Mclaren ve Mercedes, Esnek Kanatlar Hakkında Açıklık İstiyor

yazar:

kategori:

FIA yetkilileri, Almanya yarışının ardından şikayet edilen takımların ön kanatlarını testlere tabi tuttular ve yasal olduklarını belirttiler. Ancak buna rağmen şikayetler bitmedi ve özellikle Macaristan’da FOM görüntülerinde bol bol yavaş çekim esneme anları gösterildi.

Ferrari ve Red Bull araçlarının ön kanatlarının özellikle yanları çok fazla esniyor ve neredeyse zemine sürterek gidiyor. Diğer takımlar ise bunun hem yere değil hem de yasal olmasına anlam veremiyorlar ve bir çözüm de üretemiyorlar.

Ross Brawn, Mclaren’le birlikte bu konunun açığa kavuşturulması ve bu sistemin hazırlanmasına izin veriliğ verilmediğini öğrenmek için FIA’ya yaklaştıklarını doğruladı.

Takımlar, bu teknolojiye kaynak ayırmadan önce FIA’dan net bir cevap almak istiyor çünkü bu sistemin hazırlanması ve FIA’nın ilerleyen yarışlarda sistemi yasaklaması paranın da savrulması anlamına gelebilir.

Brawn “Videolardan gördüğümüze göre asıl sorun Red Bull’da ve Ferrari de biraz katılıyor. Bu iki takım Mclaren ve bize göre ön kanat zemine daha yakın bir halde yarışıyor.”

“Biz, büyük bir geliştirme program hazırlamadan önce bu kuralda değişikliğe gidip gitmeyeceklerini öğrenmek istiyoruz.”

“Bu sistem size gösterildiğinde, bunu başarmak için elinizden geleni yaparsınız ve sezonun geri kalanında ve gelecek sene aynısını yaparız. Sadece Charlie’nin bu sistemden memnun olup olmadığını ve bizim sistemi yaptığımız zaman kuralın değişip değişmeyeceğini öğrenmeye çalışıyoruz. Eğer sistem yasaklanırsa çok fazla çaba boşa gitmiş olur.” dedi.

Mclaren Takım Patronu Martin Whitmarsh ise Red Bull ve Ferrari’yi protesto etmeyeceklerini ancak yine de rakiplerinin yaptıklarından memnun olmadıklarını söyledi.

Whitmarsh “Esnek kanatların, o derece esnemesine izin verildiğini düşünüyor muyum? Hayır, düşünmüyorum. Ancak ben kural yapıcısı ya da yorumlayıcısı değilim bu yüzden nelere izin verildiği konusunda açıklama istiyoruz.”

“Açıklama yapıldığında, izib verilen boyut üzerinde biz de çalışmaya başlarız. Umarım yapılacak olan açıklama, ön kanat kenarlarının yere değmesine izin vermez. Yerden uzakta olması gereken ön kanat kenarlarının kenarlarında yer alan metal bölümler yere sürtüyor.” dedi.

Whitmarsh, ön kanadın kenar bölümlerinde gelişime izin verilmesi halinde büyük performans kazançları olacağını düşünüyor.

Whitmarsh “Açıkçası hiç bir kanat tam sert olamaz ancak esneme konusunda verilen sınırlar var. Eğer neler olduğunu açıklamaya çalışırsanız bunu ya büyük ölçüde yan yatmış araçlarla açıklarsınız ancak basit bir geometri yaparsanız o zaman sürüş yüksekliği 100 mm’nin üstünde olur ve böyle olduğuna dair bir kanıt yok.”

“Ya da ön kanatların yan bölümlerini beklenenden daha düşük seviyede tutarak başarırsınız. Ya da zeminin ön bölümünü beklenenden yukarı kaldırarak yaparsınız çünkü orası da aracın gövdesinin sertçe bağlanmış bölümlerinden birisi.”

“Gerçek şu ki bunu anlamıyoruz ve belki bu şekilde yapmanın farklı bir yolu vardır ancak ben adil basit bir mühendis olduğum için bu 3 açıklamadan başka bir şey düşünemiyorum. Eğer bunların dışında başka bir açıklaması varsa bunu duymaktan mutluluk duyacağım. Bu şaşırtıcı.”

“FIA neyin kabul edilebilir olduğu konusunda açık olmalı ve eğer bu kabul edilebilirse ön kanat kenarları aşağı indirilir. Önde her bir milimetre, bir puan yere basma gücü kazandırır ve aynı zamanda arkayı geliştirir. Bu yüzden kanat kenarlarının 25-30 mm düşürülmesi tur başına bir saniye kazandırabilir. Bu yüzden bu olanlar azımsanamaz.” dedi.

Whitmarsh ayrıca sezon başında bu kadar esnemeye izin verildiğini bilselerdi, araçlarını buna göre tasarlayabileceklerini söyledi.

Whitmarsh “Aracın karoseri sert olmak zorunda ancak gerçekte her karoser parçası oynar. Bizim kanadımız da oynuyor ancak bizim kanadımız şikayet edilenlere göre çok az seviyede esniyor ve bir süreklilik var.”

“Bizim kanadımızın esneme oranına izin verildiğini düşünüyorum. Sezon başında karoserde bu kadar esnemeye izin verileceğini düşünseydik biz de bunu yapardık.”

“Gittikçe bazı takımların karoseri daha esnek oldu ancak belki onlar doğrudur, kuralları doğru yorumlamışlardır ve biz kendimize karşı çok sert olup onlar kadar cesur, yaratıcı ve çalışkan olmamışızdır.”

“Eğer birisi teknik kuralların 3.15 maddesine bakarsa karoserin sert olması gerektiğini ve ön kanat kenarlarının 90 mm’den yüksekte olması gerektiğini görür ve kanatların yere değdiğini gören kişi bunun izin verilmesine şaşırır.” dedi.


Yorumlar

  1. murat levent avatarı

    Bide mesela arka kanatın arkası yuvarlak RB lerde, bunun bir etkisi varmıdır ki ?

  2. murat levent avatarı

    Abuzer Kadayıf, kardeşim ben hikaye derken şunu demek istedim. E şimdi ferrari içinde bu kanattan bahsediliyor ama fark 1.2 saniye. Yani o yüzden bana göre kanat değil bu avantajı sağlayan.

    Kesinlikle başka bişey var Redbull da, schmi zamanından beri böyle üstün bir araba gelmedi F1 e, yani tamam kurallardaki açıklar falan filanda 11/10 pole pozisyonu pekte ufak tefek açıklarlan kazanılacak bir skor değil.

    Araç yavaş bunda herkes hemfikir. Ama ne varki virajlarda nerdeyse 20-30km fark atıyor diğer araçlara. Belki daha fazladır. Dolayısı ile aynı oranda bir ivmede yakalamış oluyor çıkışlarda. Yeni bi şekilde çok büyük DF üretbiliyor bu araç.

  3. 01McLaren01  avatarı

    yazıyı okumadan yorum yazmışsın Nebuchadnezzar. zaten adamlarda bunu istiyor,aynısını yapacaklar yapmasına ama 2 yarış sonra yasaklama durumunuz olursa harcadığımız emek, para boşa gider, tümüyle legal olduğunun garantisini verin bizde yapacağız diyorlar.

  4. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Şikayet edip sızlanacağınıza siz de kopyalayın olsun bitsin.Geçen yıl brawnın difüzöründen beri şikayetler hat safhaya çıktı.Fia da ne yapacağını şaşırmış bir vaziyette.Bir yandan monotonluğu kaldırıp geçişleri artırmak isterken diğer yandan delinen kurallara yama yapmakla uğraşıyorlar.
    Mantık şu: Önce şikayet et,baktın ki bişey olmuyor,o zaman kopyala gitsin.

  5. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    Zaten F1 in son yıllardaki halini görünce mühendis yerine avukat almaları gerekiyor. Senede 2 kural açığı, boşluğu bulsunlar yeter

  6. yani onu bunu tartışmaktan ziyade, bu yıl redbull un 4-5 tane tasarımı tartışıldı ve şikayet edildi.

    her ne kadar tartışılsa da sonuç olarak, newey e şapka çıkarıyorum. bunların hepsini düşünmek, tüm takımları alt etmek kolay değil.

  7. esnek taban için de test yapmışlardı unuttukları bi şey var hiç bir test pist üstündeki kadar gerçeğe yakın olmaz duran araca ağırlık asıp simule ediyorlar terazi mantığı
    kanat yeri kazarak deşerek gidecek neredeyse bunun yasal olduğuna kanaat getiren testten şüphe ederim

  8. Abuzer Kadayıf avatarı
    Abuzer Kadayıf

    kanat filan neden hikaye olsun murat? açıkça görülüyorki ön kanat yere sürtüyor. ön kanat testi neden yapılıyor? esnemeyi ölçmek için.. bu kanatlarda yere değdiğine göre o zaman testin bir anlamı kalmıyor çünkü esnekliğini ölçtüğün şey zaten yere sürtüyor hiç test yapmasınlar daha iyi. ayrıca o söylediğin hava akımını yönlendirici şeyden ferraride ve williams takımında da var.

  9. kurduğun cümle de hornervari olmuş o zaman. Ferrari yüzünden yasaklandığını bir ara anlatacakmış. bu uslup gerçekten süper. askerlik arkadaşınla falan muhabbet mi ediyorsun nedir, hayır bir samimiyetimiz var da ben mi bilmiyorum?

    yapamadıklarını iddia etmen çok komik bence. Bu sene iyapmaları şasiler homologe edildi için çok zor asıl, seneye yapmaları çok daha basit. Hem kaynak ayırabilirler hem yeni aracı bu konsepte uydururlar, hemde şasilerin gelişimi yasaklanmadığı için istedikleri şekilde hava giriş kontrolünü yapabilirler.Üstüne bir de test yaparlar istedikleri gibi. Ayrıca şuan takımlar durmadan geliştiriyorlar bu konsepti, f-duct ı yapıp yapamadıklarını sana rapor etmiyorlar ise yapamadıklarını nereden biliyorsun, ya da yapamayacaklarını? Dediğim gibi sistemin bu sene yasaklanması yapamayanlar için bir avantaj olurdu, fakat seneye yasaklanması takımların yapamamasından dolayı değil, yapmalarından dolayı olacaktı. Her takım yapacak ve f-duct'ın bir esprisi kalmayacaktı, tabi gelişimi için yapılacak bir sürü masrafı saymazsak. Eğer f-duct bu sene yasaklansaydı, işte o zaman senin söylediğinin bir doğruluk payı olabilirdi, uzun lafın kısası, yok öyle bir şey.

    ha bir de f-duct'ın ferrari yüzünden yasaklanmasını anlatsana bana. bi ara

  10. murat levent avatarı

    Bence fduck mıdır nedir, ferrariden dolayı değil, güvenli sürüş yapılamadığı için gelecek sene yok.

    Neyse konu değil. Bence kanat felan hikaye, bu redbull da başka bişey var gözden kaçan. Ama nedir ? Burunun alt kısmında 2 parça var bumerang gibi duruyor, o parçalardan başka araçlarda görmedim ben o kadar net bir şekilde.

    Sıralamalarda dikkat ettim, Alonosonun fren yaptığı noktalarda adamlar nerdeyse sadece vites düşürerek geçiyor. Onun dışında Vetel in turuna bakarsanız adamın 2 eli de sürekli direksiyonda. Bir çok pilot fren dengesi vs. için bir kol kullanıyorlar, veya düğmelerle bişeyler yapıyorlar. Ama redbull direk sürüyor, ne bir düğme hareketi nede bir kol mevcut değil.

    İlginç noktalar tabi.

  11. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    fduct ın ferrari yüzünden yasaklandığını anlayamadıysan anlatırım bir ara.Bir de ağlayan bir horner vardı. Halbuki sadece 0-3 yaş ibaresi konması yeterli olurdu

  12. İyi de ferrarinin de kanadı neredeyse yere deyiyor ve yedikleri fark açık.

    belli ki kuralları okumada yapılacak şey, kuralların ne dediğinden ziyade ne demediğini anlamak. demediği herşeyi de yapmak.

  13. f-duct seneye yasaklandı ve yasaklandığı zaman diğer takımlar yeni geliştiriyorlardı, yapamadıklarını da nereden çıkardın hem?

    bence f-duct'ta çift katmanlı difüzörde en baştan yasaklanmalıydı. Fia maliyet kısmak için her sene yapmadığını bırakmıyor, fakat bu şekilde daha çok maliyet çıkıyor. motor gelişimi geri gelsn o zamana kadar

  14. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    Oldu canlarım, nasıl yaptıklarını da anlatsınlar isterseniz….

  15. "Eğer birisi teknik kuralların 3.15 maddesine bakarsa karoserin sert olması gerektiğini ve ön kanat kenarlarının 90 mm'den yüksekte olması gerektiğini görür ve kanatların yere değdiğini gören kişi bunun izin verilmesine şaşırır." dedi.

    Ben de günlerdir bu sornun cevaını merak ediyorum.Bir de bugün boş depoyla yere değen kanadın yarın dolu depoyla yerlerde sürünüp sürünmeyeceğini merak ediyorum.

  16. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    ilk önce izin verip sonra herkes yapınca yasaklama mantığını sevmiyorum. Hala yüksek paralar boşa harcanıyor. Fduct çıktı bazıları doğru dürüst yapamadı diye yasaklandı.Bu da aynı olur.

    Aracta oynayan parça olmamalı bu en basit kural

  17. İkisinin de yaptığı zaman kaybı.ben kaç yıldır sporu izliyorum bu tür tartışılan parçaların sonu hep kopyalamak oluyor.yani zamanlarını kural kitaplarını kurcalayarak geçireceklerine bir an önce kanadı kopyalamaya baksınlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir