McLaren’in Talebi Üzerine F1’de Canlı Lastik Basınç Ölçümüne Geçilecek

yazar:

kategori:

McLaren’in belli tasarımlarla lastik basınçlarında hile yapılabileceğini kanıtlamasının ardından 2017 F1 sezonunda lastik basınçlarının anlık olarak ölçüldüğü sisteme geçilebilir.

Son yarışlarda bazı takımların çeşitli yollarla lastik basınçlarıyla oynadığı yönünde iddialar yükselmeye başladı. İddialara göre bu takımlar Pirelli tarafından uygulanan minimum basınç limitlerinin etkisini azaltacak yöntemler buldular.

Pirelli her yarış öncesinde lastik basınçları için minimum sınır belirliyor ve takımların bu sınırlara uyması gerekiyor. Ancak bazı takımların, Pirelli’nin pist üstünde beklerken yapılan ölçümünden sonra araçlar piste çıkınca basınçları düşürebildiği yönünde iddialar var.

Bunun bir yolunun zekice ısıtılan lastiklerin bir anda soğutularak basıncı düşürmek olduğu söyleniyor.

Bunun yanında iki kademeli jant olduğu ve bu kademelerin arasından basıncın yavaş yavaş düşmesinin sağlandığı iddia ediliyor.

McLaren takımı bu konuda FIA’ya bir mektup yazarak böyle bir sistemi geliştirmesinin mümkün olup olmadığını sordu. Mümkün olması halinde McLaren, 2017 için bu tasarımı geliştireceğini açıkladı.

Ancak FIA’nın bu konuya olumsuz baktığı söyleniyor. Bunun yanında çift kademeli jantın kurallara aykırı olduğu belirtiliyor.

Lastik basınçlarını daha iyi kontrol altına almak için FIA ve Pirelli’nin lastik basınçlarının anlık olarak yarış içerisinde görülebileceği bir sistem geliştireceği düşünülüyor.

Böylece Pirelli sadece yarış startında değil, yarış esnasında da lastik basınçlarının minimum seviyenin altına düşüp düşmediğini görebilecek.

 


Yorumlar

“McLaren’in Talebi Üzerine F1’de Canlı Lastik Basınç Ölçümüne Geçilecek” için 22 yanıt

  1. Saçma geliyor bana bu uygulamalar olmaz olmaz birşey değil de stabil çalışması maliyet gerektiren birşey olabilir. Lastik basıncı ölçümü sport dünyada en azıyla 10 yıldır var biri dandik basit olmak üzere 2 yöntem var öyle devasa bir mesele değil yarışlar için de hani ne kadar gerekli tartışılır endurance müsabaka olsa neyse.. duymadım ama wec de vardır da büyük ihtimal. Varsa da bu kural takibi için değil takımın aracın lastiklerinin durumunu takip için vardır hani o yüzden bu kurallama için lüzumsuz geliyor bana. Olmaz olmaz birşey değil işte de belki handikap bu araçların balataları jantları lastikleri devasa ısı üretiyor çalışabilirliği sağlama buradan maliyetli olur herhal standart rfid sensörleri erir 🙂
    http://www.otomobilimbenim.com/teknik-bilgiler/lastik-basinc-kontrol-sistemi-nedir.html

    Nerden çıktı bu lastik basınç olayı onu da anlamadım hani güvenlik problemiyse tavsiye niteliğinde değerleri yayınlarsın garaj uymayıp birşey yaşarsa sorumlusu sensin dersin. Herifler kodu, yeri belli lastikleri bile gidip ters takıyorlardı orlardan başladı herhal bunlar. Takımlarda çok acayip boş şeylerin peşinde hani bunların bizim dünyamıza hiçbir faydası yok.

    1. Bence hani adil olmaya çalışıyoruz görüntüsü vermek temel amaç. Mantıklı da bence, çünkü taraftarlar çok az teknik detay biliyor ve takım mühendislerinin ne kadar ince detaylar üzerinde çalıştığının farkında değiliz maalesef.

      1. Olabilir. Lastikleri ters takan adamın gidipte basınçları ölçün ha olmuyor böyle demesi garip oluyor tabi 🙂

    2. Bu arada aklıma gelmişken haberin metninde ki kasıt birkaç ihtimalli olabilir bu iş her türlü McLaren’a bakar malum ECU tedarik ediyor. Tabi bu durum devam ediyor mu emin olamadım taramak lazım normalde devam ediyor olması lazım.
      http://turkiyef1.com/haberler/5464/ecu-girisimini-mclaren-firmasi-mi-kazandi.html

    3. FIA’ya böyle bir durumun mektupla sorulması, ilerisi için alınmış bir önlem gibi görünüyor. Böyle bir şeyin yapıldığı veya yapılacağı anlaşılmışsa konunun şimdiden netleştirilmesi için yapılmış bir hareket gibi görünüyor.

      Tabi bunlar benim kendi düşüncelerim.

  2. Ne varsa bizde var be 🙂

  3. Bu konuyu da Mclaren nereden biliyorsa, gerçi meraklıdırlar başka takım araçlarına.

    2007 yılında da Ferrari’nin esnek taban kullandığını bilmişlerdi.Acaba nereden öğrendiler??

    1. Hani kullanılmayan araç çizimlerinden olabilir mi acaba?

    2. Kuslar haber ucurmus 🙂

    3. birçok takım diğer takımların kullandığı illegal parçaları veya çözümleri bulup fiaya şikayet ediyor, bunun neresi McLaren için yanlış onu anlayamadım, lastik basıncı konusunda ise adamlar bazı takımların basıncı bazı yöntemlerle düşürdüğünü ve kendilerininde 2017 sezonu için buna uygun bir teknoloji kullanmak istediklerini ve bunuda izin alarak yapmak istediklerini belirtmişler. tekrar sorayım yanlış nerde…?

    4. Pirelli bas bas bağırıyo 2 takım hile yapıyor diye.McLaren üç maymunumu oynasın adamlar çözümümüz var diyor işte Fia’ya.

    5. Bütün derdimiz şasiydi zaten! Elimizde düzgün motor yok adamların şüphelendiği olaya bak!

      1. Sencer aksu avatarı

        Elinizde düzgün motor var şasi yok tam tersi.Öbür türlü rusya düzlük pisti o kadar çok puan almanızın bedeni düzlük performansı.Hobda hızlanmayı çözmüş gibi ancak max süratte hala geriler

        1. Herkesin fikri ayrı olabilir ama benim gözümde, McLaren için yeterli olacak motor Mercedes ya da en azından Ferrari ayarında olmalı.

          Geçen seneye göre motor daha iyi durumda ama bence hala şasiye göre geride. Kaldı ki motordan memnun olsalar 2017 için sıfırdan motor tasarlamaya başlamazdı Honda.

  4. Sahtekarlara gun yuzu yok bundan sonra 😀 2017’de her alanda etkili olacagiz gibi duruyor. Kurallarin onculugunu biz yaptik, lastik basinclari onerisini biz yapmisiz, motor farklari azalacak filan. McLaren geliyor bak 🙂

    1. Çok güvenmiyorum ben McLarene. Yeni kurallarla Red Bull bir adım önde görünüyor sizden. Motor anlaşmasıdır Renault dur bilmem ama yine de McLaren iyi sonuçlar alırsa çok sevinirim.
      Bir de bu lastik basıncı ölçümleri yarış sırasında mı olacak pit sırasında mı aydınlatırsa biri sevinirim.

      1. Sencer aksu avatarı

        Canlı diyor ya herhalde yarış sırasında araçlara bir aparat takacaklar

    2. Ahahaha sende ferrariciler gibi konuşmaya başladın geliyoruz falan filan ???

      1. Biz geriden geliyoruz öne doğru ve bu görülüyor 😀 Ama Ferrari hep aynı yerde olmasına rağmen hep geliyor 😀

        1. Hahahahhaha alemsin baskan

    3. nos yada jet yakıtı kullanılmıyor f1 de istediğin kadar butona bas 😀

      1. Sencer aksu avatarı

        Mercedes yakıt akışıyla oynuyor diyenler var hala susturma yöntemi değil yani.Bir de onu da düzeltseler başka bir şey bulurlar uğraşmaya değnez

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir