Vettel – Button Kazasına Aşırı Esneyen Kanat mı Neden Oldu?

yazar:

kategori:

Kaza nedeniyle Vettel çeşitli isimler tarafından sert eleştirilere maruz kalmış, Christian Horner ise Button’un erken fren yapmış olabileceğini söylüyordu.

Ancak olay anını gösteren videolardaki bir detay kafaları karıştırabilir. Vettel, Button’un hava koridorunda fren noktasına doğru yaklaşırken tam kontrolünü kaybetmeden ön kanat çok anormal bir şekilde oynuyor ve Alman pilot aracın kontrolünü kaybederek Button’a vuruyor.

İşte o an:





Yorumlar

  1. zekeri sayın avatarı
    zekeri sayın

    ya arkadaşlar eğri oturup doğru konuşmak lazım.ya bu kanat resmen direksiyon hareketlerine göre açısını ayarlıyor.süper bir fikir olmakla birlikte kurallar gereği bu yasal değil bu kadar curcuna doğru demekki.demekki kanatlarıda esnemesi redbulun maclarenler alıp başını gidecekti fia da bunu engellemiş ki yarışlar izlensin.!bir de tüm takımlarınki aynı şekilde çalışsa da görsek gerçek pozisyon ne?

  2. Bu kanat oynama olayını ben ilk bu yarışta Webber düzlükte yön değiştirirken gördüm. Bu kazada olduğunu da görünce bence kesinlikle bu kanatlardan kaynaklanan bir olay var. Bu araştırılmalı bence.

  3. jet man bana doğru gelmedi hepsi bu
    o kanat ezelden beridir esniyor kanadın iki tarafı arasındaki basıncın farklı olması sebep olmuştur diye düşünüyorum terazi misali 😀
    kazaya sebep olmuş olacağını da ciddi anlamda düşünüyorum
    hem zaten direksiyonla veya başka bişeyle ilgiliyse fianın zaten yakalarına yapışmasına lazım hareket eden aerodinamik parça yasak çünkü

  4. mp425 yani diyorsunki benim dediğim gibi bir şey yok.sadece aşırı hızdan ve öndekinin çekim gücünden dolayı kanat aşırı esnedi.ama sanki direksiyon hareketininde direk etkisi var gibi çünkü kanadın sadece örneğin sağ tarafı yada sol tarafı yatmıyor.kanat bir bütün olarak sola yada sağa doğru yatay ve paralel bir şekilde yatıyor.

  5. hareketli aerodinamik parça yasak (hep esnek yasak derdik ama esneyen parçalar da hareketli parça yasağı altında) eğer kanat hareket ediyorsa yasaktır ister direksiyonla ister pilotla yönetilsin farketmez (istisnası var tabi açısı ayarlanabilir ön kanat parçası)
    f-duct ise eğer bir valf vb ile kontrol edilseydi yasak olurdu ama edilgen bir şekilde pilot tarafından kontrol ediliyor
    sözün özü kanat eğer bir mekanizma ile kontrol ediliyorsa yasak ama bu olayın sebebi hava koridoruna girip çıkması tabi kanat esnek olunca sıkıntı yaratmış olabilir

  6. ön kanat resmen direksiyona bağlanmış.direksiyon hareketinin hızına ve çevriliş yönüne göre kanatda o hızda o yöne yatıyor.kurala göre pilot tarafından kontrol(edilmemesi gerekiyor) ediliyormu mevzu bu.direksiyon hareketiyle manevra yaptığına göre bu kanat pilot kontrolündemi oluyor.bana göre hayır direksiyon dönünce kanat otomatik yatıyor.yani kanat pilotun kontrolünde değil pilot kanat için extra bir şey yapmıyor.tamamen doğal.bence yasal.

  7. videoda 38.s den sonra vettelin önünde sürüklenen kırık ön kanattan diklemesine ilginç bir tel sallanıyor. ilginç dememin nedeni sanki çok ince çelik bir halat gibi. normalde sürücünün ön kanatta ayarlama yapabilmesi için entegre edilmiş mekanizmadan dolayı ön kanatta kablolar tabiki bulunabilir ama bu sallanan şey ilginç şekilde benim arabanın gaz telinden daha sert duruyor 🙂 bir anda aklıma ön kanat ayarlama sistemine entegre edilmiş farklı birşey geldi, ön kanadı istendiğinde yüke karşı dirençsiz istedikleri zamanda dirençli yapabilecek birşey,telin merkezden gerdirilmesi ile kanatın uçlarına doğru uzanan tel, kasılıp direnci artırır vs.. ama kesinlikle illegal olurdu. 🙂 benimkisi sadece hayal ürünü..

  8. Bence esneyen Vettelin fikirleri!!!
    sağa mı gidiyim yok sola mı gidiyim ,yok yok sağ, yok sol, yok sağ solmuydu, soldan tamam = bi ses gelır güm esneyebılme ıhtımalı olan kanat bıle kalmamıs…:)ve sampıyonluğu kendı ellerınde hedıye etmısssın…

  9. suçlu bulundu esneyen kanat.
    o hızda ani sol ve hemen ardından ani sağ yapıyor.aynı andada frene basıyor.suçluda esneyen kanat oluyor.esneyemen kanat bile olsa bu durumda kaza kaçınılmaz.

  10. ewet kanatlar çok oynuyor ve direksiyonuda cok çevirince kaydı redbulla geçiş yasağı gelmeli weberde böyle üstünden uçmuştuya hatırlarsanız demekki bundanmış .

  11. Yusuf  Hitay avatarı

    direksiyon hareketlerine göre esneyen bir kanat olmasın ?

    bunuda tabanla bağlantılı yapabilirler ancak

    virajlarda yere yakınlaşmasından çok böyle sağa ve sola yatması rb6 nın neden virajlarda çok üstün olduğunu açıklar nitelikte.

    ama nasıl olduğunu hala fia bile anlayabilmiş değil, anlayamadığı içinde onay veriyor. :S

  12. luris'in söylediklerine katılıyorum R&B için kötü vettel için bi açıdan ii bi haber bu kanatlar bi şekilde esniyor belliki testlerden yırtmanında bir yolunu bulmuş olsa gerek Newey bu saf hıza etki etsede takipte kötü oluyomus demek ki sezon başında test etmedikleri herşeyi sezon içinde puan karşılığı öğrenmeleri onlar için zor olsa gerek

  13. öncelikle; vuuuuuuu

    evet, frenlemeye gelirken vettel içe geçmeyi deniyor, bunun için biraz sağa açılıyormuş gibi yapıyor ama button'ın hava koridorundan çıktığı anda kanadın sağ kısmı yere yakınlaşarak, eş zamanlı olarak kanadın sol kısmının da yukarı kalkmasına sebep oluyor. bildiğiniz üzere, kanat yere ne kadar yakın olursa o kadar downforce üretir ve kanadın uçları arasında bu denli yükseklik farkı olduğunda, kanadığın alçaldığı tarafta daha çok downforce oluşur ve doğal olarak araç o tarafa çeker. aslında, bu her araçta olabilir ama redbull'un aşırı esneyen kanadı yüzünden sonuçları da çok daha kuvvetli olmuş göründüğü üzere.

    videoda dikkat edilirse zaten araç önce sağa doğru kayıyor, vettel bunun için sola doğru kontra vermiş ama 300 km ile frenleme anında bu pek bi işe yaramamış ve önlenemez şekilde sağa doğru kaymaya başlamış.

    bakalım üzerine gidilecek mi bu konunun.

  14. 01McLaren01  avatarı

    dalgalanmada herikiside etkili olmuş, yani hem kanat esnek hemde buttonın arkasında ve yanlarda oluşan farklı hava akımlarının etkisi. buna benzer geçiş pozisyonlarında McLarenin kanadı ne kadar dalgalanıyor merak ettim. sonuçta elbette o durumda kanat esneme yapabilir ama bu esneme aracın stabilitesini fazla bozmadan güvenlik sınırları içinde mi kalıyor?

  15. Evet aslına ben de ilk kez görüyorum bir anda kanat bir tarafa doğu yatıyor işte o an denge kayboluyor.çok tuhaf ama yindene red bull bütün artılarını bir kenera koyarak kanattan vazgeçeceğini düşümek pek akıl karı da değil

  16. red bullun geçiş yapmakda zorlanmasının sebepi bu olabılırmı aceba .webber heikiyede bu nedenle çarpmış olabılırmı.iyice kafamız karıştı yaa.

  17. Christian Horner ise Button'un erken fren yapmış olabileceğini söylüyordu.

    İlginç bay horner acaba hangi yarışı izliyordu button'a arkadan çarpmadı yandan çarptı kaldıki yerini korumak için erken frende yapmış olabilir bay horner vetteli suçlu görmüyor oysa hatasını görmeliydi yazık gerçekten yazık hala gerçek anlamda bir takım değiller.

  18. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    Fkanal kaza yapmadan yasaklanmıstı artık redbull a yasak gelmeli

  19. Kanat frenlemeye yaklaşırken esnemiş durumda. Vettel Button'un hava koridoruna girdiğinde kanat esnek halden normal haline dönüyor.(çünkü esnemesine sebep olacak kadar hava akımı yok). Sola doğru manevra yaptığında kanadın sol kısmı hava koridorundan çıktığı için tekrar esniyor fakat sağ kısmı hala hava koridorunda ve normal pozisyona daha yakın, sol kısma göre yukarıda duruyor. Ve Vettel kontrolünü kaybediyor, kaza gerçekleşiyor.

    Sonra ön kanadın bu şekilde bir davranış gösterebileceği başka bir olay aklıma geldi. Türkiye'deki kazadan önce Vettel Webber'e yaklaştığında ve sola manevra yaptığında kanadın solu ve sağı yine dengesiz bir hareket gösteriyor. Linkteki videonun 32. saniyesinde net bir şekilde görülüyor.http://www.youtube.com/watch?v=yI4f3aYsAKQ. (bu kazanın ön kanat yüzünden gerçekleştiğini söylemiyorum sadece kanadın hareketini göstermek için bu videoyu ekledim.)

    Acaba Vettel'in bu sene geçiş yapamamasında kanadın bu halleri ne kadar etkili? Çünkü hava koridorundayken kanat daha az esniyor, hava koridorundan çıkarken de kanadın uçları farklı şekilde esniyor.

    Bu esnek kanat daha çok tartışılacak gibi duruyor.

  20. böyle esneyen bir kanat görmemiştim,belkide dikkatlıce bakınca başka çekişmelerdede kanat bu şekilde oynuyordur ama yınede araştırması lazım fianın bu konuyu,enteresan..dalgada yol alan gemi gibi.

  21. bunu ilk defa görüyorum kanat resmen çiftetelli oynamış:)) ani yer değiştirmeden dolayı olabilir yada gerçekten esnek kanattan olabilir.

  22. temiz taraf ve buttonun aracının arkasından çıkan az sürtünmeli taraf arasında kalan kanat zigzag hareketi yapıyor. bu normal bence, 250 km nin üzerinde hızla gidiyorlar, direksiyon hareketleri de daha keskin olduğundan esneme yapıyor ön kanat.

  23. Ohh this changes everything =)

  24. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    daha önce böyle bir durumda,bu kadar esneyen ve gemi gibi sallanan bir kanat görmedim,dünkü massa hadisesi ve bu videoları inceleyen bir insan evladı yok mu acaba fia içersinde:D

  25. Enteresan..Öndeki aracın hava koridorundaki türbülans nedeniyle kanatta esneme olabilir..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir