Ferrari'nin Takım Emri Konusunda Yeni Deliller Ortaya Çıktı

yazar:

kategori:

Almanya GP’de Felipe Massa’nın Fernando Alonso’ya yerini vermesi sonrasında İtalyan takım, Eylül Ayında Paris’te FIA’nın önünde kendini savunacak.

Şimdiye kadar elde olan tek kanatın yarış mühendisi Rob Smedley’in Massa’ya ‘Fernando senden daha hızlı, mesajı anladığını doğruluyor musun?’ şeklindeki telsiz konuşmasıydı.

Ama yeni bir telsiz konuşması, bu ‘senden hızlı’ şifresinin daha önce ayarlandığını ve Massa’ya açık bir talimat olduğu tezini güçlendirebilir.

Formula 1’in resmi internet sayfası, Almanya GP’nin yeni görüntülerini yayımladı ve burada Smedley’in Massa’ya Alonso’nun üstün hızı ile ilgili ‘geleneksel bir mesaj’ verdiği görülüyor.

Smedley’den Massa’ya: “Temponu arttırmalısın. Çünkü Fernando senden daha hızlı”

‘Pist üstü mücadelede’ Massa’ya söylenen bir başka şey ise “Burada çok yakın, (Alonso) geçecekti, savunma yapmalısın”

Bunların dışında Alonso’nun “bu saçmalık” demesinin ardından Alonso’nun takım emri istediği öne sürülüyor.

Resmi yayında Alonso’nun “Felipe’den çok daha hızlıyım” dediği duyuluyor.

Mühendisi Andrea Stella ise cevabında “Mesajını aldık, mesajını aldık” diyor.


Yorumlar

  1. forever-Mclaren   avatarı
    forever-Mclaren

    triple… yok artık lebron james ve kobe bryanttan görebileceğimizi sanırken…:))

  2. kedi ciğer mundar olayı.bazılarının pilotunun esamesi bile okunmazken f1 de taraftarlarnın sırf alonso için buralarda at koşturması tek bir cümle ile özetlenebilir.o da yukarıdaki yazdığım ilk cümle.mclarencileri saymıyorum bile.çünkü onlar şuanki performans düşüklüğünden olsa gerek veya alonsonun farkı yavaş yavaş kapatmasından olsa gerek ruh hallerinin bozukluğuna veriyorum .hakan seni ayrı tutuyorum:)

  3. Hahahaha:D süper yorum
    kimsteraikkonen çok dogru bir tespit tebrikler:)))

  4. @kimsteraikkonen 😀
    Yılın yorumu oylaması yapılsa hiç düşünmeden oyumu bu yorumuna verirdim.Ama büyük ihtimalle günü rekor sayıda – ile kapatacaksın.

  5. Alkım ok.
    Kimsteraikkonen kısa ve öz. harika.

  6. kimsteraikkonen  avatarı
    kimsteraikkonen

    3 te 3 yapan ağlonsoya brawo mclaren,reno ve ferrarııyı dünya motor sporları konseyıne gönderen ilk pilot oldugu için..

  7. meğer bazıları ne meraklıymış ferrari siz bi f1 izlemeye. gelde alonso ya katılma. ferrari nin bu ani dünüşü (aslında ani değil ama öyle göründü) çok rahatsız etmiş bazılarını.yine bazı arkadaşlarında dediği gibi basın 1 aylık boşluğu doldurmaya çalışıyor. eğer bir ceza gelirse f1 kendi kendini inkar etmiş olur. o zaman geriye dönüp 2009 dan başlamak üzere bir sürü ceza vermesi gerekir. kimi kandırıyo bunlar?

  8. Yavuz Balcı avatarı

    benim anlamadığım olay malum durumla 2007 ve 2008 yıllarını kıyas yapmanız.

    birincisi sezonun son yarışlarından itibaren ki genelde son yarışı oldu bunlar. ikincisi ise pilotların yardım edecekleri yönünde beyanatları vardı. gerek kimi gerekse massa malum yıllarda takım arkadaşına yardım edeceklerini açıkladılar. ben massadan böyle bir şey duymadım yarış öncesi. hatta 2008 de alonso bile lewisin şampiyon olmaması için massaya yardım edeceğini söyledi. pilotların açıklamaları bu yöndeyken kimse takım emrinden bahsetmez bile. Almanya'da yarış bittikten sonra yapılan açıklamalar ise zaten tam bir komedi filmi. bu şartlar altında bence yarıştan ihraç cezası gelmeli. nedenine gelirsek ferrari 2 türlü cezayı yer. birincisi takım emri ikincisi yalan beyanatlar ve milleti salak yerine koymaya çalıştıkları beyanatlar. ama maalesef kendileri o duruma düştüler

  9. forever-Mclaren   avatarı
    forever-Mclaren

    @janus 3520 dediği gibi fıa açık bir şekilde takım emri uygulandığını kabul ettiği için anında para cezasını verdi, ayrıca daha fazla ceza verilip verilmeyeceğini karar vermek için konseye bildirmilş oldu…konseyden ceza çıkması gerek ertelemeli men olamaz ertelemeli ihraç ilk kez olduğunda verilir… ferrarinin ikinci hadisesi bu…

  10. muhteşem bir an yakalamışlar resimde:)
    massa eyvah ben ne yaptım der gibi…alonso ise ''oğlum çaktırma mevzuyu buradan bir an evvel sıvış yine malı götürdün fazla kurcalamazlar umarım neyse ben salağa yatayım büyüksün santander'' der gibi:)))

  11. Konsey Ferrari nin suçlu veya suçsuz olduğunu veya takım emri uygulayıp uygulamadığını tartışmayacak.FIA takım emri gerekçesiyle 100000$ ile suçu sabitlemiş oldu.Konsey daha fazla ceza verilmeli mi,verilecekse ne olmalı bunu tartışacak.

    Verilecek olan cezanın ertelemeli bir ceza olması da çok saçma olur.Zaten bu aynı takımın ikinci olayı.Bence ertelemeli ihraç verip komik duruma düşmektense 1000$ gibi sembolik bir ceza versinler spor adına daha iyi olur.

  12. Bu konuyla ilgili daha çok haber yapılacak, çok şey söylenecek. Kimsenin bunun takım emri olduğu konusunda şüphesi yok, bunlar sadece ortalığı karıştıracak ve takım emrine karşı çıkanların elini güçlendirecek şeyler.

    Fia'nın sadece para cezası vermesinin sebebi olayın konseye iletilmesi. 8 Eylül'de her şey sonuçlanacak. Pilotlara doğrudan bir ceza gelmesi ihtimalini mantıklı bulmuyorum, ceza gelirse ancak Ferrari takımına gelecektir. Belki bu yarışta aldıkları puanları silerler belki de çok ciddi bir yaptırım uygulamak isterlerse Takımlar Şampiyonası'ndan ihraç cezası gelir. Dediğim gibi cezanın takıma verileceğini düşünüyorum ve doğru olan da bu bence.

    Ancak bir şey rica edeceğim arkadaşlardan lütfen sevdiğiniz pilotu ya da takımı savunurken diğer pilotlara ve takımlara karşı saygı sınırları içinde kalmaya çalışın. Sizin savunduğunuz ve desteklediğiniz pilota söylenen her saygısız söz ve haksız eleştiri sizi nasıl rahatsız ediyorsa, aynı şeyin diğer insanlar için de geçerli olduğunu unutmayın.

    Ayrıca Schumacher'i geçmek konusunda yorum yapan ilk insan Webber değil daha önce Jenson da yaptı aynısını. Başkaları da. Ve bu Schumacher'i küçültmüyor. Onu küçümsemiyorlar da. Bunu artık anlayın lütfen. Schumacher'i açık açık takdir etmiyorlar diye pilotlar onun kötü olduğunu düşünüyor olmuyorlar. O pistte olan, yarışan pilotların hepsi onun başarılarına saygı duyuyor emin olun.

    Aynı şeyi siz de burada yorum yaparken diğer pilot ve takımlara karşı gösterin lütfen.

    Ayrıca Can Bundy(spa 2000)
    Valencia 2009 değil 2010 ardından söyledi Alonso onu. Yanlış yazılmış sanırım. Bir yorumunda daha vardı aynı şey. Düzeltmek istedim.

    Cümle tam olarak şöyle "İnsanlar bugün Lewis'in lehine manipüle edilmiş bir yarış izledi."

  13. Her ne kadar Alonso'dan haz etmesemde konunun Alonso ile doğrudan bir alakası yok. Ferrari'in yıllardır süre gelen yaklaşımı bu yönde zaten. Ama hiç bu kadar aleni bir şekilde takım emri uygulanıldığını görmedim diyeceğim ama 2008'de Raikkonen'in Massa'ya yol vermesiyle bunun arasında hiçbir fark yok. Sadece birisi sezon sonuna doğruydu. Ee ne yani buradan şu mu anlaşılıyor sezon ortasında takım emri yasak ama son yarışlarda bir pilotun matematiksel şansı kalmadığında/azaldığında takım emri uygulamak mantıklı. Basın bir aylık tatilde kendisine malzeme çıkarmaya çalışıyor. Bize yansıtılan telsiz konuşmaları hiçbir şey ifade etmiyor. Takım emri için net bir ceza olmalı. Kitapta bile bi karşılığı yok cezanın, sadece yazak yazıyor. Ee sen başta açık tutarsan kapıyı elbette faydalanacaklardır. Ya tamamen serbest bırakmalısın ki bence en mantıklısı adı üzerinde takım ve bu bir takım oyunu, Trulli'nin bu konudaki yorumu çok hoşuma gitti, bu bir takım sporu ve bizler de takımların maaşlı elemanlarıyız. Bahsettiğimiz takım Ferrari ve burada takım her zaman pilottan önce gelir. Enzo Ferrari zamanından beri bu böyledir, Bay Ferrari araçlarında asla kusur bulmazdı hatalı olan her zaman pilottu. Ya da daha caydırıcı yaptırımlar uygulanarak emirlerin kullanılması zorlaştırılmalı. Zorlaştırılmalı diyorum çünkü her zaman buna benzer şeyler yaşanacaktır ve mantıklı olan da budur. Galibiyeti kimi kazandığı önemli değil, önemli olan doğru kişinin, şampiyonluğu getirecek kişinin kazanması önemli olan. 2007'de Kimi şampiyonluğa oynuyordu Massa yol verdi, 2008'de roller değişti. O yüzden takım emirlerinin yasaklanması bu spor için imkansız.

  14. schumi_senna schumi_senna avatarı
    schumi_senna schumi_senna

    bunlar kanıt bile sayılmaz, hiç bir bağlayıcılığı olucağını da sanmıyorum. hem bu kadar üstünde durulmasıda saçma. saçmalığa bakarmısınız ayrıca hem takım patronusunuz, hem pilotlar sizin çalışanınız ama dediğinizi yaptıramıycaksınız böyle iş olur mu ya. fia duy sesimi aloooo..:).
    İnşallah Alonso şampiyon olurda yaptığının doğru olduğunu kanıtlar Ferrari. Webber olmasın, Schumacher' e tur bindirdikten sonra neler dediğini duyduk, haset adam, içinde ammada biriktirmiş o eski yılları, eminim her gece dua etmiştir, Allah' ım ilerde bana diğerlerinden açık ara 1.5 sn hızlı redbull arabası verde Schumacher' e tur bindireyim, ama 1. sırada olayım ki diğerlerinin arkasında kalınca önümdekini geçemiyorum o kadar beceriksizim yani. zuhahaha beceriksizsin bilader şampiyon olmayı zerre kadar haketmiyorsun…

  15. tifosi_sercan  avatarı
    tifosi_sercan

    anlamadığım, ceza vermek için illa "felipe alonso ya yol ver" demek mi gerek yoksa bunun his olarak anlaşılması mı gerek… eğer kesin kanıtla oluyorsa bu işler ortada öyle bir konuşma yok.. eğer dışardan gözüktüğüne göre yapılıyorsa neden puan silmedilerde para cezasıyla geçiştirdiler…
    futbolda bir pozisyona ya hiçbirşey göstermeyeceksin ya da kırmızı kart vereceksin olayına benzettim bunu ben 🙂
    hakemler burada sarı kart verdiler…

  16. Serhan Acar:
    Bir diğer can sıkıcı noktada, podyumdan sonra ve TV demeçlerinde yapılan yapmacık hareketler. Profesyonellik bu olsa gerek: hiçbir şey olmamış gibi davranabilmek. İşin garip tarafı, işler istediği gibi gitmediğinde herkesi ve her şeyi suçlayan Alonso’nun (Monza 2006: F1’i artık spor olarak görmüyorum / McLaren’deki 2007 sezonu / Singapur 2008: Hiçbir şeyden haberim yoktu / Valensiya 2009: İnsanlar manipüle edilmiş bir yarış izledi) sanki gerçekten Massa’yı dişe diş bir mücadeleyle geçmiş gibi davranması. Keşke o ilk atakta Massa’yı geçip farkı açıp, yarışı gerçekten (!) kazansaydı. Valensiya’daki yarışa manipüle edilmiş diyen Alonso, bugünkü olay Button ile Hamilton’ın arasında yaşansaydı ne derdi acaba? Bundan daha ala manipüle edilmiş bir yarış olabilir mi diye sormak lazım?

  17. Bu iş uzayacak gibi en doğrusuda uzaması zaten fia herşeyi ortaya dökecektir.Massanın yol verişi ap açık ortada zaten birde gazdan ayağını çektiği an telemetriye yansımıştır zaten

  18. herşeyin ortada olduğu bir durumda hala açık seçik bir şekilde insanların ağzından bunu duymadan takım emri var kabul edilemez diyorsunuz ya size kocaman bir YUH çekiyorum. alonso efendi ferrarinin anasını ağlatacak dedik kıyamet kopardınız alın işte yapmaya başladı bile. üstelik büyük bir pişkinlikle. hayrını görün. insanları ferrariden soğuttunuz ya daha falazlası sadece güldürür.

  19. gelde yazma:) alonso bu ister…yakında alonsonun ferrariden istekleri ile alakalı bazı belgeleri açıklayacağım. araştırmalarım ve çalışmalarım bitmek üzere:)
    bence 18 yaş sınırı koymak lazım siteye…bu adam yüzünden f1 sever gençliğin ahlakı bozulacak kanaatindeyim ve endişeliyim:) çocuklar zannedecekki demekki hayatta başarılı olmak için daima karşı tarafı her türlü yolu deneyerek altetmek lazım gibi yanlış bir fikre kapılacaklar. savaşta hile mübahtır. acaba f1 bir spormu savaşmı?

  20. Gizli kapaklı yer vermesi söylenmiş olabilir ama açık bir şekilde Massa yerini Alonso'ya ver demedikleri sürece burada yazılanlar açık bir takım emri olarak görülemez. Ama gerek pilotların gerekse pit duvarının yarıştan sonraki hal ve tavırları durumdan ne kadar da mutsuz olduklarını yeteri kadar yansıtıyordu. Massa'ya daha hızlanması gerektiği yoksa sonucun kaçınılmaz olduğu mesajalrda dile getirilmiş zaten. Doğrudan bi emir yok. FIA telsiz konuşmalarının tamamı dinliyor zaten. Böyle basına yansıyan üç beş cümleyle kendi kendilerine gelin güvey olmaya, komplo teorileri üretmeye gerek yok. Eylüldeki toplantıda da sonucun değişeceğini sanmıyorum. Ertelemeli ihraç gelir en fazla.

  21. helal olsun gelirgelmez ferrariyide karıştırdın şimdi çık işin içinden çıkabilirsen,ferrari diskalifiye edilirsede hiç üzülmem,siz alonsoya bel baglamaya devam edin

  22. Bu konunun uzması medyadan başka kimseye yaramaz.hadi ne yapıcaklar ceza verseler(gerçekçi olalım) 2007 raikkonenin şampiyonluğu nu da iptal etmeleri lazım.2008 2009 daki kovalinene yapılan alaycı hamilton ataklarından bahesetmek bile istemiyorum.pit stopta (anladın sen onu) geçince sportmen pist üstünde "geçince" spor ahlakına uymuyormuşmuşmuş.ya kökden çözmek lazım ya da yalandan magazin haberleri oluşturup bizi oyalamayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir