Alonso-Kubica Olayının An ve An Ayrıntıları

yazar:

kategori:

Önce FIA Yarış Direktörü Charlie Whiting, Ferrari’yi Alonso’nun yol vermesi gerektiği konusunda 3 kez uyardıklarını söyledi ancak ardından Ferrari Takım Menajeri FIA’nın kendilerinin telsizden sormalarına rağmen hemen cevap vermediğini iddia etti.

LA Gazetta Della Sport gazetesi de yaşananları an ve an Ferrari açısından inceledi. İşte yaşananlar:

13.31.05 – Club’de geçiş hamlesi yapılıyor ve bu olaydan bir saniye sonra Rivola Whiting’e telsizden ulaşıyor ve o 11 sn sonra cevap veriyor. Rivola: “Geçişi gördün mü? Bize göre geçişi için yer bırakmadı.” diyor.

26 sn sonra Whiting, Tv görüntülerini izlemek için zaman istiyor.

13:33 – Ferrari, geçişten 1 dk 55 sn sonra 2. kez telsizden Whiting’e ulaşıyor. Alonso bu sırada bir tur ve bunun yanında 1 sektörü daha geride bırakıyor ve Kubica geriye düşerken o, Rosberg ve Alguersuari’nin arkasına geliyor.

Whiting o sırada Alonso’nun Rosberg’e yerini vermesi gerekebileceğini söylüyor. Rivola ise son kararın bu olup olmadığını soruyor.

Whiting, son karar olmadığını söylüyor ancak incelemede olduklarını söylüyor.

O sırada Rosberg Alguersuari’yi geçiyor ve hemen ardından Alonso da Alguersuari’yi geçiyor.

13:33:22 – Ferrari 3. kez telsizden irtibata geçiyor. O arada Kubica Barrichello’ya da geçiliyor ve Alonso’nun artık 3 sıra geri vermesi gerekiyor.

Whiting: “Yerinizi geri verip vermeme şansını size veriyoruz. İşler bu şekilde, hakemler yarışın ardından sürücülerle de görüşecek ancak durumunuzu anlıyorum.

13:35:30 – Kubica duruyor ve Alonso artık pozisyonunu geri verebilecek konumda değil.

13:45:31 – Hakemler Alonso/Kubica olayını inceliyorlar. Ardından ekranda 8 numaralı araç inceleme altında yazısı geçiyor ve bu geçişten 14 dk 26 sn sonra oluyor.

13:46:26 – 55 sn sona hakemler Alonso’nun pitten geçme cezası aldığını duyuruyorlar.


Yorumlar

  1. Kimi Räikkönen avatarı
    Kimi Räikkönen

    Bu arada, Singapur olayını bence karıştırmayın pek.

    Şahsen ben gayet iyi niyetli olmaya, önyargılarımı tamamen kırmaya çalışıp kendimi Alonso'nun o olaydan bihaber olduğuna inandırmaya çalışıyorum ama yine de yapamıyorum.

    Heralde o konuda bilgisi olmadığına inanmak için sıkı bir taraftarı olmak gerek.

  2. Est. Oversteer. Mizacınız gayet net. Ancak;

    Yazdıklarınız da sizin kendi kafanızda oluşan gerçekler. Alonso'nun haberi yoktu da Nelson'un vardı öyle mi? Bence bir Alonso taraftarı bu kadar saf olmamalı (saf derken yanlış anlaşılmasın lütfen).

    McLaren olayında ise satmadan daha ziyade bir şantaj vardı. Bir pilot düşünün ki takım patronuna şantaj yapacak, tehdit edecek. 7 şampiyonluğuna rağmen Schumacher bile buna cesaret edemezdi. Buna adım gibi eminim. Alonso'nun oradaki konumu ezip geçemediği Hamilton'a karşı mağdura yatmak ve bir diğer tabiri ile "cin olmadan adam çarpmak" tı.

    Son olarak ben Schumacher tamamen etik bir pilot mu dedim ki? Zaten özelliklerini sayarken yerine göre çirkef dedim dikkatinizi çektiyse. Zaten Alonso ve Hamilton'un akıllarına gelseydi öyle bir şey yapmak, eminim ki yaparlardı da. Haklıyım yada haksızım, bu benim inandığım gerçekler.

    İyi geceler.

  3. hayır rubens yol verince takım emri oluyor, schumacher aklanıyor. Alonso'nun haberi olmadan singapurda takım arkasından işler çeviriyor, fakat o zaman skandal Alonso'ya mı patlıyor. Eğer ben doğru anladıysam demek istediğinizi, siz gerçeklerde değil, ancak kendi gerçeklerinizde yaşıyorsunuz demektir. Ben yanlış anladıysam da kusura bakmayın.

    Mclaren-Alonso olayına gelirsek, Alonso takımı satmadan önce takım zaten Alonso'yu satmıştı bile… Heralde Ron Dennis David Coulthard'a yaptıklarını Alonso'ya yapabileceğini zannetti bir an bile olsa…

    Bir de bir schumacher taraftarının başka pilotları etik olmamakla suçlaması ise gerçekten taktire şayan bir durum. Hani yorumu eleştiriyi elbet yaparsın hakkındır, ama hani ben olsam o insanın yerinde utanırım. F1 rekortmeni pilotumuz bu etik olmama durumunda da rekorları elinde tutmakta açık arayla. Aracını rakibin üstüne kasti olarak sürüp puanları silinen, bir şampiyonluğu keza bu şekilde elde eden, yaptığı bir hata sonucu aracını daracık bir viraja park eden başka faal bir pilot bilmiyorum. Her pilotun kötü anları oldu, Alonso'nun macaristanda yaptığı kötüydü, fakat singapur için onu suçlayamazsınız. Hamilton'ın avustralya'da ki yalan skandalı kötüydü evet, kendisi araç geçerken tehlikeli ve agresifte olabiliyor, fakat ne Alonso ne Hamilton henüz aracını bir viraja parkedecek duruma gelmedi, kusura da bakmayın mizacım biraz sert ise…

  4. Ben Schumacher'i her an herşeyi düşünebileceğinden dolayı sevdim arkadaşım. Gerekirse hızlı, gerekirse zeki, gerekirse de çirkef, ancak bir o kadar vefakar, bir o kadar takımına sahip çıkan bir adam..

    Rascasse'de yapılan park bana göre 2008 Singapur'da yapılanın yanında çok daha hafif kalır. Ayrıca 2006'da yavaşlayan Alonso'nun Fisichella tarafından Schumacher'e karşı yol kapatılmak sureti ile korunduğunu da unutmayın. Mevzu bahis olan bunlar ise her pilotun bir yada birkaç anısı mutlaka vardır. İstersen bunları da sabaha kadar sayabilirim.

    Kupanın neden Rubens'e uzatıldığı çok açık. Takım emri. Bunun içinde Schumacher'i suçlayamazsınız herhalde. Siz görünen tarafından baktığınız için ısıtıp ısıtıp bunları önümüze koyuyorsunuz. Benimde itirazım işte bu noktada arkadaşım.

    Hangi takımı yada hangi pilotu tuttuğunu bilmiyorum ancak şunu biliyorum. "Kendisi bir yere ait olan karşısındakini de bir yere koyar."

    O halde aynaya bak ve nerde olduğuna da sen karar ver.

    Saygılarımla.

  5. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Bülent şahin asla altta kalmam cevabını veririm diyorsan önce rascasse virajından başla sonra da kupayı neden rubense uzattığını anlat.geri kalanları sonra yazarsın artık.

  6. Sitenin seviyesi benim yüzümden mi yerlerde gezmeye başlamış? O halde bırakta beni Editör uyarsın arkadaşım. Yada yorumlarımda hoşuna gitmeyen hakaret vs. gibi şeyler varsa ihbar et. Silsinler. Yoksa böyle sataşmavari yorumlar yazmayın bana.

    Evet Schumacher'in durumundan hoşnut değilim. Ancak bu ayrı bir konu. Her haberde laf atmak için bekleyenler var. Bu yüzden sataşma olursa da asla altta kalmam cevabını veririm.

  7. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Bülent şahin biraz kendine gel.sitenin seviyesi yerlerde gezmeye başlamış.Şuminin bu yılki performansı seni derinden üzmüş ama bu demek değildirki hakaret edilsin.Şumiyi geçince gülenler de olmuştu.Şimdi eski defterleri karıştırırsak eminim şumiyi savunmak için epey zaman lazım.

  8. Hahaha birde özür dikeyecekmişiz.Adam 2008 Belçikada 2 defa Lewisin geçişine legaldir devam dedi.Yarıştan sonra illegal dedi.Whitinge hayatım boyunca güvenmedim hakemlere ve Ferrariye güvenmediğim gibi 🙂

    2008 İtalyayı izleyinde şikanı yada virajı kesip yol vermek nasıl oluyormuş pist dışına nasıl itiliyormuş izleyin.Dıştan gelip virajı keserek geçmekle geçiş yapılmıyor malesef 😀

  9. Teşekkür ederim, Allah razı olsun =)

  10. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    hala boş konuşuyorsun

  11. Arkadaşım söylediklerimi kendine göre yontup yontup burda tribünlere oynamaktan vazgeç artık. Gerçekten bayıyorsun.

    Bitik lastiklerle şikan kesen Schumacher için hakemler tarafından verilecek bir cezaya gerek görülmemiş olacak ki ceza verilmemiş. Bu da şu demek. Schumacher kestiği şikanlarla kendisine yeteri kadar avantaj sağlamadı. Bunlar yazıldı, çizildi. Isıtp ısıtıp bunları insanların önüne koymanın alemi yok.

    Boş konuşuyorum sana göre ve aklınca da bu boşluğu sen mi dolduruyorsun. Sana açık musluk ve boş bir kova versem sen onu bile dolduramazsın.

    Bundan sonra da benim yorumumdan yola çıkarak bir yorum yapacaksan saptırmadan yap ki beni bütün bu detayları gözünün içine sokturmak için uğraştırma.

  12. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    @Bülent Şahin ; hay allah senden razı olsun, ben de merak edip duruyor, acaba savunma yaparken şikan kesmek serbest mi acaba ben mi yanlış biliyorum diye düşünüyordum, sayende artık öğrenmiş oldum, demekki neymiş arkadaşlar, lastikleriniz bitikse mecburen şikan kesermişsiniz buda ceza gerektirmez, kural demekki savunma yaparken böle yorumlanıyormuş, bişey daha öğrenmiş olduk…
    Arkadaşım konuşuyorsun ama boş bokunuşuyorsun, kusura bakma ama, saçma sapan yorum yaparsan, bunu söylemek zorunda kalırım….

  13. ve Fernando Alonso nickli arkadaş.

    Konu ile ilgisi yok belki ama bana akıl vermek yerine şunu düşünseydin cevaba ulaşırdın. Nelson'un haberi vardı da Alonso'nun mu yoktu? Kılıf falan giydiren yok olaya. Herşey gayet net. Tıpkı McLaren'in hırsızlık olayında yine Alonso'nun takımını sattığı gibi.

  14. FAster Inside;

    Benim yazdığım yorumu kopyalayarak sayfayı kapatmışsın resmen. Sana senin anlayacağın dilden yazdım. Senden daha iyilerine de rahatlıklar anlayacakları dilden yazabilirim. Arşivim o kadar geniştir.

    Benim dünyam elbette Schumacher etrafında dönmüyor, benim bir Schumacher taraftarıyım. Lastikleri bitik bir araçla şikan kesen Schumi için "onun yol güzergahı" , "savunma yaparken ona serbest ama araç geçerken Alonso'ya yasak" gibi saçma sapan yorumlar yaparsanız üstelik bunu da Schumi'nin pilotajına laf edecek kadar ileri götürürseniz, bende size sizin anlayacağınız dilden konuşurum. Şikan kesmenin Singapur ile alakası yok. Alakası olan şey Schumacher'in şikan keserek sanki bunu bilerek yapıyormuş gibi göstermenizdir. Bilerek olan bir şey varsa o da 2008 SİNGAPUR'dur.

    Konu belli, tartışacaksak bu konuyu tartışalım derseniz, Schumi'yi buraya katmazsınız olur biter.

    Gerçi şu fotoğrafta bile tartışacak bişey yok. Yarış çizgisindeki adam Kubica ve şikan keserek Kubica'nın önüne geçen adam Alonso. Şu kadar zamandır F1'in içinde olan bir pilot bunu bilmekten acizse artık tuttuğunuz takım pilotunun bilgisizliğine vermek gerekir. Bunu bu kadar tartışma konusu yapmak bile Formula 1'e bir ayıptır.

  15. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    @ McLAREN TEAM seni tebrik ediyorum ve ayrıca +1, şu haber altında mclaren taraftarlarından yazılmış gayet mantıklı, objektif süper bi yorum, özellikle Alonso için yazdıklarının hepsinin farkındayız ve performansında rahatsızız, üzerine birde şansızlıkları eklenin artık halimizi düşün…
    Fakat asıl komik olan biz burda haberle ilgili gayet net bi yorum yapmışken, yani elma ile elma yı kıyaslarken, bazı arkadaşlar olayı ne kadar farklı yerlere taşıyor…
    Anlatılan çok basit; Alonso şikan kesmiştir avantaj sağlamış ceza almıştır(içimizi siner sinmez ayrı konu, önemli de değil, kuralın gereği yerine gelmiş), schumi de şikan kesmiş( hemde sayısız kez) avantaj sağlamış (baskı altındayken rakibinin geçişini bu taktikle sürekli engellemiş) fakat ceza almamıştır (burda yaptıgımız elma ile elma nın kıyası, hem de aynı koşullar içinde, aynı sezon aynı ay aynı kurallar a gore, yani 1992 de ki f1 kurallarına göre değil) gayet net sanırım, tartışçak isek bunu tartışalım yada kuralı tartışalım, kuralda başka bi yorummu var benim bilmediğim, bilen arkadaşlar lütfen anlatsın, defans yaparken sürekli şikan kesmek serbest midir?
    Amaaa hal böyleyken şu yorumlara bakın
    @ Bülent Şahin Tarih 18.07.2010 00:42:20 in yorumu, pes artık demekten başka napılabilir, bu kadar garip bi yorum; bi burda hangi yorumda schumi ye laf sokmak için yazmışız, sonra schumin adını ağzımıza alırken 489753494573054 bin kez düşünüp, sonra bi daha düşünüp, sonraönce bi besmele çeki sonar schumi nin adını anmalıymışız, yetmemiş pilotların kariyerleri kıyaslanmış, ona göre yorum yazıcakmışız, çok başarılı pilotsa kesinlikle hata yapmaz, eleştiremezsin, o zaten bi ilah, mazallah çarpılırsın, bu kadar bodoslama bi yorum oluyormuş demekki…Varsa bi hatam alıntı yap sole, nerde schumi ye laf sokmuşuz, o örnekten sadece schumi ye laf sokma anladıysan, sana ne yazsak boş, boşuna yarış filanda izleme sen, senin dünyan schumi etrafında dönüyor demekki…
    Sonra ; biz ısrarla aynı olayı tartışalım ama aynı koşullar içerisinde dedikçe, bazıları f1 arşivinden sürekli bişeyler çıkarıyor,2002 lere giden, 2008 lere giden yetmeyip singapur a geçenler (singapur un şikan kesme ile ne alakası varsa) lütfen artık diyoruz, lütfen elma ile elma, çünkü haber ve konu belli..
    Onun dışında dediğimiz gibi, yoksa tuttuğumuz pilot/takım formsuzdur hatalar yapmıştır(evet bu sene oldukça fazla, o manada yazan arkadaşlara tek lafım yok, fakat konuya ordan girip olayı çarpıtarak haklı gözükmeye çalışanlar var, yani takımınız kötü size herşey müstehak, ozaman hrt, virgin ve lotus hiç yarışmasın, yada vurun abalıya mantığı, yada bilmem kaç senesinde şu oldu oh olsun size gibi yorumlar) vs biz hepsinin farkındayız vede hoşnut değiliz gerektiği yerde eleştirimizi yaparız, ilgili ilgisiz her haberde garip örneklerle yapmayız ama…
    Burda amacım sen bana yazdın bende sana yazarım, pilotuna takımına sallarım değil, konu belli, tartışıcaksak onu tartışalım
    Bayaa bi uzun oldu, kusura bakmayın….

  16. ALONSO taraftarı arkadaşların hiç bitmeyen bu tepkilerini düşündüm ve kendimce bir analiz yapayım dedim.

    Hepmizin beklediği FERARİ-ALONSO birlikteliğinin çok güçlü olacağı idi. taraftarlar yeni bir shumi döneminin başlayacağını düşünüyordu;şahsen bende onların bu yıl yenilemez olabileceğini düşünüyordum;nedeni FERRARİ 2009'ki performans eksiklerini ve hatalarını görmüş 2010'a çok güçlü bir araç çıkartmak için gelişimi durdurmuş,ekibi yenilemiş ve ALONSO gibi muhteşem bir pilotu takıma katmışdı. ALONSO hayalinin takımına gelmiş,güçsüz bir araçla geçirdiği bir kaç yıl ve McLAREN ile yaşadığı sorunlar onun tüm eksiklerini tamamlamasını sağlamış ve hiç olmadığı kadar kazanma açlığıyla sezona hazırdı.

    kağıt üzerinde bakınca 2010'da herşey muhteşem görünüyordu .

    sezon başladı ve ilk yarış beklenen oldu tüm taraftar ve F1 sever bu ikilinin yenilemez olduğunu düşünmeye başlamıştı ama sonra herşey tersine dönmeye başladı.

    FERRARİ birden yavaşlamaya,stratejik hatalar yapmaya ve yarış içerisindeki olaylara hızlı tepki verememeye başladı.
    ALONSO daha önce hiç görmediğimiz hatalar yapmaya ve beklenen performansın çok altında sürüşler çıkarmaya başladı.
    bunları gören taraftar ister istemez yaşanan şansız iki hakem olayıyla birlikte duygusallaşmış ve herşeye tepki göstermeye başlamışdır. evet tepkilerinde haklıdırlar ama bu yaşananların nedeni FİA değil McLAREN değil ikilinin kendi hatalarıdır.

    weber hamilton sayesinde yarışdışı kaldı şansızdı-button küçük bir parça yüzünde yarışdı kaldı şansızdı-vettel,webber bu sezon belkide en şansız ikili-ve alonso da güvenlik aracı girdiğinde şansızdı yani herkezin şanslı ve sanssız yarışları oldu ve olacak ama bunu iklinin tüm sorunu gibi göstermek gerçeklerden kaçmaktır.

  17. minardi yazdıklarının çoğu aklımdan geçen ama yazmaya üşendiğim şeyler,teşekkürler 🙂 eklemek istediğim alonso bu sene baskıyı kaldıramıyor ve baskı altında ya telsizi kapatıyor yada konuşmayın duymak istemiyorum diyor.

  18. @Bülent Şahin

    sen ne dediğini bilmiyorsun 🙂

    tartışılan schuminin kariyeri değil. kanada da kestiği şikanlar.bunu hatırlatayım sana.

    ayrıca singapur 2008 de alonsonun hiçbir şeyden haberi yoktu bunu da hatırlatayım.

    olayları gerçek yüzüyle görmek yerine çıkarınıza uyacak şekilde kılıf giydirmek sadece sizi kandırır 😉

  19. Bir de, bu kadar çok tartışmalı olayın yaşanmasının nedeni, yine bu seneki kurallar. Takımlar artık birbirine o kadar yakın ki, Alonso 3 tur içinde hem Kubica'ya hem Alguersuari'ye atak yapabiliyor.2006'da olsa arada 10-15 saniye fark olur, böyle tartışmalar yaşanmazdı. Fia konusunda ise, bu tür hedef saptırmayı yapan sadece Ferrari taraftarı değil, Geride kim varsa onlar yapıyor ancak gerçek değişmiyor. Bakın 2002 malezya gp'si:

    http://www.youtube.com/watch?v=IJJXIgnjug0

    Şimdi 10 f1 taraftarına sorsanız 9'u yanlış karardı der. Peki bu Williams'ın şampiyon olamayacağı gerçeğini değiştiriyor muydu hayır, ceza verilmese de şampiyon Ferrari olacaktı. Keza bu seneki Monaco olayı. Sizin mantığa göre Schumacher zinhar ceza alamazdı çünkü Charlie ve Fia Alonso'ya karşı. E ne oldu ceza verildi. Bu mantıkla Alonso'nun erken start almasının nedeni de ışıkları geç söndüren Charlie. Böyle mantık olur mu. Olay takımda ve pilotta Fia da Charlie'de yere düşen parçada değil. Bunu anlayalım yeter.

  20. Olay ilginç bir hal alıyor. Taraftarların verdiği tepkiler daha da ilginç.

    Ezeli Alonso'cu arkadaşların bakış açısı zaten belli.

    Ezelden Alonso'Ya kıl olanların da davaranışları belli.

    Şimdi gelelim Alonso'Cuların iddaalarına.

    Bu arkadaşlar, Charlie'nin kendilerine kıl olduğu kanaatindeler, sürekli Alonso aleyhine karar verildiğini düşünüyorlar. Lakin göremedikleri şey, Charlie'nin bunları bilerek ve tek başına yapmadığıdır.

    Sutil in De la rosa ya çarpmasından sonra sc girmesi güvenlikle ilgili bir durumdur, güvenlik, her zaman pilotların ve takımların menfaatinden öndedir. Bunu göremeyen arkadaşlara teessüf ederim.

    Yani Charlie sc girdikten sonra Alonso'Ya bakıp

    http://www.youtube.com/watch?v=le3l8lm09Rc

    şeklinde davranmamıştır. Bu cezanın haksız olduğunu iddia eden arkadaşları, bu iddialarını emsal göstererek kanıtlamaya davet ediyorum. Bir video gösterin, şikan kesip, rakibini geçip de hiçbir şey olmadan devam eden bir pilot, tartışmaya yeni bir soluk gelsin.

    Bir de fia bize karşı durumu var. Bu argüman, her sene "gerideki" takım taraftarları tarafından dillendirilir,lakin takımlarının güçsüz olduğu gerçeğini değiştirmez.

    Bu sene Ferrari'nin şampiyon olma ihtimali çok düşük bunu bir kabul edin.
    2 tane size göre aleyhte karar verildi diye takımınızın şampiyonluğu gitmiyor, şampiyon olamamanızın sebebi

    1- Takım iyi yönetilmiyor.

    2- Alonso, geçen senelerdeki kadar iyi değil. Start alamıyor, baskı varken çok hata yapıyor,vs vs.

    3-Massa eski performansında değil.

    4- İyi, baskın bir araçları yok, en küçük bir hatada çok geriye düşüyorlar.

    Tabii Ferrari taraftarlarının büyük çoğunluğu, bu sorunları bildiği halde kolaya kaçıyor, zaten alamayacakları şampiyonluk sanki fia yüzünden ellerinden alınmış izlenimi yaratarak mazlumu oynuyorlar.

    Sizin bu yaptığınızın , yenildikleri maçtan sonra hakeme söven futbolculardan, taraftarlardan farkı yok. Adam 4-0 yenilmiş hala orada hatalı bayrak vardı faulu vermedi falan deyip duruyor e ligde 7.siniz yenildiğiniz maçların hepsi mi hakem hatası. o yüzden geçiniz bu oyunları kimse yemiyor artık.

  21. Schumi'nin kestiği şikanlara "yol güzergahı" diyenler, öncelikle tuttuğu pilotun Briatore damgalı Singapur rezilliğinin hesabını versinler. Ondan sonra Schumi'ye laf atsınlar.

    Schumi'ye laf atarken 565465498464 kere düşünmeniz gerekiyor.

    Schumi'nin Ferrari ile yaptıkları ortada, Alonso'nun da yaptıkları. Ha derseniz ki yıllar farklı onu da tartışırız. Ama illa tartışma yapmak istiyorsanız mekan burası değildir. Her haberin altına Schumi'ye laf atmak için abanmayın.

    Klavyenin tuşlarını karıştırıyorsunuz herhalde yazarken. Olayları anlatmak istiyorsanız önce tarafsız sahaya gelin çok bilmiş objektiflik örneği arkadaşlar.

  22. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    @Fernando Alonso, tam olarak senin gibi düşünmesemde bişeyler olduğu kesin, senin bakış açından bakarsak, mclaren için bişeyler yapılmış olsa, bu ferrari yerine redbull olmalıydı, zira mclaren açısından yenilmesi gereken takım ferrari değil redbull, Gerçi ingiltere için SC girince ham webber le arayı kapatmış oldu ama o gün SC sürekli girse de redbull yenilmez gibiydi, netice her ne olduysa son 2 ayda, en çok zarar gören ferrari kazanç sağlayan mclaren oldu, kasıt var demek kasıt yok demek kadar zor bence, hadi iyimser olalım sadece şans diyelim, böyle olması spor açısından en iyisi…

  23. önce kararsız kalıp bir süre beklemek..
    ardından pitten geçme cezası vermek..
    son olarak SC'yi pisTe sokarak alonsoyu son sıraya atmak..

    ingiltere gp'si kuralları.yada "MAKLERIN" çıkarları

  24. murat levent avatarı

    Valla aslında kimsye bişey anlatmak için değilde birazda içimi dökmek için yazıyorum. Yoksa neyin ne olduğu zaten belli.

    Bizim dememizle değişecek bir durum da söz konusu değil.

    Tek tesellim Alonso şampiyon olamasa bile sezon sonuna doğru bu öndeki adamları iyi bir terletecek gibi hissetmemdir. Tecrübe kazanacak, hata yapan seneye artık diyecek. Heleki 1-2 yarış kazansın puanlar birbirine bi yaklaşsın asıl o zaman görücez herşeyi daha net. Şu son 2 yarışı kazansalar yaz arasından evvel gayet hoş olur aslında hooop bizde varız demek adına. İçimde iyi hisler var nedense.

  25. önce 2008 belçika işin içine katıldı, ardından monaco 2010 da son virajdaki illegal geçiş. anlamadığım nokta bu iki konununda bu haberle alakadar olmaması. en azından bence yok. bu olayıda bu kdar büyütmeye gerek yok. Fia zaten her zamanki Fia. Ben formula 1 i izlemeye başladığımdan beri saçmalıyorlar. verdikleri kararlara şaşırmıyorum artık.

  26. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    @ murat levent ; Unutmuşum ayrıca schumi kanada da şikan keserek avantaj sağlamadıki, kaç kez keserse kessin, hiç kimseyi geçmedi zaten, alonso ise geçiş yaparak avantaj sağladı, schumi ise defans yapıyordu (sanırım buemi yada diger toro rosso ya), defans yaparken şikan kesmek SAYILMAZ kimse şikanı kesmese arkasındakine geçilcek demezzzz, eğer atak yaparsan ceza yersin alonso gibi, bilmem anlatabildimmi, sen o kadar uğraştın anlatamadın belki bu şekilde anlaşılmıştır hala anlayamayan varsa, sonra biz söle yazınca tepki alıyoruz, halbuki yaptığımız olayları anlatmaktan öte değil, şimdi bu yazdıklarım schumi tarafında yapılmadı diyebilen varsa fazla söze gerek yok, demekki çok fanatiğiz objektif olamıyoruz ne yapalım 🙁

  27. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    @ murat levent :))) çok safsın yaa, schumi kanada kestikleri şikan filan değil değildi ki onlar schumi ye özel yarış çizgileriydi, şikan olsa 1 bilemedin 2-3 kere kesersin, adam kaç kez kesti sayamadık walla en 10 vardır bi kere de, neyse uzatma ya gerek yok, cezalar zamanın şartlarına koşullara takımlara göre değişebilir, bazen ceza beklersin kınama olur, bazen uyarı beklersin ceza olur, malesef bu işler böyle

  28. murat levent avatarı

    Haberi okuyorum okuyorum gülüyorum. Hem diyolarki yarıştan sonra pilotlar görüşmememiz gerek, hemde ekran yazı çıktıktan 1dk sonra cezayı kesiyorlar.

    Allah sizi inandırsın Serhan Acar tv de daha ingiliz eski bi plotta hakemlerle dediğinde(kimdi hatırlayamadım) tamam Alonso pitten geçme cezası aldı dedim kendi kendime.

    Eğer bu kural hatası ise, schmi kanadada ne yaptı acaba. Ben şahsen adamın pisten çok pist dışından şikan keserek ve bir çok pilotun yarışını mahvederek bitirdiğini gördüm. Ama ben bunu da yanlış görmüşümdür muhtemelen.

    Gelelim öz eleştiriye. Burda Ferranin tek hatası Alonso pit cezasını aldığında SC pistte bile olsa girip lastiklerini değiştireceklerdi. SC çıkıncada pitten geçip cezasını çekecekti. Biliyosunuz SC içerdeyken ceza çekilemiyor ama bu pit stop yapamaz anlamına gelmez. Belki yeni lastiklerle daha çok sıra kazanma şansı olabilirdi.

  29. iyide f1 de daha önceleri virajı mecburi kesti diye ceza verilmeyen olaylarda olmadı mı? ferrari ekibi charli nin kararını beklemekte bence haklıydı. çünkü inandıkları şey onun mecburi bir viraj kesme olayı olmasıydı. izlerken bende öyle düşündüm. zaten geçiyordu ama kubica nın itmesiyle virajı keserek geçmek zorunda kaldı.

  30. Domenicali kaldığı sürece burda geçişleri değil cezaları tartışıcaz

  31. "Maklerın" cı arkadaslar Ferrari TarafTarından özür dilemeli!!

  32. Yavuz Balcı avatarı

    charliye siz soruyorsanız durumu ey ferrari yönetimi tasınızı tabağınızı alın gidin.

    ayrıca ingiliz basını haber çıkarınca bunlar şöyle eee bu la gazetta dello sportta italyan.ne edeceğiz şimdi. açıkcası beni kim ne yazmış ilgilendirmiyor. ben yarışı izlerken yerini vermesi gerekiyor dediysem ve ferrari duvarı bunu göremiyorsa kimse suçu dışarda aramayacak.

  33. Schumacher olayı yanlış bir karar değildi. Madde madde açıkladım prosedürleri, okumuşsunuzdur. Monaco son turda her şey kuralına göre uygulanmıştı.

    Ki alaka nedir burada Monaco ile Alonso'nun geçişinin. Pilot engelleme ve avantaj sağlamanın yorumu bakış açısına göre değiştiği için epey geniş. Ancak yazılı maddelerde çok sınırlı bir şekilde yorum yapabilirsiniz.

  34. murat levent avatarı

    M1CHAEL. güzel yazmışın lakin farkı kavrayamıyosun.

    Senin demene göre SCHMI olayında yanlış karar vardı, halbuki hiç te yoktu, kural geyet açıktı ama adamın uyanıklık yaptı, çekti cezasınıda. Bunu Serhan Acar dahil herkes söyledi.

    Şimdi gelelim burdaki meseleye, Alonos hatırlarsanız orda duvar olsa çarpmıştım demşiti. Bu yüzden bile kendisi suçlandı.

    Olayı şöyle düşünmüyosunuz. Açın youtube de video dolu. Kare kare oynatın. Düzlük sonunda Alonso Kubica yı geçmiş ve nizami olarak virajı dönüyorken hatta dönmüşken tam bu sırada kubica direk Alonsonun üstüne sürüyor arabayı daha doğrusu mecbur kalıyor çünkü viraja gelirken yer kaybetmemek için içerden olabilidğince geç fren yapıyor. Dolayısı ile duvar olsa gerçekten çarpmıştı. Yani Alonso freni tutmamışta virajı kesmiş gibi konuşmayın burda. Virajı dönen adamı dışarı atıyor Kubica.

    Ama tabi ne desek boş. Herkes kendi tuttuğu takımı/pilotu savnuyor.Objektif mi, malesef kimse olamıyor.

  35. ahmet sen matemetikte sınıfta kaldın galiba :):):):):):):)

  36. ne kadar uzadı bu olay,alonso kural ihlalı yaptı ve ceza aldı.olay bu kadar basit.cezasını çektikten sonra 3 sıra kaybedebilirdi ama sc içeri girince çok geriye düştü.tartışılacaksa fianın bilerek sc alonsonun cezasını cekeceği turda içeriye gönderdiği tartışılsın.alonso sc girmeden 1 tur öncede cezasını çekmek için pite yönelebilirdi.alonso fia ile kaybediyor diyenler varsa kazandıklarınıda fia ile kazandı desinler.

  37. Dün, kurallarla belirlenen konuda yorum ile avantaj oluşturulması
    hatalı ve haksız görülüyorken. Ki son turda geçiş yapılamayacağına fakat yarışta geçiş yapılabileceğine dair kural
    varken ve geçiş için koşullar yönetim tarafından (yeşil ışık, bayrak) oluşturulduğunda yapılan yorum için hatalı
    deniyordu. (Tekrar ele alınan bir mesele oldu.)

    Bugün ise ikili mücadelelerde kural açık olduğu halde yapılan yorum doğru görülüyor ve yönetim sorgulanıyor,
    haksızlığa uğramadan bahsediliyor.

    Dün nerdeydiniz? 🙂 Bu iki ap ayrı olay ne kadar başka ama ne kadar da benzer görünüyor değil mi.

  38. "Bilerek şikan kesip avantaj sağlamakla, istemeden mecburi olarak kesmek arasında dağlar kadar fark var."

    Mesele olayın şekli, oluş halleri veya bir kısıma göre mecburiyetleri değil olaydan istifadenin oluşması avantaj'ın yakalanması. Zaten kural'la belirlenen de bu değil mi. Karar, yargılama da buna göre yapılmıyor mu. Yoksa bu olaydaki örnek de görüleceği üzere bu tip mücadeleleri engelleyici maddeler mevcut değil. Zaten motorsporlarının kültürüne aykırı değil mi bu. Bu işin mantığına hiç uyuyor mu mücadele hal ve şekillerinin kanunlarla tayini. Hep söylemişimdir pilotların bazı davranışları için özellikle atak yiyenler için bazı mecburiyetler atfediliyor ki neye dayanıyor bunlar. Yavaşlama ve yol verme gerekliliği gibi. Dün Weber bugün Kubica için neye dayanarak böyle zorunluluklar gösterilmeye çalışılıyor anlamıyorum. Hiç kimse birisi onu geçmeye çalışıyor veya geçiyor diye yol vermek, yavaşlamak , alan açmak zorunda değil. Atak yiyenin mecburiyetleri olduğu gibi yapanın da mecburiyetleri vardır ve bu mecburiyetleri güvenlik dışında yazılı hale getiremezsiniz…

  39. Arkadaslar bu resmi bir aciklama degil, LA Gazetta Della Sport gazetesi nin Ferrari acisindan yayinladigi bir metin, gercekler boyle olmayabilir, FIA buna karsilik belki resmi olarak telsiz kayitlarini aciklar da hepimiz anlariz neyin ne oldugunu..

  40. Bence çok gereksiz incelemeler bunlar. Boş bir haklı gösterme gayreti. Peki şimdilerde yönetimi hatalı gören muhterem takımım ve Alonso fanatikleri Monaco son turunda nerdeydi. O gün neler söylüyorlardı.:)
    Birileri çıkıp keser döner sap döner… derse nasıl cevap vereceğiz.
    Adalet, işine nasıl geldiğinin mi yoksa olması gereken, doğru neyse ona mukabil bir kavram, karardır.
    Bu tip şeyleri herkes, her takım yaşıyor ve yaşayacak. Bugün sırf faydalandığınız için bazı hallere sesinizi çıkarmıyorsanız yarın mutlaka zarar gören tarafta olursunuz. Başkalarının faydalanmalarına ayar olur durursunuz. Ferrari, Mclaren, Renault ve tüm pilotlar için defalarca tecrübe edilmiştir hepsi aynı boşa melek taklidi yapmasınlar…

  41. murat levent avatarı

    Eklemeyi unutmuşum, son cümlene hitaben;

    Neyi yiyip yemiyeceğin beni ilgilendirmez. Biraz terbiyeli olalım.

  42. murat levent avatarı

    @ahmet güçlüöver,

    yanlış anlamışın sanırım, ben 100 tur derken 3 antreman seansından bahsediyorum, yani 1.5×2+1=4 saat yapar bu da 100 tur için gayet normal, ortalama bir senasta 25-35 tur arası attıklarını düşünürsek.

    Yazılanı dikkatli okuyup ona göre yorum yaparsak daha hayırlı olur.

    Ben yeterince objectif bakıyorum olaya. Sizede öneririm.

  43. bence bu olay tamamıyla alonso ile ilgili R30. 2006 ferrari ile mücadele ederken FIA gene karşımızdaydı. bu kez alonso ferrariye geçti Fia yine alonso ya karşı pozisyonunu korudu. demek ferraride suç yokmuş o zamanlar. fia anti-alonso cuymuş:)))

  44. Yıllardır beri fia+ ferrari idi şimdi tam tersi oluyor galibaa birde bu olay hakkında kubica bir açıklama yapmadı karışmak istimiyor galiba birde yarış dışı kaldığı için olabilir tahminimce

  45. ahmet güçlüöver avatarı
    ahmet güçlüöver

    Murat Levent
    "Diğer mevuz ise ferrarinin antremanlar boyunca nerdeyse 100 tur atmalarına ramen, 1 yada 2 kez bile zor göründükleridir. Seyretmiyormusunuz antremanları ben başka bişeymi seyrediyorum, virgin bile onlardan çok çıkıyor ekrana." demişsin.

    1.5 saatlik bir seansata 50 + 50 tur attıklarını düşünelim iki Ferrari pilotunun. Bu kadar tur demek bir yarış mesafesi demek. Yarışlar yaklaşık 1.5 saatte biter. Yani Ferrari hiç ayarlarla falan uğraşmadı tam bir yarış similasyonu yaptılar öyle mi?

    Objektif olmanı öneririm. Antremanlarda 30 turun üstüne çıkan pilota pek rastlanmaz. Fom kameraları Ferarri'yi çok göstermemiş olabilir, ama bu Ferarri'nin 100 tur yaptığını da bize yediremezsin.

  46. ahmet güçlüöver avatarı
    ahmet güçlüöver

    Murat Levent
    "Diğer mevuz ise ferrarinin antremanlar boyunca nerdeyse 100 tur atmalarına ramen, 1 yada 2 kez bile zor göründükleridir. Seyretmiyormusunuz antremanları ben başka bişeymi seyrediyorum, virgin bile onlardan çok çıkıyor ekrana." demişsin.

    1.5 saatlik bir seansata 50 + 50 tur attıklarını düşünelim iki Ferrari pilotunun. Bu kadar tur demek bir yarış mesafesi demek. Yarışlar yaklaşık 1.5 saatte biter. Yani Ferrari hiç ayarlarla falan uğraşmadı tam bir yarış similasyonu yaptılar öyle mi?

    Objektif olmanı öneririm. Antremanlarda 30 turun üstüne çıkan pilota pek rastlanmaz. Fom kameraları Ferarri'yi çok göstermemiş olabilir, ama bu Ferarri'nin 100 tur yaptığını da bize yediremezsin.

  47. murat levent avatarı

    Şurda herkes yazıyor çiziyor spora güven kalmadı diye. Bende kafamdakileri yazıyorum, kimsenin şahsına hakaret ettiğimde yok.

    2007 olaylarından sonra ingiliz medya ve spor camiasının Alonso ya cephe aldığı gün gibi ortada, dolayısı ile ferrari de olayın baş oyuncusu olduğu için oda direk düşman ilan ediliyor.

    Geçtiğimiz 2 yıl boyunca Alonsodan dolayı antremanlarda RENO 1-2 kere görünürdü, bu sene Ferrari-Alonso birlikteliği olayı daha da körüledi hiç görünmez oldular.

    Şimdi siz buna ister fanatiklik deyin ister ne derseniz deyin, ama bana biri bunun mantıklı açıklamasını yapsın, eğer böyle değilse neden yayınlarda gözükmedikleri ile ilgili.

    1-2 senedir özellikle zaman tutarak takip ediyorum, seans bitiminde derecelere bakıyorum en kötü 20 tur atmış Ferrari, ama ben bir kere görmüyorum tam tur. Buna keza ingiliz kökenli ne kadar takım varsa en kötüsü bile en az 5 tur gözüküyor 8-9 a kadar çıktığı oluyor.

    Kısaca burda herşey dönüyor, bu benim kişisel fikrim.

  48. alonso artık kubica ya pozizyonunu geri veremeyecek durumda olduğu için pitten geçme cezası verilmek zorunda kalıyor yani.ondan sonra pitten geçeceği turda SC yi soktular.3-4 sıra kaybedeceğine 14. lüğe kadar geriliyor.bütün bunlar ferrari yi haklı gösteriyor. FIA inanılmaz güven kaybı yaşıyor. bu kadar incelemeden sonrada hala ferrariyi suçlayan varya ben ona şaşıyorum. kesin olmayan birşey için ferrari neden yerini versin -ki bence cezada saçma. alonso zaten kubica yı geçiyordu. avantaj elde edip geçmedi yani. neyse olan oldu artık. bundan sonra asıl rakibimizin kim olduğunu bilip ona göre "savaşmamız" gerekecek. şampiyon olamayacağımız ortada. bunun için hataları olmasına rağmen ne pilotumu nede takımını suçlamıyorum.

  49. bunu 2008 belçikayla bütünleştirip "oh olsun" diyenlere ise söyleyecek kelime bulamıyorum… azıcık bile objektiflik yok demekki

  50. ahmet güçlüöver avatarı
    ahmet güçlüöver

    Bu kadar gürültü patırtıyı kopartan asıl sebep SC'nin giriş zamanlaması. 1 tur daha geç girmiş olsa Alonso cezasını çekip. Rivola'nın hesabına göre.

    "Rivola ayrıca, ceza geldiği anda strateji uzmanalarının Alonso'nun sadece 3 ya da 4 sıra keybedeceğini hesapladıklarını ancak güvenlik aracının kendilerine verilen ceza ile piste girmesinin Alonso'nun grubun sonuna düşmesine neden olduğunu söyledi."

    3-4 sıra kaybedip kurtulacaklardı.

    Karar verme süreci gecikince Kubica da geriye düştükçe düştü ve yarışı bıraktı. Ortada Kubica da olmadiğına göre zaten mecburen gelecek cezaya uyacaklardı. Neticede normal karşılacak bir ceza, SC yüzünden çok pahalı bir ceza oldu.

  51. murat levent avatarı

    janus 3520 bu fanatiklik değil, bu haksızlığa verilen tepki sadece.

    Bilerek şikan kesip avantaj sağlamakla, istemeden mecburi olarak kesmek arasında dağlar kadar fark var.

    Kimi olayında Hamilton zaten kiminin arkasındaydı, yani önce geçip sonra şikan kesmedi, daha geçmeden şikanı kesti, bu da düzlükte hız kazandırdı ona. Burda Alonso geçtikten sonra pist içinde, Kubica tarafından dışarı atılıyor. Dikkat edilecek anahtar kelime : GEÇTİKTEN SONRA. Siz bu ince çizgiyi anlayamadığınıza göre bence sizin yaşınız 18 den küçük.

    Hala kural açık zırvalığı dinliyoruz şurda. Ne zamandan beri geçildikten sonra çaprazlama dalarak rakibi dışarı atmak nizami oldu.

    Diğer mevuz ise ferrarinin antremanlar boyunca nerdeyse 100 tur atmalarına ramen, 1 yada 2 kez bile zor göründükleridir. Seyretmiyormusunuz antremanları ben başka bişeymi seyrediyorum, virgin bile onlardan çok çıkıyor ekrana.

  52. Kimi Räikkönen avatarı
    Kimi Räikkönen

    Bu olayın bu kadar uzatılmasını gerçekten anlamadım. Ben mi bir şey kaçırdım?

    2008'deki malum olayla da alakası yok.

  53. Yusuf  Hitay avatarı

    ferrari resmen aptalı oynuyor, ferrari blmiyor mu bu durumda anında yerini geri vermesi gerektiğini ? yarış komiserinin uyarısına gerek duyulduğunu kim söylemiş ?

    Daha önce onlarca kez yaşanan bir olay ama hiç birinde yarış komiserinin takımı uyardığını duymamıştım açıkcası.

  54. 01McLaren01  avatarı

    Rivola: "Geçişi gördün mü? Bize göre geçişi için yer bırakmadı." 2008 belçikada da lewis için geçecek yer yoktu ve şikanı kesti, o zaman ferrari ve tüm taraftarları cezanın haklı olduğunu söylemişlerdi. etme-bulma dünyası bu olsa gerek.

  55. ahmet güçlüöver avatarı
    ahmet güçlüöver

    Janus 3520 yorumunun altına imzamı atarım.

  56. @murat levent senin şu yorumunu Ecc na mail atıp Türkiye yi takvimden çıkarmasını rica edeceğim.Anlaşılan ülke olarak bu spora hazır değiliz.Bu tarz fanatiklik artık futbolda bile azalırken F1 de görmek üzücü.Tek dileğim 18 yaşından küçük olman.

  57. murat levent avatarı

    Yarış ingiltere de, hakemler ingiliz, e olması gereken tam olarak bu cezaydı, hatta diskalifiye bile olsa olurdu.

    Bunlar antremanlarda bile ferrariyi 1 tur göstermiyorlar 1.5 saat boyunca. Halbuki adamlar 20-30 tur atmış oluyor.

    Bir kez daha geçmiş olsun ferrariye.

    Biraz daha sıksalar hamilton'u 1, button u 2 yaparlardı da olmadı işte.

  58. olaylar pek de whiting'in söylediği gibi değilmiş anlaşılan.

  59. Kaan TANYERİ avatarı
    Kaan TANYERİ

    son 3 yarıştır kurallara uymanın cezasını cekıyoruz bundada baya haklıyız gibi WHİTİNG!!! spora olan guven azalıyor…

  60. yani sıfır puanı aldık yarışta, haklı olsak ne olur olmasak ne olur, kaçan podyumu geri mi verecekler ki…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir