"Erteleme Maalesef Kaçınılmazdı" – "Muson Lastikleri Lazım"

yazar:

kategori:

2004 Japonya GP’den bu yana ilk defa F1, sıralama seanslarını Pazar gününe öteledi.

Bu durum, araçların böylesi şartlar altında sürülebilirliğini sorgulamak ve imkânları arttırabilmek için tartışmalar başlattı ama Mercedes GP Patronu Ross Brawn Cumartesi günü Suzuka’da araçların piste çıkmasını sağlayacak herhangi bir tasarım değişikliğinin olmadığını söyledi.

Brawn: “Bu şartlarla daha etkili bir şekilde başa çıkış yöntemimizi hayal etmek zor. İki çeşit lastiğimiz car ve derin oluklu ıslak zemin lastikleri elimizden gelenin en iyisi”

“Ve elimizdeki ebatlardaki lastiklerin olduğu 700 kg.’dan hafif bir araçla yapabileceğimiz şeyler sınırlı. Güvenlik aracının bugün nasıl tur attığını gördünüz. Bu yüzden yapılabilecek başka bir şey olduğunu düşünmüyorum”

“Alınan karar (sıralamanın ertelenmesi) doğruydu. Bu şartlar altında bu araçları değiştirmek için yapabileceğimiz bir şey olduğunu düşünmüyorum”

Michael Schumacher de takım patronunun söyledikleri destekledi.

Schumacher: “Bu araçlarla, böylesi şartlarda sürüş yapmak imkânsız. Güvenlik aracını kullanan Bernd Maylander ile görüştüm. O araçla bile işler çok zordu. Hatta SLS, aracı dengelemede muhteşem bir sisteme sahip ama (yine de) aldatıcıydı. Bu yüzden bizimkilerle imkânsız”

“Ne yazık ki durum bu. IndyCar’a benziyor. Onlar ertelemek veya iptal etmek zorundalar. Bazı sporları ne yazık ki böyle”

Williams Teknik Sorumlusu Sam Michael, “muson” lastiklerinin F1’e dönmesinin bu şartlarda kendilerine yardımcı olabileceğine inanıyor.

Michel: “Farklı şeylerin sporu ilginç hale getirmesine rağmen yine de televizyon karşısında insanların pit yolunda botlarını yüzdürmelerini izlemek pek hoş değildir. 30 saniye kadar eğlenceli olur ama 1 saat değil.”

“Bir çözüme ulaşmak o kadar zor olmayacaktır. Sportif kuralları değiştirebilir ve 10-12 mm dişe sahip düzgün bir muson lastiğini mümkün kılabilirsiniz. Normal ıslak şartlarda 5-10 saniye kadar daha yavaş olabilir ve bugünkü gibi şartlarda onları kullanabilirsiniz. FIA ayrıca bu seansta veya bir sonraki uyarıya kadar muson lastiklerini kullanmak zorunda olduğunuzu söylemeli.”

“Tek lastik tedarikçisi olan seride bunu yapabilirsiniz. Önceden yapamazdınız. Eğer bugün Pazar olsaydı, yarış iptal edilecek veya Pazartesi’ye atılacaktı. Bir takım muson lastiğinin maliyeti asgaride olabilir ve belki de onu hiç takmazsınız; belki de mesela üç senede bri kullanırsınız. Ama en azından araca takacağımız bir şey olmalı”

Hava şartlarının Pazar günü daha iyi olması beklenmesine rağmen sıralamada zeminin ıslak olma şansı devam ediyor. Bu da Ross Brawn’ın karışık bir grid beklentilerini arttırıyor.

Brawn: “Sıralamaya başladığımızda muhtemelen sabah pist hâlâ ıslak olacak. Bu yüzden sıralama boyunca kuruyan piste karşı tedarikli olmalıyız. Yani doğru lastikle doğru zamanda piste çıkmalısınız”

Pazar günü sıralama seanslarının yapılamaması durumunda nelerin olabileceğini sorusuna Brawn şaka ile karışık: “Numara sırasına göre olur diye düşünüyorum. Bundan şikâyet etmeyiz ve Michael de bu sene 4 yerine 3’ü tercih etmesinden hoşnut kalır”


Yorumlar

  1. Muson lastiklerimi? hadi lastigi hallettin araci pistte tuttun, aracin arkasindan cikan o hortum gibi sprey nolacak Sam? pilot onunu nasil gorecek? yapma gozunu seveyim, senin gibi bir muhendise yakisiyormu..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir