricciardo Red Bull 4 Milyon Dolar 1 yıl (2016)
11 Valtteri Bottas Williams 2.5 Milyon Dolar 1 yıl (2016)
12 Esteban Gutiérrez Haas 2 Milyon Dolar 1 yıl (2016)
13 Sergio Perez Force India 2 Milyon Dolar Çok yıllık
14 Kevin Magnussen Renault 900 Bin Dolar 1 yıl (2016)
15 Jolyon Palmer Renault 900 Bin Dolar 1 yıl (2016)
16 Daniil Kvyat Red Bull 850 Bin Dolar Bilinmiyor
17 Carlos Sainz, Jr Toro Rosso 650 Bin Dolar Çok yıllık
18 Max Verstappen Toro Rosso 650 Bin Dolar Çok yıllık
19 Felipe Nasr Sauber 450 Bin Dolar 1 yıl (2016)
20 Marcus Ericsson Sauber 450 Bin Dolar 1 yıl (2016)

Yorumlar

“2016 Formula 1 Pilot Maaşları: Vettel Zirvede” için 44 yanıt

  1. Seb’in arkasında Schumacher dekiler olsaydı şimdi 80 alıyor olurdu 🙂 tabi şimdilerde öyle bi para ödeyecek fiat patronu yok ortada 🙂 boru değil 4 şampiyonlukla gelmişsin aldığın paranın farkına bak gülerler adama 🙂 şumayere talebe olmuşta parasalından ders alamamış 😛

    1. Sponsorların etkisi de var. Eskiden her taraf içki ve sigara sponsorlarıyla doluydu. Gerçi Marlboro Ferrari’ye ödeme yapıyormuş sanırım.

      1. Benim kast ettiğim şey için bence yok.. şumi ferrari den aldıklarını almadan önce de sigaracılar içkiciler vardı o sadece pilotun direk alımlarını etkiler alıyorsa tabi. Schumacher alıyordu marlboro dan 🙂 Etkisi varsa ilk billion $’ı alan Senna da vardır belki onu bilemiyorum.

  2. Mustafa Sar avatarı

    Rosberg ile Hamilton arasında çok büyük uçurum var ya.. Rosberg resmen 2. pilot olarak konumlandırılmış. Adam bu sene şampiyon olabilirse gerçekten devrim yapmış olacak…

  3. SebastianVettel05 avatarı
    SebastianVettel05

    Red bull neredeyse para ödemiyor diğer büyük takımlar baz alındığında vettel 30 milyon falan alıyordu rb deyken.F1 kötü durumda ama sadece sportif anlamda yoksa ekonomisinin sürekli büyüdüğü yadsınamaz bir gerçek.

  4. Söyleyebileceğim tek şey massa gibi bir pilot da özellikle son dönemdeki haliyle 5 milyon dolardan fazlasını hakediyor.

  5. Benim bu tabloda gördüğüm tek şey Mclaren’in saçma politikası. Madem en gerilerdesin, pilotlara bu kadar para ödemenin anlamı yok. Alonso ile Button’a laf attığım sanılmasın, tam tersi araç şampiyon olamayacaksa bu adamların sürünmesinin anlamı yok. Resmen boşuna yarıştırıyorlar şampiyonları. Ver 1-2 milyon Vandoorne’a filan kalan parayla aracı uçurursun. 50 milyon tasarruf demek, az mı?

    1. Ama yıldız pilotun, takıma kattığı vizyon ve marka değeri var.Bunu parayla satın alamazsin.Zaten verilen paranın çoğu reklam anlaşmalarıyla geri dönüyor.Takımların üst düzey profesyonel reklam ve pazarlamacıları var.Mutlaka bunu oturup düşünüyorlar.

      2012 2013 yıllarında Kiminin Lotusa kattığı popülerliği kaç milyar dolar ile yapabilirsin, bu işler kazan kazan oluyor..

      1. Marka değeri diyorsun da ortada adam gibi sponsor da yok. Geçen sene zaten hiç yoktu. Ayrıca Raikkonen’in Lotus’a katkısı popülariteden ziyade performanstı bence. Adam şampiyonluğa bile oynadı. Bu noktada kazan-kazan durumu var ama Mclaren hadisesi bence bambaşka. Adamlar ekrana bile gelemiyor ki.

    2. Pek sevmesem de diğer arkadaş haklı. Alonso ve ya Button varken kim Vandoorne’u izlesin ki ? Bu adamların dünya çapında milyonlarca fanı var takipçisi var.

      1. Adamlar ekrana gelemiyor ki izlensin. Sponsor desen o da yok adam gibi. Yarışta renk kattıkları bir olay da yok. Bir geçiş yaptıkları bile ender görülüyor.

        1. Yav tamam en büyük Raikkonen kabul ettik bunu 😀 Yapıştı mıydı gitmiyor adama bak 😀

  6. Yerli Ispanağın abisi Göçmen pırasa avatarı
    Yerli Ispanağın abisi Göçmen pırasa

    Pilotun geliri fakirlerin çenesini yormuş. ıspanak yiyelim hastalanmayalım yaz yağmurları başladı.(Konuyla hiç alakası olmamasına rağmen bence sizin yazdıklarınızdan çok faideli 🙂 ]

  7. [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ

    16 Daniil Kvyat Red Bull 850 Bin Dolar ”Bilinmiyor” 🙂 Welcome to Max

  8. Lewis-Hamilton(#TeamLH) avatarı
    Lewis-Hamilton(#TeamLH)

    Ricciardo’ya acıdım adamım karnını doyuruyor sadece 🙂

  9. Alonso.ElNano avatarı
    Alonso.ElNano

    Vettel’in bonusları merak ettim. Herhalde şampiyona sıralaması üzerinden bir bonus para alıyordur.

  10. Alonso.ElNano avatarı
    Alonso.ElNano

    McLaren’de ilk 15’e girene bonus veriyorlarmış. 😀

      1. Alonso.ElNano avatarı
        Alonso.ElNano

        😀

  11. Büyük takımlar maaş konusunda iyice saçmalamışlar. sanki amaç sadece böbürlenmek. 50m, 40m, 30m, 28m bu paralar çok gereksiz. geçmişte schumacherde yılda net maaş 40m euro alıyordu fakat o dönemde euro bu kadar yüksekmiydi 🙂

    1. Kimi_Raikko_Forza avatarı
      Kimi_Raikko_Forza

      Euro bizim ülkede değerlendi( TL değersizleştiğinden) yani Avrupa da ki 2002 deki Euro ile şimdi Euro arasında çok az fark var. Enflasyon adamlarda %1. Schumi de deli para alıyormuş yani 🙂

      1. hocam ironi mi dersin artık ne dersen de olayı tiye aldım, gülücük onu temsilen kondu, tabii ki biliyorum olayın teknik yönünü 🙂

        1. Kimi_Raikko_Forza avatarı
          Kimi_Raikko_Forza

          Pardon o zaman yanlış anlamışım 🙂

    2. şumayer 40 alırken diğerleri ne alıyordu bi de ona bak 😀

  12. Red Bull baya cimriymiş ya.

  13. Hayat çok kazananlara güzel.

  14. OffTheRecord avatarı

    ayrıca kimi’de son ferrari şampiyonu hatrına bu kadar alıyor bence. yoksa performans bunu karşılamıyor.
    (linç edilmeyi göze aldım bu yorumumla kabul. 🙂

    1. Alonso %100 performans gösteremeden sadece kahır çekerek 40m dolar alıyorsa Raikkonen de bir zahmet 28m doları koysun cebine. Hak ediyor o kadarını da.

      1. OffTheRecord avatarı

        aradaki fark şu alonso mücadele edebilecek bir araca sahip değil. raikkonen öyle değil en iyi ikinci araca sahipken performansı iyi değil. fark oradan kaynaklanıyor. hak etmiyor anlamında demedim zaten. raikkonenin ismi sadece o kadar aldırır zaten piyasada.
        benim karşılaştırmam performans-para karşılaştırması.

        1. Sana katılıyorum ama ismi bile yetiyor o para için 😀

          1. OffTheRecord avatarı

            aynen 🙂

    2. Nasıl bir performans göstermesi lazımdı bu parayı karşılaması için? Geçen seneyi 4. bitirdi, takım arkadaşı ise 3. bitirdi. En fazla 3. olabilirdi, o zaman da takım arkadaşı 4. olacağı için bir şey değişmiyor takım adına zaten. Bu sene ilk 3 yarış sonrasında oldukça iyi işler yaptı ve Vettel’in kamikazeliğinin ceremesini de kendisi çekti üstelik. O kamikazelik olmasa şampiyonada Vettel’in de önünde olurdu muhtemelen, o zaman Vettel mi parayı karşılamıyor olacaktı? Peki Rosberg’in 2 katı para alan Hamilton paranın hakkını verebiliyor mu bu şekilde düşününce?

      1. OffTheRecord avatarı

        https://tr.wikipedia.org/wiki/2015_Formula_1_sezonu

        4. olmuşta nasıl olmuş. vettelden neredeyse 2 kat fark yemiş, bottası son yarışta ancak geçebilmiş.

        son yarıştaki kazada kalmış aklınız, artık bu senede bunu bahane eder durursunuz. sadece daha 3 yarış geçti ve sadece çinde vettelden daha hızlı gözüktü. o da sıralamalarda. sonuçta yarışta çarpışma olmasa nasıl biteceği de meçhul. belki de geçilecekti, belki önünde kalacaktı.

        lütfen gerçekçi olalım ben hak etmiyor demiyorum, performans bazlı konuşuyorum. 2 senedir de raikkonenin performansı da düşük. o yüzden fazla buldum. bottas daha kötü arabayla aynı sezonu çıkarmış 2015te. raikkonenin performansını artırması gerek. bu seneye de iyi başladı devamını izleyip göreceğiz. sonuçta ferrari sezona kötü başladı fazla yolda kalıyorlar. zaten yukarıdaki yazıda da yazdım. raikkonenin adı bu parayı aldırır diye.

        hamiton zaten 2 kere şampiyon olmuş(aynı takımdayken). rosbergin zaten çok önünde. bu sezona şanssız ve kötü girdi. 2014te de böyleydi sezon sonu aldı gitti şampiyonluğu. ayrıca rosberg şampiyon bir pilotta değil. fark olmasıda normal.

        1. 7 numarayı mercedese ver bağla 50 milyon dolar hem takım 50 milyondan fazlasını elde eder hemde stressiz şampiyonluk emin ol

          1. OffTheRecord avatarı

            mercedese şu an kimi bağlarsak bağlayalım şampiyon olur zaten.
            üstün yetenekli olmaya çokta gerek yok. 50 milyona da gerek yok. zaten stressiz oluyorlar.

        2. Ezbere konuşmayalım, Kiminin geçen sene yaşadığı şanssızlıklar ortada.Bunlar bahane değil gerçekler.Aç bak bakalım Kiminin yarış dışılari ve yaşadığı sorunlardan kaybettiği puanlara.Bottası zor geçmişmiş.Adamın motoru iflas etmiş sen diyorsun ki bu araçla nasıl yariş kazanamaz.Adamın yarısı bitirmesi lazım puan alması için.

          Herşeyle gelin performans bahanesiyle gelmeyin.Açın 2015 Melbourne’u, Kimi, Kimi olduğu için start sonrası ilk virajda önündeki Vettele çakmiyor.Takım arkadaşına çarpmaktansa kendi yarişini batırıyor.

          Bu yarış Kimi Vettelin önünde kalabilseydi Nicoyu ikisi birden kıskaca alacaktı, yarış kazanma şansı olacaktı Ferrari’nin.Umarım Vettel de takım arkadaşını yenme hastalığına yakalanmaz.Şampiyonluk ve puan almak yerine sadece takım arkadaşına takılı kalırsa bundan her türlü zararlı çıkacaktır.

        3. 2015’i izlemeyen biri gibi konuşuyorsun. Raikkonen’in aracında çıkan sorunlar malumun, Bottas’ın yaklaşması da bundandı zaten. Vikipedi’den sayılara bakarak karar veremezsin performansın nasıl olduğuna.

  15. OffTheRecord avatarı

    Hulkenberg Perez farkıda ilginç. Performaslar eşit halbuki. hatta geçen sene perez çok daha iyiydi, podyum yaptı adam.

  16. Vettel’in Ferrari’de kazanacağı en güzel şey işte bu para. Şampiyon olmayacak ama kasasını epey dolduracak. Aynı şekilde Alonso da öyle. Şampiyonluk yok bol para var.

    Ricci de tam anlamıyla fiyat-performans ürünü 😀 2017’de Ferrari’ye geçebilirse eğer aldığının 10 katını alır.

  17. Ericsson ve Nasr en fazla 10 tane Panigale alabilir fakat Vettel Ducati fabrikasına ortak bile olabilir

  18. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Ricciardo 4m alıyor ama daha fazla para alanları yeteneğiyle geçiyor.

    1. Alonso ve Button toplam 53 milyon dolar alıyorlar ve puan alabilecekleri bile meçhul?

      Alınan para değil, altındaki araç belirliyor büyük ölçüde kimin geçip kimin geçemeyeceğini. Ricciardo daha fazla parayı hak ediyor mu? Tabi ki ediyor ancak bunun için kendisini daha büyük takımlara atması lazım.

      1. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
        Schumi Nerde Ben Orda

        kastettiğim pilotlar massa hulkenberg gibi pilotlar..araç elbette etken ama Ricciardo geleceğin şampiyonu bence Mercedes yada Ferrari’ye geçerse güzel işler yapabilir rbr bırakmaz ama ric’i bence 2017’den sonra baya bi kadrolar değişecek F1’de

        1. Geleceğin şampiyonunu öyle bir sezonluk güneş gibi parlama belirlemez bak zamanında pompalanan Jenson’a ihtiyar oldu Lewis desen hakeza öyle çarpışan arabacılık oynuyordu pit duvarına lastik yetiştiriyordu bi ara 🙂 anca anca rahata erdi. Geleceği kendini bozmazsan, ivmeyi devam ettirirsen kazanırsın ancak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir