Horner: "Manipüle Edilmiş Almanya Formula 1 İçin Büyük Utanç"

yazar:

kategori:

Ferrari’den Fernando Alonso, Hockenheim’deki yarışı kazandı ama bunu takım arkadaşı Felipe Massa’nın kendisine yol vermesi ile başardı.

Horner, bu olay sonunda en çok kaybeden tarafın spor olduğunu ve Ferrari’nin böyle bir şey yapmak için bir nedeninin olmadığını söyledi.

Horner: “Bir pilotun zaferi diğerine verdiği, sonucuyla oynanmış bir yarış, Formula 1 için büyük bir utançtır.”

“İstanbul’da pilotlarımızı yarıştırdığımız için birçok eleştiri aldık ama bana göre adil olan oydu ve sportif açıdan yapılması gereken de”

“Bugün tek kaybeden Formula 1 oldu. Ferrari, böylesi bir şey yapmaya ihtiyacı olmayacak kadar büyük bir takım. Fernando da, hâlâ yüzlerce puanın mümkün olduğu sezonun şu döneminde buna ihtiyaç duymayacak kadar iyi bir pilot”

Red Bull patronu, Ferrari pilotlarının birbirleriyle mücadele etmesini göremeyen taraftarlar adına da üzüntü yaşadığını ekledi.

Horner: “Büyük bir utanç. Ferrari harika bir takım. Felipe ve Fernando’nun birbiriyle yarışmasına izin vermemeleri, Formula 1 için bir utanç. Aralarında çok fazla puan yok ve araçları nasıl yer değiştirdikleri de çok açıktı”

“En büyük kaybeden taraftarlardı, izleyenlerdi. Yarış galibiyeti Fernando’ya verildi. Doğru veya yanlış; biz pilotlarımızın yarışmasına izin verdik. Çünkü sportif açıdan yapılması gereken bu, ayrıca kurallar açısından da”

“Kurallar bir nedenden dolayı koyuluyor, böylesi durumların önüne geçmek için. FIA duruma hakim ve olay, çok açık bir şekilde  cereyan etti. Ceza verilmeseydi büyük bir utanç olurdu. Çünkü F1’de yanlışa emsal teşkil ediyor.”


Yorumlar

  1. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    pekii madem bir kişi için '' bak sen böylesin he gerçekten '' diyip bunun içini doldurmanın bir gereği yok,ben de söyle bir cümle kurayım..
    oversteer,çok lüzümsuz ve alaksız bir yerde senden beklenmeyecek derece aptalca bir yorum yaptın,gerçekten bak.
    eğer istersen ben bunun içini de doldurabilirim,senin kadar boş bir çocuk değilim çünkü..

  2. buda bi ilginç adam. bikaç gün önce takım emirlerine izin verilmeli dememişmiydi. o zaman yarışlar manipüle edilmiş olmayacak mı? nasıl işlerine geldiği gibi konuşuyolar.

  3. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    hayırdır bu cümleyi söylemeni gerektiren şey nedir böyle yırtık dondan çıkar gibi,neden çocuk gibi olduğumu anlat da ben de bileyim,sen böyle saçma cümleler kurmazdın,en azından anlatabilme yeteneğin vardı,en azından zeki biri olduğunu düşünürdüm,ama benim yazdığım şeyler için bu ifadeyi kullanabileceğin sebep nedir onu çözemedim ben.
    böyle çirkin bir cümleye aynı çirkinlikle verebileceğim onlarca cevap da var ama bunu neden yazdığını gerçekten merak ediyorum büyük abi buyur..

  4. senın ne gibi olduğun hiç belli olmuyor.

  5. fatih küskü çocuk gibisin. gerçekten bak.

  6. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    ee telsizden sana '' benzin tasarrufu yap'' deseler sen sormayacak mısın fatih de yapacak mı ve ya beni geçmeye kalkacak mı diye? böyle absürd bir şey mi olur.bunu herkes sorar,bu 2 hadiseyi herhangi bir açıdan karşılaştırmak bana göre mantıkla izanla bağdaşmaz,hadi diyelim ki senin dediğin gibi oldu,yine de aynı değil,alonso ile massa birbirini birer kere geçmediler tekerlek tekerleğe gidip,ve sonrasında kimse onlara benzin tasarrufu yapın demedi,söylenen açık ve net;massa dur oğlum alonso senin bundan sonraki yarışlardaki kocan olacak gibilerden bir cümle,ve alonso nun da yaptığı önünde gazı kesen bir adamı geçmek ve daha sonra da buna sevinebilmek,tıpkı sizin gibi yani:D
    hee bir de şu var sevgili gökhan;bizim en azından birkaç tane iyi galibiyetmiz var,önümüzdekilerin kalmasından medet ummayarak veya birini ötekine geçirme moduna sokmayarak? sizin kaç tane var? birinde vettel kaldı,diğerinde de massa durdu,tebrikler yani,bu kadar kötü bir pozisyonda olup hala bir şeyi diğeriyle karşılaştırabiliyorsunuz..

  7. gökhan aydın avatarı
    gökhan aydın

    ''button beni geçecekmi ''

    hayır hayır

    işte mc laren farkı

    redbullar kapışır sıra kaybeder avanta sizlere gider hep böyle olsa sezon kolay olacak.sizlerede kolay gelsin sindirebiliyorsanız.

  8. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    niye,türkiyede button a sağa çek de lewis geçsin mi dediler:d siz hayatınız da alonso nun bir takım arkadaşıyla tekerlek tekerleğe mücade ettiğiniz gördünüz mü? göremezsiniz çünkü daha yaklaşmadan ağlamaya veya pit duvarına sürmeye kalkıyor,ardından yarıştan sonra da takım beni sevmiyor,şampiyon olmamı istemiyor felan diyor,siz böyle birini seviyor ve kazandığı zaferleri alkışlayıp puanları sindirebiliyorsanız,zaten sorun yok hayırlı işler dilemekten başka da söylyecek söz yok..

  9. zekeri sayın avatarı
    zekeri sayın

    böyle bir f1 izlemekten zevkalan varsa izlemeye devam etsin.ben iğrendim.

  10. gökhan aydın avatarı
    gökhan aydın

    Olaylar başladığından beri yazıyorum. Takım emri her takımda var, RBR örnektir, Mclaren örnektir (Türkiye), buna yok diyen direk yalan söylüyor.

    Burda bir tek kişi var ben olsam bir daha yüzüne bakmam o da MASSA dır. Sakat makat bir kenara atmadılar, takımda kalsın diye KIMI yi yolladılar. O da takımına pistin ortasında durarak teşekkür etti. Yani sanki son yarış kazansa şampiyon olacak gibi trip attı. Çok ta uygun bir yerde diğerlerinin yaptığı gibi çaktırmadan yol verebilirdi. Ama viraj kaçırırdı, ama geç frenajla dışarı açılırdı.

    Onun yerine alın bakın takımım bana emir verdi bende uyguluyorum diyip türbünlere oynamayı tercih etti.

    Ben bundan başka bişey bilmem, kim ne derse desin vız gelir tırıs gider…

    aynı fikirdeyim

  11. Evet gerçekten 'gülünç' Ya kimse şu itirazların, Alonso'ya yapılan saldırının nedenini anlamıyor mu acaba? Yerini alırdı söke söke geri, hakkıydı diyen arkadaşlar sorun bu zaten, madem alacaktı, alsaydı, takım da müdahale etmeseydi deniyor. Bu kadar yahu, bu kadar açık. Çok çetrefilli bir iş değil. Ben yarışı Vettel kazansın Mark ikinci olsun Button ya da Hamilton 3. olsun isterdim, ama hafta sonunun başından itibaren belliydi bunun olmayacağı. Evet, Ferrari galibiyet alsın istemezdim ama Vettel neredeyse 5-6 sn geri düşmüşken, McLaren pilotları ve Mark 20 küsur saniye geride tren modunda ilerlerken yarışı kazanmak Ferrari'nin hakkıydı. Bu hatayı yapmasalardı da Alonso Massa'yı geçip birinci olsaydı tebrik ederdim, yok geçemeyip kaza yapsaydı yine tebrik ederdim, yarışmalarına izin verdikleri için. Bunun spor olduğunu unutmadıkları için. Ama şu an tebrik edemiyorum. Ne Ferrari ne Alonso ne Massa tebrik edilecek durumda değil şu an benim gözümde. Hata yaptılar.

    Ve Vettel'i de kendi evinde aldığı üçüncülük için tebrik etmiyorum çünkü iyi bir yarış çıkarmadı, büyük bir hataydı yaptığı.

    Dün sporla ilgili güzel şeylerin hepsinin üstü örtüldü bana göre, yarışla ilgili takdir görebilecek çok az şey var.

    Ve son bir şey Christian'ı sezon başından beri her konuda en çok eleştiren, taşa tutan, hatta bazen dalga geçen benim ama adamın dedikleri doğru. Tabii ki konuşacak, dedim ya herkes konuşurken o niye sussun? Daha önce o yaptığında, pilotlarına müdahale ettiğinde bu kadar önemli bir sonuç getirmediği halde çok eleştirmiştim şimdi de aynı mantıkla Ferrari'yi eleştiriyorum.

    Haklarıydı bu yarışı kazanmak keşke haklarıyla Alonso'yu podyumun ortasına çıkarsalardı.

  12. ya bu adam niye konuşuyoki 2 hafta önce webbere 2.adam muamelesi yapan bu değilmiydi ferrari sadece pilotlr şampiyonasını düşündü çünkü takımlarda şansımız yok denecek kadar az

  13. sedat  uyanık avatarı
    sedat uyanık

    doğru horner bu bir utanç ve bu utancın sebeblerinden biri sizsiniz.vettelin alonsoyu duvara yapıştırarak engellemesi ve massaya geçilmesine sebep olmasıdır bu utanç.gelelim diğer sebebi olan massanın hak etmediği yeri alonsoya adilce geri vermemesine.alonsonun yaptığı o atakta rakip pilota yapamayacağın şekilde davranmasan bunlar hiç olmayacaktı.alonso bu yarışın kahramanı olacağını hafta sonunun başından itibaren hissettiriyodu zaten.ve olması gerektiği gibi kazandı ama sonuç massa hediye etmiş:))ya massa hediye etsede etmesede alonsu söke söke yerini geri alırdı zaten hiç şüphesiz bunu en az benim kadar ferrari pit ekibi de bildiği için böyle bir yola başvurdular.yoksa şimdi alonsoyu değil massanın yine felaket bir haftasonunasebep oluşunu tartışıyo olurduk.şimdi soruyorum massa ferrarinin sistemini benim kadarmı bilmiyor bu durumlarda şahısa değil neticeye baktığını.aynı şekilde 2008 de hamiltonla şampiyonluk mücadelesi verirken raikkonen yol vermedimi massaya.ozaman bu gürütü patırtı ne diye.bu haftasonunun özeti alonsonun telsiz konuşmasında dediği gibi 'gülünç'

  14. murat levent avatarı

    can bundy, çook iyi yapmış alonso 2007 de. O yazıyı yazanlarda yanlarındaymış zaten.

    Neyse iyi oldu 100 lira 🙂

    Dünya şampiyonu adamı takımına getir, sonra manevi oğluna daha fazla destek ver.

    Yine yazıyorum. Her nekadar alonsonun bu tehdidi yaptığına inanmasamda yaptıysada çoooook hoşuma gitti.

    Son yarıştada 30bg düşük aracı vermeselerdi alonsoya o senede şampiyon olup öyle koyacaktı tekmeyi.

    Neyse sağlık olsun, bu sene inşallah…

  15. kemakinen35  avatarı

    sen bunları söylerken weber sana nasıl bir işaret yaptı gerçekten görmek isterimdim.sanki seni çok ilgilendiriyor almanyadaki seyirciler.massaya gelince .sen bu takımda bu yıl için ikinci adam olduğunu yenimi anladın.ben dominicaldi olsam gene aynı kararı verirdim çünkü ya türkiyede olduğu gibi bir redbull faciası çıkacaktı ortaya alonso massayla belki çarpışacaktı.başka bir şeçenekte takım alansonun şampiyonadaki durumu göz önüne aldı ve en doğru kararı verdi.siz kendi takımınızda sezon sonu 2 inci ve 3üncü olan iki pilot mu istersiniz yoksa şampiyon pilot mu.bence alonso kesinlikle takımın bir numaralı pilotu bu ortaya çıktı.ve bu hafta sonuna kadar haketti.belki ferrarinin bu kadar bariz uygulaması yanlıştı belki massa virajı kaçırabilirdi ama burası f1. spor diyenlere bir daha düşünmesini söylerim. bence spor cirit atma ok atma ,eskrim,triatlon,basketbol,uzun atlama vs.bence f1 spor katagorisinde gözüksede başka birşey.unutmadan keşke ferrari kimiyi değilde massayı gönderseydi.bu takıma kimi-alonso yakışırdı.

  16. murat levent avatarı

    Olaylar başladığından beri yazıyorum. Takım emri her takımda var, RBR örnektir, Mclaren örnektir (Türkiye), buna yok diyen direk yalan söylüyor.

    Burda bir tek kişi var ben olsam bir daha yüzüne bakmam o da MASSA dır. Sakat makat bir kenara atmadılar, takımda kalsın diye KIMI yi yolladılar. O da takımına pistin ortasında durarak teşekkür etti. Yani sanki son yarış kazansa şampiyon olacak gibi trip attı. Çok ta uygun bir yerde diğerlerinin yaptığı gibi çaktırmadan yol verebilirdi. Ama viraj kaçırırdı, ama geç frenajla dışarı açılırdı.

    Onun yerine alın bakın takımım bana emir verdi bende uyguluyorum diyip türbünlere oynamayı tercih etti.

    Ben bundan başka bişey bilmem, kim ne derse desin vız gelir tırıs gider.

  17. 98 avustralya: Hakkinen ve Coulthard, ilk virajı lider dönen pilotun yarışı kazanması yönünde sözlü bir anlaşma yapmışlardı. Avustralya’daki açılış yarışında Hakkinen, ilk virajda liderliğe yükseldi. Ancak Hakkinen, bir yanlışılık sonucu pitten geçince İskoç sürücü liderliğe yükseldi. Buna rağmen yaptığı anlaşmaya uyan Coulthard, galibiyeti Hakkinen’e hediye etti.

    Kaynak: http://www.serhanacar.com/haber/72/f1

    F1 Racing Ekim 2007 sayfa 13
    ———————————————–
    Koşullar tartışmalı ancak Belçika Gp'si hafta sonunda ortaya çıktı ki Macaristan GP'sinin sabahında alonso , Dennis'e meydan okumuş ve bir ultimatom vermişti: "Lewis Hamilton'a haddini bildir ve onu yavaşlatmanın yolunu bul. Yoksa de la rosa'nın bana gönderdiği Coughlan'ın ferrari istihbaratıyla ilgili e-postalarını FIA'ya götürürüm.

    Dennis reddetti ve alonsonun "hain taktiğini" baltalamanın daha iyi olacağını düşünerek, bu görüşmeden haberdar etmek üzere FIA başkanı max mosleyi aradı. Ne var ki alonsonun iddiasının
    inandırıcılığını hafife almıştı ve mosleyi bunun önemsiz bir şey olduğuna ikna etmeye çalıştı.
    —————————————

  18. yahu ferranin hatasını kabul etmeyenimiz yok ama bu dallama adam konuşması gereken en son kişi… haksız mıyım???

  19. didem 2 takım mı tutuyorsun ne ilginç

  20. burada gerçekten çok fazla, işin ucunu uklalığa vardıracak kadar bildiğini sanan ''bilmiş'' var.

  21. airmclaren Kimi avatarı
    airmclaren Kimi

    sen bi sus horner ya sen çokmu farklısın keşke bundan sonra hangi takım olursa olsun takım emrini alenen yada gayri resmi verirse diskalifiye edilsin hangi takım olursa olsun ha takımım mclaren,ha ferrari,yada redbull

  22. peh horner doğru diyorda rbr sanki sütten çımış ak kaşık
    ben ferrari yönetiminden biri olsam hornera derimki
    dinime küfreden müslüman(hristiyan)olsa bari
    tencere dibin kara seninki benden kara
    netice olarak takım emirleri var aleni yapan var çaktırmadan yapan var.

  23. horner sen millete laf atacağına takımına baksana. vettelin startı planlanmış bir starttı ama çuvalladınız, webber'i mükemmel bir zamanlamayla pite çağırdınız çıkışta trafiğin ortasında kaldı , burada da çuvalladınız. stratejiniz bu mu sizin? bir türlü dayanıklılığı halledemediniz bu sefer de araç yağ yaktı.

  24. erhan aydın avatarı

    burada ferrarinin verdiği kararın-yaptığı işin doğru olduğunu söyleyen biri yok.dinime söven bari müslüman olsa diyoruz sadece.hele bir tane babayiğit rbr veya mclaren veya diğer takımdan bir çıksında kendi takımlarında takım emirlerinin olmadığını,1.ve 2. pilot ayrımının olmadığını söylesin… mclaren didem,hangi takım taraftarı olduğunumu karıştırdın,kafalarınızı kumlara gömmekle gerçekler örtülmüyo.

  25. Şimdi Christian yanlış bir şey söylemiyor, ama ben onun yerinde olsam sessiz kalmayı tercih ederdim. Çünkü insanlar hala onun adını görünce Britanya Gp'de olanları hatırlıyor ve haklı olarak söylediklerini gerçekçi bulmuyorlar. Onu haksız bulmaları için bir sebep daha var o da, daha çok kısa bir süre önce takım emirlerine izin verilmesi gerektiği şeklindeki açıklaması. Bu inandırıcılığı konusunda olumsuz etkiler yapıyor.

    Daha önce Türkiye Grand Prix sırasında gerçekleşen kazadan sonra birçok insan, buna yorumcular da dahil olmak üzere, takım emirleri geri gelsin dedi. Çünkü herkes pilotların yarışmasının takıma ve pilotlara kötü etki ettiğini gördü. Böylesine tekerlek tekerleğe mücadeleler takıma ve prestijine zarar veriyordu.

    Christian eminim ki Ferrari'nin içinde bulunduğu durumu bizden daha iyi analiz edebilir, Ferrari'nin bu kararı spora, sportmenliğe ve hatta insani duygulara aykırı bir karar olmasına rağmen, takım için doğru bir karardı. Eminim o telsiz mesajını ilettikleri sırada bu işin bu kadar büyüyeceğini de düşünmemişlerdir.

    Takımlar kendilerini, şampiyonadaki konumlarını korumak zorundalar. Ve evet, eğer dün o telsiz mesajını almasaydı Massa, ardından Alonso atak yaptığı sırada çarpışsalardı belki de bugün biz bu çirkin konuyu tartışmıyor olacaktık ama bu sefer de Alonso'nun takım arkadaşını ezip geçmesi üzerine yüzlerce yorum yapılacaktı.

    Dün basın toplantısında Sebastian'a bir soru sordular, buna benzer şeyleri Mark'la siz de yaşadınız, aynısı olmasa bile sen takımının böyle bir karar almadığına memnun musun diye. Oldukça uzun bir cevap verdi ama bence önemli olan kısmı şurasıydı. ''Belki de bırakmalılardı ki çarpışsınlar, ama bana sorarsınız bu da iyi bir seçim değil, o zaman da size cevaplamak zorunda kalacağınız bir sürü soru soruyorlar''

    Haklıydı bence, biz yine bir şeyleri tartışıyor olacaktık. Ama bu durumda belki Ferrari Red Bull’dan daha akılcı davranıp pilotlarını açık açık suçlamazdı, olay o zamanki kadar büyümezdi.

    Yani Ferrari bunun bu kadar büyümeyeceğini düşünerek hem kendisi hem de pilotlara adına bir karar aldı ve ne yazık ki onlar da Christian'ın pilotlarını yarıştırmak konusunda aldığı kararda olduğu gibi başarısız oldular.

    Şimdi sırf geçmişte hatalar yaptı diye haklı şeyler söylediği halde Horner’a kapa çeneni, otur oturduğun yere demek pek doğru olmaz. Düşüncelerini belirtiyor, ve düşüncelerini doğru kelimelerle dile getiriyor. Üstelik herkesten daha mutlu olduğu da kesin, adamın takımının üstündeydi gözler çok uzun süredir şimdi epey zaman boyunca kimse Red Bull’un pilotlarıyla kavgasını umursamayacak. Bu onun için çok güzel bir olay. Yani bu açıklamaları yapması çok normal. Tabii bilmiyorum Martin gibi düşüncelerini özel olarak iletmesini bekleyenler var mı ama Christian reklamın iyisini kötüsünü kaçırmaz, konuşacak. Herkes konuşuyor zaten, o neden sussun ki? Değil mi?

    Bir de dikkat edelim lütfen Weber değil Webber, karışıyor sonra.

  26. Çok ufak bir soru . Madem öyle alınabilecek yüzlerce puan varsa neden Weber'e 2. pilot muamelesi yaptınız ???
    Ferrarinin bunu yapmak için bir nedeninin olmadığını söylemiş, acaba Weberin n kanadını alıp Vettel'e vermekteki sebepleri ne idi ???

  27. Didem '98 Avustralya'yı seyretmedin herhalde 🙂

  28. başlığı niye değiştirme gereği duydunuz acab.alonso valenciya için manipüle kelimesini kullandığı için olabilirmi tarafsız adminler.

  29. Horner'ın eleştirisi baya agır olmuş haksızda sayılmaz Ferrari bizlere utanç verici bir yarış izlettirdi
    Ne mutluki McLaren Mercedes Taraftarıyım=))

  30. AyrtonSENNA (forever young) avatarı
    AyrtonSENNA (forever young)

    Ferrari, kendilerince mantıklı olduğunu düşündükleri şeyi yaptı. Dışarıdansa bu hiç hoş ve doğru bir davranış değildi. Ancak sezonun ilk 1. ve 2. pilot karmaşasını yaratan takım patronu yerine başkaları bu yorumları yapmalı diye düşünüyorum. Çünkü Webber'e karşı aldığınız tavır oldukça açıktı. Siz yarış öncesi makul yollarla yaptınız Ferarri ise beceriksiz bir şekilde yarış içinde herkesin gözüne soka soka.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir