Horner: "Vettel Öğrenmeye Devam Ediyor"

yazar:

kategori:

Yarışta güvenlik aracı arkasında yaptığı hata nedeniyle aldığı cezanın ardından kokpitten çıktığında kızgınlığı yüzünden okunan Alman pilot ayrıca otomobilini kapalı parka bırakırken de tabelaya çarpmıştı.

Yarışın ardından güvenlik aracı arkasındaki hamlelerinin kötü niyetle yapmadığını belirten Alman pilot takımla telsiz bağlantısını kaybettiğini ve güvenlik aracının ne zaman çıkacağı konusunda bir bilgi alamadığını belirtmişti.

Horner ise konu hakkında şunları söyledi: “Bu olay için telsizi suçlamak yanlış. Elbette günün ardından hayal kırıklığına uğradı ama bu da öğrenme evresinin bir parçası. Daha sırada yedi yarış var.”

Eski Super Aguri pilotu ve şimdi BBC radyosunda yorumculuk yapan Anthony Davidson ise Vettel’i ve takımını suçladı: “Açıkça görülüyor ki güvenlik aracı kuralını bilmiyordu ama pilotun kurallarını bilmesini sağlamak takımın görevi.”

Bild gazetesi ise bu hatayı ‘aptalca’ olarak niteledi.


Yorumlar

  1. Sir Jack B.  avatarı

    Vettel yarışmaya başlayalı 3,5 sene oldu. Ama hala bir çaylak gibi basit hatalar yapabiliyor.

    Aynı dönem kariyerine başlayan Hamilton da çok aptalca hatalar yapardı 2008'de özellikle. Ama o her zaman iyi bir yarışçıydı.

    Hata yapamamayı belki öğrencek. Ama nasıl daha iyi bir yarışçı olacak. Bunu ne zaman nasıl öğrenecek bilmiyorum.

  2. Sir Jack B.  avatarı

    Vettel yarışmaya başlayalı 3,5 sene oldu. Ama hala bir çaylak gibi basit hatalar yapabiliyor.

    Aynı dönem kariyerine başlayan Hamilton da çok aptalca hatalar yapardı 2008'de özellikle. Ama o her zaman iyi bir yarışçıydı.

    Hata yapamamayı belki öğrencek. Ama nasıl daha iyi bir yarışçı olacak. Bunu ne zaman nasıl öğrenecek bilmiyorum.

  3. Formula 1 hiçbir zaman salt hız olmadı, olacağını da sanmıyorum. Daha hızlı olmak, her yarışta pol kazanmak daha iyi olmanın göstergesi değildir. Pilotaj dediğimiz şey araçla ilişkiyi, aracı anlamayı, agresifliği, hırsı da içerir hız kadar. Ve bunları doğru yönlendirmeyi.

    Vettel henüz yolun başında, ve Kimi Raikkönen'i kötülemek için kullanılmasına gerek yok.

    Bekleyelim gelişsin sonra daha iyi ya da kötü değerlendirmesi yapalım. Şu an büyük pilotlarla karşılaştırılmasına daha var bence.

  4. efendimayin  avatarı

    Kimi her şartta hızlı değil ama vettel her şartta hızlı bir sürücü.

  5. evet vettelde ışık vardır ama kimi gibi olması için 50 fırın ekmek yemeli belkide o bile eyeterli olmaz. vettel kendini kanıtladımı.şampiyon oldumu.süper geçişler yaptımı.çok iyi tırmanıyormu.çok iyi savunma yapıyormu.bunları net olarak göremedik.gördüğümüzde derizki evet olacak.
    kimi şu anki griddeki en iyi 3 pilotdan biridir.(yarışmadığı halde) onun verdiği heyecanı mclarenli yıllarını kim yaşatabilir bize.
    ben kimi yi tek geçerim çünkü o benim pilotum.

  6. Bazı pilotları diğerlerinden ayıran bir ışık vardır.Vettel'de de bu ışığın var olduğu düşünüyorum.Kimi'nin Sauber'de iken Ferrari'den teklif almasına,Alonso'nun Renault'a gitmesine ve Hamilton'ın Mclaren takımının genç pilot programına alınıp kariyerine Mclaren ile başlamasına sebep olan ve onları diğer pilotlardan ayıran bir ışık vardı.(Yetenek demiyorum çünkü F1'de yarışan tüm pilotlar yetenekli bence.)

    Bay E.'nin de Vettel için buna benzer bir demeci vardı.Vettel'de de bu ışık var ama kendini hem fiziksel hem de mental olarak geliştirmesi lazım.Umarım bu sene şampiyon olur ama önce baskıyı kaldırabilmeyi öğrenmeli.

    Bir arkadaşımız Vettel Kimi gibi 10 tane pilot eder demiş.Katılmıyorum ama saygı duyuyorum.Kimi'nin Mclaren'de iken performansını izleyenler bilir , araç dayanıklı olsa neler yapabileceğini de.Ferrari'ye geçtikten sonra sürüş stili değişti.Aracın karakteristiğinin pilotajına uymadığını her fırsatta dile getiriyordu.Bu sorunu yaşayan sadece Kimi'de değil.Fernando'nun da Ferrari'de eski performansını sergleyemediğini düşünüyorum.Keza Felipe'de.

    Ayrıca Alkım arkadaşıma haberlerde çok güzel tarafsız yorumlar yapıyorsun.Tebrik ederim ancak son yorumunda bir şeye katılamayacağım =)

    Vettel'in çok kıskanç olduğunu söylemişsin.Webber'in Vettel polü aldığında yada yarış kazandığında Vettel gibi suratı asılıyor.Takım içi rekabet varken bunların olması normal bence.Son yarışta ise aldığı ceza sebebi ile üzgün olduğunu düşünüyordum.Bu yarışı almayı gerçekten hak etmişti ama aptalca yaptığı bir hatayı en az hasarla atlattı.Neyse ki yarışı kazanmayı hak eden diğer pilot kazandı =)

  7. efendimayin  avatarı

    Vettel her şartta hızlı bir sürücü. Bu sene araç kendisine uymamasına rağmen yine webberden hızlı. Acemilik ve şanssızlığından bu durumda ben hala vettelin veya hamiltonun şampiyon olacağını düşünüyorum.

  8. kalpazan(inan utanarak yazıyorum nickini sana yakışan güzel bir nick bulsan çok sevinirim gayet samimiyim)…sana göre yalan değil bana göre doğru değil…aslında bu işin yalanı doğrusu olmaz. zira aynı takımda olsalar bile aynı ayarlarla yarışmadıklarından dolayı bile hangi pilot daha iyidir demek mümkün değil. herkese sevdiği pilot daha iyidir düşüncesi hakimdir bu sporda…tercihlerede saygı duymak lazım. burada zaten genelde tartışılan konular pilotların ve takımların anlık hatalarıdır. yoksa açık ve imasız değerlendirmek gerekirse ben değil benim gibi 1000 adam gelse ne alonsonun ne de ferrarinin değerini düşüremez yazdıklarıyla…kalpler kırılmasa keşke yazdıklarımızla…geçen sene ramazan ayında yazmaya başlamıştım burada. yaklaşık bir yıl geçmiş. çok kişinin nefretini kazanmış olabilirim. dahada önemlisi kalbimi sorguluyorum. gerçekten beni kızdırmış ve halen ısınamadığım tekbir kişi olmuş çok şükür…

  9. Vettel kimden daha iyi kimi sadece mclarende en yakın arabadan 0.8 1 saniye hızlı olduğu geride olan takımların çok çok geride olduğu bir dönemde yarıştı.o zaman pistdeki muhteşem mersedes motorunu kullanna tek araç mclarendi.ayrıca kimi ferrariye geçtikten sonra o eski halinden eser yok şimdi oldu.yalan mı?

  10. efendimayin…vettel kimi gibi 10 pilot eder ha…yapma gözünü seveyim. bizleri kızdırmak için söylesende bu kadar abartılı bir ifade ile ancak güldürürsün insanları…ama yinede düşünce düşüncedir saygı duymak lazım. sri jack arkadaşımız yarış zekasıyla alakalı bir görüşünü belirtmiş. ben meseleye şu açıdan yaklaşıyorum. kimi gibi pilotlar bir sıra kazanmak için kazanacak puanları heba ederler. hamilton da bana göre aynı formatta bir pilot. bu konuda bende kimiyi çok eleştirmişimdir. 2008 de spa da yağmur başladı. kuru zeminde geçtiği hamilton kahve içme rahatlığında 40 turda yakaladığı 6 saniyelik farkı 2 turda kapattı ve geçti. şikanı kesmesi hikaye bir viraj geçmeden zaten geçecekti. ama imkansızı başarma adına kapıştı ve yağmurda maalesef pistte tutunamayan ferrariyle duvara tosladı. arkada sakin sakin gelen massa malı götürdü. singapurda aynı şekilde avustralyada aynı şekilde şu an aklıma gelmeyen birkaç yarışta daha çok önemli puanlar kaybetti.
    aslında yarış zekası meselesi ile şu an çok güzel bir örnek önümüzde duruyor. bu seneki hamilton button arasındaki durum. hamilton harika işler yapıyor. her açıdan küçüğümüzden büyüğümüze kadar herkese ittifakla hamiltonun açık ara buttondan daha iyi pilot olduğu konusunda hemfikir. ama gelin görünki puan farkı böyle demiyor. evet button yarış zekası konusunda çok güzel bir örnek. peki son olarak şunu yazayım. yarış zekasımı daha önemli ve buyarış zekasını kullanan pilotlarmı bir f1severler için önemli ve zevk veriyor yoksa Allah ne verdiyse basan adam geçmeye çalışan bu uğurda kaza yapan yarışdışı kalan pilotlarmı daha önemli ve zevk veriyor? sonuç odaklı düşünürsek evet ama görsel zevk önplandaysa kimi gibiler lazım bu spora…zaten taraftar sayısı bu konuya en güzel cevap…

  11. schumi_senna schumi_senna avatarı
    schumi_senna schumi_senna

    yetenekli pilot biraz daha sinirlerine hakim olursa daha da başarılı olucak kesin…

  12. Aracın canına okumasına bir şey demiyorum kesinlikle. 🙂
    O sanırım stille ilgili biraz. Ama Kimi McLaren pilotuyken çok iyi işler yaptı bana kalırsa. Şu an tam emin değilim, kontrol edemediğim için yazamayacağım ama sonra eklerim, McLaren pilotuyken farklı stratejiler deneyerek, risk alarak harika götürdüğü yarışları var. Yarış zekası derken kastım oydu. Aynı şey Jenson için de geçerli ve aşağıda adını özellikle kullanmadığım Mark için de.

    Sebastian'ın yetenekli olarak görülmesinin bir sebebi hızı tabii ki ama ben bu yüzden yetenekli demiyorum. Onda Schumacher gibi, Hamilton gibi, Alonso gibi bir şey var. Çok rahat dile getirelecek tanımlanacak bir şey değil bu. Yeteneği anlatmak zordur. Ben o Toro Rosso için yarışırken daha çok seviyordum kendisini açık konuşmak gerekirse. Çünkü pek iyi olmayan bir araçla çabalayan, parlamaya çalışan genç bir pilottu. Şu an aynı şeyleri hissedemiyorum çünkü resmen kendini harcıyor. Psikolojik açıdan başarıyı kaldıracak seviyede değil sanırım henüz. Bir de Sebastian'dan çok şey bekleniyor. İnanılmaz bir baskı var üzerinde. O da bunun karşılığını veremedikçe daha da dibe vuruyor. Yoksa o araçla bu sonuçlar mantıklı değil. Kıskançlık denen şeyden de bolca var kendisinde, takım arkadaşına yenilince deliriyor. Şu pol meselesine gelince sene sonuna kadar daha çok pol kazanır ancak yarış sonucuna çevirmesi zor gibi. Hız ve tek turda oldukça iyi ancak iş yarışa gelince start ve stratejiler konusunda öğrenecek çok şeyi var.

    Ben Sebastian'ı Ronaldo'ya benzetiyorum biraz. Bazıları çok büyük bir yetenek olduğunu söyleyip onu şişirdiği sürece bir Messi nasıl olamazsa Ronaldo'dan Sebastian da bu koşullar da başarılı olamaz.^^ -Pilotla kıyaslama yaparsam taşa tutulurum diye isim vermiyorum.-

  13. Sir Jack B.  avatarı

    Alkım bence Raikkonen yarış zekası olarak pekte iyi değil. Hızlı ve adapte olabildiği bir otomobil bulduğunda Allah ne verdiyse basıyor :)) Mclarende yarışırken aracın canını okuyordu. Öyle olmasaydı belki 2005'de şampiyon olabilirdi. Ferrari'deyken başka bir sürücü gibiydi çok monoton yarışlar çıkardı. Akılda kalan bir sürüşü bile olmadı. 2008 spa da fena değildi orada da kendini kontrol edemeyip duvara tosladı. Belki RB6 ile müthiş performanslar ortaya koyabilir. Ama yine aracın canını okurdu diye tahmin eidyorum.

    Ayrıca şu yetenek değerlendirmelerini anlamıyorum. Neye göre yetenekli diyoruz pilotlara. Son yıllarda gördük ki pilotların çoğu hızlı bir otomobille şampiyon olabilir. İyi performanslar ortaya koyabilir. Buda aslında yıldız pilotların çokta farklı olmadıklarını gösteriyor.

    Mesela Vettel'i ele alalım. Ben bu adamda ekstra birşey göremiyorum. Birisi bana bu adamın artılarını göstersin. Hızlı tur atabilmek yeterli mi ? Bu adam polden başladığı yarışları bile kazanamıyor. Göze hoş gelen agresif bir stili yok. Geriye düştüğünde yeniden tırmanamıyor. Aracın performansını sonuca yansıtamıyor. Eee ne yapabiliyor bu adam.

    Sıralama turlarında Trulli de çok hızlıydı ama yarışta aynı hızı gösteremiyordu 🙂

  14. bence öğreneceği çok şey vat vettelin
    Mercedes pilotu Nico Rosberg Macaristan'da kendisine sorulan 'Almanya'nın şampiyona liderliğine oynayan pilotundan neler öğrenebilirsiniz?' sorusuna, "Sebastian'dan mı? Hiçbir şey, sadece otomobilinin nasıl o kadar hızlı olduğunu öğrenebilirim." cevabını verdi.

  15. Garip. Horner ilk defa ateşli ateşli savunmamış Seb'i. Şaşırdım doğruyu söylemek gerekirse. Red Bull'da neler oluyor dönüşte öğrenebilecek miyiz bakalım..

    Ayrıca yetenekli pilot olmakla iyi pilot olmayı karıştırmamak lazım bence.

    Yetenek büyük bir hediyedir ama onu yeterli seviyede kullanamadığınız sürece anlamsızdır. Ve yetenek tek başına kazanmaya yetmez. Vettel bunun en büyük örneği. Yetenekli olduğunu inkâr etmiyorum ama iyi pilot olma yolunda atılacak çok adımı var.

    Bir kere hırs denilen şey Formula 1 dünyasının temellerinden biri. Hırslı değilseniz ancak ikinci pilot olabilirsiniz, ne kadar yetenekli olursanız olun. Ama hırsınızı yönlendirmeyi beceremiyorsanız, hırsınız yüzünden sürekli hata yapıyorsanız bu hatalar sonucunda hırçınlaşıyorsanız o zaman hırs size eksi olarak dönmeye başlar. Önce antipatik olursunuz, ardından eleştiriler gelmeye başlar, ardından yarışlarda kaybedilen puanlara dönüşür bu, kaçan galibiyetler olur belki de dünya şampiyonluğunu kaçırırsınız ve sonunda hırsınızın yeteneğinize ve kariyerinize mal olduğunu görürsünüz. Hırs bütün sporlarda ciddi yeri olan bir şey ancak bütün sporcular bilir, ya da daha doğrusu bilmelidir en iyisinden en kötüsüne; hırsınız kazanma isteği olmalıdır, yok etme isteği değil.

    Kazanmayı hazmedemeyenler iyi sporcu olamazlar. Çünkü ne kadar büyük bir yeteneğiniz olursa olsun bilmeniz gerekir, elinizden gelenin en iyisini ortaya koyduysanız kaybettiğiniz zaman üzülseniz dahi sakin olmanız gerekir. Gerekeni yaptıysanız eğer arada sırada sizden daha iyi olanlar olabileceğini bilmeniz gerekir. Bazen her gün sizin gününüz olmaz.

    Sporcu olabilmek için yaptığınız sporu iyi anlamalısınız. Anlayabilmek için her gün antrenman yapmanız yetmez. Hele de Formula 1 gibi bir spor söz konusu ise. Birileri sizden bir şeyler beklerken siz de kendinizi yetiştirmelisiniz. Yazılı dokümanlar bu sporda oldukça önemli evet bütün kuralları bilemezsiniz ancak çıkıp da ‘Bilmiyordum, anlamıyorum. Nasıl oldu bunlar şimdi. Anlamıyorum.’ şeklinde bir ısrarın gereği de yoktur. Eğer bilmediğiniz bir kural sonucu ceza aldıysanız bu cezanın haklılığını tartışamayacağınız için size yardımcı olacak olanlara başvurur ve bilgi alırsınız. Doğrusunu öğrenmeden de savunmaya geçmezsiniz.

    Ciddi anlamda fiziksel ve zihinsel yorgunluğa sebep olan Formula 1 gibi bir sporun içindeyseniz ve kazanmaya oynuyorsanız kontrol denen şeyden de haberiniz olmalı. Yıpranmaya karşı dayanıklı olmalısınız. Sakinliğinizi korumayı bilmelisiniz. Sesinizi yükseltmeden, ellerinizi sallayıp heyecanlanmadan da derdinizi anlatabilirsiniz. Bütün pilotların konuşmaya hakkı var, bazıları biraz fazla konuşuyor hatta işin açığı ama konuşmakla bağırmak arasında fark var. İtiraz ederken ya da savunma yaparken sakin kalmayı bilmek gerekir.

    Formula 1 kişilerin bütün vücudunu ve zihnini zorlayan bir spor. Çok büyük paralardan söz ettiğimiz için pilotlar üzerinde de inanılmaz baskılar var. Pist üzerinde yaptıkları dışındaki şeylerde sürekli konuşuluyor, sürekli gündemdeler. Her anlarını kontrollü geçirmelerini tabii ki bekleyemeyiz. Onlar robot değil, bizden hiçbir farkları yok. Onlarda yoruluyorlar, acıkıyorlar ve sinirleniyorlar. Ama iyi olanları bunu bize daha az yansıtıyor. O arabadan indiğinizde berbat bir yarış geçirdiyseniz bile sakin kalmanız, bunu olabildiğince yüzünüze yansıtmamanız gerekiyor.

    Bunlar dışında iyi pilot olmak pist üzerinde gerekli kararları alabilmekle de ilgili. Bir yerde tecrübe demek oluyor bu da. Bir pilot size atak yaparken o hamlenin nasıl olabileceğini kestirmek, savunmayı olabildiğince iyi ve hatasız yapmak, atak yaparken ne kendinize ne de rakibinize zarar vermemek, risk almayı bilmek. Risk yönetimini iyi düzeyde gerçekleştirebilmek. Daha belki de binlerce şey var ama bunlar ilk aklıma gelenler. Her zaman kusursuz olmalarını beklemiyorum ama genel istikrar bir pilotun ne kadar iyi olduğunu gösterir.

    Kimi, Jenson gibi biraz daha eski jenerasyon pilotlar çok eleştirildiler yıllarca. Şampiyonluk kazanamadıkları için. Ama kimse onlara kötü pilot demedi. Dememeli de bana kalırsa. Çünkü değiller. Ciddi yarış zekasına sahip pilotlardan ikisi onlar. Sebastian biriyle karşılaştırılacaksa bu onlar olamaz. Sebastian daha çok yeni bu sporda ve doğal olarak daha fazla hata yapacak. Buna bir itirazımız yok. Benim itiraz ettiğim konu onun yeteneğinin onu en iyi yaptığı konusundaki yanılgı. En iyi olması için çok yol kat etmeli ki daha en yeteneklisi bile değil o pistin. Alonso, Hamilton ve ilerleyen yaşına rağmen Schumacher gibi isimler var ondan çok daha yetenekli ve tecrübeleriyle de artık iyi pilot haline gelmiş olan. Ve ondan daha az yetenekli olsa bile ondan daha iyi olan pilotlarda var Nico Rosberg, Robert Kubica, Adrian Sutil gibi. Nico Rosberg bugün ondan öğrenecek hiçbir şeyi olmadığını söylerken haklıydı bence.

    Sebastian belki iki üç yıl sonra gerekli seviyeye ulaştığında harika işler yapacak ama henüz zamanı değil. Ve onu kullanarak diğer pilotlara saldırmanın anlamı yok. Hele ki yıllarını bu işe verenlere. Onlar Sebastian kadar şanslı da değildi üstelik kariyerinin ilk yıllarında altlarına uçan arabalar sürülmedi onların. Umarım düşüncemi yeterince açık ifade edebilmişimdir. Formula 1in şanslı ve şımarık çocuğu olarak bu seneyi çalışarak, zorlayarak ve öğrenerek geçirir umarım.

  16. efendimayin  avatarı

    Vettel kimi gibi 10 pilot eder. Sadece biraz fazla hırslı ve genç.

  17. horner kimi elinin altında…tamam ağzındaki baklayı çıkarıp pilotların moralini bozmak istemiyorsun ama bu aracı force india pilotlarına bile versen önemli bir puanla öndelerdi. keyfinde kaçık zaten surat ifadenden anlaşılıyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir