FIA, Çok Büyük Kural Değişikliklerine Hazırlanıyor

yazar:

kategori:

Uzun süreden beri 2013’ten itibaren daha çevreci olması planlanan 1.6 litrelik turbo motorların spora gireceği konuşuluyor ve takımlarla birlikte üreticilerle yapılan uzun görüşmelerin ardından yeni motorların 2013’ten itibaren spora girmesi hedefleniyor.

Üreticiler bu motorlar için 2013’ün erken olduğunu söyleseler de FIA Başkanı Jean Todt, yeni kuralların 2013 sonrasına sarkmasını istemiyor.

Todt’un ısrarı sonucu motor üreticileri 2013 kurallarında anlaşmaya vardılar ve bugün Monaco’da Formula 1 Komisyonu toplandı. Kuralların yarın gerçekleştirilecek olan FIA Dünya Konseyi toplantısında kesinleştirilmesi planlanıyor.

Bazı uzmanlara göre üreticiler yeni kurallardan pek memnun olmasa da, daha çevreci F1’in ekonomik olarak da bu kurallardan fayda sağlayacağını ve spora yeni isimlerin sponsor olarak geleceği tahmin ediliyor.

Yarın yapılacak olan toplantıda 2011 Formula 1 takviminin en son şeklini alması bunun yanında ayarlanabilir arka kanat, KERS’in dönüşü, F-kanalın ve çift katmanlı difüzörün yasaklanması gibi konularda da kuralların aydınlatılması bekleniyor.


Yorumlar

  1. Zırt pırt kural değişikliğine acayip karşıyım abi… Sürekli bir kural değişikliği. Sürekli şu oldu bu tutmadı hadi gitti yine geri geldi bu sefer kalsın ama 2 sene sonra çıksın 1 sene sonra tekrar girsin F1'e.Mecazi de olur gerçek anlamıyla da :)) Artık ileriye yönelik ilerinin de teknolojisi ve gerçekten limitleri zorlayacak kurallar alınsında daha değişiklik olmasın…

  2. yalçın  aslangören avatarı
    yalçın aslangören

    ikisinin yeri çok ayrı turbo motorların sesini sevenler de var büyük hacimli motorlarında elektrikli motor hariç 900 ps ayarındaki hertürlü motor hırıltısına f1 de yok denileceğini pek düşünmüyorum. bazı arkadaşar haklı olarak turbodan hoşlanmıyor fakat sesini duyunca çokta yabana atılır değil gran turismo oynayanlar bi GT40 sesini bilirler horul horul saw 500 de dinlemek ayrı bi keyif 🙂 fakat nissan skyline için biturbo paketi aldığımızda sesi hiçte kötü değil.
    turbolu ve normal GT40
    http://www.youtube.com/watch?v=yZYcMeIYMQ8

    http://www.youtube.com/watch?v=Dlx4LvPQcWY&NR=1&feature=fvwp
    tamam extrem bi örnek oldu 🙂

  3. Fark etmez. Senin gibi yorum yapan herkesin düşüncelerine saygı duyarım.

  4. Espiriyi senden başka böyle anlayan yoktur eminim.

    Ben F1 le teknoloji hakkında bir yorum yaptım ve 1.6 lt motorlar sınırsız güç üretsin isterse F1 yakışmaz dedim ve ekledim birşey kazandırmaz diye.

  5. Espiriyi senden başka böyle anlayan yoktur eminim.

    Ben F1 le teknoloji hakkında bir yorum yaptım ve 1.6 lt motorlar sınırsız güç üretsin isterse F1 yakışmaz dedim ve ekledim birşey kazandırmaz diye.

  6. ScuderiaFerrariMarlboroF1  avatarı
    ScuderiaFerrariMarlboroF1

    onu anlıycam tabii bari aramızda gokartla fark kalsın yazmasaydında bizde biraz düşünseydik bu arkadaş ne demeye çalışıyor diye

  7. FelipeFernando avatarı
    FelipeFernando

    Ben de bu çevreci motorlar haberini ilk duyduğumda çok önyargılı davranmıştım ama sonradan düşününce pek bi fark olmadığını anladım. Beygir gücü olarak bir fark yok üzerine bir de KERS eklenince daha hızlı otomobiller bile görebiliriz.
    Tabi ses olarak büyük bir kayıp olcak bizim için ama adamlar bu değişiklik için çok büyük harcamalar yapıcaklar. Tüm üreticilerin yeni motoru en iyi şekilde tasarlaması belki milyar doları bulcak ve eğer bu şekilde seyirci çekeceklerini düşünüyorlarsa çekicektir o kadar para boşa harcanmaz.

  8. 1.6 Litrelik motorlar gelirse ciddi anlamda izlemeyeceğim ve tüm seyircilerin tepki olarak izlememesi lazım kaldıki f1 in tek istediğide izleyici…

    V8'den aşağısı kabul edilemez… En azından f1 dediğin zaman akla o müthiş motor sesi gelir. Tekrar hatırlamak amacıyla Ferrari V10 motorunun sesini dinlemenizi tavsiye ederim harika…

  9. Sen benim yorumumdan bunu anladıysan vay haline.

  10. ScuderiaFerrariMarlboroF1  avatarı
    ScuderiaFerrariMarlboroF1

    ben işte bu zıhnıyete hayranım adamlar yol otolarındakı 1,6 motor gibi zannediyolar yaa valla yatıyorum yerlere

  11. uzun süredir f1 araçlarının çevreciliğine karşı yapılan yorumlarda benzer şeyi okuyorum

    'dünyayı sadece f1 mi kirletiyor'

    bu kuralları getirmekteki amaç f1 in çevreye verdiği zararı azaltmak tabiki değil. bu çok anlamsız bir bakış açısı.

    yapılmak istenen f1 i çevreci motorlar ve yenilikçi teknolojilerde en öne taşımak. er geç olacak bu, neden ilk önce f1 de olmasın. f1 bugüne kadar teknolojide hep en önde oldu, eğer çevreciliğe geç adım atarsa bu f1 için çok daha kötü bir durum olur.

    bende çok özlüyorum V10 ların sesini, araçların gücünü, ama şu aşamadan sonra yapacak birşey yok. zaten 2006 da V8lerin gelişiyle beraber bu büyü tamamen kalkmıştı(benim için)

    f1 içten yanmalı motorlarda bugüne kadar hep referans noktası oldu, bundan sonra umalım da yeni nesil motorlarda öyle olsun.

    ayrıca 1.6 veya 1.0 veya 2.0, rakamlara bu kadar takılmak anlamsız.

    3.0 V10 lar f1 e ilk geldiğinde 650 beygir civarında güç üretiyordu.

    turbo ve kers gibi son derece geliştirilebilir teknolojiler sayesinde hızın önü hala açık.

    ses gidecek o ayrı.

    F1ilyoF1 yazım direk sana değil bu arada aynı şeylerden bahsettim ama, senin gibi düşünen çok kişi var bu yüzden görüşlerimi belirttim

  12. Birde bu yeni arka kanatlarla geçiş kolaylığı getiremezsiniz F1 e. Kullanım kuralları da bir acayip zaten. F1 de geçişi artırmak için firenajı uzatmaktan başka bir çare yok.

  13. Bu Dünya sadece F1 le kirleniyorsa o zaman tamam derim yeni kurallara. Ama öyle olduğuna sanmıyorum.

    Bir F1 otomobili, teknoloji olarak Süpercar sınıfına daha çok getirisi vardır. Bu araçlarda günümüzde genellikle V8 dir. Ben 1.6 lt lik bir Ferrari düşünemiyorum. Yada 1.6 lt lik bir C63 AMG düşünemiyorum. En son çıkacak McLaren da V8.

    Yani 1.6 lt turbolu yada değil, WTCC yada WRC de iyi olabilir hatta bana kalırsa süper olucaktır ama F1 olmaz yakışmaz.

    Gokartla aramızda bir fark kalsın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir