Ferrari'nin Hızı Asimetrik Ön Kanattan mı?

yazar:

kategori:

Rakip takımlar, Ferrari ve Red Bull ön kanatlarının aşırı esnediğini ve bunların fotoğraf ve video görüntülerinden açık bir şekilde belli olduğunu iddia etmişlerdi. Bu takımların iddiasına göre, Ferrari ve Red Bull’un ön kanatlarının en az bir tarafı virajlarda daha fazla yere yaklaşıyor ve bu ayar, yükske hızlı virajların girişinde ve çıkışında avantaj sağlıyor.

Takımların bunu nasıl yaptığına dair ortaya atılan iddialardan birisi, ön kanat ayarlama kuralı sayesinde takımların asimetrik ayarlar kullandığı yönünde. Hareketli ön kanatlar için yazılan 3.18 kuralına göre pilotlar, aracın ön kanadının her iki tarafında yer alan parçaların tur başına 2 defa, 6 derece oynatılabileceği söyleniyor.

Kuralda her iki tarafın açısının aynı anda değiştirilmesi gerektiği söyleniyor ancak her iki tarafın açısının simetrik olması gerektiği söylenmiyor. İddialara göre Ferrari ve Red Bull, bu ayarlama sırasında bir tarafa daha fazla yük bindirerek virajlarda daha fazla avantaj sağlıyor.

Eğer sürücü viraj girişinde bir kere ayar değiştirir ve çıkışında eski haline getirirse o zaman 2 kere kullanmış oluyor. Ancak arka arkaya sol ya da sağ virajların olduğu yerde, her iki viraj aynı kanat açısıyla geçilebilir ve daha fazla avantaj sağlanabilir.

Takımların kullandığı sistem, uçaklarda kullanılan asimetrik kanat açıları sistemine benzetiliyor.

FIA’nın bahsi geçen sisteme onay vermesinin ardından Mclaren takımı da benzer bir sistem üzerinde çalışacağını açıkladı. Diğer takımların da yapmaya çalışacak olması da sürpriz olmayacak.

Ancak tüm yazılanların iddiadan ibaret olduğunu, takımlar tarafından resmi bir açıklama yapılmadığını tekrar etmek gerek.


Yorumlar

  1. gökhan aydın avatarı
    gökhan aydın

    macaristan yarışı daha belirleyici olacak kanısındayım hızların durumu açısından

  2. McLarenForever  avatarı
    McLarenForever

    http://www.darrenheath.com/season/2010/germany-2010/image-gallery

    RBR ve ferrarinin esneyen kanatları çok net belli oluyor. esneme şampiyonluğu RBR e gidiyor onu ferrari takip ediyor. 🙂

  3. ferrari ciddi bi iş başardı ama bencede sadece ön kanatla gelmamiştir bu başarı. bide daha kolay geçiş yapabilen bir araç olursa süper olur.

  4. mclarenci mp4  avatarı
    mclarenci mp4

    etkisi var ama tek kanatla olacağını sanmıyorum , çünkü bu kanat red bull'da da var ve ferrari redbull'un hızınıa ulaşabildi. sürekli gaz cıkışı sağlayan motor sistemi , yeni zemin ve diğer sistemler olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir