Ecclestone: "Türkiye'de Formula 1'e İlgi Yok"

yazar:

kategori:

Ecclestone “Dünyadaki en iyi pistlerden birisi Türkiye’de. İniş ve çıkışlı harika bir pist.”

“Belçika GP de dinlenmek isteyebilir çünkü ticari olarak istedikleri gibi çalışmıyor. Bunun diğer iyi bir örneği muhtemelen Türkiye.”

“İnanılmaz bir pist yaptılar ve belki de en iyisi ancak halkı çok fazla ilgi göstermiyor. Bunun nedenini bilmiyorum.” dedi.

Ecclestone ayrıca Kore pistinin de son anda onaylandığını ve bu sene yarış olmaması riskinin gerçekten bulunduğunu söyledi.

Formula 1’in 1990lı yılların aksine Asya ve diğer bölgelere yayılması sonucunda Spa Francorchamps gibi tarihi pistlerin takvimden düşme ihtimali var.

Belçika’nın takvimden düşme ihtimalinin olup olmadığının sorulması üzerine Ecclestone “Kesinlikle ihtimal. Hükümet tarafından desteklenmezlerse muhtemelen düşecekler çünkü bunu kaldıramazlar. Aynısı Britanya yarışı için de geçerli.”


Yorumlar

  1. Aptallık ve Dingillik ile itham eden arkadaşlar peki siz ne yaptınız?
    Mümtaz bu ülkede motorsporlarını bugün ki haline getirmiş veya ancak bu hale getirebilmiş bir insan. Ayrıca Rally'nin içinden gelmesiyle beraber yıllarca motorsporlarına destek olmuş en büyük sponsor kuruluşun başında olan biri. Naim gibi, Şenes gibi dünya spor arenasında, federasyonel bazda bizi ileri taşımış, temsil etmiş, motorsporlarını bu güne getirmiş bir şahsiyet. Bu ülke F1 pistini ve yarışını ona borçlu. Ekibi mi? Ekibi ancak onun ileri görüşçülüğü ile destekçisi, takipçisi oldu. En basitinden biz hangi yarışmanın dışında ülkeye katkı sağlama gayreti içerisinde ki pilotu destekledik ki Mümtaz'ı destekleyeceğiz değil mi!.
    (Bu ülkede turbo sakızları, içerisindeki resimler ticari kazanç için sürülmedi bir dert taşıyordu bu adamlar, bir şeyler yapmak istiyordu.)
    Oturduğu yerden ahkam kesen, hakaretler savuran ey insanlar Mümtaz'ın karşısında söyleyemezsiniz bunları, apışıp kalırsınız karşısında, onun cv'sinin yarısını başaramazsınız. Peki soruyorum siz ne yaptınız? Onun yaptıklarının yanında. Beğenilmiyor mu o zaman çıksın biriside destek olsun, getirdiği noktayı ileri taşısın, lider olsun. Var mı peki böyle birisi?

  2. Şu işe de hastayım zaten. Bırakın piste gitmeyi google earth'ten bile İstanbul Park'ı açıp bakmayan insanların yok bilet pahalı, yok pist uzak, yok destek sponsor yok vs demeye hiç hakkı yok. Ayrıca Ford-Toyota-Hyundai-Honda-Renault-Fiat-Bridgestone-Pirelli-Michelin vs..vs.. Marmara bölgesindeyken, İstanbulun nüfusu 15 milyon, Marmara bölgesinin 25 milyonken pisti neden Antalya'ya veya Ege'ye yapacaksın? Türkiye'deki yarışa turist falan gelmesin kardeşim BEN İZLEYECEĞİM.

    Macaristan Avrupa'nın en borçlu ve fakir ülkesiyken bu yıl en ucuz bilet 125 EURO ydu haberi olan var mı? Bizde 40 TL!

    Hem bilet 10 lira olsun, hem pist dibimde olsun belki o zaman giderim! Öyle birşey yok. THY sayfasını açın Moskova'ya uçak bileti bakın hatta bırakın onu da Bulgaristan'a (gitmek cesaret ister can ve mal güvenliği sıfır) uçak-tahmini bilet- otel fiyatı bakın..

    Aslında ne kadar KOLAY ve UCUZ yarış izliyoruz haberiniz yok.

    Not: Ferrari ya da McLaren istese Turkcell süper ligi komple satın alır ve tırlar dolusu ekipmanla buraya geliyorlar ee haaliyle bu iş İnönü'de maç izlemeye benzemez biraz pahalı bir zevk.

  3. Şöyle düşünün 1989 yılındaki Prost-Senna-Suzuka kazası Tv1 (bugün TRT1) ana haber bülteninde 3 tekrar yayınlandı ve 1 dakikadan az sürdü ve bu kadar. Her 5 yılda 1 televizyonda 1 tane Formula haberi ya çıkardı ya çıkmazdı..

    Şimdi siz bu kadar Formula'dan bi haber bir ülkeye bu bahsettiğim olaydan 15 yıl sonra bir pist yapıp Formula 1'i getireceksiniz ve birileri çıkıp olmadı etmedi diyecek öyle mi?

    Pistin yönetilememesi ayrı bir mesele ama bundan 20 yıl önce anormal şartları bir araya getirip yabancı kanallarda Formula 1 izlemeye çalışan biri olarak İstanbulPark'a her gittiğimde Mümtaz Tahincioğlu ve bu işi başarmasında her kim yardım ettiyse ayaklarının altını öpesim geliyor. Not: Kendisini de tanımam etmem.

  4. uzun yazacagım kusura bakmayın..
    arkadaşlar bahsettiği ilgi seyirci isi degil rusya icin putin devreye girdi..

    kimse kusura bakmasın sahada top kosturan 22 adam olmazsa hükümet elini cebine sokmaz.. komik mantık… futbol sampiyonası olsa gelecek turisstin % 60-70 i anca karnını doyuran isanlar.. macda var gidip birde gorelim diyenler..

    ama formula 1 oyle degil cok buyuk kkısmı ekonomik durumu iyi olan insanlar.. adamlar helikopter ile gidip geliyor..

    ha bir de su var ilgisizlik konusunda .. 6 yarış yapıldı istanbulda hersene katılımcı firma sayısı düstü beni gibi hersene gidenler dikkkat etmistir coca cola ve power fm dısında hersene gelen firma yok … gelenlerde elinde brosur v.s. zihniyet bu iste.. bu ülkeni bekosu var vesteli var avrupaya satııyorlar ama nasıl satıyorlar bu kafa ile anlamıyorum.. koskoca thy bile gidip elin futbol takımına sponsor oldu.. 6 senedir thy yi f1 de goren oldumu…

    evet bu is para isi ama zihniyet hala ortadogu zihniyeti..oraya gelen adam para sacıyor bunu anlayabiilecek büyük adamlar lazım bize .. acıkcası elimizden giderse uzulmeyecegim.. hakkkettik biz bunu diyecegim.. formula 1 turkiyede kalırsa bu ülke kazanır zahmet edip beko vestel gelirse onlarda kazanır prestiji artar ama sadece power fm in hersene gelmesi ile bitmez bu iş..

    sayın başbakanıda pistte görmek isteriz hatta bütün dünyaya biz yaparız peşinide bırakmayız demek icin bütün kabineyi toplar giderim..

    zor degil bir pazar günüü sadece 3-4 saat zaman ayıracaklar..

    yoksa bizi tanıtsın diye 12 adam bekler dururuz ..

  5. Bu pistin istanbula yapılması kesinlikle çok yalnış bir karardı.Şimdi pistin antalya'ya yapıldığını farz edelim.Turisler tatilini yaparken yarış olacak ve pist buyuk ihtimal ile dolacak.turist yarış için antalyaya 2 hafta 1hafta önce gelecek hem tatil hem yarış düşüncesi ile yine hem pist hem ülke kazanacak. vsvs.. uzayıp gider.Biz bunları düşünürken başımızdaki abiler ne düşünüyor anlamıyorum

  6. bazen haberler söyleşilerin içinden kırpılarak kısa bir şekilde yayınlanıyor ve bu tür durumlarda anlam belirsizlikleri olabiliyor. ama işin aslı türkiyenin işinin çok zor olduğu 🙂

  7. So at least one European race might go? "Yes, Spa," Ecclestone deadpans.

    It takes a few seconds for the joke to register. Ecclestone then suggests a more likely candidate for the chop. "Maybe someone will decide they need a rest because it's not working for them commercially. A good example is probably Turkey. They've built an incredible circuit and it might even be the best – but there's not much enthusiasm from the public. I don't know why."

    Burayı çevirdiğimde haberde yazandan başka bir anlam çıkıyor o yüzden şaşırdım. Kendi çevirimi yazayım yanlış bir yer varsa düzeltirsiniz.

    -Öyleyse en azından bir avrupa yarışı takvimden düşecek, öyle mi?

    Ecclestone anlamsız bir yüz ifadesiyle "evet, spa." yanıtını verdi.

    Bunun bir şaka olduğu anlamam için birkaç saniye geçmesi gerekti.
    sonra Ecclestone takvimden düşecek pist için daha uygun bir adayı işaret etti:

    – belki birileri dinlenmeye karar verir çünkü bunun(yarış düzenlemek) onlara ticari bir yararı yok. Bu duruma iyi bir örnek olarak Türkiye'yi gösterebilirim. Muhteşem bir pist inşa ettiler, belki de en iyisi, ancak buna rağmen orada (f1'e) yeteri kadar heves, ilgi yok. Bunun nedenini bilmiyorum.

    Şimdi bu çeviriye bakıldığında Belçika'nın dinlendirilmesiyle veyahut ticari durumuyla ilgili birşey söylemediği, sadece türkiye'yi işaret ettiği anlamını çıkarıyorum ki bu f1 in ülkemizdeki geleceği için son derece kötü bir haber.

  8. Asya daki ve diğer bölgelerde artan pist sayıları avrupayı öldürdü. Ben şahsen asya daki tüm yarışları izlemiyorum. hiç zevk keyif vermiyor. bide bunun üstüne kiminin yokluğu da olunca çekilmez oluyor yarış.. Her bi olayda kimi şimdi burda olsa şöyle yapar hemen pite girer lastik ısıtmak için slolom yapmaz vs :))

  9. de bağlacı direk Türkiye gp yi hedef alıyor gibi zaten

  10. her gün kenara 1 tl bile koysanız gidiş dönüş ve yarış biletiniz çıkar buna katılmıyorum pahalı olabilir ama o kadar çok parayı hiç farketmeden israf ediyoruz bu o miktarın yanında ciklet parası kalır

  11. Şuradan ingilizcesine baktığımda;

    http://www.guardian.co.uk/sport/2010/oct/19/bernie-ecclestone-interview

    The addition of Texas and Russia will raise the amount of potential races to an unsustainable 22. "I think we'll find a way to keep it to 20 somehow," he says. So at least one European race might go? "Yes, Spa," Ecclestone deadpans.

    It takes a few seconds for the joke to register. Ecclestone then suggests a more likely candidate for the chop. "Maybe someone will decide they need a rest because it's not working for them commercially. A good example is probably Turkey. They've built an incredible circuit and it might even be the best – but there's not much enthusiasm from the public. I don't know why."

    Bu kısımda direk olarak Türkiye'yi işaret ediyor gibi.

    "Belçika GP de dinlenmek isteyebilir çünkü ticari olarak istedikleri gibi çalışmıyor. Bunun diğer iyi bir örneği muhtemelen Türkiye"

    diye çevirilen kısımda dinlenmek isteyebilir diyerek sadece Türkiye'yi kastediyor bence. 19 yarıştan yalnızca bizi işaret etmesi de gidici olduğumuzun göstergesi.

  12. MagicAlonso avatarı

    jet man söylenecek sözü söylemişsin.bu ülkede hangi ne doğru gidiyor ki buda gitsin.

  13. şu Kocaeli kısmı yanlış anlaşılmasın hatta aranızda mutlaka hani ne demek istediğimi anlamayıpda gülenler olmuştur
    demek istediğim şuydu mesafe açısından demek istedim yani mesafe sorun olmamalı ki lojistik açısından pistin İstanbul'da yapılması yanlıştı
    Ege veya Akdeniz'de iyice araştırılıp denize yakın bir şehirde veya bir ilçede yapılabilirdi misal İzmir (Çeşme,Karaburun,Urla,Dikili gibi denize yakın yerler) Aydın (Kuşadası) Muğla (Bodrum,Datça,Marmaris,Fethiye) Akdeniz'de Ege sahillerindeki gibi sahilletrimizde yapılabilirdi çünkü arkadaşlar biz İstanbul'da olan pisti potansiyelden kaybediyoruz yani lojistikten kaybediyoruz
    benim anlamadığım şey şu neden İstanbul!!!

  14. f1 e ilgisi olmadığını bildiğim bir arkadaşla muhabbet sırasında daha önce yarışa gittiğini öğrenmiştim arkadaş elinde promosyon bilet olduğunu söylemişti evet herkese katılıyorum herkes haklı nasıl tam bağımsızlık ekonomik bağımsızlık olmadan olmuyorsa bu işte ekonomik desteksiz olmaz evet bilet fiyatları pahalı ama 50 liraya kadar var ve yılda bir sefer için en azından bu verilmiycek bir miktar değil kaldıki beleştepe var:))biz hiç beleştepede izdiham olduğunu duymadık:))bu organizasyonu desteklememek bizim için kendimize kendi tutkumuza ihanet tamam belkide ateşli tifosilerin monzası değil ama gerçekten bu organizasyonu destekleyen azımsanmayacak miktarda insanda var ve sanırım f1 racing in geçen sayısı dergiye gönderilen bir mektupta fan tüm yıl para biriktirdiğini ama yarışın mayıs ayındaki finallerinin olduğu haftaya denk geldiğini yazmıştı ve çok istediği halde arkadaş orada olamamış hal böyleyken istanbul dışı arkadaşları beklemek bazen üyopya bende bir kaç yıldır bu konuda madur olup çok üzüldüm bu da önemsenmesi gereken bir etken ve + olarak meb in bu sporu destekleyip okulları yarış haftası geziye teşvik etmesi süper olur diye düşünüyorum bunu neden etkili mercilere iletmeyelim ki dali nin resim sergisine gezi düzenleyen zihniyet bunu es geçmez umarım şaka bir yana(gayet ciddiyim aslında) lütfen destekleyip anlatmaya devam edelim

  15. konuyla ilgili tek sözüm var
    deveye sormuslar "boynun neden egri ?"
    deve de "nerem dogru ki ?" demiş.

  16. bu konu ile ilgili tek söz söyleyecem ;
    deveye sormuslar "boynun neden egri ?"
    deve de "nerem dogru ki ?" demiş.

  17. Sağol yusuf hızlı yazayım derken

  18. tmsf=tosfed oarak düzeltiyorum

  19. başka ülkeler formula 1e evsahipliği yapmak için milyon dolarlar harcayıp pisti yapıyolar. biz ise dünyanın ilk 3 sırasına girecek pistimiz varken herşey hazır ama elimizde tutmak için yeterli parayı vermıyoruz. yokluktanmı bence hayır sadece bizim ülkemiz futboll ve basketbola yönelik gelişimler yapıyor yeni yeni stad lar yapıyolar. basbakan inönü stadı için aracı oldu ve izin verildi ya peki f1 için niye hiç bişi yapılmıyor 🙁 gercekten cok üzülüyorum nereye kadar sürecek. bu sene son kez f1 evsahipliği yapacağiz gibi ve ben inş yine orda olacağım.

  20. Yusuf  Hitay avatarı

    tmsf = tasarruf mevduatı banka fonu

    tosfed = türkiye otomobil sporları federasyonu

    bir düzeltme yapayım 🙂

    evet tahincioğlu dingilin önde gidenidir

    hamilton'ın gp2 deki şampiyonluğunu aracının diğerlerinden daha iyi olmasına bağlayacak kadar cahil,o cahil beyfendi bilmiyorki gp2 deki tüm takımlar aynı aracı kullanıyor. Bu adam türkiyenin durumunu gözler önünde seriyor işte. Hee birde Galatasaray yönetim kurulunda, valla bi daha utandım 🙂

  21. Sistemler piramit gibidir yukarıdan tabana yayılır.bizim tmsf başkanı trt de vettel ve hamilton iyi pilot değil deyecek kadar aptal.bu adamın sporu pazarlamasını mı bekliyorsunuz.adamlar kendi oğulları ve bir kaç zengin ukala çocuğu dışında kimsenin bu sporu yapmasını istemiyor.desteklemiyor en azından.gerçek şu 10 sene içinde f1 pilotumuz çıkmayacak.başka bir pazarlama metodu bulunması lazım.belki fiyatları düşüre biliriz.aynı şey bir tek bizde olmuyor 1.2 milyar nüfüslu çin bile pisti dolduramıyorsa bunun nedeni kesinlikle maddidir.size sorarım 600 lira maaaş alan biri nasıl yarış izlesin?DÜNAYAYA İN APTAL TMSF

  22. Yusuf  Hitay avatarı

    Evet tam olarak suzuka'yı kasdettim, pilotlar için keyif verici olabilir, video oyunlarında oynamakta keyifli olabilir ancak tam anlamıyla trulli treni yapılacak pist, kobayashi gibi rakibi biçecek ataklar yapmadan kimseyi geçmek mümkün değil, genelde de baştan başlayan alıp götürüyor yarışı, o nedenle evet hiç sevmediğim hatta en sıkıcı listemde ilk 3 e girecek bir pist.

  23. MERCEDES GP F1 TEAM avatarı
    MERCEDES GP F1 TEAM

    beyler destek den zıyade tek f1 ıle calısırmı koca pıst moto gp spersport vs.vs. yılda 3 gun ıcın bay e nın dedıgı gıbı belkıde en ıyı pıst yapıldı 3 gun ıcın

  24. F1'in olduğu hafata her semtten belediye otöbüsü kaldırın hatta yakın şehirlerden tur paket yapılsın bak nasıl doluyor istanbul park,ama yapan kim.

  25. Schumi-sever avatarı

    arkadaşlar bence pistin İstanbul'da yapılması yanlıştı Ege veya Akdeniz'de denize yakın yerde yapılması lazimdı Kocaeli'de oturmama rağmen bunları belirtiyorum üstelik.

  26. "Yusuf" japonya derken hangi pisti kastettin? Suzukayı ise yuh derim sadece.

    Bir de İstanbul Park süper bir pist değil ama akıcı pist tabi bu benim görüşüm. Her türlü virajların olduğu bir pist değil tam olarak. Bilmem anlatabildim mi?

    Spa yı zaten değiştirdiler baya ama onsuz olmaz tabi. Silverston suz F1 olur mu ya yuh Monaco yu da çıkaralım ozaman Melbourne de.

    Birde bu beklenen sondu en çok takımlar gelmek istemiyordu. Reklam yapacak hiç bir şey olmadığı için. Yoksa Türkiye de F1 e ilgi olmadığı yalan. Daha farklı konularda sorun var. Daha önce yazmıştım kendi düşüncelerimi.

  27. Biz 6-7 yıldan beri bas bas bağırıyoruz ama dinleyen yok. Barnie nin bırakın F1 severleri, Ferderasyonları bile pek taktığı söylenemez.

  28. En keyif veren iki pisti yok ediyor bu nasıl mantıktır ya ? Ah be Bernie para yetmiyor mu birazda F1 severlerin hayrına işler yapsan kendi cebini doldurmak yerine ? Daha çok ağlarsınız geçiş olmuyor diye. Valencia gibi pistleri dayamaya devam et takvime. Ve esas pistleride yok etmeye devam et bakalım ne olacak sonun.

  29. Yusuf  Hitay avatarı

    bütün yarışları singapurda bahreyn de abu dhabi de macaristan da yapın, bizde f1 izlemeyelim olsun bitsin.

    türkiye'yi geçtim, spa'sız silverstone'suz f1'i neyliyim

    sadece bir konuda haklı, türkiye son yıllarda yapılan en harika pist, buna birde kore ekleniyor şimdi. ama sinpagur, japonya gibi salak pistler daha rabet görüyor o ayrı.

  30. efendimayin  avatarı

    Bernie yine kesenin ağzını açın demiş bence. Gerçekten başta beğenmiyordum ama istanbul park harika similasyonda oynamak çok zevkli.

  31. burak bocek avatarı

    Bizim olmayacağımız artık kesin gibi ama bari Spa'ya dokunmasınlar.Yani Belçika takvimde olmadan olmaz.En zevkli yarış haftasonları oluyor.F1in efsane pistlerinden birisi

  32. bernie nin bilmediği şey: tanıtımın olmaması, sponsorun olmaması, halkın önüne tepside servis yaparsan 10 kişiden 8 kişi alır. ama git içkini kendin koy dersen 10 kişiden 4 ü alıyor.
    sadece üstgeçitlere 5 metrelik afişlerle "f1 şöleni başlıyor" diye pankart açarak reklam yaparsan dolup dolacağı o kadardır. o kadar az reklama karşın yine de halk daha fazla ilgi gösteriyor. ispanyada maç izliyorsun, elektronik reklam tabelasında f1 yarışının reklamını yapıyorlar.
    cem yılmaz hesabı gibi: ne kadar para o kadar çokomel. para çokomel eğrisi aynı 😀

  33. tutmamız kesinleşti diyelim 🙂

  34. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Hem blöf yapıp aynı zamanda da sallayabilmek hakikaten kolay değil.
    Herkes elinden geleni yapacak yani diğer bir deyişle elini taşın altına sokacak.Speedpark'ın birçok sorunu vardı.Mesela otopark sorunu vardı ama ilk yıllara nazaran şimdi daha iyi.Silver ve bronz tribünlerin üstü kapalı olsa seyirciler 2 saat boyunca güneş altında domates gibi kızarmazlar.Gelelim en önemli unsura.BİLET FİYATLARI?!?!.Aslında ilk yıllara göre şimdi daha iyi ama yine de yetersiz.Karamsar olmaya gerek yok.İyi tarafından bakarsak ilk yıllara nazaran bir çok sorun çözülmüş ya da çözüme doğru gitmektedir.Zamanla daha iyi olacaktır.Seyircilerin büyük bir çoğunluğu yabancı.Bizler 1 kere gidip o hazzı yaşadıktan sonra bir sonraki yılı evde tv karşısında izlemeyi tercih ediyoruz.Nasıl olsa o sesleri duyduk ve nasıl olsa o hazzı yaşadık.İnanın evde tv karşısında herşey çok daha net.Oradaki dev ekranlar güneş ışığından dolayı çok net değil.Ayrıca anlatan biri de yok..
    Önce bernie'den başlamak üzere herkes üzerine düşeni yapsın.

  35. Millette paramı kaldıda gitsin.

  36. Yıllardır aynı pistlerde olması zaten sıradanlaştırdı sporu okadar yeni pist açıldı biraz değişiklik şart.

  37. demeçlere bakılırsa şeyi tuttuk gibi görünüyo…

  38. Muhammed Deveci avatarı
    Muhammed Deveci

    Ee Yani 🙂

  39. Sir Jack B.  avatarı

    Adam haklı beyler 😀

  40. "Türkiye'de Formula 1' İlgi Yok" Değil destek yok

  41. "Türkiye'de Formula 1' İlgi Yok"

    değil Destek yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir