İstatistikler, Vettel'in Şampiyonluğu Hak Ettiğini Gösteriyor

yazar:

kategori:

Bazı kesim, Sebastian Vettel’in bu sene çok fazla hata yaptığı ve son yarışta şampiyonluğu ancak Ferrari’nin yaptığı strateji hatası sayesinde kaybettiği eleştirisini yapıyor.

Ancak Auto Motor Und Sport yapmış olduğu analizde Vettel’in her açıdan şampiyonluğu hak ettiğini düşünüyor.

Vettel bu sene 5 yarış galibiyeti kazandı ve bu sayı Fernando Alonso’nun galibiyet sayısı ile aynı. Vettel 2010’da şüphesiz sıralamaların en hızlı ismi oldu ve takım arkadaşı Mark Webber’in 5 polü karşısında 10 defa pol pozisyonunu kazandı.

Takım patronu Christian Horner ise kötü şansa sahip olmasaydı Vettel’in 9 yarış kazanabileceğini söyledi.

Vettel, pol pozisyonları dışında da sıralamalarda iyiydi ve 2010 için ortalama 1.95 grid sırasına sahip oldu. Takım arkadaşı Mark Webber 2.79, Alonso ise Hamilton’un arkasında 5.79 ortalama grid pozisyonunu ile 4.sırada yer aldı.

Tüm antrenman zamanlarına baktığımızda ise Vettel’in tur başına Webber’den 0.051 sn daha hızlı olduğu görüldü.

Vettel 19 yarışta 2000 km’den fazla lider giderken takım arkadaşı Webber 1500 km ile 2. sırada yer aldı. Alonso ise Mclaren’leri ayırarak 4. sırada yer buldu.

Hızlı turlarda ise Vettel 3 yarışta en hızlı isim olurken Alonso ve Hamilton 5’er yarışta en hızlı tur zamanlarını kaydettiler.

Dayanıklılık açısından ise F10 en çok yol kateden araç olurken Vettel 3. sırada yer aldı.

 


Yorumlar

  1. İyi güzel, haketmediğini söyleyen zaten yok da; her yarışa o kadar önden başlayıp sonra da 4. sıradaki ortalama ile başlayan Alonso ile aynı zafer sayısına ve sadece 4fazla puana sahip. Bu kadar dominant bir araç ile sonuç anlamında bu kadar az fark atabilmesi de büyük bir eksi bence, hem dayanıksızlıklar hem de kendi hataları sebep oldu bunlara, ama yalnızca o değil herkes hata yaptı.
    Bu yönden düşünecek olursak, Alonso ve eğer son yarışlarda 0 çekmese Lewis, elindekiyle en iyi işi yapan isimlerdi. Vettel'den çok RB6'nın başarısını konuşuyoruz bence. Diğer iki ismin altında bu araba olsa nolur, herkes biliyor zaten.

  2. pole:

    1-vettel 10
    2-webber 5
    3-alonso 2
    4-hamilton 1
    5-hulkenberg 1

  3. Anlamamakta ısrar ediyorsun.Vettelin ve webberin bu hızlı araçla sadece 3 er tane fastest lapı var.Zafer sayısında da webber ve hamilton geride kalmışlar.
    Şimdi nerden bakarsan bak geçememiş diyebilecek misin?

  4. birde pist İnterlagos olsaydı…

  5. araç dayanıklık sorunları yaşadı çünkü ilk yarışta Bahreyn dede 17. yarışta Yeongam da da

  6. Sanki F1 tarihinde ilk kez Alonso Hatrick yaptı :)) Schumacher'in kaç tane hatrick'i var biliyor musun ya da merak edip araştırdın mı ?

  7. nerden bakarsan bak vettel hamilton ve webber i geçemiyor

  8. İşine gelen alanlarda 4.sırada.
    Peki diğer alanlara baktın mı? mesela zafer ve fastest lap.

  9. Alonso 4.sırada hakettiğine göre şampiyonluğu kaybetmek sorun olmamalı.

  10. Ertan Akkaş avatarı

    İlerde büyük işler başarağına gerçekten inanıyorum. Her sene her yarışta dahada tecrübe kazanıyor. Birkaç yıl sonra gridin en iyisi olabilir.

  11. Sadece son yarışa liderlik yapıp şampiyon oldular. Ayrıca 1964'de John Surtes de aynı kaderi paylaştı. Yalnız ne Surtes ne de Hunt bir daha şampiyon olmadılar bunu da unutmamak lazım 🙂

    Vettel şampiyon olduğu yaşta 10. galibiyeti kutlarken daha önce en genç dünya şampiyonu ünvanına sahip pilotlarla karşılaştırıldığında şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkıyor. Hamilton Vettel ile aynı yaştayken beş galibiyet kazanırken, Fernando Alonso, Troy Ruttmann ve Bruce McLaren yalnızca birer galibiyet kazandılar. Tüm zamanların en çok yarış kazanan pilotu Michael Schumacher ise o yaşlarda ilk galibiyetini kazanamamıştı.

    2007 yılında Kimi Raikkonen dünya şampiyonasında üçüncü sırada yer alırken son yarışı kazanarak şampiyon olurken şampiyona lideri Lewis Hamilton aynı yarışta yedinci olmuştu. Geçtiğimiz Pazar günü de benzer bir durum yaşandı ve Abu Dhabi'ye üçüncü sırada gelen Sebastian Vettel yarışı kazanarak şampiyon olurken şampiyona lideri olan Fernando Alonso ancak yedinci olabilmişti.

  12. Yalan değil. 2010'da şampiyonluğa koşan her pilot şampiyonluğu hak ediyordu bence. Button bile…

    Bu arada Vettel 1976 yılında James Hunt'ın yaptığı "şampiyonada hiç liderlik etmeden şampiyon olma" eylemini tekrar gerçekleştirdi.

  13. Zaten haketmediğini söylemek haksızlık olur. O kadar puanı alan kişi haketmiştir.

  14. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Ayrıca ilginç iki istatistik daha var.
    1-Suzukayı üstüste iki kere kazanan şampiyon olur
    2-bir sezonda 10 kere pole alan şampiyon olur.

    Bu kadar hızlı araçla şampiyonluğun son yarışa kalmaması gerekirdi.Araç çok hızlı olunca tabiki sürücüsüne da güven veriyor.Hal böyle olunca istanbul ve spa gibi artistlikleri rahatça yapabiliyor.

  15. Şimdi kabul edemeyenler bu istatistikleri iyice okuyup anladıktan sonra ortalığa çıkıp yorum yapsınlar. Sonuna kadar schumiciyim ama Vettelin kazanması da hoşuma gidiyor

  16. 2010'un En Değerli Şampiyonu İstatistiklerdede Kendini Gösteriyor.

  17. verin verin böyle boş boş haberleri 1 gündür bas bas bağırıyoruz su hamılton haberini siteye koyun diye

    gözlerinden kaçmış pehhh

  18. işte budur. bunun üstüne artık birşey yazılmaz.geleceğin efsane pilotları arasına girmeye aday bence.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir