BGP 001

16677625

Brawn GP tarihinde üretilen ilk ve tek araç olan BGP 001, 2009 yılında Ross Brawn ve Loic Bigois tarafından tasarlandı.

Yakıt ve yağ olarak Mobile 1’i kullanan BGP 001, Mercedes’in 8 silindirlik FO 108W model motoruna sahipti.

Rubens Barrichello ve Jenson Button tarafından kullanılan araç toplamda 2 kez yarış dışı kaldı. Bunlardan birisi Jenson Button’ın Belçika’da yaptığı kaza, diğeri ise Rubens Barrichello’nun Türkiye’de yaşadığı vites kutusu problemiydi.

BGP 001, 17 yarış serüveninde Brawn GP ve Jenson Button’ın şampiyon olmasını sağlarken, 8 galibiyet, 5 pole pozisyonu, 4 en hızlı tur, 15 podyum ve 152 puan kazandı.

 

Yarış Sonuçları

1 2009 Avustralya Brawn GP 22 Jenson Button Mercedes Bridgestone 1 1
Brawn GP 23 Rubens Barrichello Mercedes Bridgestone 2 2
2 2009 Malezya Brawn GP 22 Jenson Button Mercedes Bridgestone 1 1
Brawn GP 23 Rubens Barrichello Mercedes Bridgestone 8 5
3 2009 Çin Brawn GP 22 Jenson Button Mercedes Bridgestone 5 3
Brawn GP 23 Rubens Barrichello Mercedes Bridgestone 4 4
4 2009 Bahreyn Brawn GP 22 Jenson Button Mercedes Bridgestone 4 1
Brawn GP 23 Rubens Barrichello Mercedes Bridgestone 6 5
5 2009 İspanya Brawn GP 22 Jenson Button Mercedes Bridgestone 1 1
Brawn GP 23 Rubens Barrichello Mercedes Bridgestone 3 2
6 2009 Monaco Brawn GP 22 Jenson Button Mercedes Bridgestone 1 1
Brawn GP 23 Rubens Barrichello Mercedes Bridgestone 3 2
7 2009 Türkiye Brawn GP 22 Jenson Button Mercedes Bridgestone 2 1
Brawn GP 23 Rubens Barrichello Mercedes Bridgestone 3 Yd Vites Kutusu
8 2009 Briitanya Brawn GP 22 Jenson Button Mercedes Bridgestone 6 6
Brawn GP 23 Rubens Barrichello Mercedes Bridgestone 2 3
9 2009 Almanya Brawn GP 22 Jenson Button Mercedes Bridgestone 3 5
Brawn GP 23 Rubens Barrichello Mercedes Bridgestone 2 6
10 2009 Macaristan Brawn GP 22 Jenson Button Mercedes Bridgestone 8 7
Brawn GP 23 Rubens Barrichello Mercedes Bridgestone 12 10
11 2009 Avrupa Brawn GP 22 Jenson Button Mercedes Bridgestone 5 7
Brawn GP 23 Rubens Barrichello Mercedes Bridgestone 3 1
12 2009 Belçika Brawn GP 22 Jenson Button Mercedes Bridgestone 14 Yd Kaza
Brawn GP 23 Rubens Barrichello Mercedes Bridgestone 4 7
13 2009 Italya Brawn GP 22 Jenson Button Mercedes Bridgestone 6 2
Brawn GP 23 Rubens Barrichello Mercedes Bridgestone 5 1
14 2009 Singapur Brawn GP 22 Jenson Button Mercedes Bridgestone 11 5
Brawn GP 23 Rubens Barrichello Mercedes Bridgestone 9 6
15 2009 Japonya Brawn GP 22 Jenson Button Mercedes Bridgestone 10 8
Brawn GP 23 Rubens Barrichello Mercedes Bridgestone 6 7
16 2009 Brezilya Brawn GP 22 Jenson Button Mercedes Bridgestone 14 5
Brawn GP 23 Rubens Barrichello Mercedes Bridgestone 1 8
17 2009 Abu Dhabi Brawn GP 22 Jenson Button Mercedes Bridgestone 5 3
Brawn GP 23 Rubens Barrichello Mercedes Bridgestone 4 4

Yorumlar

“BGP 001” için 29 yanıt

  1. Ayrıca sonuçlarıyla tüm sektörü etkileyen sezonun baş kahramanıdır. 2009 yol sport dünyası için de çok önemli bir yıl iyi değerlendirilmesi gerekiyor yazmaya kalkan olursa iyi olur hani. Kısadan… Difüzör yaklaşımı heryeri sardı neredeyse 30-40 yıllık olan şey tekrar farkına varıldı hem reklam hem de etkinlik yönünden yol makinelerinde ki taban ve difüzör uygulamaları tamamen değişmeye başladı. Hatta tabir o kadar yerleşti ki renault, ford vs modellerinin arkalarında ki alakasız plastiklere, çıkıntılara özellikle bizim gibi II-III. Tier ülkelerde difüzör denmeye başlandı. 🙂
    Performans dünyasının hayatına KERS, battery’lerin girebileceği konuşuldu ön tampon, eteklerden daha fazla yararlanmanın ilk kapıları açılmış oldu. Üretilen slick lastik çeşitlerinde bu dönemden sonra artış görüldü. Downforce için kanatların dışında da birşeylerin yapılabildiği ortaya çıktı. Yavaş yavaş software simulatorlerin çeşitliliği arttı ve bunların asfalt performans dünyasında da kullanımı önem kazandı.
    Yine tabi en büyük değişim motorsporları adına F1 için gerçekleşti. Kirli havayı azaltalım geçişleri arttıralım derken aerodynamics, df dünyası bam başka boyutlara ulaştı. Slick lastikler, ön kanatlar vs mekanik tutuşun arttırılacağı düşünülürken viraj performansları yani DF seviyeleri bam başka boyutlara yükseldi ve seyirci açısından seyri kötü dönemin başlangıcı sayılabilir. Araçların içerisine daha fazla elektronik sokulmaya başlanması, araçların dayanıklılık boyutlarının arttırılması da diğer show berbatlaşmasını getiren nedenler. Araçların kanat yapıları ile görünümlerinin çok fazla değişmesi ve isimsiz rekabet görüntüsü ile belki de en fazla izleyici kaybı yaşanan dönemdir. Yazılacak başka şeylerde olabilir velhasıl 2009 zenginliğimiz belirli olduğundan bizim pek olmasa da dünyanın hayatını çok fazla değiştirdi 🙂

    http://www.trf1.net/ozel-icerik/6233-2009-kural-de%C4%9Fi%C5%9Fiklikleri.html

  2. Saçma sapalak bir sezon
    saçma sapalak bir takım
    saçma sapalak 2 pilot
    havadan şampiyon JB..
    F1 i izlemeyi bıraktığım sene..
    sonrada bir daha eskisi gibi olmadı..

  3. Takımın adı Ross Brawn’dan geldiğini zannetmekle birlikte, Brawn GP’nin yazılışı hep dikkatimi çekmişti, ana sponsor ve aracın burnunda logosu bulunan Bridgestone Lastikleri idi. Brawn GP yazılırken de B ve R harfleri yanyana ve dik şekilde, geriye kalan harfler AWN ise italik sağa yatık şekilde yazılıyordu. Tasarımcılar takım isim logosu üzerinde gelişi güzel bir çalışmadan ziyade zekice Bridgestonu logoya yerleştirmişler, diye hep düşünmüştür.

    1. Güzel bir ortalama ama kafa golünde daha fazlası da var 🙂 Bridgestone onlara Honda ‘dan kaldı. İsim evet Ross amcadan geliyor asıl BRitish, BRackley ve Ross amcanın isminin bir nevi ters söylenişini ifade ediyor diye biliyorum. Tabi çizerken farklı şeyler de gütmüş olabilirler Richard Branson’u (Virgin) Ray Ban BRidgestone hep onla kandırdılar yani bir taşta çok kuş 🙂

      1. teşekkür ederim arkadaşım, neler neler oluyormuş ayak üstü göz boyamalarla yav

  4. Onur Gentas avatarı

    O sene sanırım Hürriyet gazetesiydi ilk sıralamalardan sonra şöyle bir başlık atmıştı: Ne Ferrari ne de McLaren, ilk 2 sıra Brawn GP araçlarının. O sene sanki F1’de bir ara sezon yaşandı. Sezona inanılmaz derecede kötü başlayan Ferrari ve McLaren, Fırtına gibi başlayan sonrasında avantajları kaybolan ve yarış içerisinde bile lastik ısıtmaya çalışan bir Brawn GP, Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan belli olur dedirten Red Bull takımı. Süper bir sezonmuydu hayır ama akılda kalan bir sezon olduğu kesin. Daha yakın zamanda ki sezonları bile daha az hatırlıyorum.

      1. Onur Gentas avatarı

        Bu haber yarıştan sonraydı:) İyi bulmuşsun gene ben bir şey bulamadım.

  5. MGP’nin temeli. Efsane araç. Ross Brawn çok zeki ve çakal bir adamdı.

  6. Ross Brawn’ın sinsi dehasının ürünü araç. İstikrarlı bir şekilde sonlara demir atmış Honda bütün kaynakları 2009’a ayırmışken spordan ayrıldı ve meyveleri toplama işini Ross Brawn’a bıraktı. O da yapması gereken şeyi yaptı ve tek sıkımlık bir şampiyonluk aldı. Button ne kadar dua etse az, zira Button ve Barrichello kariyerleri dibe vurmuş haldelerdi. Bir anda şampiyonluk potasında buldular kendilerini. Hala da onun meyvelerini yemeye devam ediyor Button.

  7. F1 tarihinin kısa vadede olmasıyla birlikte en deha işlerinden birini ortaya koyan ekibi, araç paketini izlettiler bize. Deha Brawn’ın dehalığının vurgusunu bize yapmıştı. Devlerin yada kendisini dev aynasında görenlerin ne kadar aciz kalabildiğini de göstermişti. Çok temiz güzel bir makineydi. Aerodynamics düzeyi dışında bu tip makinelerde mekanik tutuşun halen ne kadar da önemli olduğunu gözümüze sokmuştu tabi bunu herkes anlayamadı büyükler o alanda bile sezonun 3. çeyreğine kadar daha iyi bir görüntü sergileyemediler. Bunu da mekanik tutuşun önemli olması gerektiğini ve kurtarıcı olabileceğini söyleyen adamın takımı başarmıştı ama kavrayamadılar malesef. Düşün aradan kaç yıl geçmiş daha 2017 de ancak mekanik tutuşa ciddi bir bakış atacak uygulama başlatabiliyorlar ancak. Deha, zeki ve parayla avunmadan sporun gerçeklerine bakan adam olmak işte böyle birşey.

  8. yeni kuralların açıklarından yararlanan sinsi bir araç.

  9. Şafak Soysal avatarı
    Şafak Soysal

    Valla kim ne derse desin bu araç benim en beğendiğim araçlardan biriydi. Sezon başında sponsorsuz çırılçıplak başlayıp sezon sonunda dolan bir araç izlemiştik.

    “Double-decker diffuser” de harika bir buluştu bence, ama sezon ortasında bunun gidişiyle beraber Brawn GP’de sendeleyip düşmüş ama şampiyonluğu bırakmamıştı. F1’de kuralların etrafından dolanılan çözümleri her zaman sevmişimdir ve bunlara saygı duymuşumdur.

    Çok güzel ve başarılı bir araçtı BGP 001, iki iyi insan ve pilot tarafından da hakkıyla kullanıldı.

    1. nazmiduman34 avatarı

      Çift katman difüzör 2009 yılında değil birkaç sene sonrasında yasaklandı diye hatırlıyorum. İlk 3 yarışta legal mi illegal mi tartışması vardı, sonra legal olduğuna karar verilince bütün takımlarda bu çift katman difüzörü yapmıştı ve sezonun ikinci yarısında diğer takımlar Brawn GP ‘den hızlı hale gelmişlerdi.

      1. 2010 da kullanılmadı.

        1. 2010’da kullanıldı. 2011’de yasaklandı.

      2. Diğer takımlar dediğin sadece Redbull’du galiba.

      3. Şafak Soysal avatarı
        Şafak Soysal

        Ben o tartışmayla karıştırdım sanırım haklısın. Bu sistemi sezonun en başından beri kullanan takımlar sanırım Williams ve Toyota’ydı sezon başında Brawn’ın yanında?

        1. nazmiduman34 avatarı

          “sezonun ikinci yarısında diğer takımlar Brawn GP ‘den hızlı hale gelmişlerdi” Brawn GP ‘den hızlı hale gelen takımlardan maksat: ilk olarak McLaren, ikinci olarak da Red Bull du. 2009 sezonunun ilk yarısını dikkate almayıp, sadece ikinci yarısına bakılırsa Hamilton ikinci yarıda en çok puan toplayan sürücü Red Bull sürücüleri ondan sonra geliyordu. 2009 Abu Dabi yarışını hatırlarsanız Hamilton diğerlerine her tur yarım saniye fark atar hale gelmişti, sonra fren sorunuyla yarış dışı kaldı. Ama sezona genel olarak baktığımda şampiyonluk sonuna kadar Red Bullun hakkıydı, çünkü Red Bull ilk tasarım difüzörlü aracıyla bile yarış kazanabiliyordu.

  10. İllegal bir araçtı
    O sezonda şampiyon Redbulldu. Tek difizörle en hızlısıydı.

    1. İllegal derken?

      1. çift difüzör

        1. Birşeyin sonradan iptal olması, yasaklanması illegal olduğunu göstermez bırakın bu kafayı. F1 ve motorsporları tarihi bu tip binlerce durum ile dolu kimi zaman şampiyon olan motorlar dahi sonradan engellendi. Bu kafayla bakılırsa redbull’un 4 şampiyonluğunu da saymazlar 🙂 yok öyle bir dünya.

          1. Bu kafayı bırakamam ama düşüncemi değiştiririm 🙂
            Ama 2009 yağmurlu çin yarışını unutamam

          2. Cift katmanli difuzore bende haturladiklarimi eklemek istiyorum,:) sezon basladiginda firtina gibi esen brawn disinda williams ve birtakim daha cift katmanli difuzor kullanmisti ilk yarislarda bu takimlar standartlarinin uzerinde hizliydilar. Buna cok kizan briatore bu takimlara difuzor cetesi ismini koymustu 🙂 ote yandan sezonun ikinci yarisinda rbr McLaren bu difuzire gecince nirmalde brawndan daha iyi sonuclar aliyirlardi. Ote yandan brawn o kadar iyi aero ve mekanik acidan iyi bir arac uretmisti ki kers kullanan McLaren-Ferrari takimlari aciz kaliyordu. Sonuc olarak bence son 3 sezondan daha keyifli bir sezondu…

            1. birtakim daha

              Toyota.

              1. Toyota diyecektim fakat kafam karisti onlarinda Honda gibi 2008 sonunda f1 biraktiklarini biran dusundum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir