İnceleme: Newey'in X1 Prototip Aracı 450 Km/sa Hıza Ulaştı

yazar:

kategori:

Newey’in hazırlamış olduğu X1 Prototip aracına dair çıkan bilgileri yeri geldiğinde sizlerle paylaşmaya çalıştık ve son olarak çıkan resmi bilgilerin de ilginizi çekeceğini düşündük.

“Şu anda mevcut kurallar olmasaydı dünyanın en hızlı yarış aracı nasıl olurdu?” sorusundan yola çıkılarak oluşturulan X1 Prototip’in 400 km/sa hıza ulaşacağı söyleniyordu ancak oyunu geliştiricilerden yapılan açıklamalar aracın bilgisayar üstünde de olsa daha da geliştirildiği yönünde.

Newey’in araca iyiden iyiye el atmasıyla birlikte aracın hızı oldukça artmış görünüyor.

Newey bu araçta Fan teknolojisini kullanarak büyük adım attı. Fan teknolojisine sahip aracın altında aracın altına giren hava basıncını azaltan bir fan mekanizması bulunuyor. Bu basınç azaltma işlemi sonucunda aracın yere daha yakın olması ve böylece daha fazla downforce üretilmesi sağlanıyor. Bu sayede aracın viraj dönme hızı yavaş virajlarda bile önemli ölçüde artıyor.

Aslında fan teknolojisi araçlar için yeni bir teknoloji değil. Benzer sistem daha önce test edildi ve hatta işlevsel olduğu yarışlarda dahi kanıtlandı. 1970 yılında Can-Nam serisinde Chaparral 2J adıyla yarışan araç bu teknolojiye sahipti ve sistem sayesinde araç o kadar hızlanmıştı ki bir sene sonra yasaklandı. Formula 1’de de Brabham BT46B bu sisteme sahipti ve 1978’de ilk yarışı domine etmesinden sonra aşırı hızlı olması nedeniyle ilk yarışından sonra yasaklandı.

Newey’in sayesinde bu sistem X1 Prototip’e dahil edildi. Aracın arkasına büyük bir fan yerleştirildi. Bunun yanında aracın ön ve arka kanatlarında, arka difüzörde bazı değişiklikler yapıldı ve aracın daha önce belirtilen 400 km/sa’lik hızı daha da üst seviyeye taşındı. Oyunu geliştirenler, tüm bu düzenlemelerin ardından aracın maksimum hızının 450 km/saate ulaştığını ve yanal G kuvvetinin 8.75’e ulaştığını ve bunun normal bir insan vücudunun dayanabileceği maksimum değer olduğunu söylediler. Bu kuvvetin savaş plotlarının ve astronotların kalkışta maruz kaldığı kuvvetin üstünde olduğu söyleniyor.

Araç ile ilk simülasyon testlerini yapan isim Red Bull’un genç yıldızı Sebastian Vettel oldu. Vettel, ilk deneyimini Suzuka’da geçirmiş ve tur zamanını 20 sn geliştirmişti. Son olarak Vettel Nurburgring’de test gerçekleştirdi ve en hızlı tur zamanını 1.4’e geliştirdi ve bu derece Formula 1 aracı ile elde edilen en iyi zamandan yaklaşık 25 sn daha iyi.

X1 Prototipin Yayınlanan En Güzel Fotoğrafları İçin Tıklayınız

Vettel’in X1 Prototip ile Nurburgring’de Yaptığı Testleri İzlemek İçin Tıklayınız

 

X1 Prototip Özellikleri

Boyut

Toplam uzunluk: 4.75m
Toplam genişlik: 2.18m
Yükseklik: 0.98m
Dingil uzunluğu: 2.9m
Ön bölüm: 1.85m
Arka bölüm:  1.78m
Ağırlık
Kuru Ağırlık: 545kgYaş ağırlık: 615kg

Motor

Tip: V6 İkiz Turbo (Direct Injection)
Motor Silindir Hacmi: 3000cc
Maksimum çıkış: 1106.0kw (1503.8ps) / 15000rpm *1483hp
Maksimum Tork: 714.1Nm (72.9kgf*m) / 12000rpm
Süspansiyon  Tam aktif sürüş süspansiyonu
Fan sayesinde elde edilen downforce
Maksimum çıkış: 9800N, (1000kgf) = 1.63G

Kanatlar sayesinde elde edilen downforce

100km/sa: 1044.7N, (106.6kgf) = 0.17G

200km/sa: 4181.7N, (426.7kgf) = 0.69G

300km/sa: 9412.9N, (960.5kgf) = 1.56G

400km/sa: 16732.5N, (1707.4kgf) = 2.78G

Performans verileri

0-60mph: 1.4sn
0-120mph: 2.8sn
0-200mph: 6.1sn
Maksimum hız: 450km/sa +
300km/sa hızda yanal maruz kalınan güç: 8.25G

 


Yorumlar

  1. yaş kaç bilmiyorum ama allah uzun ve hayırlı ömürler versin cümlemize

  2. bir gün gelecek f1 veya başka bir seri bu hızlarda araç kullanacak hatta dahada fazlası ömür olursa göreceğiz. 100 metreyi 8 saniyede koşacak insanlarıda unutmayalım bu arada:)

  3. cok abartıldı buda ya pc ortamında her imkanın kullanıldığı bir ortamda bunu her muhendis yapar newey yapınca böyle acayip haber oluyor.

  4. yalçın  aslangören avatarı
    yalçın aslangören

    dalga geçilecek bi durum yok. benim anltmak istediğimde o zaten.gelişime açık daha ne kadar yönü var, sölediklerin kullnılmış olsa ne olur yada onlara gerek kalmadan çok daha farklı eklentiler yapılmış mı? elbettki f kanal maliyeti olmayan harika bir tasarım tamamen cin fikirlilik . ben değil newey bizlerle dalga geçiyor:)

  5. Lastikler ne olacak? on tur sonra lastik mi kalır bu arcın altında değişmek için on dakka gerekli herhalde:)

  6. Kardeş Newey önde gelenlerden olduğu için ona yaptırıyolar haklısın çok daha iyi mühendisler vardır ama Marka işte…Oyunda bu aracın altında bilgiler yazar tasarımcı Adrian Newey diye, tanıyanlar vayy RBR nin tasarımcısı diye bi ilgi odağı olur reklam olur. RBR azanır RedBul Kazanır Newey Kazanır F1 kazanır F1 de takvimde yer almak için fiyatlar yükselir TÜRKİYE kaybeder… =))

  7. buda amma abartıldı be kardeşim.f1 de her mühendisin yapabileceği bir şey çokta abartılmaması gerekir aslında.

  8. Dalgamı geçtin bilmiyorum ama F kanal gibi bir mühendilik harikası yakışırdı bu araca. Sınırsız bir araç kütle amortisörüde konulabilirdi. Tabi belki daha iyileri vardır. DSG şanzıman mesela süper olurdu. F1 e ilk DSG şanzımanı Newey kulanmıştı.

  9. yalçın  aslangören avatarı
    yalçın aslangören

    ayrıca hani bunun f kanalı:):P

  10. yalçın  aslangören avatarı
    yalçın aslangören

    şu an bu araç pistleri çıksa acaba ne kadar açtır ve tüm takımlar bu şartlarda çalışsa gelişimini görmek heyacan verici olsa gerek tabi newey bi nokta kaçırdıysa:)

  11. Şimdi kızmayın ama , güzel araç lafım yok ta.
    McLaren renklerinde şöyle gümüşlü siyahlı bişey olsa çok daha inanılmaz gözükmez miydi ya 🙂

  12. MagicAlonso avatarı

    inanılmaz bişey.ama bir okadar da tehlikeli.her pilot böyle bir aracı denemek ister gerçekte.

  13. Bildiğim kadarıyla, savaş uçaklarının pilotları fırlatma koltuklarında fırlatma anında 20G kuvvete maruz kalıyorlar ve yine bildiğim kadarıyla bu esnada yüzdeki et ve deri kafatasına yapışıp o şekli alıyor.

  14. aracı oyunda bile yolda tutmak çok ustalık gerektiriyor gerçeğini siz düşünün 🙂 pert olurlar :))

  15. Böyle bir aracı 50 tur süremez hiç bir pilot.

  16. yusuf zenbilci avatarı
    yusuf zenbilci

    ewt araç mükemmel de pilotların vucudu bunu kaldırır mı o var aşırı hızlı ve bence pilotlar için tehlikeli bi araç

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir